Hlavní navigace

Podzim na ČT: osvědčené formáty, řada novinek i vysoce hodnocené seriály HBO

10. 8. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ GALERIE A PRESSKIT Podzimní schéma České televize je první, které mohl zcela ovlivnit management současného generálního ředitele Petra Dvořáka

Vrcholí Zdivočelá země, pokračuje Vyprávěj

Česká televize se na podzim může spoléhat na dva seriálové taháky, které už mají za sebou několika sezón. Zdivočelá země sice v poslední době nedělala veřejnoprávnímu médiu příliš dobrá čísla, jelikož šlo o reprízy, ale nyní se může spolehnout na řadu zcela novou – čtvrtou, v níž vyvrcholí osudy hlavních hrdinů včele s Martinem Dejdarem. V menší roli se tu objeví i nedávno zesnulý exprezident Václav Havel. Antonínu Maděrovi v podání Dejdara se konečně dostane satisfakce, a po letech persekucí se konečně dočká společenského uznání. Čtvrtou řadu obohatí řada nových postav. Jednou z nich bude například Hana Vágnerová, která se objevila v hlavní roli Expozitury TV Nova.

Čtvrtá řada Vyprávěj zavede diváky především do let porevolučních. Objeví se tu témata jako emigrace východních Němců, legendární projev Milouše Jakeše z Červeného Hrádku nebo dělení Československa. Tato řada seriálu nabízí, podle mého názoru, velmi atraktivní osobní i společenská témata, která optikou našich známých postav poskytnou kontext s uplynulými roky, uvedl k nové řadě Vyprávěj jeho scénárista Rudolf Merkner. Příběhy hrdinů oblíbeného retro seriálu, jehož klasické díly byly v pátek k neporažení, doplňuje novinka Ententýky, který si klade za cíl oslovit široké divácké publikum. Diváky by měl oslovit především tím, že jim nabídne situace, které jsou dobře známé z běžného života.

Taxík prý potřebuje „vyleštit“, nahradí ho Můžeme dál?

S neotřelým soutěžním programem přijde Česká televize každý všední den od 18:30. Můžeme dál? nahradí Taxík, který prý z obrazovky zmizí pouze dočasně. Česká televize ho chce podle slov programového ředitele Milana Fridricha vyleštit a vylepšit, aby se k divákům mohl opět vrátit v plné síle. Nový soutěžní pořad bude jedinečný v tom, že soutěžící nebudou muset jezdit do žádného studia. Pořad přijede za nimi. Jeho průvodci budou Miluše Bittnerová a Tomáš Měcháček.

Diváci uvidí na podzim po roční odmlce také taneční show StarDance. Protože ji Česká televize považuje ale za důležitou součást svého programového schématu, věnuje ji vlastní tiskovou konferenci. Zatím není jasné, kdo se mezi tancujícími hvězdami objeví. Programový ředitel Milan Fridrich konstatoval, že některá jména, která přinesla společenská média, jsou možná smyšlená a možná jsou pravdivá. Česká televize se k nim ale zatím nebude vyjadřovat, stejně jako k případné porotě. Potvrzena nebyla ani jména obou moderátorů – Marka Ebena a Terezy Kostkové.


Autor: Česká televize

Na české obrazovky se vrací taneční show StarDance.

Iveta Toušlová na obrazovce nejen s Toulavou kamerou

Mimořádný prostor na obrazovce České televize dostane moderátorka a autorka a vedoucí několika projektů Iveta Toušlová. Nejen, že bude nadále moderovat oblíbenou Toulavou kameru, ale odskočí si také na Slovensko, kde bude plnit veřejnou službu za tamní STV. Toulavá kamera bude už kromě Česka vychutnávat také krásy našich východních sousedů. Co bude tedy náplní pořadu, jistě nemusíme zbytečně vysvětlovat. Diváci se s ní podívají například na Lomnický štít, zjistí, jak se vyrábí pravá slovenská bryndza nebo lahodná žinčica.

Toušlová dále České televizi nabídla a zrealizovala publicistický magazín o fenoménech doby Rub a líc. Na včerejší tiskové konferenci prozradila, že by mělo jít o náhled na události dneška v souvislostech. Rub a líc se bude vysílat od 3. října každou středu ve 21:10 na ČT 1. Čestmír Franěk potom pro Českou televizi realizuje cyklus dokumentů Sbohem Česko-slovensko, jehož záměrem není přesné mapování historických událostí a rozhodujících jednání, ale spíše publicisticko-dokumentární zachycení okamžiků, přímých výpovědí, srovnání pocitů „tenkrát“, před 10 lety, a nyní, po 20 letech.

Haló, to je 112? Není? Aha…

V oblasti publicistiky stojí za zmínku především nový pořad Tísňová linka, I když, nový… Není to tak úplně přesné. Tísňová linka se totiž v lecčems inspiruje od 112, která běžela na Nově a bude mít dokonce i společného moderátora. Divákům má prý přinést skutečné příběhy plné napětí, nebezpečí, ale i šťastných konců. Jeho hlavními hrdiny budou záchranáři, hasiči a policisté. Mirek Vaňura, který je tvůrcem pořadu, se bude moci spolehnout na jeho další růst, který mu prý komerční televize nemohla nabídnout.

Jednou z novinek České televize bude i upravený "novácký" formát 112: V ohrožení života
Autor: Česká televize

Jednou z novinek České televize bude i upravený „novácký“ formát 112: V ohrožení života

Další tváří, která dlouhá léta působila na televizi Nova, je publicista Stanislav Motl. Rozdíl oproti 112 je však v tom, že Stopy, fakta, tajemství už existovaly, a to v rozhlasové podobě. Pořad Českého rozhlasu Dvojka se tak pouze přesouvá z rádia na obrazovku, což mu bezpochyby prospěje. Motl bude pátrat po všech možných tajemstvích, která ukrývají archivy a snažit se jim přijít na kloub. Tuto oblibu u sebe našel uznávaný novinář už v mládí. Takzvaně „papírovou paměť“ se vždy snažím konfrontovat s osobními svědectvími, doplňuje Motl.

Tipy C

Mimořádný prostor dostane na ČT 2 kanál HBO

Můžeme-li to tak říci, Česká televize pěkně vylovila rybník komerčním stanicím v oblasti akviziční tvorby. Na její obrazovce, konkrétně na kanálu ČT 2 by se měla v následujících měsících objevit řada původních seriálů od prémiového kanálu HBO. A o tom, že se mají diváci skutečně na co těšit, svědčí jejich samotný výčet – Borgiové, Impérium: Mafie v Atlantic City a především dlouho očekávaná Hra o trůny, která je považována za vůbec nejlepší původní seriál této stanice. Ze starších „kusů“ bychom mohli zmínit například Řím, který už však Česká televize v minulosti vysílala. Pozorní diváci si ale jistě už seriálů HBO na České televizi všimli. Zapomenout nesmíme na Californication nebo True Blood.

Diváci by měli ale zpozornět především kvůli stand-up comedy show Na stojáka, která se bude vysílat také na Dvojce, ovšem až po 22. hodině. Prý kvůli některým nevhodným výrazům. Diváci se mohou těšit na všechny své oblíbené postavy a také řadu nových odvážlivců. Česká televize dala pořadu Na stojáka na tiskové konferenci k podzimnímu schématu mimořádný prostor a nechala dvojici Miloš Knor – Lukáš Pavlásek dokonce její začátek uvést. Knor a Pavlásek se novinářům představili jako její noví ředitelé. Podobného ražení bude i formát Na forbíně TM, ve kterém si Tomáš Matonoha bude zvát v „tak trochu jiné talk show“ hosty do brněnského divadla Reduta.

Podzim na obrazovce České televize

Na který podzimní pořad České televize se těšíte nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).