Hlavní navigace

Příslušnost soudu, který vydal předběžné opatření Markízy, je stále nejasná

21. 6. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Některá média uvedla, že rozhodnutí soudu, který na žádost společnosti Markiza-Slovakia zakázal šíření jejích programů na území České republiky, padlo na Slovensku.

Slovenská stopa zní na první pohled logicky – Markíza by se tak vydala přímo ke zdroji a nelegálnímu šíření svých programů na území České republiky by zabránila přímo na úrovni uplinku. Jak navíc upozornil jeden z našich spolupracovníků, Markíza by na českém trhu musela podat několik desítek návrhů na předběžné opatření vůči konkrétním provozovatelům. A za každý návrh uhradit poplatek padesáti tisíc korun, doplňuje citovaný Petr Faistauer.

PSALI JSME: Předběžné opatření Markízy se zatím dohledat nepodařilo, televize ho komentovat nechce

Rozhodnutí slovenského soudu by samozřejmě bylo závazné jen pro slovenské subjekty. Jeho nejlogičtějším cílem by tak byla společnost Towercom, které na satelitu Astra 3B patří transpondér 11836 H, kde vysílá Joj, Markíza a STV v SD. Ta ale o žádném předběžném opatření neví. K dnešnímu dni nebylo naší společnosti doručeno žádné předběžné opatření týkající se zákazu šíření programových služeb na území České republiky, vydané na základě návrhu vysílatele, kterému naše společnost elektronické komunikační služby poskytuje, uvedl na dotaz serveru DigiZone marketingový manažer Towercomu Michal Šuran.

PODROBNĚJI: Už jde do tuhého. Soud zakázal šíření TV Markíza v ČR

Ani na webu OtvorenéSudy.sk žádné soudní rozhodnutí ve prospěch Markízy zveřejněno není. Podle některých zdrojů by se předběžné opatření mělo týkat jen jednoho operátora, jehož jméno navíc Markíza nechce zveřejnit. V některých tématických diskusích se dokonce objevil názor, že se Markíza zaměřila na některého z menších operátorů, který neměl dostatek prostředků na adekvátní právní zastoupení.

BRAND24

K TÉMATU: Markíza International by měla začít vysílat 1. února, stejně jako „mezinárodní“ Nova

Zatím jediný operátor, který už signalizoval nevysílání programů skupiny Markíza na svém webu, je Coprosys Netron, součást holdingu Coprosys. Ten je řádně registrován na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání jako provozovatel převzatého vysílání prostřednictvím kabelových systémů. Vysílají mimo jiné Doma TV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).