Hlavní navigace

Předežene nás Rakousko v digitalizaci?

28. 3. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Dlouho to vypadalo, že Rakousko s digitalizací televizního vysílání zaspí. V době, kdy se v České republice dlouhodobě experimentovalo a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vypsala licenční řízení na nové digitální programy, naši jižní sousedé teprve krátkodobě testovali DVB-T na omezeném území ve Štýrském Hradci. Jenže situace se obrací: Rakušané začínají mít v digitalizaci navrch.

Veřejnoprávní televize má navrch

Podobně jako v České republice, i v Rakousku je motorem digitalizace veřejnoprávní televize. Je to pochopitelné, protože do roku 2003 na trhu figurovala pouze veřejnoprávní ORF se svými dvěma programy. Teprve před třemi lety začala vysílat historicky první celoplošná komerční stanice ATV plus. Do té doby „komerční“ potřeby rakouských diváků plně pokrývaly německé televize, jež přes kabel a satelit nabízely speciální „rakouská okna“ se zpravodajstvím. Proto také německé stanice ukrajují značnou část z koláče sledovanosti všech televizí, které je možné v Rakousku naladit.

Je to rovněž ORF, která prostřednictvím svojí dceřinné firmy Österreichische Rundfunksender-GmbH (ORS) letos zahájí řádné vysílání první celoplošné digitální sítě. ORS zvítězila ve výběrovém řízení rakouské vysílací rady, v němž radní hledali provozovatele prvních dvou „komerčních“ digitálních multiplexů. Radní přitom od účastníků konkurzu požadovali splnění šesti přísných kritérií: rychlého poskytnutí DVB-T rakouským divákům, dobrou kvalitu signálu, doplňují informace o poskytovaných programech, divácky atraktivní obsah a náležitou informační kampaň, účinnou spolupráci všech provozovatelů a státních institucí, včetně zapojení spotřebitelů, a schopnost poskytovat široké spektrum služeb nad rámec samotného televizního vysílání.

Zavádění DVB-T bude rychlé

Přísným podmínkám vyhověla pouze ORS, která se do konkurzu přihlásila jako jediná. Tato společnost nedávno oznámila, že první multiplex s dvěma současnými programy ORF a komerční ATV plus spustí letos 27. září. Zpočátku pokryje sedmdesát procent území Rakouska a zaměří se na devět největších měst. Vysílací síť využije pouze kanály nad 60. Po přechodném období čtyř až šesti měsíců bude v místech analogového i digitálního terestrického příjmu vypnuto analogové vysílání. Přechodné období by mělo být co nejkratší, aby provozovatelé televizních stanic ušetřili náklady spojené s dvojím druhem vysílání. V druhé fázi, do února 2007, pokryje první rakouský multiplex 77 procent území státu.

DVB-T perex obecný

Historie digitálního vysílání v Rakousku

První úspěšný experiment s pozemním digitálním vysíláním provedli naši jižní sousedé teprve loni na jaře. Od 1. dubna do 30. června 2004 vysílal ve Štýrském Hradci zkušební multiplex veřejnoprávní televize ORF a komerční stanice ATV plus. Pilotní projekt probíhal na jednofrekvenční síti SFN z tří vysílačů na kanále 62 a obsahoval čtyři televizní programy: ORF 1, ORF 2, ATV plus a speciální kanál !TV4Graz pro interaktivní služby, jehož vysílání zajišťovalo několik provozovatelů německy hovořících televizních stanic. Více v článku DVB-T ve střední Evropě: Rakousko.

ORS slibuje, že v roce 2008 by už měl být signál první digitální sítě zachytitelný na 91 procentech území Rakouska, a o dva roky později by mělo být už jen pět procent území bez signálu DVB-T. Právě na rok 2010 naplánovalo Rakousko definitivní vypnutí analogového vysílání. Tedy o dva roky dříve, než požaduje Evropská komise a kdy by měla analogové vysílání ukončit i Česká republika. Tak rychlému přechodu na zemské digitální vysílání nahrává poměrně nízký počet rakouských domácností závislých na příjmu televizního vysílání přes klasickou anténu. Peter Reindl, vedoucí odboru vysílacích frekvencí rakouské vysílací rady RTR, hovoří o deseti až patnácti procentech domácností. Čtyřicet procent domácností využívá kabelovou televizi a zbytek má satelit.

Štědré státní dotace na digitalizaci

Oproti České republice mají provozovatelé v Rakousku výhodu v tom, že je k nim stát velmi štědrý. A to zejména v podobě dotací na zkušební i řádné digitální vysílání. V roce 2001 v zemi vzniklo sdružení Digital Platforma Austria (DPA), které sdružuje na tři sta provozovatelů vysílání, výrobců televizních přijímačů, telekomunikačních firem a dodavatelů služeb. Byla to přímá reakce na přijetí nového mediálního zákona, který v Rakousku umožnil udělovat licence pro komerční televizní vysílání. První takovou licenci získala stanice ATV plus v roce 2002 a o rok později zahájila vysílání. Důležitější je ale vládní „Digitální fond“, který vznikl v roce 2004. Z něj mohou provozovatelé televizního vysílání pokrýt část nákladů spojených s testováním a přechodem na digitální vysílání.

Ročně takto vláda vyčlení nejméně sedm milionů eur, přičemž jednotlivý provozovatel může čerpat částku až do výše padesáti procent celkových nákladů na digitální vysílání. Užití peněz podléhá technologické neutralitě, fond tedy nepodporuje pouze DVB-T, ale i digitální kabelové a satelitní vysílání. To proto, že státní podpora určená výhradně DVB-T se stala terčem několika šetření Evropské komise a vedla dokonce k vysokým pokutám. Podle Petra Reindla z RTR tato šetření zkomplikovala i zřízení fondu v Rakousku. Jednání s Evropskou komisí se táhla půldruhého roku. Výsledkem je ale povolení dotovat i všechny aktivity spojené s přechodem na zemské digitální vysílání.

Podpora se nevyhýbá ani spotřebitelům

Tradičně silně sociální Rakousko se nevyhýbá ani přímé podpoře spotřebitelů při nákupu digitálních přijímačů. Každý, kdo si bude chtít pořídit set-top-box kompatibilní s interaktivními službami na bázi MHP platformy, získá od státu voucher ve výši 30 euro. Sociálně slabší občané dokonce více. Dotace se týká jak přijímačů pro pozemní, tak kabelové a satelitní vysílání, aby země opět dodržela podmínky technologické neutrality, jež vyžaduje Evropská komise. Rakousko chce ve velké míře podporovat právě interaktivní televizi, od které si slibuje rozšíření služeb, jako je eGoverment. Interaktivní vysílání bylo také součástí několika testů, které prováděla ORF společně s ATV plus ve Štýrském Hradci.

Kromě prvního multiplexu, jehož spuštění ORS naplánovala na letošní září, bude firma provozovat ještě jednu digitální síť. O její programové náplni však zatím rakouská vysílací rada nerozhodla. Podle Petra Reindla záleží čistě na ORS, zda multiplex využije pro zemské digitální vysílání ve formátu DVB-T, či zda na něm spustí digitální televizi pro mobilní telefony třetí generace (DVB-H). Rada dokonce umožní v druhém multiplexu šířit placené kódované programy. Jediným striktním omezením je ustanovení, že by mělo jít čistě o rakouské televizní stanice, nikoli tedy o německé programy s rakouskými okny, jako je tomu v současnosti u kabelových a satelitních stanic šířených na rakouském území.

BRAND24

Digitalizace se prodraží

Rakouská vysílací rada RTR si nechala podle Petra Reindla vypracovat případovou studii pro zavádění zemského digitálního vysílání, z níž vyplynulo, že náklady spojené se spuštěním DVB-T v Rakousku budou velmi vysoké. Prodraží je zejména velmi členitý terén, který v podstatě ani neumožní dosáhnout současného pokrytí analogovým signálem (98 procent území). V Alpách si tedy diváci budou muset zvyknout na satelit. Ačkoli je deset až patnáct procent ze všech rakouských domácností závislých pouze na terestrickém příjmu televize, také zbylé domácnosti, které využívají kabel a satelit, mohou a přijímají televizi rovněž pozemní cestou. DVB-T by jim mělo nabídnout pestřejší škálu čistě rakouských programů.

Jestliže dnes v Rakousku vysílá pozemně, přes kabel a satelit na třicet až čtyřicet německy hovořících televizních stanic, čistě rakouských je jich jen zlomek. Z těch největších jsou to jen tři: veřejnoprávní ORF 1 a ORF 2 a komerční ATV plus. Od května k nim přibude speciální satelitní veřejnoprávní program ORF Sport. Není se tedy co divit, že RTR striktně požaduje, aby digitální multiplexy zaplnily pouze rakouské, nikoli německé televizní programy. Pokud se rakouské vysílací radě podaří v dohledné době vypsat a zdárně dokončit licenční řízení na takové programy, předběhne Rakousko v zavádění zemského digitálního vysílání Českou republiku. Ne že by zatím bylo několik let pozadu…

Který náš soused vypne nejdříve analogové vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).