Hlavní navigace

Prognóza: Na konci roku bude v ČR přes milion satelitních domácností

8. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
8. 4. 2008

Rok 2007 skončil pro digitální satelitní televizi (DVB-S) v Česku na čísle 710 tisíc domácností, letos by se měl jejich počet do konce roku „přehoupnout“ přes milion. První údaj vychází z průzkumu agentury GfK pro společnost Astra, druhý je odhadem odborníků, který zveřejnila ve své ekonomické rubrice dnešní MF Dnes. Stále více lidem dochází trpělivost v čekání na nástup zemské digitální televize a její absenci řeší nákupem satelitního přijímače, píše deník.

MF Dnes shrnuje také čísla abonentů pro všechny tři v ČR působící satelitní platformy. Jasná jsou data pro CS Link (přes 400 tisíc zákazníků) a UPC Direct (zhruba 130 tisíc předplatitelů). Otazník visí ale nad platformou Digi TV. Sběrem informací od prodejců jsme se v průzkumu dostali k číslu blížícímu se čtvrt milionu, uvedl k počtu abonentů Digi TV národní koordinátor Zdeněk Duspiva. Televizi přes satelit sleduje nyní každá pátá domácnost, v příštích letech by podle Duspivy mohl jejich podíl vzrůst až na polovinu, dodává MF Dnes.

GLOSA: Vyplatí se vůbec pozemní digitalizace? Celoplošná určitě ne

Tipy C

Deník připojuje i několik „lidských příběhů“ těch, kteří uvažovali o zemském digitálním příjmu, ale nakonec zvolili DVB-S. Například pana Petra z Jarošova na Zlínsku. Když jsem se letos dočetl, že to bude (zemská digitální televize, pozn. aut.) dokonce až v roce 2011, tak se už jen směju, říká Petr, který raději nečekal a má doma už satelitní komplet. Rád sleduji sportovní přenosy a nechtělo se mi čekat na to, až bude ČT 4 Sport vysílat z klasického vysílače, rezonuje s ním názor dalšího konvertity na DVB-S Josefa Zajíčka, který bydlí v Potůčkách na Karlovarsku.

CELÝ TEXT: V Česku roste počet satelitů. Letos jich bude přes milion (MF Dnes)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).