Hlavní navigace

Poprvé od premiéry bude odvysílán seriál „Miroslav Zikmund: Cesta stoletím“

12. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: FTV Prima
UVNITŘ FOTOGALERIE – Jaký život vlastně žili Hanzelka a Zikmund? V dokumentech se dozvíte nejen to, ale například i odpovědi na velmi osobní otázky.

První díl dokumentární série režiséra Petra Horkého o životě slavných cestovatelů Zikmunda a Hanzelky bude k vidění už tuto neděli s opakováním vždy následující středu po 13:00.

Filmové podklady vznikaly postupně tři a půl roku a Petr Horký natočil s Miroslavem Zikmundem více než třicet hodin jeho vzpomínek a komentářů, zhlédl dalších pětadvacet hodin rodinných filmů a pročetl tisíce stran soukromých deníků. Před kamerou se tak objeví řada unikátních a dosud nepublikovaných záběrů či svědectví jako úmrtí manželky, rozpad rodiny či vztah ke KSČ.

NAPSALI JSME: Dokument Století Miroslava Zikmunda oslovil jen osm procent publika

Prima Zoom láká na Srdcaře v Africe nebo Zázračnou planetu od BBC

Režisér Petr Horký měl to štěstí, že se z obdivovatele Miroslava Zikmunda mohl stát jeho kolegou, spolupracovníkem a také přítelem. A díky tomu se mu dostalo té výsady, že mu Miroslav Zikmund svěřil své deníky jako podklad pro vznik tohoto dokumentu.

Jak jsem za těch sedmnáct let postupně poznával Miroslava Zikmunda jako člověka, jako chlapa, kterému se líbí ženy, ocení dobré víno nebo kvalitní valašskou slivovici, stále více jsem si uvědomoval, že jsem viděl řadu filmů o fenoménu Zikmund a Hanzelka, mnohé byly dokonce velice oslavné, ale žádný z nich vlastně neukazoval, co to bylo za chlapy. Co je jejich vášeň a cestovatelské nadšení stálo, jak na tom byli s rodinami, s penězi, s dětmi, prostě s klasickými lidskými situacemi… A mojí nadějí bylo, že by se to naše dlouholeté – troufnu si říci přátelství – mohlo zhodnotit právě tak, aby vznikl film ne o fenoménu Zikmund a Hanzelka, ale o nich jako o lidech se všemi lidskými rysy – s bolestmi, úspěchy i selháními, říká Petr Horký.

BRAND24

Málo se ví například také o tom, že Miroslav Zikmund byl překladatelem pro americké a ruské armády, když se setkaly při osvobozování u Plzně. Osobně se účastnil soudu s K. H. Frankem, a dokonce fotil inauguraci prezidenta Beneše. Jako chlapec snil o tom, že bude soudním stenografem, ale jeho prvním zaměstnáním byl porážeč na jatkách. Podobná překvapení provází jeho život až do dnešní doby a naplňují Zikmundovo životní krédo: „Život je přesný součet náhod.“

Vysílání dokumentární série (poprvé od premiéry v roce 2014):

  • 17. 12., 20:00 – Miroslav Zikmund: Cesta stoletím – 1919–1953
  • 24. 12., 20:00 – Miroslav Zikmund: Cesta stoletím – 1953–1972
  • 31. 12., 20:00 – Miroslav Zikmund: Cesta stoletím – 1972–2014

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).