Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (22.): Digitálně v Brně

2. 10. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Zemské digitální vysílání mohou už přes rok a půl sledovat diváci z Brna a okolí. Moravská metropole dostala digitální televizi jako dárek na Vánoce 2005 nejdříve na vyzkoušenou, aby tu DVB-T přešlo v únoru následujícího roku do řádné podoby.

Zemská digitální nabídka

Brně a okolí vysílají dvě zemské digitální sítě – multiplexy A a C. Jejich programovou nabídku šíří majitelům set-top-boxů a televizorů se zabudovaným digitálním ladicím obvodem vždy dvojice vysílačů (viz DIGI slovník). Příjem stanic kromě pořízení techniky nic dalšího nestojí.

Multiplex A obsahuje programy ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport a televizi Nova. Rozhlasoví posluchači si ze stejného zdroje mohou naladit sedm stanic Českého rozhlasu: Radiožurnál, Prahu, Vltavu, Rádio Wave, D-dur, Leonardo a Rádio Česko. Síť A provozovaná společností Radiokomunikace zatím jako jediná v ČR vysílá řádně, a její nabídka ani parametry by se tak neměly bez ohlášení měnit.

Společnost Telefónica O2 kromě mobilů a pevných linek spravuje také zemskou síť digitální televize označenou písmenem C. Ta dlouhou dobu trpěla programovou prázdnotou a televizní vysílání tu probíhalo jen dva měsíce do roka. Ale s počátkem letošního července zde Česká televize (ČT) začala zkušebně vysílat ve vysokém rozlišení (HDTV) program ČT 1.

Zatím se jedná bohužel jen o matematický přepočet, který nenabízí vyšší kvalitu než standardní ČT 1. Ta by měla přijít až na začátku příštího roku, kdy začne ČT vysílat vybrané pořady ve skutečném vysokém rozlišení. HDTV experiment na běžně dostupných set-top-boxech naladíte, ale neuvidíte. K tomu byste potřebovali přijímače vybavené technologií MPEG-4. Letos v září vstoupily na český trh první dva modely. Jejich cena je místo 1500 korun, za které koupíte běžný set-top-box, zatím blízko deseti tisíc.

Brno postrádá digitální vysílání televize Prima a dalších programů z multiplexu B. Společnost Czech Digital Group jako provozovatel sítě B sice několikrát naznačila, že Primu a spol. začne vysílat i na Moravě, ale druhá nejsledovanější komerční televize v Česku se zatím neodhodlala do Brňanů a další místních diváků investovat peníze za šíření digitálního signálu.

Datum vypnutí analogového vysílání nebylo pro Brno zatím stanoveno. Technický plán přechodu Českého telekomunikačního úřadu sice počítal už s letošním zářím jako s konečným datem analogu v této oblasti, ale v současnosti nic takového nehrozí. Dokument totiž čeká výrazné přepracování. Každopádně rok 2012 by „stará televize“ neměla v Brně přečkat, aspoň tak si to přeje Evropská unie.

DIGI slovník: Brněnské vysílače DVB-T

ABC

Multiplex A šíří vysílače Brno-město z Barvičovy ulice a Brno-Hády na kanále 40, naladit si ho může přes 700 tisíc diváků. Vysílání České televize, Novy a Českého rozhlasu není zdaleka omezené jen na území Brna. Na severu se signál dostane až do obce Rájec – Jestřebí, na východě je dostupný pro diváky ve Slavkově u Brna. Na jihu se přes Hrušovany nad Jevišovkou dostane až za rakouské hranice a na západě si ho mohou naladit například lidé ve Velké Bíteši.

Mapa pokrytí - síť A - Brno - základní

Zdroj: Radiokomunikace

Podrobnější mapa pokrytí (rozlišení 1200×981, 625 kB)
Nejpodrobnější mapa pokrytí (rozlišení 3385×2768, 2181 kB)

Zdroj: Radiokomunikace

Digitální síť C vysílá z Fakultní nemocnice Brno v Jihlavské ulici a Telekomunikační budovy v ulici Jana Babáka. V obou případech probíhá vysílání na 25. kanále. Také oblast pokrytá vysíláním multiplexu C daleko přesahuje území města Brna a na jihu sahá až ke hranicím s Rakouskem.

Český Telecom-mapa experiment-Brno

Zdroj: Telefónica O2 Czech Republic

Podrobnější mapa pokrytí (rozlišení 1024×724, 402 kB)

Zdroj: Telefónica O2 Czech Republic

Podobně jako Němci v severočeském a západočeském příhraničí, i Rakušané na jižní hranici zapínají svoje digitální vysílání. Pro české diváky to má dva důsledky. Některým mohou nastat problémy s příjmem analogové televizní nabídky, kterou zahraniční digitalizace leckdy ruší. Majitelé set-top-boxů v příhraničí ale naopak kromě českých digitálních programů mohou naladit i televize z ciziny.

Všechny údaje o pokrytí vycházejí z teoretických map, a mohou se tedy lišit od skutečnosti. Příjem vysílání na pokojovou anténu připadá v úvahu pouze v malé vzdálenosti od vysílače, naopak při vzdálenosti desítek kilometrů musíte mít kvalitní směrovou anténu namířenou na vysílač.

Další způsoby digitálního příjmu

Digitální příjem na anténu není jedinou cestou, jak si můžete přivést vysílání do svého domu nebo bytu. Další možnost představuje digitální vysílání přes satelit. Pro něj potřebujete satelitní set-top-box, parabolu a dekódovací kartu některé z trojice nabídek: CS Link, Digi TV nebo UPC Direct. Všechno o satelitní televizi najdete na serveru DigiZone.cz na adrese http://satelit­.digizone.cz.

Další možností, jak sledovat digitální vysílání, je kabelová televize. Na jižní Moravě ji provozují společnosti UPC a SELF servis (pod značkou Moravianet). Obě společnosti nabízejí kromě analogové televizní nabídky svoje programy také digitálně. Výhodou tohoto řešení je možnost většího počtu programů, lepší obrazová kvalita a doplňkové služby jako elektronický programový průvodce (EPG).

BRAND24

Poslední digitální cestou televize k vám domů je vysílání přes internetový protokol (IPTV). Uvedené řešení nabízí na jižní Moravě společnost Telefónica O2 jako svoji O2 TV. Na území Brna funguje i konkurenční Volný TV provozovaná společností Czech OnLine.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 2. října 2007 (číslo 41/2007).

DIGI dotazovna České televize

Digitál ČT perex

Jakmile 1. září skončilo na Domažlicku analogové vysílání, přijímala naše redakce mnoho dotazů ohledně kvality vysílání. Nejčastější z nich zněl: Obraz se mi často ‚rozjede‘ do čtverečků, co mám dělat? Jelikož ani my (redakce Týdeníku Televize) jsme neznali odpověď, požádali jsme o vyjádření Českou televizi.

Obtíže projevující se rozkladem či „zamrzáním“ obrazu obvykle nejsou způsobené nedostatečným pokrytím regionu digitálním zemským vysíláním, ale technickými nedostatky přímo u diváka. Nestačí zapojit k televizi set-top-box! Za zcela nevyhovující lze označit pokojovou anténu, je potřeba využít pevnou venkovní anténu.

Tu sice na většině domů vidíme, ovšem často se jedná o anténu zastaralou, nevyhovující požadovaným parametrům, případně dlouhou dobu neudržovanou, a tedy zkorodovanou či poničenou. Důležitou roli hraje i precizní nasměrování antény. Nedostatky trpí v řadě případů rovněž anténní svod. Použitá kabeláž neodpovídá kladeným nárokům, podepsal se na ní zub času, eventuálně je zcela nešťastně vedená v těsné blízkosti elektroinstalace.

Náležitě potrápit svého majitele dokáže také nevhodný rozbočovač, a především zesilovač televizního signálu. Ani takový přístroj, který v případě příjmu analogového signálu fungoval uspokojivě, nemusí zaručovat bezproblémový příjem signálu digitálního.

Řešení všech zmíněných variant doporučujeme přenechat specialistovi. Odborná revize často ve výsledku představuje nižší finanční výdaj než postup domácího kutila, který bez znalosti problematiky postupně investuje do dalších a dalších „zlepšováků“, zpravidla bez kýženého výsledku.

Jiná situace může nastat v okrajových částech Domažlicka. Zde se skutečně vyskytují místa, kde signál digitálního pozemního vysílání z Vraního vrchu vzhledem ke geografickým dispozicím nedosahuje dostatečné intenzity či kvality. Obě hodnoty lze ověřit na většině set-top-boxů ve volbách uživatelského nastavení zobrazených na obrazovce. Samotnou dostupnost digitálního pozemního vysílání na konkrétním místě lze ověřit v interaktivní mapě služeb na internetových stránkách www.radiokomu­nikace.cz nebo na telefonní infolince akciové společnosti Radiokomunikace na čísle 844 900 001. Česká televize samozřejmě počítá s výstavbou sekundární sítě, tedy místních dokrývačů (to jsou vysílače lokálního významu, které pomocí nízkého vyzářeného výkonu řeší pokrytí signálem ve svém nejbližším okolí), nyní se ovšem proces nachází teprve na začátku.

Pokračování odpovědi najdete v čísle 43.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).