Hlavní navigace

Přehled špičkových televizorů za akční ceny

19. 7. 2017
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: LG
UVNITŘ TABULKA – Je nám jasné, že není právě to nejlepší období pro nákup nové TV, ale u špičkových kousků to velkou roli nehraje. Podívejme se proto na výjimečné nabídky toho NEJ, NEJ, NEJlepšího.

Vymazlené televizory, to dnes znamená ceny v reálné hodnotě nad 70, 80, či spíše nad 100 000 Kč a 4K obrazovky provedené technologií OLED. Na druhou stranu byste měli obdržet výbavičku par excellence, dostat ten nejlepší obraz a úroveň resamplování, a potěšit by měl i zvuk a možnosti připojení.

Nabídka českých obchodů je z tohoto úhlu pohledu přebohatá. Na tomto místě si však zdůrazníme pouze takové kousky, u nichž prodejní ceny poklesly natolik, že je hřích je nekoupit. Tedy pokud něco podobného sháníte, resp. si to můžete – nebo chcete – dovolit. V tomto okamžiku je také pochopitelné, že opomineme některé značky a také řadu opravdu špičkových přístrojů, které si svou cenu (zatím) drží. S tím se však nedá nic dělat, i když jde zejména o kousky nejšpičkovější, tedy televizory s obrazovkami OLED, které na pomyslném piedestalu vystřídaly kvalitní plazmy.

Pokud se projdeme nabídkou výrobců na některých českých e-shopech (tabulka je na konci článku) a vypíchneme si ty nejvyšší slevy u těch nejvyšších řad, dostaneme následující značky: LG, Philips (TP Vision), Samsung a Sony. Loewe (Basys) tuto strategii nepoužívá, Panasonic nic v daném období k dispozici neměl a malé značky zase skutečně špičkové televizory v drtivé většině případů nenabízejí, nebo u nás nejsou dostupné.

Nejnovější OLED televizor Panasonic TX-55EZ950 přichází na trh za 89 990 Kč, resp. 3399 €.
Autor: Panasonic

Nejnovější OLED televizor Panasonic TX-55EZ950 přichází na trh za 89 990 Kč, resp. 3399 €.

K TÉMATU: Philips TV 2017: uveden druhý OLED, oznámeno streamování s HDR

Panasonic OLED 2017: 4K televizor za 90 tisíc, THX a také maximální snaha po maximální černé

LCD televizory Samsung QLED vstupují do prodeje

Alza uvedla na domácí trh LG OLED65W7V a LG OLED77W7V

Test Sony KD-49XD8305: za Android stabilnější a ovladatelnější

LCD vs. „LED“, OLED vs. „QLED“

Uvozovky si své místo v titulku rozhodně zaslouží. Předně je třeba říci, že nic takového jako „LED televizor“ neexistuje. Jako „LED“, což je ryze marketingový název, jsou označovány klasické, dnes už přímo tradiční, LCD televizory s podsvícením LED diodami namísto CCFL trubic. Stejně tak neexistuje žádná obrazovka provedená technologií QLED a podobně.

Dnes využívané principy panelů jsou pouze dva: LCD (Liquid Crystal Display), tedy tekuté krystaly, a OLED (Organic Light-Emitting Diode), tedy obrazovky využívající diod emitujících světlo organicky.

Druhá technologie dopracovaná firmou Eastman Kodak někdy kolem roku 1987 představuje obrazově to nejlepší, co si můžete pořídit, a nenechte se zmást marketingem. To je možná omluvitelné při nákupu televizoru za pár tisíc či pár desítek tisíc, ale v naší cenové relaci by to byla chyba.

Uvědomte si také, že řada obchodů dnes druh obrazovky u televizoru vůbec neuvádí, resp. ho maskuje, a někdy to vypadá až tak, že LCD je sprosté slovo. Populárním označením LED tak šálí neznalého zákazníka, který ovšem za přístroj zaplatí 100 000 nebo podstatně více korun.

Televizor Samsung QLED pro rok 2017. Ceny startují na 59 990 Kč za úhlopříčku 124 cm (Samsung QE49Q7F).
Autor: Samsung

Televizor Samsung QLED pro rok 2017. Ceny startují na 59 990 Kč za úhlopříčku 124 cm (Samsung QE49Q7F).

Špička: co je vlastně na výběr?

V uvažované cenové relaci se bavíme o rozměrných úhlopříčkách nad 60 palců, tedy 152 cm, a bavíme se také – v drtivé většině případů – pouze o obrazovkách LCD. Jak bylo řečeno, žádné „LED televizory“ neexistují, takže máte na výběr – jak je vidět z naší tabulky akčních cen – v podstatě jen mezi přístroji s obrazovkami provedenými v technologii LCD s podsvícením LED diodami. To je v drtivé většině případů umístěné v rámu (Edge LED).

Přístroje s obrazovkami OLED se v aktuální modelové kolekci zlevňují minimálně, v současnosti jde především o výrobky starší s rozlišením Full HD a o značku LG. Ta nyní sází na tzv. cashback, tedy vrácení části peněz při nákupu produktu, na což zákazník hodně slyší. Například u televizoru LG OLED55C7V s úhlopříčkou 55", tedy 140 cm, to u Alza.cz dělá 4000 Kč při prodejní ceně 79 990 Kč.

Jak se v nabídce vyznat, jak si vybrat

Předně si nalijte čistého vína, klidně i doslova, oprostěte se od reklamy a marketingových hrátek a řekněte si, kolik chcete za špičkový televizor reálně dát a jakou chcete technologii obrazovky.

Pokud se rozhodnete pro to v současnosti obrazově jednoznačně nejlepší, tedy OLED, smiřte se s tím, že zde slevy příliš nefungují, a pokud ano, jde zejména o rozlišení Full HD, a nikoli Ultra HD. Tzv. cashback v tomto případě představuje – většinou – nula nula nic, tedy vzhledem k ceně přístroje. Jsou ale drobné výjimky, jako LG OLED65C7V s úhlopříčkou 65", tedy 165 cm, kde se při prodejní ceně 119 990 Kč v praxi dostanete přece jen trochu níže, na 111 990 Kč.

Protože se ale v tomto přehledu zaměřujeme na co nejvyšší pokles ceny, budou tu především obrazovky provedené s technologií tekutých krystalů, tedy LCD. Dobře si ale povšimněte, že v tabulce jsou sice dva televizory OLED, ale žádný QLED, což je pochopitelně prosté LCD.

Při výběru můžete postupovat běžným způsobem, ale v této cenové relaci by měl být kladen důraz na zdvojené tunery, tedy na možnost jeden pořad nahrávat a druhý sledovat, nebo jeden sledovat a druhý si odeslat třeba na jiný televizor nebo na mobil či tablet. Pokud na to kladete důraz, dbejte, aby takovýto televizor měl také dvě mechaniky pro přístupové karty. Až příliš mnoho špičkových TV má zdvojené tunery, ale zasunete do nich jen jednu přístupovou kartu například pro příjem vysílání od Skylinku. A protože nikdy nevíte…

S televizorem si ideálně hned pořiďte pevný disk (točivý) nebo USB paměť (pozor: nikoli SSD flash disk – s těmi si televizory stále moc nerozumí), abyste mohli využít když ne nahrávání, tak alespoň TimeShift, tedy sledování živého televizního vysílání se zpožděním. Pamatujte také, že každý výrobce vyžaduje jinou kapacitu média a většinou i speciální formátování přímo ve vaší TV a tzv. párování. Zjednodušeně řečeno, zakoupený disk bude pouze pro TV a nic jiného. Nahrávky také jinde nepřehrajete, i když půjde o televizor stejné značky a stejného typu.

Pokud budete drahý přístroj montovat na zeď, vyberte si takového prodejce, který vám to zajistí, nabídne držák v odpovídající kvalitě a také TV seřídí pro vaše podmínky.

Co je vám platný špičkový televizor, když z něj máte pomalu polovinu, protože má chybná zejména obrazová nastavení?

Pár poznámek k jednotlivým značkám

LG: aktuální verze operačního systému WebOS nese číslo 3.5, v nabídce jsou ale i televizory s 3.0 a 2.0, často za výtečné ceny. Některou z technologií HDR podporuje LG pouze u rozlišení Ultra HD. Modely z roku 2016 by měly jít aktualizovat i na HDR systém HLG, ale není to oficiálně potvrzeno. LG je momentálně také jediný výrobce obrazovek OLED.

Philips (TP Vision): pro své televizory vyšších tříd používá platformu Google Android TV. Televizor Philips 65PUS8901, jehož parametry najdete v tabulce na konci článku, je zajímavý už jenom podsvícením Ambilight. To se v tomto případě jmenuje AmbiLux a obstarává ho devět projektorů, tedy nikoli LED diod, jak je zvykem.

Samsung: Když jsme na oficiálních stránkách vybrali mezi výrobky „Televizory“, objevila se nabídka na LCD TV Samsung QLED a nikam dál nevedla. U HDR má výrobce pro modely v tabulce uvedenu pouze podporu HDR1000.

Sony jede „akčně“ ve všech vysokých cenových relacích s výjimkou OLED. Co se týče HDR, podporuje ho, ale standardy nemělo na svých stránkách uvedeny.

Jak číst tabulku

Výrobky jsou řazeny abecedně podle názvů, na čelní pozici jsou však vypíchnuty jediné dva televizory s obrazovkou OLED, které zapadaly do stanovených kritérií.

Rozlišení Ultra HD v položce „Obrazovka“ vždy znamená 3840 × 2160 bodů, rozlišení Full HD zase klasických 1920 × 1080 bodů. OLED podsvícení nepotřebuje, LCD televizory ho mají buď v rámu (Edge LED), nebo plošné za LCD panelem (Direct LED).

U zvuku je uváděn, pokud ho televizor zvládá, i prostorový systém a alespoň některé podporované audioformáty (co se podařilo zjistit). Například u systému 4.2 jde o čtyři klasické reproduktory a dva reproduktory basové.

Tuner představuje buď jednoduché provedení s jedním tunerem od každého ze systémů, nebo zdvojenou verzi (2×) umožňující i něco navíc.

Tentokráte byly, z pochopitelných důvodů, vypuštěny položky typu energetická třída a vstupy a výstupy. Naopak byla přidána podpora technologie HDR. Ta zvládá – v nejšpičkovější podobě – tři de facto standardy: HDR10, HLG a Dolby Vision. K nim se brzy přidá čtvrtý, který má podle všeho opravdu velkou šanci na úspěch – Technicolor HDR.

BRAND24

U položky „rozměry (šířka, výška, hloubka); hmotnost“ je vždy v závorce uváděna hloubka televizoru bez podstavce, tedy nikoli hloubka samotné obrazovky.

V poznámce pak naleznete název operačního systému, případně i verzi (WebOS 3.0), a také další důležité údaje.

cena úhlopříčka obrazovka tuner a zvuk podporované standardy HDR rozměry (švh); hmotnost poznámka
druh obrazovky: OLED
LG 55EG910V 39 990 Kč 140 cm (55"); 16:9 OLED, prohnutá; Full HD DVB-T/C/S/S2/T2 (HEVC); 2.0, 20 W, mj. DTS, Dolby Digital ne 1225 × 760 × 208 (49) mm; 15 kg WebOS 2.0; modelová řada 2015; 3D
LG OLED77G7V 449 000 Kč 196 cm (77"); 16:9 OLED; Ultra HD 2× DVB-T/C/S/S2/T2 (HEVC); 4.2, 60 W, mj. DTS, Dolby Atmos HDR10, HLG, Dolby Vision 1461 × 883 × 243 (68) mm; 31,7 kg WebOS 3.5; řada LG Signature, koncept „obraz na skle“; kodek VP9
druh obrazovky: LCD              
LG 65UH950V 52 990 Kč 165 cm (65"); 16:9 LCD (IPS), Edge LED; Ultra HD DVB-T/C/S/S2/T2 (HEVC); 2.2, 40 W, mj. DTS HDR10, Dolby Vision 1455 × 895 × 283 (54) mm; 23,5 kg WebOS 3.0; audiosystém Harman/Kardon; 3D
LG 75UH855V 89 990 Kč 191 cm (75"); 16:9 LCD (IPS), Edge LED; Ultra HD DVB-T/C/S/S2/T2 (HEVC); 4.2, 60 W, mj. DTS, Dolby Atmos HDR10, Dolby Vision 1823 × 1116 × 231 (56) mm; 50,3 kg WebOS 3.0; audiosystém Harman/Kardon; 3D
Philips 65PUS8901 79 990 Kč 165 cm (65"); 16:9 LCD, Edge LED; Ultra HD 2× DVB-T/C/S/S2/T2 (HEVC); 2.0, 2× 15 W, mj. DTS Premium, Dolby Digital Plus ano, standard neuveden 1447 × 914 × 255 (42) mm; 25 kg Android TV; třístranný Ambilight (projekční nikoli LED); 2× mechanika pro přístupové karty
Samsung UE65KS7502 49 990 Kč 165 cm (65"); 16:9 LCD, prohnutá, podsvícení nezjištěno; Ultra HD 2× DVB-T/C/S/S2/T2 (HEVC); 60 W, více nezjištěno HDR1000 1442 × 915 × 366 (83) mm; 23,7 kg Tizen
Samsung UE65KS9502 89 990 Kč 165 cm (65"); 16:9 LCD, prohnutá, podsvícení nezjištěno; Ultra HD 2× DVB-T/C/S/S2/T2 (HEVC); 60 W, více nezjištěno HDR1000 1442 × 915 × 366 (116) mm; 28,2 kg Tizen
Sony KD-65XD8505 49 990 Kč 165 cm (65"); 16:9 LCD, Edge LED; Ultra HD 2× DVB-T/C/S/S2/T2 (HEVC); 2.0, 2× 10 W, bassreflex, mj. DTS, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Pulse ano, standard neuveden 1454 × 894 × 279 (44) mm; 23,9 kg Android TV; připojit lze bezdrátový subwoofer; zřejmě jen jedna mechanika pro přístupovou kartu
Sony KD-65ZD9 99 990 Kč 165 cm (65"); 16:9 LCD, Direct LED; Ultra HD 2× DVB-T/C/S/S2/T2 (HEVC); 2.0, 2× 10 W, bassreflex, mj. DTS, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Pulse ano, standard neuveden 1462 × 920 × 268 (78) cm; 35,7 kg Android TV; 3D; připojit lze bezdrátový subwoofer; zřejmě jen jedna mechanika pro přístupovou kartu
Sony KD-75XD8505 79 990 Kč 191 cm (75"); 16:9 LCD, Edge LED; Ultra HD 2× DVB-T/C/S/S2/T2 (HEVC); 3.1, 4× 7,5 W, mj. DTS, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Pulse ano, standard neuveden 1677 × 1026 × 286 (49) mm; 38.7 kg Android TV; připojit lze bezdrátový subwoofer; zřejmě jen jedna mechanika pro přístupovou kartu
Sony KD-75XE8596 96 999 Kč 191 cm (75"); 16:9 LCD, Edge LED; Ultra HD 2× DVB-T/C/S/S2/T2 (HEVC); 3.1, 4× 7,5 W, mj. DTS, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Pulse ano, standard neuveden 1677 × 1032 × 284 (53) mm; 35,2 kg Android TV; zřejmě jen jedna mechanika pro přístupovou kartu

Co pro vás představuje špičkový televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).