Hlavní navigace

Praha se konečně dočkala testu systému DVB-T2

4. 12. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Bude se testovat v Praze systém DVB-T2, nebo ne? Po tomto týdnu už máme jasno. Dlouhodobý test s platností až do konce roku 2011 mohl rozjet Český metrologický institut poté, co mu Český telekomunikační úřad vydal oprávnění. Ve speciálním multiplexu jsou testovány programy ČT HD a Nova HD. Účelem tohoto šíření má být seznámení se všemi technickými aspekty nového digitálního systému, ověření možných systémových parametrů a získání praktických zkušeností s vysíláním v rámci rozsáhlých jednofrekvenčních vysílacích sítí.

Praha testuje DVB-T2 ze žižkovského vysílače

České Radiokomunikace, dominantní provozovatel televizních a rozhlasových vysílačů v České republice, bude moci nakonec jako technický operátor Českého metrologického institutu otestovat systém DVB-T2. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) totiž této společnosti vydal individuální oprávnění do konce roku 2011. Serveru DigiZone.cz to potvrdil předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Vysílání začalo v pondělí v devatenáct hodin na 25. kanálu z vysílače Žižkov (výkon 5 kW). Účelem tohoto šíření má být seznámení se všemi technickými aspekty nového digitálního systému, ověření možných systémových parametrů a získání praktických zkušeností s vysíláním v rámci rozsáhlých jednofrekvenčních vysílacích sítí. Dostatečná doba trvání vysílání DVB-T2 umožní ČTÚ a všem ostatním případným zájemcům získat veškeré potřebné informace v odpovídajícím časovém předstihu před rozhodnutím o komerčním využití systému DVB-T2. Provozovatelem testu je ČTÚ a Český metrologický institut, České Radiokomunikace jej zajišťují technicky. V blízké době by se měl test rozšířit i do jižních Čech.

Lukáš Polák: České Radikomunikace nečekaně zahájily v Praze test systému DVB-T2
Jan Potůček: Pražský test DVB-T2 obsahuje ČT HD a Novu HD. Může ale kdykoli skončit

Program ČT 2 čekají změny

Bez sportu, zato s pevným vysílacím schématem včetně hlavního vysílacího času, novými stálými pořady a především tematicky zaměřenými dny pracovního týdne – takový bude od Nového roku druhý program České televize. Základní programové změny Dvojky představili na úterní tiskové konferenci v Praze na Kavčích horách výkonný ředitel ČT 2 Jan Mrzena a jeho zástupce, bývalý generální ředitel Českého rozhlasu a Národní knihovny v Praze Vlastimil Ježek. Zároveň odtajnili část nových grafických identů stanice. Česká televize má s druhým programem problém. Jednak už přede dvěma lety začala předčasně vypínat jeho analogové vysílače, aby si uvolnila kmitočty pro vlastní digitální vysílání, a od začátku letošního roku z něj postupně stáhla téměř veškerý sport, který byl dlouhodobě nejsledovanějším typem programu na ČT 2.

ČT 2 - Krásný ztráty, Vlastimil Ježek, Jan Kaplický

Krásný ztráty na Dvojce příští rok skončí. (Zdroj: Česká televize)

Jan Potůček: ČT 2 čekají od ledna změny: pevné vysílací schéma a tematicky zaměřené dny
Jan Potůček: DOKUMENT: ČT představila plán restrukturalizace a změn na ČT 2
Jan Potůček: Česká televize příští rok zruší pořad Michala Prokopa Krásný ztráty

Bude příští rok X Factor?

Pěvecká soutěž X Factor, která se vysílala před dvěma lety také v České republice, se podle čtvrtečního vydání bulvárního deníku Blesk vysílat v příštím roce nebude. List uvedl, že ho televize Prima „smetla ze stolu“. Vedení české komerční dvojky se však nechce k tomuto projektu v současné době vyjadřovat. Serveru DigiZone.cz to vzkázala její mluvčí Jana Kocová. Na Primě se o X Factoru vedla dlouhá jednání, nakonec soutěž odsunuli. Uvažuje se o tom, že by se vysílala až v roce 2012, citoval jednoho ze zaměstnanců Primy, který si přál zůstat v anonymitě, Blesk. I na toto vyjádření však odpovídá Jana Kocová stále stejně, televize z pražské Palmovky se k němu nebude vyjadřovat. Bulvární tisk spekuluje o možném strachu vedení Primy z pěvecké soutěže SuperStar, která se objeví příští rok na konkurenční Nově. To je ale nesmysl, protože dle licence společnosti FremantleMedia, jenž je vlastníkem obou formátů, se nesmí postavit proti sobě.

X Factor soutěžící zpívá

Bude X Factor na Primě? (Zdroj: TV Nova)

Lukáš Polák: X Factor příští rok nebude, tvrdí bulvár. Prima to nekomentuje

Stručně

Již ve třetím kvartálu příštího roku chce satelitní služba CS Link doprodat zásoby zákaznických karet se systémem CryptoWorks a nabízet už pouze ty s podmíněným přístupem Irdeto. Vyplývá to z dopisu prodejcům a obchodním partnerům společnosti Media Vision, provozovatel platformy, který server DigiZone.cz získal od jednoho z obchodníků.

Lukáš Polák: Satelitní služba CS Link vezme zavedení systému Irdeto bleskově
Lukáš Polák: CS Link: Kód CryptoWorks nebude mít problémy ani po roce 2012

Veřejnoprávní médium z Kavčích hor, Česká televize, nevypne analogové vysílání ve Žďáře nad Sázavou a Svitavách a některých dokrývačích k 30. listopadu, jak původně předpokládala. Důvodem je skutečnost, že ČT zatím neobdržela povolení, aby mohla vystavět v dotčených lokalitách digitálních dokrývače. ČTÚ na řešení problémů usilovně pracuje, upozornil redaktor tiskového oddělení ČT Štěpán Janda.

Lukáš Polák: Česká televize zatím nevypne vysílače na Moravě

Alexandra Ruzek, dosavadní ředitelka tuzemské verze lifestylového a hudebního kanálu MTV, byla jmenována na post ředitelky televizních kanálů a programu společnosti CET 21. Tiskové oddělení Novy o tom informovalo prostřednictvím tiskové zprávy. Jde o jeden z kroků, který je součástí jmenování nového týmu české komerční televizní jedničky.

Lukáš Polák: Ředitelka české MTV Alex Ruzek povýšila na šéfku všech kanálů TV Nova

ČT 24 - web

Zpravodajský kanál ČT 24 nabídne od pondělí 3. ledna nový pořad Highlight. Jak vyplývá z programových plánů České televize, půjde o pohled do zákulisí této stanice, ale i dalších českých a světových médií. Vysílat se bude každý všední den. Formát by měl přinést přehled nejdůležitějších témat všedního dne. Dále chystá například Turbulenci, Tep ČT 24, Tah dámou a další.

Lukáš Polák: Novinky ČT 24 od ledna: Highlight, Turbulence, Hranice dokořán a další

Televize Prima vymění moderátorku své hlavní zpravodajské relace Světlanu Zárubovou-Witowskou. Místo ní bude moderátorskou dvojici Zpráv TV Prima s Romanem Fojtou tvořit dosavadní moderátorka Studia Burza na zpravodajském kanálu ČT 24 Sandra Parmová. Tu si diváci mohou pamatovat jako protagonistku nepovedeného vstupu ze Studia Burza, v němž moderátorka telefonuje s jakýmsi „Krťou“ (produkčním ČT).

Jan Potůček: Světlana Zárubová-Witowská končí jako moderátorka Zpráv TV Prima

BRAND24

Nové webové stránky spustila v průběhu tohoto týdne rumunská satelitní služba Digi TV, která působí také na českém trhu. Původní dosti amatérský web nahradil moderní rozcestník na adrese: http://cz.digi.tv/. Zde si mohou zájemci vybrat z položek O nás, Dokumenty, Jak získat Digi, Novinky, Programová nabídka, Programové balíky, Zákaznické služby, Kontakt a Digi Sport.

Lukáš Polák: Satelitní služba Digi TV má nový web

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).