Hlavní navigace

Petr Štursa: o DVB-T2 zájem je, ale prodeje to zatím neovlivňuje

23. 11. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Kasa.cz
UVNITŘ PREZENTACE – Podle MPO je už 22 % domácností připraveno na přechod. A v prosinci si nejspíše 100 tisíc dalších takovouto TV koupí.

Na úterním workshopu věnovanému možnostem nově zaváděného zemského vysílacího standardu DVB-T2 (HEVC) prezentovali zástupci Českých Radiokomunikací aktuální stav i své plány do budoucna. Zajímavá čísla ale zazněla i v prezentaci produktového manažera Kasa.cz Petra Štursy, který tu byl jako zástupce obchodníků.

Pojednávala o prodeji a komunikaci televizorů a set-top boxů splňujících podmínky příjmu vysílání v DVB-T2/HEVC na e-shopu Kasa.cz a v obchodní síti Euronics. Níže uvedené údaje vycházejí jednak z interních průzkumů obou společností a jednak z čísel GfK. Podle průzkumu realizovaného MPO (Ministerstvo průmyslu a obchodu) má už také 22 % domácností televizor nebo set-top box vyhovující příjmu ve standardu DVB-T2 (HEVC).

NAPSALI JSME: ČRA: Lineární vysílání není přežitkem, možnosti moderních technologií by měly divákům vynahradit náklady na DVB-T2

Příští týden spustí České Radiokomunikace DVB-T2 vysílání z Kojálu a Pradědu

GfK Temax: třetí čtvrtletí zaznamenalo v Česku mírný růst. Roste i průměrná cena prodané TV

Velmi výrazně roste prodej televizorů s rozlišením Ultra HD

V letošním roce se podle našich odhadů prodá na 630 tisíc nových televizorů, což znamená v meziročním srovnání mírný pokles o přibližně tři procenta. Průměrná cena nového televizoru je 11 500 Kč a 31 % prodaných televizorů umožňuje příjem vysílání v Ultra HD (4K). Přibližně 65 % televizorů se prodá v kamenných prodejnách, zbylých 35 procent v internetových obchodech, říká Petr Štursa. 

Co do kusů se nejvíce prodá televizorů s úhlopříčkou v rozmezí 40" a 44", tedy 102 a 112 cm (25 %), ale jejich stále podíl klesá, a to zhruba o dvě procenta ročně. Ve srovnání s rokem 2016 také výrazně roste (o 60 %, kusy) prodej přístrojů s úhlopříčkou 55" až 59" (140–150 cm) a jejich podíl v kusech činí 13 %, přičemž hodnotový podíl je skoro 25 %.

Jak také zaznělo, velmi výrazně se zvyšuje prodej TV s rozlišením Ultra HD (4K), a to dokonce o 90 %. Jejich cena, v případě zmiňovaných 140–150 cm, poklesla o 20 %, v průměru pak o 9 %. Například v září 2017 byl podíl prodaných 4K TV skoro 40 %, hodnotově však kolem 60 %.

V případě nejrozměrnějších televizorů (70 a více palců, tj. 178 a více centimetrů) klesla cena nejprudčeji – o 36 %. Jejich tržní podíl je sice malý, ale prodej za letošní rok narostl o 250 %.

Zmiňovaných 630 tisíc prodaných televizorů v roce 2017 představuje sice v porovnání s rokem minulým pokles o asi tři procenta v kusech, ale zároveň představuje obdobný růst v hodnotě, protože se prodávají rozměrnější a dražší televizory. Roste i průměrná cena prodané TV, a to o 5 % na přibližně 11 500 Kč.

Produktový manažer Kasa.cz, Petr Štursa.
Autor: Kasa.cz

Produktový manažer Kasa.cz Petr Štursa.

Televizory jako obvykle finišují koncem roku

Během dvou posledních měsíců roku se prodá přes 170 000 kusů televizorů, tedy skoro 30 % všech TV za rok. Více jak 40 % je pak v ceně vyšší než 12 000 Kč, 10 % jde dokonce nad 22 000 Kč.

Roste i počet tzv. chytrých televizorů (Smart TV), což souvisí i s tím, že podle Českého statistického úřadu je k internetu připojeno 76 % domácností, a pokud jsou v nich děti, je to dokonce 95 % domácností. Více jak 60 % prodaných televizorů (kusově) patří mezi Smart TV a u úhlopříček 55" až 59" (140–150 cm) se dostáváme na 96 %.

Co se týče rozlišení obrazovky, přibližně 40 % prodaných televizorů patří k Ultra HD (4K), 30 % pak k Full HD a zbytek je HD Ready.

Síť Euronics a Kasa má v prodeji více než 300 modelů televizorů, přičemž 97 % z nich podporuje DVB-T2/HEVC, zbývající 3 % představují doprodej skladových zásob. Nejlevnější televizor s DVB-T2/HEVC je v ceně 3699 Kč (22", 56 cm), stále oblíbená úhlopříčka 32", tedy 81 cm, s DVB-T2/HEVC začíná na ceně 4999 Kč.

Petr Štursa: kolem 70 % zájemců o koupi televizoru se hned na úvod prodavače zeptá, zda je přístroj připraven na nové vysílání.
Autor: Kasa.cz

Petr Štursa: kolem 70 % zájemců o koupi televizoru se hned na úvod prodavače zeptá, zda je přístroj připraven na nové vysílání.

O DVB-T2 zájem je, ale prodeje to zatím výrazně neovlivňuje

Na výše uvedených číslech očekávaných prodejů televizorů je v porovnání s minulými lety vidět, že se zatím žádný překotný nákup v souvislosti s přechodem na DVB-T2 (HEVC) nekoná a jedná se spíše o přirozenou obměnu. Opravdový důvod pro nákup televizoru (set-top boxu) s tunerem DVB-T2 přijde až s vypínáním stávajícího DVB-T. Nebo s lepší nabídkou kanálů na DVB-T2…

UX DAy - tip 2

Kolem sedmdesáti procent zájemců o koupi televizoru se hned na úvod prodavače zeptá, zda je přístroj připraven na nové vysílání. Neznamená to samozřejmě, že znají standard DVB-T2, ale minimálně mají povědomí o chystané změně formátu zemského vysílání. Naopak jen deset procent zákazníků zajímá, zda je jimi vybraný televizor vybavený technologií HbbTV, říká Petr Štursa k situaci v obchodní síti Kasa a Euronics a doplňuje: Objem prodejů set-top boxů je de facto stále stejný a dosahuje konstantní úrovně několika stovek prodaných přístrojů měsíčně.

V nabídce obou zmiňovaných obchodů je asi dvanáct set-top boxů a drtivá většina je kompatibilních s budoucím tuzemským standardem pozemního vysílání v DVB-T2/HEVC.

Kdy si pořídíte televizor či set-top pro DVB-T2/HEVC vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).