Hlavní navigace

Polsko vypsalo licenční řízení na první dva multiplexy

22. 11. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Polská Rada pro rozhlas a televizi ohlásila, že vypíše licenční řízení na programové pozice v prvních dvou pozemních digitálních sítích. Multiplex 1 a 2 pokryjí nejprve Velkopolské vojvodství a Varšavu. V každé síti může vysílat maximálně osm televizních programů, přičemž přednost mají současné analogově vysílající celoplošné pozemní televizní stanice. Zájemci o digitální licence se mohou hlásit do poloviny března 2006, radní je udělí v druhé polovině příštího roku.

Vysílání ve standardu MPEG-4!

První dva multiplexy mají tvořit především televizní programy. Vysílací rada sice výslovně neuvedla, jaký kompresní standard mají provozovatelé sítí použít, zda rozšířenější MPEG-2 nebo modernější MPEG-4, ale z ustanovení, že v každém multiplexu mohou vysílat maximálně osm televizních programů a další doplňkové služby, vyplývá, že půjde spíše o MPEG-4 (ten prosazují hlavně provozovatelé komerčních stanic). Televizní programy mají zabrat minimálně 80 procent datového toku multiplexu, zbytek připadne na doplňkové služby nebo na rozhlasové stanice. O MPEG-4 rovněž hovoří také Harmonogram postupu Rady pro rozhlas a televizi (dále jen Rada) pro spuštění prvních dvou digitálních multiplexů.

Polsko vlajka perex

Seriál: DVB-T ve střední Evropě

Jak si při zavádění pozemní digitální televize vedou naši sousedé a další země středoevropského regionu? Historii polských experimentů DVB-T a nejnovější úvahy o technických parametrech plánovaných digitálních sítí nejen v Polsku, ale také na Slovensku, v Rakousku či Maďarsku najdete ve speciálním seriálu serveru DigiZone.cz – DVB-T ve střední Evropě.

Přednost při zařazování do prvních dvou multiplexů dostanou stávající celoplošné televize: veřejnoprávní programy TVP1, TVP2 a TVP3 a komerční stanice Polsat, TVN, TV Puls a TV4. Radní tedy mohou udělit maximálně devět nových programových licencí. V případě, že by se vysílalo ve standardu MPEG-2, byly by pro nováčky volné jen asi tři programové pozice (pokud by v každé vysílací síti bylo pět televizních kanálů). Jenže polská vysílací rada nevylučuje, že trojici programů veřejnoprávní TVP zařadí do obou multiplexů. Server Medialink.pl se nad tím pozastavuje, protože pokrytí obou multiplexů bude přibližně stejné.

Nejistota ohledně technických parametrů

Polsko experimenty DVB-T mapka

Nejde o jedinou neznámou v tomhle konkurzu. Rada zatím jen vydala prohlášení o licenčním řízení, ale nedodala k němu další dokumentaci, takže technické parametry jsou vlastně neznámé! Z dřívějšího prohlášení Rady vyplývalo, že určí kompresní standard a modulaci signálu, a také kritéria, podle kterých bude vybírat zájemce o jednotlivé programové pozice v prvních dvou multiplexech, upozorňuje server Medialink.pl. Nejistotě přidala členka polské vysílací rady Ewa Gadomská, která na krakovské mediální konferenci o víkendu prohlásila, že se v obou multiplexech mohou opravdu objevit všechny programy veřejnoprávní Polské televize.

Takové řešení negarantuje efektivní využití dvou prvních digitálních multiplexů. Rada by měla určit jejich obsazení ještě před vyhlášením konkurzu na provozovatele vysílacích sítí. Vyhnula by se tak chybnému rozhodnutí, míní Tomasz Berezowski, zástupce ředitele sdružení Polský televizní operátor (POT), které zastupuje v procesu digitalizace dvě největší komerční televize v zemi: Polsat a TVN. Veřejnoprávní Polská televize se zatím k plánům vysílací rady nevyjádřila, ale lze očekávat, že také nebude příliš spokojena, protože očekávala, že bude provozovat vlastní veřejnoprávní multiplex. Proto také odmítla vstup do POT a společný postup při zavádění DVB-T s komerčními stanicemi.

Šest vysílačů, šest pokrytých měst

Multiplexy 1 a 2 budou vysílat na shodném území: v pěti městech Velkopolského vojvodství a ve Varšavě. Shodné jsou také výkony všech vysílačů a vysílací sítě budou též všechny monofonní, tedy nepůjde o jednofrekvenční sítě. Ve Varšavě naladí diváci multiplex 1 na kanále 21, multiplex 2 pak na kanále 48. Polský telekomunikační úřad stanovil maximální výkon varšavských vysílačů na 5 kW. V Kališi, Koninu, Pile a Hvězdnu dosáhne výkon vysílačů maximálně 10 kW a v Poznani 50 kW. Z dokumentu Strategie přechodu z analogového na digitální vysílání pozemní televize z letošního května vyplývá, že oba multiplexy budou mít vysílací mód 8k, konstelaci 16QAM a ochranný interval 1/32.

Lokality a kanály polských multiplexů 1 a 2 (MPEG-4)
Lokalita (MUX 1) Kanál (MUX 1) Výkon vysílače (MUX 1) Lokalita (MUX 2) Kanál (MUX 2) Výkon vysílače (MUX 2)
Poznaň 23 50,0 kW Poznaň 39 50,0 kW
Kalisz 54 10,0 kW Kalisz 29 10,0 kW
Konin 55 10,0 kW Konin 60 10,0 kW
Pila 51 10,0 kW Pila 42 10,0 kW
Hvězdno 38 10,0 kW Hvězdno 56 10,0 kW
Varšava 21 5,0 kW Varšava 48 5,0 kW

Zdroj: KRRiT

V přechodném období, kdy Polsko nebude vypínat analogové vysílače, tyto dva multiplexy nepokryjí další území. Meziresortní komise pro zavedení digitálního rozhlasu a televize ale počítá s tím, že se časem obě sítě rozšíří na celé území státu. Dokonce určila deset etap, během kterých by měly multiplexy dosáhnout celoplošnosti. V druhé etapě, která nastane po mezinárodní konferenci v Ženevě v roce 2007, kde se definitivně rozdělí digitální kmitočty pro jednotlivé evropské země, se multiplex 1 a 2 rozšíří do Vratislavi, Plocku, Ciechanowa, Siedlce a Opoczna. Třetí etapa počítá s Olsztynem, Elblagem, Ilawou, Gizyckem, Gdaňskem, Leborkem a Czerskem Pomorskim. Ve čtvrté etapě se digitální vysílání dostane do Walbrzychu, Jelení Hory, Bogatynie, Klodzka, Lubaně a Lodže.

Varšava experiment DVB-T mapka

Pátá etapa zasáhne Krakov, Rabku, Krynicu, Tarnow, Zakopané, Gorlice, Zelenou Horu a Zagan. Šestá pak Katovice, Wislu, Čenstochovou, Bialystok, Hajnowku a Suwalki. V sedmé etapě se digitální televize rozšíří do Lublinu, Deblinu, Zamosce a Kielců. Osmá etapa počítá se Štětínem, Bialogardem, Swinoujsciem a Koszalinem. V deváté etapě dojde na Rzeszow, Lezajsk, Przemysl a Bieszczady. V poslední desáté etapě multiplexy dokryjí města Opole a Bydgoszcz. Z harmonogramu postupu polské vysílací rady vyplývá, že k oficiálnímu vyhlášení výběrového řízení na programové pozice dojde až v polovině února. Zájemci budou mít na podání přihlášek přibližně měsíc.

BRAND24

Jaký je plán? Vysílat do čtrnácti měsíců.

První multiplex by měl zahájit vysílání do čtrnácti měsíců od ohlášení plánovaného licenčního řízení, tedy v polovině ledna 2007. Rada musí před volbou digitálních programů určit výběrovou komisi. Výsledky licenčního řízení radní oznámí v červnu příštího roku. Zajímavé je, že polská vysílací rada udělí první licence pro pozemní digitální televize ještě předtím, než parlament projedná novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která řeší otázku digitalizace. Opakuje se tak stejná situace jako v České republice, kde však všechno nasvědčuje tomu, že radní počkají na přijetí digitální novely a licence udělí až ve chvíli, kdy bude platit nový vysílací zákon.

Polsko MUX 1 mapka
Zákony

Dokumenty k přechodu na DVB-T v Polsku

Zveřejňujeme několik důležitých dokumentů, na jejichž základě v Polsku probíhá přechod na pozemní digitální vysílání. V první řadě jde o Strategii přechodu z analogového na digitální vysílání pozemní televize [PDF, 561 kB] od Meziresortní komise pro digitální rozhlas a televizi ze 4. května 2005, která obsahuje také mapky a rozdělení kmitočtů definitivních vysílacích sítí. Dále pak o Harmonogram postupu Rady pro rozhlas a televizi při zavádění digitální televize a rozhlasu ve standardu MPEG-4 [PDF, 150 kB] z 15. listopadu 2005, a také oficiální oznámení předsedkyně polské vysílací rady Danuty Waniek o připravovaném licenčním řízení na obsazení programových pozic v multiplexu 1 [PDF, 199 kB] a multiplexu 2 [PDF, 199 kB] z 15. listopa­du 2005.

Polsko MUX 2 mapka

Polsko už má také jasno, kolik celoplošných digitálních sítí zprovozní po vypnutí analogových vysílačů. V pásmu 470 – 790 MHz (kanály 21 až 60) půjde celkem o šest digitálních sítí, v pásmu 174 – 230 MHz (kanály 6 až 12) a 790 – 862 MHz (kanály 61 až 69) o další dvě, přičemž multiplex 8 se bude skládat z nejrozsáhlejších jednofrekvenčních sítí. Strategie přechodu na pozemní digitální vysílání zatím neobsahuje informace o zavádění doplňkových služeb. Ty by měla do konce příštího roku zpracovat vysílací rada v aktualizované Koncepci pro provozování doplňkových služeb. Také v definitivních sítích se počítá s tím, že tyto služby nezaberou více než pětinu celkového datového toku.

Předběhne Polsko v zavádění DVB-T Českou republiku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).