Hlavní navigace

Podzim na České televizi: HD vysílání i kanál na YouTube

8. 8. 2009
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Podzimní novinky tří největších televizí jsou známy. Tento týden svou produkci pro podzimní měsíce představily na tiskových konferencích Nova i Česká televize. Na Kavčích horách připravují tradičně moře vlastní publicistické i dramatické tvorby, novinkou bude kanál ČT 1 na satelitu a v kabelových rozvodech ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a vlastní uživatelský kanál zpravodajské televize ČT 24 na YouTube. Nova posílí zejména Novu Cinema i Novu sport.

Česká televize v roce svobody

Veřejnoprávní televize si pod označením Rok svobody připomíná nejdůležitější události před dvaceti lety. Na podzim uvede cyklus několika dokumentů, ve kterých bude odkrývat cestu ke svobodě. V rámci tohoto projektu představí i nový seriál Vyprávěj ve stylu amerických Báječných let. V něm bude vystupovat česká rodina, která bude prožívat okamžiky nabyté svobody.

Kromě toho nabídne ČT několik televizních filmů a dalších projektů, jak bývá u ní zvykem – mezi největší tituly se zařadí Bekyně mniška, Sněžná noc, Divnovlásky nebo Zakázaný člověk. Z koprodukčních filmů, na kterých se ČT podílela, diváci uvidí titul Kamarazovi, Gympl, Tajnosti nebo Chyťte doktora; vše v premiéře.

Z kulturních a zábavních pořadů by mohlo zaujmout finále soutěže Kniha mého srdce, kterou vyberou diváci, pokračovat bude soutěžní cyklus Taxík s Alešem Hámou, hvězdně nabitá bude Plovárna s Markem Ebenem, který vyzpovídá například Usaina Bolta, Antonia Banderase, Quincy Jonese nebo Johna Malkoviche. Kromě toho zabrousí ČT i do archivu, ze kterého vytáhne historicky nejznámější slovenské duo Lasica – Satinský a nabídne jejich pořad Ktosi je za dverami.

Tiskovka ČT 7.8.2009 - malá

Podzimní nabídka České televize

Česká televize připravila pro novináře a diváky rozsáhlý materiál, který sumarizuje podzimní programovou nabídku na všech čtyřech programech ČT. Díky této pomůcce budete v obraze o všem, co veřejnoprávní televize chystá v nejbližších týdnech a měsících. Na 50 stranách ČT poutá na publicistiku a dokumenty, vzdělávací pořady, tvorbu pro děti, dramatickou tvorbu, divadlo, kulturu a zábavu, převzaté pořady, kinematografická díla, zpravodajské pořady a sport.

KE STAŽENÍ: Rok svobody – podzimní nabídka ČT [PDF 1,6MB]

ČT navazuje spolupráci s YouTube

Zajímavosti podzimního působení České televize bude navázání spolupráce s internetovým gigantem Google, a s jeho nejvýraznějším produktem YouTube. Na této platformě si zpravodajská stanice ČT 24 vytvoří svůj vlastní uživatelský kanál, jehož prostřednictvím bude pokrývat předvolební politické dění v České republice. Na YouTube budou moci diváci nalézt předvolební Otázky Václava Moravce a další informace potřebné k dokreslení politické mozaiky. Ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich věří, že nový produkt může zaujmout zejména mladé lidi a motivovat je k účasti ve volbách.

Videoserver YouTube podle něj poskytuje televizi nesrovnatelně víc možností, přesahuje limity, které má vlastní web České televize nebo kanálu ČT 24 a televize tak může oslovit výrazně větší publikum na internetu. Zpravodajský podzim ale nebude jen o politice – ČT se zaměří zejména na návštěvu papeže Benedikta XVI.České republice a na pokrytí dalších důležitých událostí. Zpravodajský kanál pracuje operativně, proto není programové „taháky“ naplánovat výrazně dopředu.

Česká televize odvysílala v prvním pololetí více než 2 000 premiér

TK Česká televize podzim 2009 - 9
Programová ředitelka České televize Kateřina Fričová odhalila i několik statistických údajů z prvního pololetí vysílání ČT. Televize například odvysílala více než 2 000 premiér bez započítání zpravodajských a sportovních relací. Za první půlrok to bylo celkově 132 375 pořadů (položek v programu). Na prvních dvou kanálech byl podíl premiér na úrovni 42 procent, na zpravodajském a sportovním programu byl tento podíl na úrovni 57,3 procent. Zajímavostí je, že v obou případech tento podíl stoupal. Touto statistikou chtěla programová ředitelka vyvrátit mýty o tom, že klesá podíl premiérové produkce ve veřejnoprávním vysílání.

Začne vysílat ČT 1 ve vysokém rozlišení

1. září 2009 odstartuje i avizované vysílání České televize ve vysokém rozlišení (HDTV) přes satelit a kabel. Díky tomu můžou diváci shlédnout velkou část nových titulů v lepší obrazové kvalitě. V HDTV budou vysílány především dokumenty – například cyklus Letečtí stíhači v boji II., který už měli šanci vidět abonenti kanálu History Channel HD. Kromě toho ale ČT nabídne i filmy a některé seriály a dokonce i jeden sportovní přenos – Velkou pardubickou České pojišťovny. U některých pořadů se diváci mohou těšit i na prostorový zvuk.

HD kanál bude vysílat na novém transpondéru na pozici 23,5 stupně východně, v zemském vysílání zatím není jasné, zda se HD objeví v nové kvalitě. Česká televize dá provozovateli multiplexu 4, společnosti Telefónica O2, k dispozici potřebný signál, a bude na provozovateli, aby jej dopravil v zodpovídající kvalitě k divákům.

Lukáš Polák: ČT prozradila další podrobnosti o chystaném HDTV vysílání

TK Česká televize podzim 2009 - 7

Fotoreportáž z tiskové konference České televize

Po komerčních televizích Nova a Prima svolala tiskovou konferenci k podzimním programovým novinkám také Česká televize. Setkání s novináři proběhlo v pátek dopoledne v Televizním klubu v budově Rohlíku na Kavčích horách a zúčastnili se ho mj. programová ředitelka ČT Kateřina Fričová a ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich.

Fotoreportáž z akce připravila Ivana Dvorská.

MTV Czech odstartuje v listopadu… definitivně.

Nakonec ještě letos rozšíří televize Nova počet svých tematických kanálů v České republice. Dlouho očekávaná česká verze hudebního kanálu MTV, pro niž Nova získala programovou licenci od MTV Networks, zahájí vysílání 29. listopadu. Její start bude provázet hned několik akcí. V pátek 27. listopadu v Praze vystoupí kapela The Prodigy, v sobotu 28. listopadu bude MTV partnerem desátého ročníku závodů ve freestyle motokrosu Gladiator Games, kterého se zúčastní i hlavní aktér pořadu Nitro Cirkus na MTV Travis Pastrana.

Ještě před startem samotného vysílání MTV Czech spustí Nova na začátku listopadu internetové stránky nového hudebního kanálu. Na adrese www.mtv.cz, která návštěvníka přesměruje na portál Novy, probíhá od úterý odpočívání do startu vysílání. Zatím není jasné, zda bude MTV Czech vysílat na satelitu volně nebo kódovaně. Většina regionálních poboček MTV vysílá prostřednictvím DVB-S kódovaně, najdou se však i ty, které jsou šířeny volně. Bez kryptování je možné na satelitu najít např. verze pro Německo, Itálii, Turecko nebo Ukrajinu.

Volné vysílání by české mutaci přineslo několik výhod – zejména by mohla lépe konkurovat hudebnímu kanálu Óčko, který je na satelitu rovněž jako nekódovaný program. Pokud by se obě stanice potkaly v Mediaprojektu, měla by MTV oproti Óčku určitou výhodu, o kterou by se kódováním připravila.

Lukáš Polák: Bude české MTV na satelitu volně, nebo kódovaně?

MTV Germany logo

MTV Czech začne v listopadu. Nabídne tradiční „počeštěné“ formáty

Středeční novácký veletrh byl i upoutávkou na nový program z rodiny televize Nova, česko-slovenskou mutaci nejpopulárnějšího hudebního kanálu na světe – MTV. Nova tento týden spustila odpočítávání do startu vysílání. Velkolepý boom by měl nastat v neděli 29. listopadu 2009 a MTV se uvede koncertem skupiny Prodigy a dalšími akcemi. Česká mutace bude v pořadí 69. kanálem, který rozšíří celosvětovou síť MTV. Ta působí již ve 162 zemích.

Z kanálů Novy bude na podzim nejbohatší Nova sport

Na podzim uvede Nova dlouhodobě avizované taháky Česko Slovenská Superstar, Dům snů a nové formáty Stahovák či Polepšovna mazlíčků. Kromě toho budou pokračovat seriálové stálice – Ulice naváže pátou řadou, Ordinace v růžové zahradě bude mít za názvem i nadále číslovku 2, ale fakticky půjde rovněž o její pátý ročník. Vedení si dalo za cíl posílit pozici filmového kanálu Nova Cinema, a profilovat výrazněji směrem k filmům. I díky tomu nabídne Nova Cinema více „áčkové“ produkce, pro kterou nezbývá prostor na hlavním kanálu. Diváci se mohou těšit například na muzikál Chicago, příběh Lid versus Larry Flint nebo Zachraňte vojína Ryana. Ze seriálů nabídne Nova Cinema dvě řady Plastické chirurgie, s.r.o., z toho jednu v premiéře. Pokračovat bude i vysílání Kobry 11, vůbec nejúspěšnějšího akčního seriálu vyrobeného v Evropě.

Juraj Koiš: Nova projde v září mírným redizajnem

Tiskovka Novy 5.8.2009 - 3

Generální ředitel televize Nova Petr Dvořák na tiskové konferenci k letošnímu podzimnímu schématu (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Zajímavý a rozhodně nejbohatší podzim z programů Novy přinese divákům sportovní kanál Nova Sport. Na rozdíl od minulosti se začne mírně orientovat i na domácí sportovní události, i když zatím jen v minimální míře. Poprvé v historii nabídne například Kontinentální hokejovou ligu, fotbalovou Ligu mistrů a jedná i o hokejové O2 Extralize. Pokračovat budou i další populární soutěže včetně fotbalové, které Nova Sport vysílala i v předchozích letech. Nové akvizice mají přilákat i nové abonenty. Těch má Nova Sport v současnosti přibližně 1,7 milionu, z toho rovný milion předplatitelů je v České republice. Aktuálním cílem je překročit dvoumilionovou hranici.

Juraj Koiš: Podzim na Nově: nejbohatší bude sportovní a filmový kanál
Juraj Koiš: Nova sport uvažuje o samostatném programu pro Slovensko

Tiskovka Novy 5.8.2009 - malá

Fotoreportáž, jak Nova představovala podzimní schéma

Mediální veletrh místo klasické tiskové konference k podzimním programovým novinkám uspořádala ve středu 5. srpna 2009 ve filmových ateliérech Barrandov televize Nova. Představila na něm nejen schéma hlavního programu, ale také chystané programové taháky na Nově Cinema, Nově Sport a na internetových stránkách provozovaných skupinou Nova. Fotoreportáž z netradiční tiskovky připravila Ivana Dvorská.

Stručně

Asociace televizních organizací – ATO, která je zadavatelem elektronického průzkumu měření sledovanosti, zveřejnila výsledky kontinuálního průzkumu, který mapuje techniku příjmu televize v populaci. Z jeho dat plyne, že v období května až června 2009 byl podíl analogové televize v českých domácnostech menší než 20 procent.

Juraj Koiš: Průzkum ATO: Analogovou televizi využívá jen 16 procent domácností

Nejsledovanější tuzemská komerční televize Nova se na podzim pokusí zdražit cenu reklamy navzdory probíhající ekonomické krizi. Zdražování naznačil Adrian Sarbu, šéf mediální skupiny CME, která v Česku nejsilnější televizní stanici vlastní. Náš hlavní cíl je přetavit náš podíl na trhu do vyšších cen během následujících let, a to počínaje okamžikem, kdy na daném trhu uvidíme první signál stabilizace, řekl Sarbu investorům.

Juraj Koiš: Nova zřejmě na podzim zdraží reklamu
Juraj Koiš: Primě meziročně klesly tržby z reklamy o 20 procent

České Radiokomunikace osadily koncem tohoto týdne vysílač Černá hora novou anténou. Předpokládaný termín výměny byl od čtvrtka do soboty. Výměně anténního systému předchází dlouhá a náročná fáze příprav, která je zakončena vypnutím analogového vysílání programu ČT 2 na konci srpna. Na uvolněném kmitočtu poté bude spuštěno vysílání veřejnoprávního multiplexu 1.

Juraj Koiš: České Radiokomunikace vymění anténu na Černé hoře pomocí jeřábu
Béda Trávníček: Analogová ČT 2 z Černé hory už vysílá informační lištu o vypnutí

I po odchodu ze zemské digitální sítě 3 lze hudební televizi Óčko naladit z pozemních vysílačů. Stala se totiž součástí regionálního multiplexu jihočeské televize Gimi u Českých Budějovic. Naladit ji lze od 28. července na kanálu 29 z vysílače Včelná, který však vysílá zkušebně se sníženým výkonem a tento test bude ukončen 25. srpna.

Jan Potůček: Óčko vysílá dál v DVB-T na Českobudějovicku, ale jen do 25. srpna

Česká televize koncem září vypne analogové vysílače ČT 1 na plzeňském Krkavci, Krašově, chebské Zelené hoře a krušnohorském Klínovci. Jak jsme informovali, vysílání je od pondělního podvečera označené piktogramem.

Juraj Koiš: ČT oficiálně oznamuje konec analogu v západních Čechách
Daniel Neumann: Signalizace vypnutí analogu na západočeských vysílačích

Hanslík 6

Odvolaný šéfredaktor zpravodajství televize Z1 Hanuš Hanslík (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Další ze zakládajících managerů zpravodajské televize Z1, šéfredaktor zpravodajství Hanuš Hanslík, opouští televizi. Na jeho místo nastoupí dosavadní moderátorka Jana Víšková. Jeho odchod souvisí se snižováním nákladů televize, které provádí nový generální ředitel stanice Zdeněk Šámal. Součástí změn má být i masové propouštění.

Juraj Koiš: Z1 masově propouští, odchází šéf zpravodajství Hanslík

Nejen českou verzi MTV, ale také ženský kanál TV Doma spustí ještě v letošním roce majitel televize Nova, bermudská společnost CME. Druhý zmiňovaný program by přitom měl odstartovat již koncem tohoto měsíce. Vysílat bude sice ze Slovenska, kde jej připravuje tamní nejsledovanější televize Markíza, přes kabel a satelit by ale měl být dostupný i divákům v České republice.

Jan Potůček: CME se snaží, v Česku a na Slovensku spustí hned dvě nové televize
Jan Potůček: Sarbu prodal CME další svoji firmu, obchod šetří antimonopolní úřad

Podle databáze Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na webu www.ctu.cz by sice měly být v provozu všechny spuštěné digitální vysílače společnosti Telefónica O2, ale realita je jiná. Podle ČTÚ mají fungovat čtyři lokality – Brno, Ostrava, Plzeň a Praha, je tomu však jinak. Podle informací čtenářů, které máme, jsou minimálně dvě z nich mimo provoz.

Lukáš Polák: Telefónica omezuje DVB-T vysílání v některých lokalitách

Samostatnou kulturní redakci zpravodajství České televize, která bude po roce obnovena k 1. říjnu, povede novinář Petr Fischer z Hospodářských novin. Serveru DigiZone.cz to řekl ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich s tím, že Fischerovým zástupcem bude rovněž nynější redaktor Hospodářských novin Petr Vizina.

Jan Potůček: Kulturní redakci České televize povede novinář Petr Fischer

BRAND24

Diginoviny Praha

Národní koordinační skupina zpřístupnila informační leták Diginoviny pro obyvatele územní oblasti Plzeň, kde se bude koncem září vypínat analogové televizní vysílání. Tato oblast zahrnuje Karlovarský kraj, část Plzeňského kraje, část Ústeckého kraje a část Středočeského kra­je.

Juraj Koiš: NKS vydala Diginoviny pro územní oblast Plzeň

Jaká je podle vás nejzásadnější událost tohoto týdne?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).