Hlavní navigace

Prima by mohla už letos vypínat analog

16. 1. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Pokud televize Prima přistoupí na definitivní verzi Technického plánu přechodu na zemské digitální vysílání a vyžádají si to okolnosti, čeká ji už letos vypínání prvního důležitého analogového kmitočtu. Černý Petr by připadl divákům v Táboře a okolí, kteří Primu ladí na kanále 44 z vysílače Radimovice. Ten by totiž rušil signál plánovaného digitálního multiplexu společnosti Telefónica O2 z Českých Budějovic.

Prima s plánem už jednou souhlasila

Tábor je jedním ze čtyř míst, kde by Prima měla v následujících dvou letech opustit své základní analogové vysílače. Dalšími jsou podle příloh Technického plánu přechodu (TPP) vydaných Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) Jáchymov, Liberec a Rychnov nad Kněžnou. Ve všech třech lokalitách hrozí, že by analogová Prima zarušila nové digitální sítě, které mají mít před analogovým vysíláním přednost. Budou ho mít ale jenom v případě, že Prima odsouhlasí TPP, přistoupí na výměnu analogových kmitočtů za digitální a získá tak od státu právo na blíže neurčený počet kompenzačních licencí pro další celoplošné programy (jejich počet stanoví připravovaná novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání).

Faktem je, že Prima se už k plnění TPP přihlásila. Nebyl to ale současný dokument. Podmínečný souhlas vydala televize už loni v srpnu, když dobíhala zákonná lhůta pro podání žádosti o takzvanou bonusovou digitální licenci. Loni na jaře přijatá novela vysílacího zákona totiž dávala komerčním televizím šanci získat licenci pro další program, pokud se do devadesáti dnů od účinnosti novely veřejně přihlásí k plnění TPP, a zaváží se tedy k přechodu na digitální vysílání. Prima se k dokumentu přihlásila i přes to, že jej Rada ČTÚ v požadované lhůtě nevydala a ostatní televize jej odmítly. Zároveň se obrátila na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) s žádostí o vydání bonusové licence.

Televize si diktovala podmínky

Prima 1. zprávy

Radní žádost neakceptovali, protože podle nich není možné vyslovovat souhlas s něčím, co neexistuje. Ale i kdyby vzali prohlášení Primy o souhlasu s nepřijatým (ale diskutovaným) plánem digitalizace vážně a chytli ji za slovo, televize si kladla podmínky. Chtěla například zaručit transparentní, rovný a nediskriminační přístup ke všem provozovatelům vysílání v každé etapě přechodu na DVB-T. K vypínání analogového vysílání mělo dojít teprve tehdy, až bude pokrytí signálem zemské digitální televize odpovídat alespoň pokrytí analogovým vysíláním Primy a minimálně tři měsíce půjde souběžné analogové i digitální vysílání. Televize také žádala silnou informační kampaň a zajištění dostatku set-top-boxů v prodejní síti.

Hned první požadavek přitom RRTV ani ČTÚ splnit nemohou, protože nynější (už schválený) plán digitalizace počítá s vypínáním hlavních analogových vysílačů Primy, zatímco Nova analog opouštět nemusí. Nyní záleží na tom, zda je pro Primu důležitější zachovat současný stav pokrytí analogovým signálem, nebo získat licenci pro nový digitální program nebo programy. Tu by Prima mohla použít už příští rok pro přenosy z fotbalového Mistrovství Evropy Euro 2008, jehož vysílací práva pro televizi zakoupil její švédský spolumajitel, společnost Modern Times Group (MTG). Dá-li Prima přednost bonusovým licencím, čekají její diváky v jižních, západních, severních a středních Čechách problémy s příjmem analogového signálu.

Tábor není jistý, Jáchymov ano

Zatímco v Táboře je vypínání analogového vysílání Primy letos v září nejisté, protože digitální multiplex společnosti Telefónica O2 zřejmě nezahájí vysílání dříve než příští rok, v Jáchymově ale není jiné cesty. Analogový kanál 55, na němž tu Prima vysílá, bude rušit digitální vysílání v oblasti Ústí nad Labem. ČTÚ proto doporučuje, aby Prima příští rok v červnu jáchymovský vysílač opustila. Pokud by vzájemné rušení obou signálů nebylo tak silné, navrhuje úřad odsunout vypnutí analogového vysílání Primy na leden 2009. Zcela bez náhrady pak chce ČTÚ v listopadu 2008 vypnout analogový signál Primy z libereckého Ještědu. V tomto případě by analogový kanál 60 rušil digitální multiplex 3 (nynější síť B) ve východních Čechách. Vypnutí analogové Primy v Liberci ale lze posunout až na červen 2009, pokud vzájemné rušení nebude silné.

Tipy C

Mapa pokrytíJak se bude vypínat analog

Zajímá vás, kdy ve vašem kraji přestane vysílat analogová televize? Nabízíme vám harmonogram ukončování analogového televizního vysílání podle jednotlivých oblastí tak, jak je pro Technický plán přechodu na digitální vysílání určil Český telekomunikační úřad. Harmonogram se skládá z dvou tabulek, vysílačů velkého výkonu (PDF, 98kB) a sekundární sítě vysílačů (PDF, 178kB), která přijde na řadu v druhé fázi digitalizace zemského televizního vysílání.

V Liberci, ale také na síti sekundárních analogových vysílačů Primy ve středních Čechách dojde koncem příštího roku k paradoxní situaci, kdy bude nutné vypnout analogové vysílání Primy, protože jinak by rušilo vysílání digitálního multiplexu, jehož součástí bude rovněž program televize Prima. Diváci v Liberci ani ve středních Čechách tak o Primu nepřijdou, pokud ji ale budou chtít sledovat, neobejdou se bez digitálního set-top-boxu. Na listopad 2008 totiž ČTÚ naplánoval vypínání analogového vysílání Primy také v Nižboru, Praze-Vokovicích a Roztocích u Prahy. Ve všech třech lokalitách vysílá Prima na kanále 59, který je určený jako definitivní kmitočet pro současný digitální multiplex B v Praze a středních Čechách. Stejný termín ukončení analogového vysílání v Liberci a středních Čechách určil ČTÚ také pro Rychnov nad Kněžnou, kde Prima vysílá na kanálu 45.

Vypínání se dotkne i regionů

Ukončení analogového vysílání Primy ale bude komplikované i v případě, že by s ním sama televize souhlasila. O analogové kmitočty v Táboře, Liberci, Jáchymově a Rychnově nad Kněžnou se totiž Prima dělí s regionálními studii. Liberecký kmitočet využívá místní televize Genus, jáchymovský zase karlovarská televize Vřídlo a v Táboře a Rychnově nad Kněžnou se Prima dělí o frekvence se svým úhlavním nepřítelem, Regionální televizní agenturou (RTA). Pokud by Prima chtěla tyto kmitočty vrátit státu, musely by s tím souhlasit i tyto regionální televize. ČTÚ jim ale nemůže garantovat zachování stejného pokrytí jako u analogového vysílání. Například Ještěd už nebude hlavním vysílačem s vysokým výkonem, takže televize Genus by buď přišla o část pokrytí, nebo by se z ní stala nadregionální stanice.

Vzdá se Prima kvůli bonusovým licencím analogových kmitočtů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).