Hlavní navigace

Prima chce digitálně vysílat všude tam, kde Nova

11. 4. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Prima zřejmě přehodnotila svůj postoj k digitalizaci zemského televizního vysílání. Alespoň podle vyjádření svého nového výkonného ředitele Petra Chajdy, který v úterý během chatu na webových stránkách Primy uvedl, že stanice požaduje stejné podmínky pro start digitalizace, jaké má veřejnoprávní Česká televize nebo komerční Nova. Nejzásadnějším požadavkem je podle Chajdy shodné pokrytí signálem DVB-T pro všechny tři velké analogové televize.

Tak proč už digitálně nevysílá v Brně?

Žádáme shodné podmínky pro start digitalizace, jako má například ČT a Nova, tzn. že pokud bude někde šířen digitální signál Novy, aby zde byl šířen i digitální signál Primy, prohlásil Petr Chajda. Ač se to nezdá, jde o poměrně silné prohlášení, protože ČT s Novou už digitálně vysílají v Praze, Brně, Ostravě, Domažlicích a koncem letošního června k těmto lokalitám přidají celé severní Čechy. Primu lze z pozemních digitálních vysílačů naladit zatím jen v Praze a ve středních Čechách. Stanici přitom nikdo nebrání v tom, aby zahájila digitální vysílání i v jiných oblastech. Například v Brně by tak mohla vysílat už tři roky. Stačí k tomu jediné: domluvit se s provozovatelem přechodného digitálního multiplexu B.

Právě přechodnou digitální síť B využívá Prima v Praze a ve středních Čechách. Na kanále 46 ji šíří společnost Czech Digital Group (CDG), personálně propojená s českým spolumajitelem Primy. CDG získala už v roce 2004 od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) kmitočtový příděl pro přechodný multiplex B v řadě dalších lokalit, například pro Brno (viz mapka). Kromě Prahy ale zatím nikde jinde nevysílá. Podle předsedy představenstva CDG Leoše Pohla proto, že pro takové vysílání nezískala klienty: televizní a rozhlasové stanice, které by takové vysílání zaplatily. A to včetně Primy, s níž CDG dlouhodobě jedná nejen o digitálním vysílání v Brně, ale také v Ostravě (pro který ale CDG nemá kmitočtový příděl) a Domažlicích.

DVB-T - síť B - náhled

Možná jde jen o další sliby

Petr Chajda

Chajdovo prohlášení, že Prima chce digitálně vysílat všude tam, kde budou v DVB-T dostupné programy České televize a Novy, tento dlouholetý postoj Primy poněkud mění. Otázkou zůstává, co tím výkonný ředitel Primy mínil. Chystá se snad Prima zaplatit vysílání přechodného multiplexu B v dalších regionech, aniž by tato síť obsahovala jakýkoli další program? To by bylo finančně dost nevýhodné. Nebo už kalkuluje s tím, že jakmile Česká televize zahájí vysílání vlastního veřejnoprávního multiplexu a postupně uvolní čtyři programové pozice v přechodném multiplexu A, mohla by zaujmout místo vedle digitální Novy? I to je možné. Jenže Nova se podle posledního prohlášení svého ředitele Petra Dvořáka už nechce o multiplex dělit s někým dalším.

Ve střednědobém horizontu bychom chtěli obsadit všechny pozice v jednom multiplexu, řekl Dvořák v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny. Pro Primu to znamená problém: jestliže by vlastní multiplex měla ČT i Nova, nemusely by se tyto televize dohadovat s provozovateli dalších televizních stanic na rozšiřování těchto multiplexů do dalších oblastí a nebyly by limitovány jejich případnou finanční indispozicí. Jenže to by Prima musela získat také vlastní multiplex, případně získat takové partnery mezi dalšími digitálními televizemi, kteří by dokázali držet krok u expanze digitálního vysílání do celé republiky jak s ČT, tak s Novou. Ani vlastní multiplex Primy není tak nereálnou představou: mluvil o ní už bývalý generální ředitel Martin Dvořák.

Obsadí analogové televize digitální prostor?

ADT logo velké

Pokud by skutečně došlo ke scénáři „vlastní digitální multiplex pro každou celoplošnou analogovou televizi“, nastala by přesně ta situace, proti níž Petr Chajda ještě jako generální ředitel digitální TV Barrandov a člen představenstva Asociace digitálních televizí (ADT) tolik protestoval: na nové televizní stanice (respektive provozovatele, protože nové stanice můžou připravit a připraví i současné analogové televize) by zbyla jediná digitální síť, ještě k tomu neceloplošná, do které by se vešly pouze čtyři programy. Digitální licence ale v současné době (ne)vlastní šest projektů: TV Barrandov, Febio TV, Óčko, Z 1, TV Pohoda a RTA. Útěchou může být snad jen fakt, že k tomu, aby Nova a Prima získaly každá vlastní multiplex a mohly ho zaplnit svými tematickými klony, musí dojít k takzvané „kompenzační výměně“.

Jde o velmi jednoduchou záležitost: Nova s Primou se přihlásí k plnění Technického plánu přechodu na zemské digitální vysílání (TTP) a výměnou za současné analogové kmitočty získají pozice v plánovaných digitálních sítích. Podle nového scénáře by ale vlastně nešlo jen o pozice, ale skutečný kmitočtový příděl, tedy digitální frekvence, na kterých by provozovaly vlastní multiplexy a jejichž praktický provoz by zajišťoval telekomunikační operátor. A na uvolněných analogových kmitočtech vzniknou další digitální sítě. Což je hudba daleké budoucnosti, protože zatím není vůbec jasné, jakým způsobem ona „kompenzační výměna“ proběhne a kolik kompenzačních licencí vůbec Nova s Primou, ale také další nynější provozovatelé analogového televizního vysílání, vůbec dostanou. Řešení by měla nabídnout novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která je zatím v nedohlednu.

Česká televize je ve výhodě

Pavel Hanuš portrét

Chajdova poznámka, že Prima požaduje stejné pokrytí signálem DVB-T, jaké bude mít ČT i Nova, mířila i k chystanému veřejnoprávnímu multiplexu. Tím, že se ČT rozhodla nečekat na řešení soudních sporů o platnost licencí digitálních televizí a dohady okolo počtu kompenzačních licencí pro Novu a Primu, získaly Kavčí hory značnou výhodu a mohou do konce příštího roku vystavět celoplošnou digitální síť se čtyřmi programy. Daní za to bude významné omezení analogového příjmu kanálu ČT 2 v celé České republice, neboť právě na analogových kmitočtech ČT 2, ale také na některých současných frekvencích ČT 1, bude tento veřejnoprávní digitální multiplex vysílat. Snahou ČT je zachovat jednu silnou veřejnoprávní stanici v analogovém vysílání (ČT 1) a vedle ní provozovat plně digitální síť s programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport a ČT 24.

Takový postup se nehodí do krámu ani televizi Nova, ani Primě. Veřejnoprávní televize bude v určité výhodě, i když na druhou stranu ji čekají značné výdaje na souběžný provoz analogové i digitální celoplošné vysílací sítě, komplikace s výměnami kmitočtů (aby ČT 1 mohla dál vysílat celostátně v analogu a zároveň veřejnoprávní multiplex splnil zákonnou povinnost pokrytí 95 procent území ČR, bude si muset ČT 1 v některých místech prohodit současné analogové frekvence s analogovými frekvencemi ČT 2) a nejistota, zda diváci, nenucení přejít na digitální příjem televize, skutečně projeví zájem o set-top-boxy. Na druhou stranu ale bude mít ČT jasnou výhodu do budoucna, protože procesu digitalizace se už nelze vyhnout. Primě by se zase náramně hodilo co nejdřív spustit celostátní digitální vysílání, protože by tak pokryla o čtvrtinu větší území ČR než z dnešních analogových vysílačů.

BRAND24

A jak to bude s vypínáním analogu?

Zajímavou změnou postoje prošel Petr Chajda v otázce vypínání analogového vysílání. Zatímco jako generální ředitel TV Barrandov prosazoval co nejrychlejší ukončení analogového televizního vysílání ve velkých městech, aby si diváci museli nakoupit digitální přijímače a chtě nechtě naladili kromě dosavadních programů i nové digitální stanice, v nové funkci na Primě mu už termín vypínání analogu nepřipadá tak důležitý. Digitalizace bude i pro televizi Prima velkou příležitostí a výzvou bez ohledu na to, kdy bude analogový signál vypnut. O tom nerozhodujeme ani my, ani nikdo jiný z televizní branže, ale je to na naší politické elitě, kdy budou vydány zákony, které umožní nastartování digitalizace v Čechách, uvedl Chajda v úterním chatu na webových stránkách televize Prima.

Z neveřejných průzkumů České televize ale vyplývá, že pokud nedojde k vypnutí analogového vysílání a na celém území České republiky by byl dostupný digitální signál s mnohem větší programovou nabídkou, přimělo by to k nákupu set-top-boxu jen asi třicet procent domácností. A z těchto třiceti procent domácností by jen část sledovala nové digitální programy. Většina by zůstala věrná původním televizním stanicím. Pro nové digitální televize je proto vypnutí analogového vysílání nutnost, zatímco pro současné analogové stanice by bylo dobré vysílat jak analogově, tak digitálně a v digitálním éteru zablokovat pokud možno co největší prostor, aby ve chvíli, kdy už bude nezbytné analogové vysílání vypnout, konkurenci připadnul co nejmenší podíl na trhu.

Měla by Prima začít digitálně vysílat mimo Prahu a střední Čechy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).