Hlavní navigace

Leoš Pohl: Multiplex 3 chce část území dokrývat ze satelitu

10. 6. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Nynější podoba digitálního vysílání televize Prima, Óčka a Z 1 v Brně, Ostravě a Plzni je jenom může být jen dočasná a teprve na podzim se ukáže, jestli tyto programy budou pokračovat v multiplexu 3, nebo se přesunou do jiné digitální sítě. V rozhovoru pro DigiZone.cz to říká Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group (CDG), která multiplex 3 provozuje. Firma chce pozemním signálem pokrýt místa s největší hustotou obyvatel, a zbylé regiony dokrýt satelitem.

Multiplex 3 nedávno začal vysílat v Brně, Ostravě a Plzni. Ve všech třech nových lokalitách vysíláte stejný obsah jako v Praze, kromě televize Noe, Public TV a rádia Proglas. Doplníte tyto programy v dalších regionech?

S rádiem Proglas jsme se už domluvili, že v Brně, Ostravě a Plzni začne vysílat v nejbližších dnech. Jednatel Proglasu Martin Holík projevil zájem jít s námi do všech lokalit, kde budeme vysílat. Co se týče televize Noe, měla by zájem o vysílání v Brně, ale je to otázka jejich finančních možností. Investor Public TV již potvrdil svůj zájem a od července se objeví ve všech sítích CDG.

Všechny tyto programy mají charakter převzatého vysílání, na pozemní vysílače tedy v podstatě nemají licenci. To znamená, že pokud by přišly televize s platnou licencí pro zemské digitální vysílání, měly by mít přednostní nárok na pozice v multiplexu 3. Je to tak?

Nevýhodou provozovatelů převzatého vysílání je, že s nimi Czech Digital Group (CDG) uzavírá smlouvu na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou devadesát dnů až jeden měsíc. Musely by uvolnit pozici pro televize, které budou mít licenci pro pozemní vysílání. Ale s ohledem na to, že víme, kdo v současné době má platnou licenci pro pozemní vysílání a kdy kdo odstartuje, si myslím, že minimálně půl až tři čtvrtě roku mohou tyto televize setrvat v našich sítích.

Leoš Pohl

Jak je smlouva formulovaná z hlediska televizí, které mají platnou licenci pro pozemní vysílání, vysílají v multiplexu 3, ale na podzim by od vás třeba chtěly odejít? Generální ředitel televize Z 1 Martin Mrnka tvrdí, že u vás vysílají dočasně a v září se budou znovu rozhodovat pro definitivní multiplex. Jakou má Z 1 výpovědní lhůtu u CDG?

Se všemi jsme se dohodli, že toto období charakterizujeme jako přechodné do doby, než se začne uplatňovat Technický plán přechodu (TPP). Tedy do září s tím, že jsme se dohodli na takovém gentlemanském vztahu, protože víme, že v polovině června v souvislosti s výběrovým řízením na technického operátora veřejnoprávního multiplexu budou nově stanoveny cenové podmínky jak u multiplexů Telefóniky O2, tak u Českých Radiokomunikací (ČRa). Domluvili jsme se, že dáme všem televizím v multiplexu 3 možnost, aby znovu posoudily nabídky všech operátorů, a podle nich se rozhodly.

Můžete vůbec cenovou nabídkou konkurovat ČRa, když si od nich pronajímáte vysílače a vysílací technologie?

Všem jsme v tuto chvíli nabízeli jako určitou výhodu dokrývání satelitním signálem, tedy kombinaci terestrického a satelitního pokrytí. Nehodí se to úplně všem, třeba Óčko má už svoje vlastní satelitní vysílání s uplinkem z Barrandova, pro Z 1 zajišťuje satelitní vysílání slovenská společnost Tri R, s níž jsou vlastnicky spřízněni. CDG zajišťuje satelitní vysílání Primy, rádia Proglas a Public TV. Nejsou to sice všechno programy s plnohodnotnou licencí pro pozemní vysílání, ale před námi jsou ještě další televize s řádnými licencemi, které dosud nevysílají, tak doufáme, že je touto nabídkou oslovíme.

A když se vrátíme k pronájmu vysílačů od ČRa? Vyplatí se vůbec televizím vysílat v síti CDG, když do ceníku musíte promítnout pronájem těchto vysílačů?

Odpověď je asi taková: vyplatí se internetovým providerům pronajímat linky od O2? Někteří nabízejí mnohem výhodnější služby než samotné O2.

ČRa už představily svůj plán rozvoje multiplexu 2, dnešní přechodné digitální sítě A. Česká televize také zveřejnila mapy, jak bude postupovat při rozšiřování svého veřejnoprávního multiplexu. Kdy takový plán zveřejníte vy pro multiplex 3?

Intenzivně na něm pracujeme. Pořád to musíte brát jako nějaké cvičení, protože pokud Prima nepodepíše TPP, bude se muset všechno změnit.

Když ho Prima nepodepíše, co budete dělat? TPP vám Primu přímo umisťuje do vašeho multiplexu.

Podle informací, které mám k dispozici, připravil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) variantu, při které by veřejnoprávní multiplex dosáhl plného pokrytí. U ostatních se uvidí. Ti, co nepodepíší TPP, budou mít takové pokrytí, jaké si zaslouží. Mělo by to dopad na multiplexy 2 a 3, nedotklo by se to sítí 1 a 4.

ČRa počítají s tím, že zdvojnásobí počet hlavních vysílačů svého multiplexu 2 oproti těm, s kterými počítá harmonogram digitalizace. Připravujete také něco podobného?

Nechápu jejich návrh jako seznam hlavních vysílačů, ale kombinaci velkých a středních vysílačů. U nás to bude vycházet z poptávky klientů. V případě, že získáme jako klienta televizi Prima, budeme jí muset nabídnout to, co je napsané v zákoně: digitální pokrytí nesmí být nižší než stávající analogové. Pokud tedy Prima bude naším klientem, musíme tento požadavek splnit – pakliže by neřekla, že se spokojí s nižším pokrytím. Zatím tvrdí, že chce minimálně takové pokrytí, jaké má v analogu.

Zařazení Primy do multiplexu 3 by vás ale docela limitovalo ve vztahu s dalším klientům. Ne všechny nové digitální televize by chtěly mít stejné pokrytí jako Prima, bylo by to pro ně neekonomické.

Ano, na jednu stranu se to dá chápat jako handicap. Nové televize budou chtít jenom do velkých aglomerací, takže se ustálí na nějakém sedmdesátipro­centním pokrytí, a my jim nebudeme schopni takové pokrytí nabídnout, protože by to narušilo technické parametry sítě. Na druhou stranu je to otázka toho, nakolik reklamní agentury uznají satelitní a kabelové vysílání jako rovnocenné terestrickému a uznají, že když CDG pokryje terestricky sedmdesát procent populace a zbytek dokryje satelitem, že to je plnohodnotné pokrytí a použijí ho při svých výpočtech dosahu konkrétních televizí. Zatím si myslím, že satelitní a kabelové vysílání není tak emancipováno. Ekonomicky není vnímáno jako plnohodnotné pokrytí. Technicky ano, ale z pohledu inzerentů ne. Myslím si, že to bude především otázka nového nastavení parametrů u Asociace televizních organizací (ATO, zadavatel elektronického měření sledovanosti českých televizí, pozn. red.) a dalších společností, které se zabývají průzkumem trhu. Zda budou chtít rozšířit počet svých klientů o satelitní a kabelové televize.

To by ale nejprve ATO musela snížit poplatky za měření sledovanosti televizí prostřednictvím peoplemetrů, protože digitálním nováčkům se takové měření dnes nevyplatí.

Óčko už je členem ATO.

To ano, ale nechává si zpracovávat jen zlomek dat, a rozhodně ne tak podrobně jako Česká televize, Nova nebo Prima.

Ano, platí si jen týdenní výsledky.

Jak bude CDG postupovat při rozšiřování multiplexu 3 do dalších regionů? Budete si dál pronajímat vysílače od ČRa, nebo budete stavět vlastní?

Máme připravenu variantu, že se budeme obracet i na jiné dodavatele. Všechno záleží na nabídce ČRa.

Prahu ponecháte tak, jak funguje teď? Tedy vlastní vysílače CDG na Zeleném Pruhu, Strahově a Ládví?

Není to ještě rozhodnuto.

Ptám se proto, že multiplex 3 má na stávajících pražských vysílačích poměrně často technické potíže.

Je to dáno tím, že tato síť je už devět let v provozu a odráží se to na technologii, která měla být už dávno vyměněna. Vzhledem k tomu, že jsme stále čekali na schválení TPP, a teď čekáme na klienty, stále jde o experimentální provoz, i když už vysíláme na základě řádné licence. Cena za šíření signálu odpovídá experimentu, protože vysílání například není nijak zálohované, což se nedávno projevilo na výpadku vysílače Ládví. Pozorně tyto výpadky sledujeme, ale nikdy se neprojeví tak drasticky, že by se pokrytí snížilo o desítky procent. Většinou se zhorší o tři až pět procent. Předpokládám, že v Praze by mělo dojít ke změně v září, kdy bychom měli spustit vysílání multiplexu 3 na Cukráku.

Budete si ho tedy pronajímat od ČRa jako vysílače v Brně, Ostravě a Plzni.

Ano.

Počítáte s tím, že byste si stejně pronajímali i hlavní pražský vysílač na Žižkově?

Jednáme o tom, je to jedna z možností.

Jak moc se prodraží provozování multiplexu 3 z hlediska regionálního odpojování místních televizí? Pokud v něm bude skutečně vysílat Prima, musí podle licence v pravidelných časech uvolňovat prostor ve vysílání pro regionální televize, s nimiž nyní sdílí kmitočty pro analogové vysílání a v digitální éře se s nimi bude dělit o programovou pozici v multiplexu.

Myslím si, že nedosáhneme původních předpokladů, kdy jsme očekávali, že nás regionalizovatelný multiplex vyjde provozně o deset až patnáct procent dráž než jiné sítě. Organizačně to bude sice náročnější, ale cenový dopad rozhodně nebude znamenat z pohledu remultiplexování zdražení o více než deset procent. Jiná situace je v případě nutnosti zřizování nových vysílačů z důvodu pokrytí stávajícího analogového regionálního vysílání, u kterého nebylo plánováno digitální pokrytí. Prima není jediný provozovatel, kdo chce odpojovat regiony, počítají s tím i televize Pohoda a RTA, které projevily zájem o vysílání v multiplexu 3.

Nenastane u tohoto odpojování problém s pokrytím jednotlivých regionů? Multiplex 3 v jednotlivých regionech asi nepokryje stejné území, na kterém nyní vysílají regionální televize analogově. Někde bude překrývat další region, jinde zase bude chybět.

Jsme povinni zajistit pokrytí podle katastrálního výčtu obcí a měst, jak ho regionálním televizím v licenci stanovila RRTV. My můžeme zajistit pouze takové pokrytí, jaké naší síti stanovil ČTÚ. Nebude totožné jako v analogu, s tím se musí počítat.

Kromě CDG se angažujete také ve firmách, které zajišťují satelitní vysílání. Konkrétně jde o firmy okolo satelitní platformy CS Link. Například ve společnosti Gital, která začala konkurovat původnímu distributorovi dekódovacích karet k příjmu CS Linku, společnosti Trade&Technology (T&T).

T&T nebyl původním distributorem dekódovacích karet pro CS Link, tím byla dceřiná firma UPC. Společnost UPC kdysi prodávala karty pro individuální satelitní příjem jednotlivých programů. Po vzniku satelitní platformy UPC Direct tuto činnost postupně utlumovala, a pak vznikla mimo skupinu UPC samostatná společnost T&T. Působil jsem v ní jako v řadě jiných kabelových společností. Firma Gital vznikla jako důsledek nespokojenosti odběratelů s vysokou cenou dekódovacích karet monopolního T&T na trhu. Mnoho klientů nebylo spokojeno jak s cenami karet, tak s obchodními provizemi za ně. Ukázalo se, že vznik druhého prodejce karet byl pozitivním momentem pro další rozvoj satelitní televize v České republice, srovnatelný s rozhodnutím Novy vstoupit na satelit.

Největším pozitivem pro rozvoj satelitního příjmu televize v České republice ale byl předloňský vstup rumunské platformy Digi TV.

Pokud mluvíme o celém satelitním trhu, pak ano. Jestliže si vezmeme čísla, u Digi TV se nyní říká, že dosáhla v České republice počtu 250 tisíc předplatitelů. Podle mne to je největší počin v oblasti satelitního vysílání u nás. O CS Linku by se nemělo mluvit jako o platformě, ale o obchodní značce. Tato značka vznikla dohodou mezi společností Astra, která provozuje družice, a mezi společností T-Systems, která zabezpečovala satelitní distribuci televizních stanic v České republice. Stalo se to v souvislosti se zahájením vysílání na satelitní pozici 23,5 stupně východně. Vzhledem k tomu, že Astra měla zájem, aby se tato pozice nějakým způsobem lišila a divák si ji lépe zapamatoval, došlo k dohodě a začala se pro ni používat značka CS Link. Místo toho, abychom komunikovali číslo 23,5, mluvíme o CS Linku. V rámci této pozice vysílají společnosti T&T, Gital, ale také Tri R se svojí službou SkyLink v rámci transpondéru Astra 1E.

Jakou roli tedy mají T&T a Gital, jsou to pouze distributoři dekódovacích karet k programům CS Linku?

Jsou i provozovateli převzatého vysílání na satelitu, i když třeba pro T&T toto převzaté vysílání právně zaštiťuje společnost Tri R. S výjimkou Novy, kterou pro ně zajišťuje jiná společnost. T&T není držitelem oprávnění pro převzaté vysílání programů, které nabízí – na rozdíl od Gitalu.

Jakou roli potom hraje u CS Linku společnost Media Vision, která vystupuje jako držitel této značky a de facto tedy jako provozovatel satelitní platformy?

BRAND24

Původně měla společnost Media Vision hrát roli provozovatele převzatého vysílání, zaměřeného na placenou televizi. Byl to záměr skupiny GES, původního a dnes polovičního majitele televize Prima. Vzhledem k tomu, že GES od tohoto projektu ustoupil, začal se o něj zajímat Martin Janků a Media Vision začal vyjednávat s Gitalem a T&T. Prvním společným projektem převzatého vysílání placeného programu bylo HBO. Ale protože se ukázalo, že obchodní řešení převzatého vysílání HBO nebylo šťastné, jelikož Media Vision kompletně financoval satelitní distribuci za velkoobchodní cenu, ale ani tu nepokryl z prodeje přístupových karet T&T a Gitalu, došlo u dalších placených programů ke změně. HBO sice nadále funguje takto, ale provize z prodeje stěží pokryjí náklady na distribuci. Pochopili jsme, že není možné spolupracovat s prodejci dekódovacích karet, aniž by se nepodíleli na nákladech spojených se satelitním vysíláním placených programů. Prvním projektem, kde byla uplatněna tato nová obchodní politika, byla televize Nova.

Pokračování rozhovoru o satelitní službě CS Link, prognózách vysílání HDTV v České republice a projektu filmového kanálu CS Film přineseme ve čtvrtek

Uvítali byste, kdyby multiplex 3 v Praze začal využívat vysílač na Žižkově?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).