Hlavní navigace

Prima Zoom láká na Srdcaře v Africe nebo Zázračnou planetu od BBC

11. 9. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Během září nabídne Prima Zoom třeba seriál BBC Zázračná planeta, české Srdcaře v Africe, dokument Superživot nebo odpověď na otázku, zda Mohou psi létat.

Mezi další programové taháky by měly patřit dokumenty o životě Kleopatry nebo zkoumající Let jestřába.

18. 9. 21:00 – Korea z výšky (1. část)

Dvoudílný snímek Korea z výšky, který je kompletně natočený v nejvyšším možném rozlišení 4K, se zaměřil na jižní část Korejského poloostrova. Korea patří k nejmodernějším zemím na světě. Přesto se hospodářsky zaměřuje na zemědělství, a proto se může pyšnit půvabnou venkovskou krajinou. Během posledních padesáti let tady došlo k neuvěřitelnému pokroku. Zdá se, jako by se rozvoj technologie a infrastruktury ani nedal zastavit. Navštivte společně s námi vzkvétající velká města i místa s takřka nedotčenou přírodou.

19. 9. 22:00 – Mohou psi létat? (1. díl)

Psi patří k nejoblíbenějším zvířatům. Ale kolik toho o našich věrných společnících skutečně víme? Tvůrci jedinečného seriálu Mohou psi létat? se rozhodli najít největší psí talenty. Zaměřili se na jejich poněkud nečekané vrozené schopnosti, rozvíjeli je a nakonec své svěřence postavili před absolutní výzvu: Co myslíte, zvládne některý z těchto psů pilotovat letadlo?

20. 9. 20:00 – Superživot (Superjídlo)

Nakolik dokážeme ovlivnit podobu života? Tato otázka nám nedá spát. Zvlášť v dnešní době, kdy je genetické inženýrství nejen možné, ale dokonce se denně praktikuje. Pravdou však je, že člověk manipuluje s životem už přes 10 tisíc let. Ať už šlo o superproduktivní domácí zvířata a obilí, vonné květiny nebo nejrůznější formy „nejlepšího přítele člověka“, lidé neustále pracují na dalších a dalších nových „vylepšeních“ v nekonečné honbě za lepší chutí, atraktivnějším vzhledem nebo snazší zvladatelností. Dnes jsme do takové míry obklopení superživotem, že se jen zřídka setkáváme s jinou, původní formou. Superživot je na nás absolutně závislý. A my jsme naprosto závislí na něm. Podívejte se, jak postupně proniknul do všech koutů světa. Dozvíte se také, jak nejnovější vědecké pokroky umožňují překročit druhové hranice a vytvořit nový superživot s úžasnými schopnostmi. Jak nám to prospěje? Co nás ještě v budoucnu čeká? A jaké bude naše společné supersoužití?

20. 9. 21:00 – Let jestřába

Nejlepším způsobem, jak zažít lidskost v perfektním souladu s přírodou, je prostřednictvím sokolnictví. Let jestřába je do nejmenších detailů propracovaný dokumentární film, ve kterém se mladý muž z města vydá na cestu zpátky do divoké přírody. Telefonát od dávného přítele vede k neobyčejnému víkendu strávenému v divočině lovem s jestřáby. Elegantní, ale nesmírně schopní dravci se stávají průvodci na výpravě přírodními krásami, která vede až k sebeobjevení.

23. 9. 20:15 – Zázračná planeta II (Ostrovy)

Fascinující přírodovědný seriál Zázračná planeta před deseti lety úplně změnil způsob, jakým se natáčejí dokumenty. Nám divákům zároveň nabídl absolutní portrét života na Zemi. Ale deset let je dlouhá doba. Bleskové technologické pokroky a nově získané znalosti o přírodě umožnily znovu představit naši zázračnou planetu v úplně jiné perspektivě. Zázračná planeta II je ambiciózní seriál s přelomovým nápadem. Poprvé díky němu můžeme spatřit Zemi z pohledu samotných zvířat. Na cestě džunglemi, pouštěmi, pohořími, ostrovy, pastvinami a městy objevujeme unikátní místa výskytu nejrůznějších zvířecích druhů i fascinující způsoby, díky kterým tady přežívají. Nové technologie a nejmodernější vybavení umožnily zachytit jejich příběhy v neuvěřitelných detailech. Vůbec poprvé můžeme zažít nejdramatičtější chvíle v životech zvířat společně s nimi. Díky Zázračné planetě II se dostaneme blíž než kdy dřív. Tento projekt vznikal mnoho let a získal četná ocenění, je nejdražším přírodovědným dokumentárním seriálem, který kdy nechala natočit BBC. Sérii komentuje Sir David Attenborough a hudbu složil Hans Zimmer. Seriál staví na naprosto unikátních záběrech, které jsou v některých případech i první svého druhu. Seriál se stal historicky nejsledovanějším dokumentem v celé Británii.

23. 9. 21:30 – Srdcaři v Africe (Od Řípu k mysu Dobré naděje)

Různá zákoutí Jižní Afriky a s nimi silné příběhy představí český tým, který poslední čtyři roky jezdil opakovaně do Jihoafrické republiky, Namibie, Botswany či Mosambiku, aby odtamtud přivezl nádherné záběry, srovnatelné s produkcí BBC. V 8 dílech nás vezmou na jih afrického kontinentu a kromě krásné přírody představí nějaký zajímavý příběh, např. pytláci na safari a záchrana levharta, kterého budeme sledovat pomocí trekovacího obojku, jízda drezínou podél pobřeží JAR nebo záchrana velkých bílých žraloků. Málokomu se také podaří unikátní monitorování afrických parků a rezervací pomocí motorových paraglidů. Osmidílný seriál o filmařské expedici Srdcaři.cz obytným terénním náklaďákem „MANka“ vznikal v průběhu čtyř let. Členy týmu jsou moderátorka Lucie Výborná, režisér Miroslav Náplava, kameramani Ondřej Hošek a Honza Tutoky. Do projektu zapojili ovšem taky řadu přátel – srdcařů, tedy těch, kteří své činnosti dávají nadhodnotu tím, že ji dělají celým srdcem – jak z domova, tak z Afriky. Přestože najezdili po jihu Afriky 37 000 km a v obytném voze strávili přes půl roku života, nejedná se o klasickou road movie. V jednotlivých epizodách seriálu se podíváme do hlubin k velkým bílým žralokům, zažijeme pořádný offroadový adrenalin, vyšplháme na třítisícové vrcholky Dračích hor. Srdcaři všechno prožívali na vlastní kůži: potápění ke krokodýlům v deltě Okavanga, spaní v kamenných rondelech pastevců v Lesothu nebo halliburtonovskou jízdu drezínou po opuštěné železnici. Srdcaři se účastnili zátahu na pytláky a vědeckých experimentů pod vodou i na souši. Co epizoda, to gejzír nápadů a informací. Co díl, to pořádná porce dobrodružství, zážitků a poznání! A to vše výhradně v české produkci společnosti Srdcaři.cz! Seriál Srdcaři v Africe je současně poctou nejslavnější české cestovatelské dvojici, Miroslavu Zikmundovi a Jiřímu Hanzelkovi, kteří do Afriky vyrazili v roce 1947, tedy před sedmdesáti lety.

23. 9. 22:00 – Zmizelý konkurent Egypta

Kdo si dneska vzpomene na Qatnu? Miniaturní městečko, po staletí pohřbené v písku, bývalo ve starověku hospodářským gigantem – a jediným městem, které dokázalo vzdorovat moci Egypta a Karchemiše. Jenže podcenilo sílu svých sousedů, bylo zničeno a zapomenuto až dodnes. Mezinárodní tým vědců Qatnu znovu objevil a po deseti letech archeologických vykopávek odkrývá dávno ztracená tajemství Zmizelého konkurenta Egypta.

BRAND24

23. 9. 23:00 – Poslední tažení Septimia Severa

Téměř před dvěma tisíci lety byla skoro celé Británie provincií Římské říše. Ale obyvatelé severu největší supervelmoci své doby stále odolávali a povstání se přelévalo i přes Hadriánův val. A tak roku 208 n. l. římský císař Septimus Severus podnikl se 40 tisíci muži invazi do Skotska. Byla to jedna z největších invazních armád, jakou Řím poslal do boje. Film Poslední tažení Septimia Severa vypráví o jednom z nejzajímavějších vojenských střetů v dějinách Velké Británie.

24. 9. 23.00 – Tajný kód (Čísla)

Ve světě kolem nás se ukrývají tajemství, která jsou klíčem k pochopení vesmíru. Záhadné symboly a bizarní kombinace číslic se znovu a znovu objevují na těch nejméně očekávaných místech – skoro jako by je tam někdo zanechal úmyslně jako nějaké vodítko. Jen kdybychom věděli, kde přesně je hledat a jak jim porozumět. Jaký mají význam? Proč jsou tady? A co bychom se z nich mohli dozvědět? Profesor Marcus du Sautoy se vypravil na nejzajímavější místa na světě, aby odhalil tajný kód a zjistil, co to všechno znamená.

nové premiérové bloky

20.00–22.00

22.00–24.00

Pondělí

Cestovatelé a dobrodruzi

Tajemství Země a vesmíru

Úterý

Po stopách historie

Zvířata a my

Středa

Fascinující příroda

Drsný svět

Čtvrtek

Zaostřeno na války

Volání divočiny

Pátek

Úžasné oceány

Záhady a konspirace

Sobota

Úchvatná říše zvířat

Odkaz dávných civilizací

Neděle

Život naostro

Zázraky vědy a techniky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).