Hlavní navigace

Překvapení týdne: Óčko chce znovu vysílat v multiplexu 3 celoplošně

17. 9. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Aktualitou s nejvyšší čteností byla tento týden na DigiZone.cz ta, která se věnovala možnému vstupu hudební televize Óčko do pozemního multiplexu 3. Není se čemu divit. Překvapením je, že stanice už v něm nechce vysílat pouze v jednotlivých regionech, ale celoplošně. Znamenalo by to, že po úspěšném ukončení jednání by byl program dostupný všude tam, kde už diváci naladí Primu love. Jak to nakonec dopadne, bude jisté pravděpodobně v listopadu. Óčko by se mohlo v multiplexu 3 objevit začátkem příštího roku.

Óčko chce vysílat celoplošně v multiplexu 3

Vedení hudební televize Óčko jedná se společností Czech Digital Group, která je stoprocentně ve vlastnictví Českých Radiokomunikací, o návratu do multiplexu 3 v podobě celoplošného šíření. Serveru DigiZone.cz to řekl generální ředitel stanice Jiří Balvín. Toto zjištění je více než překvapivé. Óčko před více než dvěma lety ze sítě odešlo právě proto, že nechtělo být šířeno po celé republice. Po odchodu stanice z multiplexu 3 její zástupci dlouhodobě tvrdili, že by se do digitálního terestrického šíření vrátili pouze tehdy, pokud by mohl kanál vysílat pouze ve vybraných lokalitách. Za tím účelem se jevilo jako vhodné šíření v rámci sítě 4 konkurenčního operátora Telefónica Czech Republic. Ten však nesplnil svůj závazek a multiplex nerozšířil do dalších lokalit. Nadále je tedy jeho signál možné zachytit pouze v Praze, Brně a Ostravě. Operátor již dříve ukončil šíření v Plzni.

Lukáš Polák: Óčko změnilo plány. V multiplexu 3 chce vysílat celoplošně

Multiplex 4 světlá budoucnost nečeká

Český telekomunikační úřad vede se společností Telefónica Czech Republic správní řízení o odebrání kmitočtového přídělu pro digitální pozemní multiplex 4. V praxi to znamená, že pokud tento operátor rychle nezačne síť budovat, regulační orgán mu přidělené frekvence příští rok sebere, a to nejen ty, na nichž ještě nevysílá, ale i ty, které již využívá. Důvod je prostý – operátor síť nebuduje a není naděje, že se to v budoucnu nějakým způsobem změní. Podle ČTÚ budou v roce 2012 splněny všechny důvody, aby byly kmitočty Telefónice odňaty. Jak je na tom multiplex 4 v současné době s pokrytím a zákazníky, není nutné asi příliš rozebírat, ale pro jistotu alespoň v kostce: V nabídce operátora je v tuto chvíli v podstatě jediný řádný klient, který za distribuci signálu platí. Je jím hudební televize Óčko. Pouze několik měsíců se zde „ohřála“ nová pražská stanice TV Metropol, která přijala nabídku společnosti Czech Digital Group (CDG) na přestěhování do multiplexu 3.

Lukáš Polák: Multiplexu 4 zvoní hrana. Příští rok může být jeho poslední

Elitní moderátor Moravec vstoupil do blížící se volby šéfa České televize

Do nevídané kritiky šéfa zpravodajské ČT 24 a jednoho z pěti finalistů konkurzu na generálního ředitele České televize Romana Bradáče se pustil moderátor nedělních politických diskusí ČT Václav Moravec. Současné vedení ČT označil v rozhovoru pro MF Dnes za „mordpartu“. Současnému managementu zaměstnanci dali přezdívku mordparta. Do ní řadí i šéfa zpravodajské ČT 24 a ředitele Jedničky, kteří stojí za nepromyšlenými přesuny ve vysílacím čase, prohlásil Moravec. Na přesuny pořadů podle Moravce doplatily Události v regionech, které stěhováním z ČT 1 na ČT 24 a zpět přišly o dvě třetiny diváků, publicistický magazín Černé ovce, jemuž podle moderátora ubyla polovina diváků, nebo cestopisný magazín Na cestě. To ukazuje přinejmenším na nekompetentnost, přinejhorším na cílenou likvidaci média veřejné služby, za což by ti lidé měli být vyhozeni, dodal Moravec na adresu Radana Dolejše a Romana Bradáče, svého přímého nadřízeného.

Václav Moravec 500

Václav Moravec už není nezávislým moderátorem. Nechal se vtáhnout do předvolebních intrik volby generálního ředitele České televize. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Jan Potůček: Václav Moravec: O Bradáčovi a spol. se mluví jako o mordpartě ČT
Jan Potůček: Petr Dvořák se zastal Václava Moravce: „Říká jen to, co se povídá“
Blog Jana Potůčka: Štábní kultura a la Moravec

Stručně

Server DigiZone.cz přinesl v tomto týdnu sérii tří rozhovorů s finalisty konkurzu na generálního ředitele České televize. Ze všech pěti kandidátů jsme vám přinesli tři, v pondělí je pak ještě doplní bývalý šéf televize Nova Petr Dvořák. Jeden z pěti finalistů však možnost na interview na našem webu, stejně jako v ostatních médiích, odmítl. Víte, který to byl?

Jan Potůček: Hynek Chudárek: Česká televize musí výrazně zeštíhlit a zmodernizovat
Jan Potůček: Jan Svoboda: Události by mohly být jen na ČT 24 a Večerníček na ČT 2
Jan Potůček: Roman Bradáč: Sledovanost nemůže být pro Českou televizi bič. Ani u Událostí

Od počátku září funguje v České republice a na Slovensku „nová“ satelitní služba – freeSAT. Jde v podstatě o původní platformu UPC Direct, která prošla nutným relaunchem. Změnil se ceník i balíčkování kanálů, zákazníkům bylo do budoucna slíbeno také výrazné rozšíření nabídky HDTV kanálů. Co na tyto kroky říkají konkurenční služby CS Link, Digi TV a Skylink?

Lukáš Polák: Jak reagují Skylink, CS Link a Digi TV na příchod satelitního freeSATu?

freeSAT - webové stránky

Nové webové stránky služby freeSAT by UPC Direct.

Podzim u společnosti UPC Česká republika je ve znamení nových kombinací internetu spolu s kabelovou televizí. Balíčky služeb jsou sestaveny tak, aby si z nich vybral skutečně každý; student i počítačový expert, rodina s nižším nebo naopak s vysokým příjmem, sportovní fanoušek i zájemce o filmové hity, láká na nové služby tiskový mluvčí operátora František Malina.

Lukáš Polák: UPC přichází s novými balíčky kabelové televize a internetu

Starší české a československé seriály z doby socialismu, které se značně podílí na úspěchu televize Barrandov, se možná v příštím roce na obrazovce této stanice vůbec neobjeví, nebo jen v omezené míře. Podle ředitele vlastní tvorby Barrandova Janise Sidovského, který je zároveň marketingovým ředitelem a členem představenstva televize, je totiž nabídka na tyto starší seriály od České televize, která spravuje jejich vysílací práva, už dost „přebraná“.

Jan Potůček: TV Barrandov neví, jestli získá starší české seriály i pro příští rok

Noha 22 - nový seriál TV Barrandov

Mládkova Noha 22 není na Barrandově takovým tahákem jako některé socialistické filmy. (Foto: archiv TV Barrandov)

Jednání placeného kabelového a satelitního programu Nova Sport o nové smlouvě na vysílací práva kanadsko-americké hokejové NHL stále ještě neskončila. A to i přes to, že nová sezóna NHL je již na spadnutí. Nova Sport ve čtvrtek rozeslala médiím program na 40. týden, kdy budou vrcholit přípravné zápasy k nové sezóně NHL, jež začíná 6. října. Ve schématu ale jakýkoli přenos nebo záznam těchto přípravných zápasů chybí.

Jan Potůček: Brzy začne NHL, Nova Sport ji ale ve svém programu zatím nemá

BRAND24

Diváci česko-slovenské hudební televize Retro Music Television si budou moci od této neděle 18. září nechat zahrát svůj oblíbený hit prostřednictvím nového pořadu Retro Jukebox. Nový formát si vyžádali sami diváci, kteří tým televize zásobují prosbami, které klipy by měly ve vysílání zaznít, sdělila programová ředitelka stanice Lenka Tesařová.

Jan Potůček: Retro Music Television zavádí od této neděle divácký Retro Jukebox

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).