Hlavní navigace

Proč by se měla satelitní Digi TV spojit s UPC Direct?

15. 1. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Hrozí satelitní službě Digi TV odchod z českého trhu? Přebere UPC Direct její zákazníky? To jsou dvě otázky, které se velmi často skloňují na různých satelitních fórech. Jedni z nich mají legraci, druzí o nich uvažují v docela reálných obrysech. Co by se ale skutečně stalo, kdyby rumunská společnosti RCS&RDS, která provozuje Digi TV, z tuzemska odešla? Polepšili by si její klienti, nebo je vůbec nesmyslem o něčem takovém uvažovat? V redakci si myslíme, že tato možnost by prospěla oběma subjektům.

Důvod první: Prolomené kódování

Rumunská satelitní platforma Digi TV je počínaje letoškem již třetím rokem prolomená. V druhé polovině roku si tak možná začne odbývat již čtvrtý. Do laického překladu to znamená, že balík placených televizních programů v nabídce Digi TV je možné přijímat pomocí tzv. klíčů v elektronické podobě, které jsou volně dostupné na mnoha internetových stránkách. Děje se tak skutečně již od roku 2007, tedy od doby, kdy tato platforma vstoupila na český trh. První testy vyšší řady kódování označeného jako Nagravision 3 proběhly již přede dvěma lety, v únoru 2008. Od té doby se toho však moc nestalo, respektive nestalo se vůbec nic. Digi TV je nadále možné nelegálně přijímat na téměř všech set-top-boxech dostupných na trhu. Před několika dny však maďarská pobočka společnosti RCS&RDS přinesla zprávu o chystané výměně přístupových karet k Digi TV. Není to ale tak jednoduchý krok, protože platforma má karty tzv. spárované se set-top-boxy, takže konkrétní kartu je možné použít pouze v jediném konkrétním přijímači.

Digi TV karta nová spodek

Výměna karet platformy Digi TV je v České republice zatím v nedohlednu. Foto: David Rácz

Důvod druhý: Zbavení téměř všech závazků

O tom, že by si Digi TV spojením s UPC výrazně pomohla, svědčí i fakt, že by se jednoduše zbavila svých závazků. Jedná se především o dluhy, které má v České republice vůči některým subjektům. Obecně lze říci, že společnost RCS&RDS u nás nemá vůbec dobré jméno. Zatímco v Rumunsku nebo Maďarsku je úspěšným provozovatelem nejen satelitní, ale také kabelové sítě, v tuzemsku je známá jako firma, která neplní své závazky, noví zákazníci čekají dlouho na nové montáže satelitních parabol a zákaznický servis se blíží bodu mrazu. To, co by mohla Digi TV konkurenční UPC nabídnout, jsou hned dvě věci – až několik set tisíc zákazníků – podle posledních dostupných údajů (cca dva roky zpět) jich bylo okolo dvou set tisíc – a společnou satelitní pozici. Digi TV totiž od začátku vysílá prostřednictvím družic společnosti Telenor na pozici 0,8 stupně západně, a UPC Direct se chystá přejít k Telenoru v průběhu letošního roku. Z původní pozice 19,2 stupně východně se přestěhuje na pozici 1 stupeň západně, a nově nasměrované paraboly tak budou moci zachytit jak UPC Direct, tak Digi TV. To je značná výhoda, protože může dojít k převedení některých smluv s operátorem družic na využívání satelitní kapacity pro určité televizní programy právě na UPC. Jde o poměrně snadný způsob, jak by se provozovatel satelitní služby dostal k širší programové nabídce.

Důvod třetí: Kapacita

Připouštíme, že tato skutečnost může znít jako utopie, ale na naši obhajobu přidáváme jeden fakt, ke kterému skutečně došlo. Od jednoho nejmenovaného zdroje má redakce serveru DigiZone.cz potvrzeno, že majitel společnosti RCS&RDS s některými subjekty na českém trhu jednal a snažil se jim zákazníky Digi TV nabídnout. Subjekt, který byl osloven, to však odmítl. Protože neradi stavíme na spekulacích, nechceme uvádět ani vyjádření dalšího z anonymních zdrojů, který máme k dispozici, ale podle něho zájem rumunského vlastníka stále trvá. V případě, že by tedy oslovil společnost UPC, Digi TV by v době přechodu této platformy na pozici 1 stupeň západně mohla ukončit podporu pro české zákazníky. Co by v praxi nastalo? Nemuselo by vůbec dojít k výměně přístupových karet Digi TV. Ty by naopak zákazníci vrátili a mohli získat nový komplet od UPC Direct. Na satelitu Thor od Telenoru by se navíc ukončením šíření stanic pro českého diváka uvolnila kapacita, kterou by mohla získat UPC.

Digi TV parabola Rumunsko

Na paraboly platformy Digi TV narazíte na různých místech. Foto: archiv

Důvod čtvrtý: Cena

Pokud by skutečně došlo k přechodu zákazníků Digi TV ke konkurenční satelitní televizi UPC Direct, muselo by také dojít ke změně cenové politiky druhého jmenovaného operátora. Když se totiž podíváme na částky, za jaké nabízí rumunská platforma své služby, jedná se o nižší poplatky, než jaké vyžaduje UPC. Zatímco u Digi TV stojí základní programový balík 260 Kč a HBO MaxPak 240 Kč – celá nabídka tak vyjde na 500 Kč s DPH (ceny se neměnily ani v letošním roce) – u UPC Direct je plná nabídka za téměř stejnou částku – 504 Kč. Ovšem pozor! Tato cena platí pouze v případě uzavření smlouvy na několik měsíců dopředu, v opačném případě je zcela jiná, viz aktuální ceník UPC (PDF, 41,2 kB). V případě odběru všech stanic se tak zájemce dostane dokonce až na částku třikrát (!) vyšší. Je jasné, že s tím by musela společnost UPC něco udělat, jinak by jí bývalí klienti Digi TV rychle vypověděli smlouvy.

Důvod pátý: HDTV, 16:9 a EPG

Nikdo snad nepochybuje o tom, že satelitní platforma UPC Direct nabídne po přechodu na pozici 1 stupeň západně televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Důvody mohou být hned dva – za prvé UPC nabízí set-top-boxy, které jsou k příjmu HD programů připravené, avšak doposud nebyly v této platformě dostupné, a za druhé by asi firma nepodepisovala partnerství o sdílení některých programů s takovou společností, jakou je Canal Digital Nordic. Ta je na satelitu považovaná za synonymum kvality a ve své nabídce má řadu atraktivních stanic v HD. Stranou bychom neměli nechat ani další dva důležité technické parametry – formát obrazu a elektronického programového průvodce (EPG). Digi TV bohužel jasně dokázala, že formát 16:9 neumí a není ho schopna divákům nabídnout, stejně jako EPG. Elektronický programový průvodce je dostupný pouze v rumunštině, a to jen u některých stanic.

BRAND24

Canal Digital Nordic

Kvantita nebo kvalita? Platforma Canal Digital Nordic volí obojí. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Shrnutí

Odchod rumunské platformy Digi TV z českého trhu a přesun jejích zákazníků na konkurenční UPC Direct by byl jistě velmi pozitivní krok. Digi TV by se zbavila povinností, jako je např. nutná výměna přístupových karet kvůli zabránění neautorizovanému příjmu, UPC Direct by zase získalo poměrně jednoduše nemalý počet zákazníků, o které by se však muselo patřičně postarat. Na satelitní pozici 1 stupeň západně by se uvolnila další satelitní kapacita, a to díky ukončení šíření některých programů Digi TV, které byly určeny pro české diváky. Nutností by také bylo zlevnění programových nabídek. Rumunská platforma si totiž účtuje od zákazníků výrazně nižší částky než UPC. Tato firma by tedy byla nucena zlevnit. Zákazníci Digi TV dodnes nevědí, co je HDTV, širokoúhlý formát nebo elektronický programový průvodce (EPG). S UPC Direct by se jich určitě dočkali. Myslíte si, že jsou naše řádky utopií? Nechme se překvapit a počkejme si pár měsíců.

Myslíte si, že dojde k odchodu Digi TV z českého trhu a její zákazníci přejdou k UPC Direct?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).