Hlavní navigace

Plzeň se dočkala digitální televize, Brno a Ostrava posilují

1. 6. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Počet krajských měst, ve kterých lze pozemní cestou sledovat digitální televizi, se ode dnešního dne rozšiřuje na pět. Po třech dnech testů startuje oficiální digitální vysílání v Plzni. Na rozdíl od všech ostatních lokalit nejsou na Plzeňsku prvními digitálně přenášenými programy stanice České televize ani Nova, nýbrž televize Prima, hudební kanál Óčko a nová zpravodajská stanice Z 1. Všechny tři programy dnes zároveň oficiálně zahajují zemské digitální vysílání v Brně a Ostravě. UVNITŘ MAPY POKRYTÍ

Dva řádné a jeden experimentální program

Zatímco Prima se zpravodajskou televizí Z 1 vysílají v Plzni řádně, protože mají platné licence pro pozemní šíření signálu, Óčko se tu objevuje v roli převzatého programu z kabelu a satelitu (samo ještě licenci pro zemské digitální vysílání nemá a ani nepožádalo Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o její vydání) a jako takové by mohlo kdykoli zmizet, pokud by se objevily další televize s platnými licencemi, kterým by blokovalo programové pozice. Takové nebezpeční ale zatím nehrozí. Plzeňští diváci by se naopak mohli poměrně brzy dočkat ještě jednoho digitálně šířeného převzatého programu, lifestylové stanice Public TV.

Programy multiplexu 3 (Brno, Ostrava, Plzeň)
TV Prima logo 2008 zmenšené
TV Z 1 logo zmenšené
TV Óčko logo zmenšené
TV Public TV logo zmenšené
Rádio Proglas logo zmenšené

Zdroj: CDG

Tato televize vysílá ve stejné digitální síti jako Prima, Óčko a Z 1 v Praze a ráda by se během července rozšířila také do Plzně, Brna a Ostravy. Záleží však na tom, zda přijme podmínky operátora digitální sítě, společnosti Czech Digital Group (CDG). Multiplex 3, který tato firma ve všech zmiňovaných městech provozuje, by sice dokázal přenášet ještě jednu až dvě digitální televize, firma si ale za šíření signálu účtuje vyšší ceny než při experimentálním vysílání v Praze. Důvod je nasnadě: už nejde o test, ale řádné komerční vysílání, kterým by si CDG měla vydělat na budování sítě pro další regiony.

Jak naladit digitální signál v Plzni

Digitální vysílání pro Plzeň diváci zachytí z malého městského vysílače Košutka, který dosud využívaly pouze tři rozhlasové stanice: Český rozhlas Plzeň, BBC/Rádio Česko a rádio FM Plus. Digitální síť se všemi třemi televizemi vysílá na kanále 52 výkonem 2 kW (původně zde bylo omylem uvedeno 5 kW). Pro příjem je vhodnější venkovní anténa směřovaná na vysílač. V místech, kde není možné anténu směřovat na Košutku, lze vyzkoušet příjem digitální televize odrazem od velkých budov. Uživatelé společných televizních antén (STA) musí nejprve provést jejich úpravu, jinak nové digitální televize vůbec nenaladí.

Mapa pokrytí - mux 3 Plzeň

Pokrytí multiplexu 3 z plzeňského vysílače Košutka (Zdroj: CDG)

Pokrytí plzeňského multiplexu 3 je celkem malé, signál spolehlivě zachytí především obyvatelé Plzně a nejbližšího okolí. Území teoretického příjmu digitální Primy, Óčka a Z 1 je ohraničené městy Radnice, Rokycany, Starý Plzenec, Stod, Sulislav a Horní Bříza. Původně měly tyto televize vysílat z hlavního plzeňského vysílače Krašov, ten ale multiplex 3 nemůže použít do doby, než Česká televize ukončí analogové vysílání programu ČT 2 z vysílače Svatobor u Sušice. Jak digitální vysílání z Krašova, tak analogové vysílání ze Svatoboru, by totiž využívalo stejný kanál 52 a vzájemně by se rušilo. Proto operátor digitální sítě zvolil náhradní řešení v podobě malého vysílače Košutka a nemůže ani rapidně zvyšovat jeho výkon.

Kdy se Plzeň dočká digitální ČT a Novy?

Krašov

Česká televize by měla na Plzeňsku zahájit zemské digitální vysílání ještě v průběhu července. Zda tento termín dodrží, záleží na výsledku výběrového řízení na technického operátora takzvaného veřejnoprávního multiplexu, digitální sítě, ve které budou vysílat programy ČT a Českého rozhlasu. Čtyři programy ČT a sedm okruhů ČRo budou od začátku využívat hned dva plzeňské vysílače: Krašov a Krkavec. Startu digitálního vysílání ČT ale bude předcházet poměrně složitá výměna vysílacích kanálů, které nyní v Plzni využívají analogové programy ČT 1 a ČT 2. Veřejnoprávní multiplex použije kanál 34, ale na tom nyní vysílá analogová ČT 1 na městském vysílači Krkavec.

Kavčí hory proto nejprve prohodí analogové vysílací kanály ČT 1 a ČT 2 na vysílači Krkavec, aby poté analogovou ČT 2 vypnuly a na jejím místě spustily digitální vysílání všech čtyř svých stanic. U televize Nova nebude postup zavádění digitálního vysílání v Plzni tak složitý. Diváci se digitální Novy dočkají letos v říjnu z vysílače Krašov na kanále 48. Spolu s ní by měly na stejném kanále vysílat i další komerční televize, ale protože není dostatek programů s platnou licencí pro tento druh vysílání, je pravděpodobné, že další programové pozic v multiplexu dočasně obsadí některé kabelové nebo satelitní televize.

Na Ostravsku vysílá už 14 digitálních televizí

Digitální vysílání Primy, Óčka a Z 1 se dnes nerozšiřuje pouze do Plzně. Oficiálně se jej dočkali také diváci v Ostravě, kteří tento multiplex naladí na kanálu 54 z vysílače Hošťálkovice. Připočteme-li k těmto třem televizím programy obsažené v přechodném digitálním multiplexu A, který na Ostravsku vysílá od února 2006 na kanále 39 ze Slezské Ostravy, dále stanice v malém lokálním multiplexu společnosti B plus TV v Klimkovicích na kanále 28 a čtyři programy veřejnoprávní Polské televize, jejichž experimentální multiplex na kanále 38 z vysílače Skrzyczne vysílá již od roku 2004, mohou ode dneška diváci na Ostravsku pozemní cestou naladit až čtrnáct televizních stanic.

Mapa pokrytí - mux 3 Ostrava

Pokrytí multiplexu 3 z ostravského vysílače Hošťálkovice (Zdroj: CDG)

Multiplex A zde nabízí televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24 a Nova, klimkovický lokální multiplex místní infokanál Local TV Klimkovice, slovenskou zpravodajskou televizi TA 3 a její český protějšek Z 1, polský multiplex programy TVP 1, TVP 2, TVP Info a TVP Sport. S digitální Primou ale může na Ostravsku nastat problém, protože multiplex 3, ve kterém tu ode dneška oficiálně vysílá, využívá kanál 54 určený pro veřejnoprávní multiplex České televize. Podle harmonogramu digitalizace by sice ČT měla tento kmitočet používat až od dubna 2011, záleží však čistě na Českých Radiokomunikacích jako provozovateli dočasnému multiplexu A, v němž ČT nyní na Ostravsku vysílá, jak dlouho ji v této síti ponechá.

Brňané naladí až 11 digitálních programů

Také v Brně, kde dnes oficiálně zahajují zemské digitální vysílání televize Óčko a Z 1 (Prima zde digitálně vysílá od 15. května), mohou diváci naladit už větší počet digitálně šířených programů. Kromě tradičního multiplexu A na kanálu 40 z vysílačů Hády a Barvičova, který obsahuje ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24 a Novu, nyní tedy i multiplex 3 na kanále 59 z vysílače Hády s programy televize Prima, Óčko a Z 1, a někteří šťastlivci s venkovními anténami uzpůsobenými pro dálkový příjem DVB-T také rakouský multiplex na kanálu 61 s televizemi ORF 1, ORF 2 a ATV. V brzké době by v Brně mohla přibýt i další česká televize Public TV, zatímco vyjednávání křesťanské televize Noe o zařazení do brněnského multiplexu 3 skončilo nezdarem.

BRAND24

Mapa pokrytí - mux 3 Brno

Pokrytí multiplexu 3 z brněnského vysílače Hády (Zdroj: CDG)

Fakticky by však v Brně měla vysílat ještě dvanáctá televize, a to regionální studio RTA Jižní Morava, které se má připojovat do celostátního programu televize Prima. Majitel RTA Jaroslav Berka na dotaz serveru DigiZone.cz potvrdil, že studio je na toto odpojované vysílání, které se už praktikuje u analogového vysílání Primy, připraveno a hodlá de digitálního vysílání v multiplexu 3 zúčastnit. Stejným způsobem se bude do digitálního vysílání Primy v Ostravě připojovat studio RTA Ostrava a v Plzni místní televize Zak, která pro změnu patří firmě Regio Media, vlastnicky provázané s majiteli televize Prima.

Který z nově šířených digitálních programů v Plzni, Brně a Ostravě vítáte nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).