Hlavní navigace

Plánovaný regionální kanál ČT ovlivní nejen finance, ale i technologie DVB-T2

26. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Oddělit zpravodajství na mezinárodní, celostátní a regionální úrovni už plánuje veřejnoprávní Telewizja Polska, která chce spustit vedle kanálu TVP Info i stanici TVP Regiony.

Spuštění sedmého veřejnoprávního kanálu, který bychom mohli pracovně označit jako ČT Regiony a měl by podle avizovaných plánů spatřit světlo světa v horizontu dvou let, pravděpodobně ovlivní nejen finance, ale významně i zavádění pozemní televize druhé generace (DVB-T2). Serveru DigiZone.cz to řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák. DVB-T2 vám neumožní regionální odpojování, protože signál pro celou republiku poběží na dvou nebo třech frekvencích, takže budeme chtít najít takovou variantu, která nám regionální odpojování umožní, konstatoval Dvořák.

K TÉMATU: Česká televize chce do dvou let šestý kanál zaměřený na regionální vysílání

Šéf Kavčích hor poprvé hovořil o možném spuštění dalšího kanálu České televize loni v červnu na konferenci Digimedia 2012. Tehdy však ještě nebylo jasné, že veřejnoprávní médium spustí kromě dětské stanice ČT :D také kulturně a umělecky založenou ČT art. Česká televize by tak mohla v horizontu několika let provozovat celkem sedm programů a není pochopitelně vyloučeno, že se v hlavách tamních manažerů v souvislosti s možným zavedením DVB-T2 a tím pádem i otevřením nového vysílacího prostoru zrodí ještě další projekty.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Dětský kanál ČT :D odstartuje 31. sprna. Od 20:00 ho vystřídá ČT art

Česká televize by do budoucna mohla u zpravodajství použít stejný model jako její polská veřejnoprávní „kolegyně“. Pod dohledem generálního ředitele TVP Juliusze Brauna nyní vzniká projekt informačního kanálu zaměřeného na lokální zpravodajství. Telewizja Polska chce jasně oddělit zpravodajství mezinárodního a celostátního významu od informací regionálních. Petr Dvořák nevyloučil, že je to jedna z cest, kterou by se do budoucna mohla ubírat i Česká televize. Jedna z důležitých věcí, která nám teď ale chybí, jsou finance, uvedl Dvořák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).