Hlavní navigace

Podzim na ČT 1: třetí řada Vyprávěj, Donutilova talk show i Souboj seriálů

22. 8. 2011
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Nejvíc původních premiérových pořadů ze všech českých televizí nabídne letos na podzim první program České televize. Jednička hodně sází na formát talk show, nabídne hned tři nové, z nichž nejvíc asi sází na měsíčník Trumfy Miroslava Donutila. Největším programovým tahákem bude zcela jistě premiérová třetí řada retro seriálu Vyprávěj, zajímavý je ale i původní dokumentární cyklus Giganti Jakuba Vágnera o lovu obrovských ryb po celém světě (pozor, nezaměňovat s obdobnou sérií od National Geographic Channel, jde o dva různé cykly). A také unikátní Souboj seriálů.

Seriálové pátky, ale i pondělky a úterky (z archivu)

Největší trumf podzimu, třetí řadu retro seriálu Vyprávěj, nasadí Jednička tradičně na páteční večer od 20 hodin. Ostatní televize jako by ČT 1 dopředu vyklidily pole: Prima ve stejném programovém oknu opakuje čtvrt století starý německý krimiseriál Schimanski a Nova zahraniční filmy, které ale už v minulosti dávala (momentálně prvních pět dílů Harryho Pottera). Třetí řada Vyprávěj má zatím 16 dílů (celkově jich bude 26) a věnuje se osmdesátým letům, konkrétně období od roku 1978 do roku 1984. Hlavní hrdina a vypravěč Honzík je již skoro dospělý muž, který žije ve světě diskoték, hitů Michala Davida, céček, chmelové brigády nebo pořadníku na kolo Favorit, přiblížila děj pokračování seriálu sama ČT. Nové díly ČT 1 nasadí od 9. září, na 2. září pak připravila „opakovací“ část Vyprávěj – 2. ohlédnutí“ se zkrácenou půlhodinovou stopáží.

Seriálové budou na ČT 1 ale tradičně i pondělky a úterky. V pondělí od 20 hodin se na Jedničku vrátí v repríze Četnické humoresky, v úterý Kavčí hory nasadí – snad pod vlivem úspěchu komunistických seriálů na TV Barrandov a Nově – socialistický krimiseriál Malý pitaval z velkého města. Rovněž od 20 hodin, ale na rozdíl od Novy, která jej vysílala v letech 2007 a 2008 (nejprve v létě v prime time a poté v neděli před polednem) a Primy, která s ním slavila úspěch v letech 2002 a 2003, jej ČT 1 nově nabídne v HD kvalitě. Těžko říct, jak se mu povede proti těžkotonážnímu kalibru v podobě nových dílů Ordinace v růžové zahradě 2 na Nově.

ČT 1 - seriál Vyprávěj III

Třetá řada seriálu Vyprávěj odstartuje v pátek 9. září. O týden dříve ČT 1 připomene osudy hrdinů z minulé řady. (Foto: Česká televize)

Talk show s Donutilem, ale i Těžkým pokondrem a Alešem Cibulkou

ČT 1 - logo Trumfy Miroslava Donutila

Hned po seriálu Vyprávěj jsou druhým největším podzimním trumfem Jedničky nové talk show. Budou hned tři a na nejvyšší sledovanost budou asi aspirovat Trumfy Miroslava Donutila, které chce ČT 1 vysílat zhruba jednou měsíčně vždy v sobotu od 20 hodin (střídat se bude s dalšími zábavnými pořady – Legendární historky, Zázraky přírody a Vše nejlepší). Poprvé se na obrazovce objeví 10. září a hosty úvodního dílu budou například Bolek Polívka, Jitka Čvančarová, Martina Sáblíková, Jaromír Jágr, Petr Šabach či Michal Viewegh. Oproti jiným talk show se bude tento pořad lišit v prostředí, kde se bude odehrávat. Pokaždé se totiž bude natáčet jinde – v divadle, hospodě, na parníku, fotbalovém hřišti a podobně. Podobně jako u Show Jana Krause bude povídání proloženo hudebním doprovodem, přičemž ČT 1 slibuje různé interprety od Tomáše Kluse přes Martu Jandovou až po populární Nightwork.

ČT 1 - Trumfy Miroslava Donutila

Trumfy Miroslava Donutila budou pokaždé měnit prostředí natáčení. Někdy budou i pod širým nebem, slibuje Česká televize. (Foto: ČT)

ČT 1 - logo Pokondr live

Úterní večery od 21:30 hod. budou patřit živě vysílané talk show Pokondr live s dvojkou „Těžkýho pokondra“ Romanem Ondráčkem a Milošem Pokorným, známou momentálně z rádia Frekvence 1. Ti si budou zvát do studia vždy tři hosty, slibují i živé telefonáty, hudbu a „řadu překvapení“. Pořad není klasickou talkshow, ale daleko spíš provokativní, lehce adrenalinovou zábavou v přímém přenosu, kde jakýkoliv úlet, chybička nebo podřeknutí je neodvolatelně odvysíláno k divákovi, upozorňuje ČT 1 v programových plánech na podzim. Prvními hosty pořadu budou 6. září herci Jiří Macháček a Tereza Kostková. Pokondru live bude předcházet opakovaný cestopis Na cestě, který bude Jednička vysílat každé úterý od 21 hod., po Malém pitavalu z velkého města.

ČT 1 - logo Kolo plné hvězd

Třetí novou talk show bude velký zábavný pořad Kolo plné hvězd, kterým se ČT vrací do Divadélka ve Slaném. Moderátor Aleš Cibulka si tam bude zvát populární osobnosti, kteří si budou na velkém kole štěstí s políčky plnými jmen vytáčet různé baviče, herce, zpěváky a další celebrity, jejichž filmové a televizní scénky potom budou společně s diváky sledovat a komentovat. Hodinový zábavný pořad dostane prostor ve čtvrtek od 20 hodin, tedy přímo proti novácké Ordinaci v růžové zahradě 2. ČT 1 jej poprvé odvysílá 8. září a hosty úvodního dílu budou Martin Dejdar, Václav Vydra, Naďa Konvalinková, Lucie Vondráčková, Josef Dvořák a Roman Vojtek. Dosud ČT 1 věnovala tento čas filmům.

ČT 1 - Kolo plné hvězd

Divadélko ve Slaném bude dějištěm pravidelné čtvrteční zábavné talk show Kolo plné hvězd s Alešem Cibulkou (Foto: ČT)

Neděle budou patřit Čapkovým povídkám z kapsy

Nedělní večery od 20 hodin zasvětí Jednička tradičně původní dramatické tvorbě, kterou bude čelit nájezdu Primy s druhou řadou talentové show Česko Slovensko má talent. ČT 1 přijde s projektem povídkových filmů Čapkovy kapsy, který připravila loni odvolaná programová ředitelka ČT Kateřina Fričová. Letos se měly původně odvysílat dva díly. Snahou týmu ČT 1 je větší přehlednost v nasazování pořadů, zvláště takto prestižních a finančně náročných. Nakonec se povedlo realizovat dvanáct povídek s dvanácti mladými režiséry. Je to naprosto unikátní záležitost a v diskusi, co s programem ČT 1 do budoucna, jedna z odpovědí, řekl serveru DigiZone.cz výkonný ředitel ČT 1 Radan Dolejš.

Oproti všem spekulacím, že ČT 1 pohne s vysílacím časem (a možná i dnem) retrospektivního týdeníku 168 hodin, tento pořad zůstává v nedělním prime time hned po Čapkových kapsách od 21:30 hod. S jedinou výjimkou: první poprázdninovou neděli 4. září místo něj půjdou Výletníci, kteří 168 hodin nahradili během jeho letní přestávky. 168 hodin se tak na ČT 1 vrátí až druhou zářijovou neděli. Nemění se ani tematické zaměření nedělního pozdního večera, které bude Jednička i nadále věnovat českým kriminálním příběhům (v rámci „České neděle“). Konkrétně v září půjde o televizní filmy Nedodržený slib, Hadí pohledy, Území strachu a Opožděná vražda.

AZ kvíz doplní páteční soutěž Fenomén s Janem Pokorným

ČT 1 - logo Fenomén

Páteční pozdní odpoledne obohatí ČT 1 novou vědomostní soutěží Fenomén, kterou nasadí ve stejný čas, kdy od pondělí do čtvrtka vysílá obdobně zaměřený AZ kvíz – od 17:00 hod. Podle upoutávky má jít o „soutěž pro diváky nejen s vysokým IQ“, kterou bude moderovat Jan Pokorný, známý především z „investorské“ soutěže Den D (její další řadu připravuje Jednička na leden příštího roku), ale především z ranního vysílání Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu. Zajímavé je, že Fenomén pro ČT vyrábí společnost Sport Bohemia, jejímuž představenstvu v minulosti šéfoval dnešní ředitel sportovního kanálu ČT 4 Jiří Ponikelský. Po soutěžním odpoledni budou každý všední den v 17:30 hod. následovat magazíny. V pondělí půjde o známou Kuchařskou pohotovost, v úterý o Hodinového manžela (nový hobby magazín s dvěma kutily, kteří radí divačkám, jak si co opravit) s Janem Hrabětou a Petrem Raichertem.

Ve středu bude následovat nový magazín pro zahrádkáře Zahrada pod lupou. Magazín poradí a poskytne návody “jak na to”pěstitelům ředkviček, sadařům, okrasným trávníkářům, majitelům luxusních zahrad i maličkých zahrádek. Pomůže divákům zorientovat se nabídce zahradní techniky, bazénů, pergol, markíz a poradí s celkovou architekturou zahrady, líčí ČT 1. Pořadem budou provázet David Prachař a Martina Vrbová, známá zejména z pořadu Retro na ČT 24. Na čtvrtek plánuje ČT 1 návrat magazínu Bydlení je hra, a na pátek rovněž známé Hoby naší doby s Jiřinou Bohdalovou. Po Událostech v regionech, které zůstanou od pondělí do pátku v čase 18:00 až 18:30, budou od pondělí do čtvrtka následovat Černé ovce a v pátek Garfieldova show a České pexeso.

Nový cestopis Do moře míst s Tomášem Hanákem

Nedělní podvečerní cestopisy Na cestě po Česku 2011 nahradí od září nový podobně laděný cyklus Do moře míst, v němž herec Tomáš Hanák představuje nejhezčí místa evropského Středomoří. Populární herec a moderátor se vydal na bizarní pouť stařičkým obytným autem napříč jižní Evropou, bez které by si většina našinců nedovedla svoje prázdniny vůbec představit, líčí ČT 1 v upoutávce na tento pořad. Na rozdíl od jiných cestopisů je průvodce přítomný nejenom v komentáři, ale i fyzicky. Na vlastní kůži zažívá běžné cestovní trampoty, rozpráví s místními i s krajany a bere diváky do míst notoricky známých i absolutně neznámých. Diváci tak snadno získají dostupné typy, nebo si jistě rádi připomenou zážitky z cest dřívějších.

Cyklus Na cestě ale z vysílání České televize nemizí, jak už bylo řečeno výše, prostor dostane v úterý od 21:00 hod., před živě vysílané talk show Pokondr live. Po ní, od 21:30 hod., dá Jednička prostor novému publicistickému pořadu Plošero o závažných společenských tématech, o nichž se sice mluví, ale málokdo se k nim dostane tak blízko, aby pochopil všechny souvislosti. Tvůrci slibují například monotematické díly věnované problematice drog, prostituci žen i mužů, či lichvy. Všechna témata odehraje na příbězích konkrétních lidí. Osvědčené publicistické pořady Reportéři ČT, Na stopě či Suma sumárum, ve vysílání zůstávají v původních časech i dnech.

Tomáš Hanák

Tomáš Hanák projede ve stařičkém automobilu nejhezčí místa Středomoří, aby o nich povyprávěl v dokumentárním cyklu Do moře míst (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Souboj seriálů: velký projekt na pozdní podzim

ČT 1 - logo Souboj seriálů

Na všechny listopadové a první prosincovou sobotu večer připravuje ČT 1 projekt Souboj seriálů, v němž se utká šest pilotních dílů nového potenciálního seriálu České televize a sami diváci vyberou, který z nich chtějí nechat skutečně vyrobit a posléze vidět na Jedničce. V první fázi (podzim 2011) bude probíhat výběr námětu formou diváckého hlasování, přičemž ke každému bude natočen a následně odvysílán pilotní díl. Ve druhé fázi (rok 2012) se bude realizovat natáčení samotného vítězného seriálu, vysvětluje ČT v nabídce product placementu v těchto sobotních večerech na webu agentury Media Master. Všemi pěti večery bude jako moderátorka provázet Tereza Kostková.

V Souboji seriálů se utká komediální crazy seriál Ambasáda od režiséra Davida Síse, rovněž komediální seriál Úřad od režiséra Tomáše Svobody, detektivní série Cirkus Bukowski od režiséra Jana Pachla, komediální detektivní série Mazáci od režiséra Milana Šteindlera, rodinný seriál Babička na inzerát od režisérky Zuzany Zemanové a komediální seriál Sedmerák od režiséra Jakuba Koháka. Všech šest tvůrčích týmů se zúčastní úvodního večera Souboje seriálů, který ČT 1 nabídne v sobotu 5. listopadu od 20 hodin. Během něj Jednička ukáže krátké sestřihy všech šesti pilotních dílů soutěžních seriálů a pak se o následujících třech sobotách vždy utkají dva seriály o to, který postoupí do velkého finále. Během něj se v sobotu 3. prosince rozhodne mezi třemi nejlépe hodnocenými, který seriál ČT příští rok natočí a v roce 2013 odvysílá na Jedničce.

BRAND24

Původní dokumentární cyklus s rybářem Jakubem Vágnerem

Podzimní schéma ČT 1 nebude prosto ani dokumentů. Vedle tradiční 13. komnaty, jíž zůstane páteční čas od 21:00, akvizičního britského cyklu Přežít, který dostane prostor v pondělí od 22:10, a Příběhů slavných ve středu od 21:00 půjde především o původní unikátní cyklus cestovatelských dokumentů Giganti Jakuba Vágnera o lovu největších sladkovodních ryb na světě. Podle šéfa ČT 1 Radana Dolejše nejde o tentýž cyklus, který Jakub Vágner natočil pro dokumentární kanál National Geographic Channel a nedávno běžel i na jeho české lokalizované verzi, ale původní premiérový cyklus ČT. Série Giganti Jakuba Vágnera je přímo výroba ČT, spíš bude snaha Teleexportu projekt nabízet zahraničním televizím, vysvětlil Dolejš.

Česká televize však zatím nesdělila, kdy cestovatelsko-rybářský cyklus nasadí do vysílání. Slibuje ale, že se tak stane ještě do konce letošního roku.

Která podzimní novinka ČT 1 se vám zamlouvá nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).