Hlavní navigace

Pirátský příjem Digi TV skončil. Dotklo se to možná tisíců diváků

5. 8. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Včera došlo na poli satelitní digitální televize k významné novince, u které si někteří jedinci raději vůbec nechtěli připustit, že nastane. Rumunská multiregionální platforma Digi TV, respektive její provozovatel, společnost RCS&RDS, ukončil pirátský příjem celého svého paketu. V praxi to znamená, že diváci, kteří sledovali tyto programy bez jakýchkoliv poplatků, mají nyní pouze černou obrazovku. Pirátský příjem Digi TV končí téměř po třech letech. Pojďme se podívat na to, jaký byl, co platforma divákům přinesla a čeho se naopak nikdy nedočkali.

Od kdy bylo možné Digi TV nelegálně přijímat

Satelitní platforma Digi TV zahájila nejprve vysílání v Rumunsku a postupně expandovala do dalších zemí – Maďarska, Srbska a také na Slovensko. V České republice se objevila v druhé polovině roku 2006. Její kompletní nabídka byla prolomena přesně 29. července 2007, tedy rok po expanzi na tuzemský trh. Na internetu se objevily nejprve náplně do kdysi velmi populárních modulů Diablo CAM, které neautorizovaně otevřely kompletní programovou nabídku Digi TV, později se začaly distribuovat i takzvané klíče prostřednictvím klasické softwarové emulace, kdy soubor o velikosti několika desítek kilobytů nahrazoval zákaznickou kartu. Během krátké doby se stal pirátský příjem této platformy doslova fenoménem.

Nelegální příjem Digi TV: Dobrý přivýdělek pro nepoctivé prodejce

Nelegální příjem satelitní platformy Digi TV byl živnou půdou pro mnoho nepoctivých prodejců. Je to paradoxní, ale redakce DigiZone.cz disponuje informacemi o tom, že někteří diváci ani nevěděli o tom, že paket nelegálně přijímají. Pořídili si totiž za pakatel nejlevnější přijímač s nabídkou placené televize a již neřešili, co s tím. Překvapení nastalo v době, kdy platforma Digi TV přistoupila ke změně klíčů. To pak tito poctiví diváci měli černou obrazovku a museli si u svého montážního technika zajistit novou náplň. Například na aukčním serveru Aukro.cz se objevilo několik přijímačů, kde vykutálení prodávající nabízeli takto upravené set-top-boxy. Inzeráty zněly většinou ve smyslu: Nabízím set-top-box s příjmem placených programů zdarma za cenu tu a tu. Tento web čtou většinou odborníci nebo alespoň satelitní nadšenci, kterým může tato situace připadat směšná, ale uvědomte si, že ne každý do problematiky pirátského příjmu vidí. Osobně jsme několik těchto inzerátů viděli na vlastní oči.

Action Star - Digi TV

Také tento kanál bylo možné v satelitní platformě Digi TV sledovat nelegálně. (Foto: autor)

Změna klíčů byla nahodilá, jindy dobře promyšlená

Změna klíčů pro příjem satelitní platformy Digi TV probíhala v různých fázích. Provozovatel platformy nejprve měnil klíče poměrně často. Černí diváci se například mohli setkat s tím, že nové klíče se objevily i několikrát denně. Tato fáze ale netrvala dlouho. Společnost RCS&RDS byla v podstatě proti nelegálnímu sledování svých programů bezruká. Působila totiž na několika trzích, a tak rychlé prolomení paketu asi nikdo neočekával. Navíc k němu došlo v době, kdy v podstatě evropští operátoři systém Nagravision 2 opouštěli a přecházeli na lépe zabezpečený Nagravision 3. Jako první tak učinila satelitní platforma Digital+ ze Španělska, později se k ní připojila také portugalská Cabo nebo Cyfrowy Polsat z Polska. Všechny tyto pakety byly prolomeny, nikdy však netrval nelegální příjem déle než několik měsíců a zpravidla nepřekročil rok. V době, kdy Digi TV boj s piráty v podstatě vzdala, měnila klíče pouze v době, kdy se měl hrát nějaký zajímavý fotbalový či hokejový zápas a podobně. Jednou dokonce nezměnila klíče více než čtyři měsíce.

Óčko - 16:9 v Digi TV

Satelitní platforma Digi TV si leckdy poradila s formáty obrazu různě. (Foto: autor)

Digi TV je trojkou na trhu

Podle aktuálních čísel, která má server DigiZone.cz k dispozici, je satelitní platforma Digi TV trojkou na českém trhu. Nejvíce zákazníků má v tuzemsku Skylink. Ten má v současné době v České republice okolo 770 tisíc aktivních karet. Na druhém místě je CS Link s 450 tisíci kartami. Přesný počet zákazníků Digi TV v Česku dlouho nebyl znám. Satelitní operátoři, kteří připravovali své grafy pro prezentace a podobně, se mohli pouze dohadovat. Jejich počet se většinou pohyboval někde mezi 200 až 250 tisíci. Po včerejší tiskové konferenci k představení kanálu Digi Sport je jasné, že je na tom provozovatel přece jen o něco lépe. Počet zákazníků Digi TV je podle oficiálně poskytnutého čísla okolo 300 tisíc. Nejméně klientů dokázala zatím oslovit satelitní platforma UPC Direct. Přesto, že se přesunula na pozici 0,8 st. západně a rozšířila výrazně svou programovou nabídku, počet zákazníků je stále pod sto tisíci. Aktuálně jich je necelých 95 tisíc.

Digi TV - Rumunský slam

Jeden z obrázků, který bavil nejen návštěvníky českého internetu. (Zdroj: Flickr)

BRAND24

Podpora byla leckdy na bodu mrazu

Mezi nelegálními diváky satelitní platformy Digi TV byli někdy i ti, kteří by si ji byli ochotni poctivě zaplatit. Problém byl ovšem v tom, že provozovatel tohoto paketu takzvaně pároval karty s přijímači. V praxi to znamenalo, že nebylo možné karty použít jinde, než ve společnosti dodávaném set-top-box. Tyto přijímače byly ale často značně nekvalitní a zasekávaly se. Obvyklým jevem bylo i to, že na černé diváky často dopláceli i ti poctiví – platící. Satelitní platforma Digi TV totiž nezvládla změnu klíčů bez obtíží a normálním zákazníkům zkrátka přestala služba na určitou dobu fungovat. Příliš kvalitní nebyla ale ani zákaznická podpora. Klienti byli často lépe informování než operátoři na druhé straně telefonu. Několikrát se dokonce stalo, že vyškolený zaměstnanec vůbec netušil, o čem člověk hovoří. Jedna reakce od našeho čtenáře Petra Mrliny, která hovoří za vše: Digi TV jsem kdysi měl, ale služba bez jakékoliv komunikace a ignorace zákazníka je šílená.

TV Digi sport logo 100

Digi Sport odstartuje 14. srpna. Nabídne italskou i francouzskou­ ligu

Chystaný kanál Digi Sport satelitní platformy Digi TV, jehož hlavním tahákem bude anglická Premier League, skutečně odstartuje 14. srpna, tedy v době, kdy začne další ročník této oblíbené fotbalové soutěži. V současné době má stanice připravených deset komentátorů ze Slovenska. Digi Sport by ale neměl stavět pouze na Premier League, ze které nabídne pět až šest přenosu z každého kola. Objevit by se zde měla mimo jiné také slovenská Corgoň liga.

Zlepší Digi TV po ukončení pirátské emulace své služby?

To je otázka. Jasné je ale jedno. Hlavním tahákem satelitní platformy Digi TV bude již brzo chystaný kanál Digi Sport. Tomu se podařilo sebrat práva na anglickou Premier League Nově Sport. Ta nebyla ochotna akceptovat cenu, za kterou je její vlastník nabízel. Digi Sport nyní vlastní práva na následující tři ročníky. Kromě Premier League se má na obrazovce kanálu objevit také slovenská Corgoň liga a dále francouzskáitalská liga a také americká Major Soccer League. Diváci však především očekávají zvýšení komfortu, který digitální vysílání přináší především – elektronického programového průvodce (EPG), nasazení širokoúhlého formátu a dalších služeb. Přesto, že v dnešní době jsou tyto služby považovány za naprostý standart, Digi TV je až do nedávné doby tyto běžné prvky DVB nenabízela. Širokoúhlý formát se objevil až v nedávné době a s EPG se začíná pomalu experimentovat.

Co vy a nelegální příjem platformy Digi TV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).