Hlavní navigace

Prodej přístrojů s Kodi nelegální? Ano…

12. 5. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: archiv autora
UVNITŘ CITACE ROZSUDKU A VYJÁDŘENÍ VÝVOJOVÉHO TÝMU – Populární prostředí má problém, i když, jak se zatím zdá, se týká jen tzv. „fully loaded Kodi“.

Podle aktuálního výroku Soudního dvora Evropské unie (SDEU) je to opravdu tak. Nejprve si ale představme aktéry sporu a poté se pokusíme objasnit různá podstatná „ale“, která jsou s výrokem spojena.

Spor vedla nizozemská agentura Stichting Brein, zastupující majitele autorských práv proti taktéž nizozemskému podnikateli jménem Jack Frederik Wullems, který na svých webových stránkách několik let nabízel přístroj vybavený open-source softwarem Kodi. Do něj navíc předinstaloval veřejně dostupné doplňky (add-ons), umožňující bezplatné sledování děl chráněných autorským právem.

Podrobný článek, objasňující proces a technické pozadí, najdete na sesterských stránkách Lupa.cz, my se zde omezíme na ta zmíněná „ale“ vyplývající z výroku SDEU. Tiskovou zprávu Soudního dvora Evropské unie (v angličtině) ke stažení najdete na curia.europa.eu.

Soudní dvůr Evropské unie.
Autor: archiv autora

Soudní dvůr Evropské unie.

Výrok Soudního dvora Evropské unie (SDEU) číslo C-527/15

Jde o úplnou citaci rozsudku SDEU č. j. C-527/15, oficiální překlad pochází z jednacího jazyka řízení, kterým byla nizozemština.

  • 1.) Pojem „sdělování veřejnosti“ ve smyslu čl. 3 odst. 1 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/29/ES ze dne 22. května 2001 o harmonizaci určitých aspektů autorského práva a práv s ním souvisejících v informační společnosti, musí být vykládán v tom smyslu, že zahrnuje prodej takového multimediálního přehrávače, jako je přehrávač, o nějž se jedná ve věci v původním řízení, na kterém byly předem nainstalovány doplňky („add-ons“) dostupné na internetu, jež obsahují hypertextové odkazy na veřejnosti volně dostupné internetové stránky, na kterých byla díla chráněná autorským právem zpřístupněna veřejnosti bez svolení nositelů tohoto práva.
  • 2.) Ustanovení čl. 5 odst. 1 a 5 směrnice 2001/29 musí být vykládána v tom smyslu, že dočasné úkony rozmnožení učiněné na takovém multimediálním přehrávači, jako je přehrávač dotčený ve věci v původním řízení, během kontinuálního přenosu audiovizuálního materiálu („streamování“) díla chráněného autorským právem z internetové stránky třetí strany, na níž je toto dílo nabízeno bez svolení nositele autorského práva, nesplňují podmínky uvedené v těchto ustanoveních.

SDEU svůj výrok mimo jiné vysvětlil takto:

… J. F. Wullems při plné znalosti důsledků svého jednání do multimediálního přehrávače ‚filmspeler‘, který prodává, předem nainstaloval doplňky, které konkrétně nabyvatelům tohoto přehrávače umožňují přístup k chráněným dílům zveřejněným na stránkách využívajících ‚streamování‘ bez svolení nositelů autorského práva a prohlížení těchto děl na televizní obrazovce…

Důležitá je zde formulace „…při plné znalosti důsledků svého jednání…“, ze které nám vyplývá, že v zemích, kde je platné právo EU, je zakázáno prodávat přístroje se softwarem úmyslně upraveným tak, aby umožňoval přístup k dílům chráněným autorským právem.

Máme tu první „ale…“

Tento zákaz technicky sice dopadá na všechny takové prodejce, prakticky ovšem pouze na subjekty, které podléhají evropskému právu. Na majoritní výrobce takto upravených přístrojů se sídlem v Asii pravděpodobně bude takový zákaz neúčinný, neboť se při svém obchodování řídí zákony země, ve které mají své sídlo. Naprostá většina evropských prodejců totiž pouze přeprodává přístroje vyrobené v Asii.

NAPSALI JSME: Set-top boxy na platformě Android

Druhé „ale…“

Druhé a velmi důležité „ale“ spočívá v tom, že se zákaz týká pouze přístrojů nabízených výrobcem/prodejcem s takzvaným „fully loaded Kodi“.

Přístrojů obsahující toto multimediální centrum, ale bez dodatečně přidaných doplňků třetí strany, se zákaz nikterak nedotýká.

Fully Loaded Kodi (ilustrační foto).
Autor: archiv autora

Fully Loaded Kodi (ilustrační foto).

Vyjádření vývojového týmu Kodi

Software Kodi je legální. Je to neutrální platforma, multimediální přehrávač s otevřeným zdrojovým kódem, který lze instalovat na širokou škálu zařízení, od set-top boxů podporovaných systémem Android až po známé značky, jako je Amazon Fire TV Stick.

Z důvodu zmíněného nelegálního používání se ale Kodi pro některé stalo synonymem pirátství. Tým je upřímně potěšen tímto (poznámka autora: soudním) rozhodnutím. Jak jsme již v minulosti říkali, prodejci pirátských boxů jsou pro uživatele opravdovým problémem, protože uživatelům poskytují jen dočasný přístup a očekávají, že tým Kodi poskytne podporu těm, kteří jsou zmateni ze skutečností, co vlastně je Kodi a odkud pocházejí „filmy zdarma“. Stejně tak se všemi problémy s tímto souvisejícími.

Nemáme žádné problémy s tím, že si uživatelé nastaví své boxy, jak chtějí. Chceme, aby ale skutečně věděli, do čeho se poté dostanou.

DALŠÍ INFORMACE: Celý článek, včetně vyjádření, naleznete na stránkách kodi.tv

Průzkum společnosti Sandvine

Podle nedávno zveřejněného průzkumu Global Internet Phenomena: Spotlight-The Fully Loaded Kodi Ecosystem založeného mimo jiné i na informacích poskytnutých provozovateli pevných sítí stupně Tier-1 se ukazuje, že:

  • 8,8 % severoamerických domácností má v domácnosti alespoň jedno zařízení s aktivní instalací Kodi;
  • 68,6 % domácností se zařízeními Kodi má také neoficiální doplňky nakonfigurované pro přístup k nelicencovanému obsahu;
  • přibližně 6 % všech domácností v Severní Americe má v současné době zařízení Kodi nakonfigurované pro přístup k nelicencovanému obsahu. Tzv. fully loaded set-top boxy s Kodi mohou zdarma získat přístup k bezplatnému obsahu, stejně jako k prémiovým službám s větším množstvím obsahu, bez licence.

DALŠÍ INFORMACE: Originální článek k nahlédnutí

Průzkum (angličtina) ke stažení

Set-top-box s „IPTV“ (ilustrační grafika vycházející z reálné nabídky).
Autor: archiv autora

Set-top box s „IPTV“ (ilustrační grafika vycházející z reálné nabídky).

To ale není všechno…

A nyní tu máme ještě další skutečnost, vyplývající ze zmíněného výroku SDEU. Zákaz tedy dopadá i na přístroje, které jsou nabízeny s variantou „with IPTV“, kde se výrobce/prodejce snaží ohromit případného zákazníka počtem nabízených programů v řádech tisíců pokrývajících nejznámější placené platformy.

Opět, jako u předchozího „ale“, zákaz prozatím nedopadá na výrobce/prodejce se sídlem kdesi v Asii, kteří se řídí podle zákonů platných v zemi, kde mají své sídlo. V některých případech, kupříkladu podle německého právního řádu, je však možné stíhat i toho, kdo porušuje německé zákony na zahraničních webových stránkách, pokud jsou tyto stránky dostupné uživatelům v Německu.

Aktuálně, podle nově schváleného britského zákona The Digital Economy Act, který mění tentýž z roku 2010, může být – v extrémním případě – uživatel tzv. Fully Loaded Kodi údajně potrestán až 10 lety vězení. Více zde…

BRAND24

Jak z toho?

Pokud si někde v zahraničním e-shopu zakoupíte přístroj s centrem Kodi nebo na Kodi založeném (většinou s OS Android), které je tzv. čisté, ve specifikaci od XBMC Foundation, není naprosto žádný důvod ke znepokojení.

V ostatních případech se nalézáte v šedé zóně a jedním z výkladů je i možné porušování platných zákonů, jak dokládá rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).