Hlavní navigace

Podívejte se na nová loga České televize

10. 9. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Česká televize tento týden definitivně uzavřela soutěž na vytvoření nového loga a jednotného vizuálního stylu. Výběrové řízení probíhalo od letošního března a do finále postoupilo sedm z třiasedmdesáti přihlášených návrhů. Vítězně z klání vyšel návrh grafického designéra a pedagoga Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze Štěpána Malovce. Televize chce nová loga představit koncem roku. Náš server vám je nabízí už dnes.

Inspirace od Slovenské televize?

Česká televize požádala o registraci šesti finálních log pro všechny čtyři stávající programy. Z nich vyplývá, že na Kavčích horách uvažují o úplném vypuštění současné podoby loga a chtějí jednotlivé kanály označovat pouze čísly s linkou. Podobným způsobem před třemi lety změnila loga svých dvou programů Slovenská televize. Místo názvů STV 1 a STV 2 nyní označuje tyto kanály jako Jednotku a Dvojku. Rozhodnutí ČT ale zřejmě ještě není definitivní, protože u dvou nynějších digitálních stanic ČT 24 a ČT 4 Sport si televize nechala registrovat dvě verze loga: s pouhou číslicí a také s novou podobou univerzálního loga ČT. To se objevilo i mezi sedmi finálními návrhy v druhém kole výběrového řízení:

ČT logo nové

Ještě koncem června, kdy se podoba sedmi finálních návrhů objevila na internetu, mluvčí ČT Martin Krafl prohlásil, že žádný z nich nevypadá jako definitivní verze. Na návrhu se bude ještě pracovat, vysvětloval. Pokud tím Krafl myslel označení jednotlivých programů, nemýlil se. U univerzálního loga s nápisem Česká televize to není tak úplně jisté. ČT si totiž ve čtvrtek požádala o registraci log a názvů jednotlivých programů, nikoli obecného názvu a nové grafické podoby loga ČT. I když u něj by mohla vycházet z tohoto původního návrhu Štěpána Malovce. Databáze Úřadu průmyslového vlastnictví obsahuje pouze návrhy log s číslicemi 1, 2, 24 a loga 4 sport, Č 4 sport a Č 24.

Soutěž byla jen pro vyvolené

Výběrového řízení se mohli zúčastnit pouze předem oslovení grafici a grafická studia. K soutěži byli vyzváni grafici, designéři a komunikační agentury prostřednictvím největších profesionálních designérských organizací ČR, dále grafická studia, zabývající se primárně korporátní a televizní grafikou, a rovněž grafici ČT, přiblížil Martin Krafl. Do druhého kola postoupily návrhy profesora Rostislava Vaňka VŠUP v Praze z agentury Ogilvy CID, grafického designéra Lukáše Tanečka z agentury Reklamní servis, Senior Art Directora agentury TBWA/Praha Gorana Patlejcha, grafických designérů Aleše Mička a Michala Hořavy z agentury WMC/Grey, pozdějšího vítěze Štěpána Malovce z VŠUP v Praze, typografa, grafického designéra a pedagoga VŠUP v Praze Františka Štorma z agentury Storm Type Foundry a grafického designéra Václava Kučery ze studia Typo+.

Dnešní a budoucí loga České televize
Současné logo Budoucí logo (verze 1) Budoucí logo (verze 2)
ČT 1 perex mini
ČT 1 perex mini
není
ČT 2 perex mini
ČT 2 perex mini ČB
není
ČT 4 perex mini
ČT 4 perex mini (1) ČB
ČT 4 perex mini (2) ČB
ČT 24 perex mini
ČT 24 perex mini (2) ČB
ČT 24 perex mini (1) ČB

Zdroj: Úřad průmyslového vlastnictví

Výběr svěřila ČT osmičlenné mezinárodní komisi nezávislých odborníků, které předsedal kreativní ředitel BBC Basi Akpabio. Dalším zahraničním expertem byl kreativní ředitel francouzsko-německého kulturního kanálu Arte Fabio Purino, domácími hodnotiteli pak grafický designér Robert V. Novák, marketingový ředitel společnosti Arbomedia (prodejce reklamních časů a sponzoringu na ČT) Štěpán Wolde, filmový a reklamní režisér Ivan Zachariáš, grafický designér a pedagog VŠUP v Praze Alan Záruba a bývalý rektor VŠUP, profesor Zdeněk Ziegler. Na vítězi soutěže se členové komise shodli jednomyslně, uvedl Krafl s tím, že vítězný návrh je nyní zpracováván do nového komplexního vizuálního stylu České televize.

BRAND24

Co všechno se změní?

Kromě změny v levém horním okraji obrazovky si televize od nového loga slibuje zavedení celkového nového vizuálního stylu a sjednocení užívání značky ČT ve všech studiích. Doposud se totiž grafická podoba analogových programů ČT 1 a ČT 2 lišila od nových digitálních programů ČT 24 a ČT 4 Sport. Od nich televize zřejmě převezme používání pouhých číslic. Vizuální strategie a nový grafický styl byly projednány s Radou České televize. Grafický manuál pro užití loga na obrazovce ČT pro všechny vysílané kanály a mimo obrazovku (např. označení budov, merkantilních tiskovin, webové a teletextové stránky, označení kamer a zpravodajské techniky, vozový park ČT apod.) zpracuje Česká televize do konce roku. Nový vizuální styl představí veřejnosti a divákům začátkem roku 2007, slibuje Krafl.

Současné logo ČT pochází z roku 1997, kdy televizi vedl Ivo Mathé. Návrh vycházel z původního loga Československé televize z roku 1953 a v průběhu let se měnil jen minimálně. Asi nejvíce před rozdělením Československa, kdy nově vzniklá ČT vymazala písmeno S z loga ČST.

Jak se vám líbí nová loga ČT?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).