Hlavní navigace

Profily uchazečů o vedení ČT: Petr Vinklář spoléhá na kontinuitu

10. 4. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Posledním představeným kandidátem na post generálního ředitele České televize je vystudovaný ekonom Petr Vinklář.

V minulém týdnu oznámila Rada Česká televize jména dvanácti uchazečů, kteří postoupili do výběrového řízení na pozici generálního ředitele veřejnoprávní televize. První kolo volby by se mělo uskutečnit ve středu 12. dubna a jméno nového šéfa České televize by měli radní oznámit o čtrnáct dní později. Server DigiZone oslovil všechny kandidáty s prosbou o zodpovězení několika otázek, jejichž prostřednictvím jednotlivé uchazeče a uchazečky postupně představíme.

PODROBNOSTI: Na pozici generálního ředitele České televize se hlásí dvanáct kandidátů

Zúročit zkušenosti ze soukromého sektoru 

Posledním kandidátem, který splnil nároky výběrového řízení, je absolvent pražské Vysoké školy ekonomické Petr Vinklář. Z pozice ekonoma spolupracoval například s výrobcem krmiv Hill's a necelé čtyři roky působil jako auditor v prestižní společnosti KPMG. 

Petr Vinklář je absolventem pražské Vysoké školy ekonomické.

Petr Vinklář je absolventem pražské Vysoké školy ekonomické.

Právě zkušenosti ze soukromého sektoru by chtěl Vinklář zúročit v roli ředitele České televize. Od počátku své profesní kariéry se pohybuji v soukromém sektoru, kde jsem dle mého soudu nabral dostatek zkušeností, které nyní rád využiji ve veřejném sektoru ve prospěch veřejnosti. Je to tedy především motivace přispět svými myšlenkami a zkušenostmi k rozvoji České televize, respektive české mediální scény jako celku, říká na úvod Vinklář.

Předplatíte si online archiv?

Po svém případném zvolení by chtěl vynaložit největší možné úsilí k tomu, aby Česká televize byla chápána jako etická a morální autorita s maximální možnou objektivitou zpravodajství, což je podle Vinklářova mínění esenciálním předpokladem televize veřejné služby. Prioritou v ekonomické oblasti je pro mě nastolení diskuse o restrukturalizaci financování České televize, což by v první fázi znamenalo především vypracování střednědobého plánu pro revizi koncepce koncesionářských poplatků s jejich následným nahrazením respektive doplněním alternativními zdroji příjmů třeba o systém předplatného přes internet, plánuje Vinklář. 

Za svůj další úkol považuje zprůhlednění vynakládaných výdajů na vlastní tvorbu. Česká televize v současné době využívá jako zdroj financování z velké části odpisy majetku, což jako zdroj financování dává ekonomicky smysl jen v omezené míře a fakticky vede k podhodnocení skutečných nákladů, vysvětluje Vinklář.

Byli byste ochotni platit za přístup do online archivu České televize?

A co by chtěl po svém nástupu provést jako první? Na tuto otázku není lehké odpovědět, a to především proto, že po svém případném zvolení budu muset primárně řešit aktuální agendu, od jejíž povahy by se ubíraly mé další kroky. Nicméně lze říci, že pro efektivní naplnění mých cílů je třeba vést otevřenou diskuzi se všemi relevantními stranami, protože restrukturalizace financování a zvýšení objektivity zpravodajství jsou témata vyžadující širokou shodu, odpovídá Vinklář.

Nedůvěryhodné zpravodajství a zastaralý model financování

Za nejsilnější stránku současné České televize považuje fakt, že zaznamenala neoddiskutovatelný posun nejen v oblasti ustálení programové nabídky a s ní související profilace jednotlivých televizních stanic, ale i v přesunu k novým komunikačním kanálům. Tento zřetelný posun je jednoznačným pozitivem a lze ho do budoucna za předpokladu dalšího rozvoje chápat jako jednu ze silných stránek České televize, upřesňuje Vinklář. 

BRAND24

Slabou stránkou České televize je podle Vinkláře v dnešní době zpravodajství. V současném nastavení postrádá prostředí, které dokáže zaručit vysokou míru objektivity a zároveň důvěryhodnosti, myslí si Vinklář. Dalším tématem, na které by se chtěl zaměřit, je zastaralý koncept financování České televize. Zde si dovolím tvrdit, že není spokojena žádná ze zúčastněných stran, tvrdí Vinklář.

Funkční období současného generálního ředitele Petra Dvořáka hodnotí Vinklář celkově pozitivně. Nicméně mu lze vytknout to samé jako vytýkám České televizi jako celku, a to především proto, že jsem nezaznamenal kroky ze strany vedení, které by vedly k nápravě vadného stavu. V tomto případě mám zejména na mysli selhání České televize jako garanta relevantních, objektivních a ověřených zpráv, shrnuje Vinklář. Jeho hlavními hodnotami při kandidatuře jsou kontinuita, stabilita a konzervatismus.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).