Hlavní navigace

Podzimní nadílka České televize přinese mj. dlouho očekávaný seriál Victoria

21. 7. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: ČT
UVNITŘ VIDEA – Vedle něj nabídne veřejnoprávní televize také Šťastné údolí (Happy Valley), V pasti (Trapped či Ófærð) nebo Komplicové (Inside Men).

Výpravné seriálové drama Victoria (v ČT jako Viktorie) má momentálně dvě řady, přičemž první byla uvedena v roce 2016. Mapuje rané období vlády panovnice, která – podle encyklopedie Wikipedia.org – vládla britskému impériu plných 63 let a 7 měsíců.

První řadu, která má osm dílů, vysílala pod jménem Kráľovná Viktória od dubna 2017 slovenská veřejnoprávní RTVS. Ta uvádí, že rozpočet seriálu překročil 10 miliónů britských liber (GBP) a natáčel se na panství Yorkshire v severní Anglii.

Hlavní roli hraje Jenna Coleman, dále pak je tu k vidění Tom Hughes (Princ Albert), Rufus Sewell (Lord Melbourne), Catherine Fleming (Vévodkyně z Kentu) a Paul Rhys (Sir John Conroy).

Pro vysílání České televize se každý rok snažíme vybírat to nejzajímavější, co se na poli soudobé světové televizní produkce děje, popisuje ředitel programu ČT Milan Fridrich a dodává: Náš výběr tak odpovídá oblastem dnešního diváckého zájmu všude v Evropě, což jsou politická dramata, krimi a také historické a výpravné ságy.

ČTĚTE TAKÉ: Historická témata od defenestrace po prohibici, tak zní jarní programový závazek České televize

RTVS bude mít nového Sherlocka ve stejný den jako BBC. ČT o den později

Natáčení výpravného dvoudílného filmu o Marii Terezii je před dokončením

A jaké další seriály a minisérie na podzim 2017 v České televizi uvidíme?

  • Boj o těžkou vodu (Kampen om tungtvannet, 2015) – Šestidílná norská minisérie zachycuje průběh britské diverzní operace mající za úkol zničit zásoby a zařízení na výrobu těžké vody, která je klíčová pro německý jaderný program.

  • Hotel Sacher (Das Sacher. In bester Gesellschaft, 2016) je počinem režiséra Roberta Dornhelma, který nyní dokončuje koprodukční minisérii Marie Terezie. Nejproslulejší hotel ve Vídni řídí panovačná majitelka Anna Sacher, která přes dynamicky se měnící okolní svět stále zastává tradiční hodnoty a třídní rozdělení společnosti. A to přináší nejrůznější komplikace…

  • Komplicové (Inside Men, 2012) – Čtyřdílná minisérie z produkce BBC o největší loupeži v historii Británie. Režíroval James Kent. 

  • Rozdělené nebe (Der gleiche Himmel, 2017) – Německá špionážní minisérie, jejímž koproducentem se stala Česká televize. Ukazuje Berlín poloviny sedmdesátých let minulého století, a to na příběhu agenta, jehož úkolem je svádět západoněmecké ženy pracující ve vládních organizacích a získávat od nich informace.

  • SS-GB: Hitler v Británii (SS-GB, 2017) – Pětidílná minisérie inspirovaná románem L. Deightona si pohrává s tzv. alternativní realitou (historií) a ukazuje Spojené království okupované nacisty.

  • Šťastné údolí (Happy Valley, 2014) – Hlavní hrdinkou kriminálního seriálu BBC je seržantka Catherine Cawoodová (Sarah Lancashir), která vyšetřuje případ únosu, jež se vymkne kontrole a je příčinou série brutálních násilných činů na malém venkovském městě. Seriál získal celou řadu ocenění a v roce 2015 a 2017 také televizní cenu BAFTA (Britská akademie filmového a televizního umění) za nejlepší dramatický seriál a cenu za scénář.

UX DAy - tip 2

  • Teroristé hákového kříže (Die Täter – Heute ist nicht alle Tage, 2016) – třídílná minisérie se zaměřuje na teroristické aktivity tzv. Národně socialistického podzemí působícího od devadesátých let v Německu.

  • V pasti (Ófærð, 2015) – Na tradici kultovních severských krimi navazuje desetidílný islandsko-německý seriál. Děj se odehrává v malém islandském městečku, kde rybáři vytáhnou z moře torzo zavražděného muže. Nález vyvolá v komunitě, kde se všichni znají, vlnu strachu a podezřívání. Atmosféra zhoustne ještě víc, když sněhová bouře odřízne městečko od okolního světa. A s ním odřízne také vraha.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).