Hlavní navigace

Petr Pospíchal: Licence bych rád udělil do konce roku

28. 11. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Radě pro rozhlasové a televizní vysílání nebrání nic v tom, aby do konce roku udělila programové licence pro jednotlivé pozice v multiplexech B a C. V současné době radní vyhodnocují jednotlivé projekty a chystají se zahájit proces rozhodování, který by neměl být závislý na tom, kdy parlament schválí a prezident podepíše „digitální“ novelu vysílacího zákona. V rozhovoru pro server DigiZone.cz to říká předseda „velké“ mediální rady Petr Pospíchal.

Kdy Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělí programové licence pro digitální sítě B a C?

Myslím si, že jsme schopni je udělit v nejbližší možné době. Teď jsme začali pracovat na vyhodnocování jednotlivých projektů, a to není úplně jednorázová věc. Já to opravdu natahovat nechci.

Máte tedy nějaký časový horizont, do kterého byste chtěli rozhodnout? Třeba do konce roku?

Já bych chtěl do konce roku, ale nechci to říkat jako nějaký závazný konečný slib, protože Rada je kolektivní orgán.

Máte už k dispozici devět hlasů, které jsou potřeba pro udělení licencí?

To není tak, jestli máme devět hlasů. Já přeci mám jeden hlas.

Ano, ale asi víte, jaká je nálada v Radě a zda je reálné licence udělit.

Petr Pospíchal

To bych si opravdu netroufal spekulovat.

Počkáte na schválení novely vysílacího zákona, nebo je Rada schopna licence udělit ještě za stávající zákonné úpravy?

Já jsem si vždycky myslel a myslím si to i nadále, že se na zákon čekat nemusí, ale nevím, jestli si někdo jiný nemyslí něco jiného.

tiskové zprávě z posledního jednání Rady jste napsali, že pokračujete v licenčním řízení na obsazení multiplexů B a C. Jak konkrétně to pokračování vypadá?

Pokračujeme tím, že jsme stanovili nějaké rozhodovací procedury, že jsme začali jednotlivé projekty vyhodnocovat podle těch kritérií, která uvádí zákon v § 17, což je hodně komplikovaná a časově náročná věc.

Televizi Prima jste umožnili vysílat v multiplexu B na základě toho, že její licence je technologicky neutrální…

Není to pravda. To jsou vývody, které naprosto neodpovídají realitě. Není nic technologicky neutrálního. Takový pojem neznám.

Prima logo

Prima může celostátně vysílat v DVB-T, ale s regiony 

Po České televizi a televizi Nova se může do řádného digitálního vysílání vrhnout také televize Prima. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání schválila její žádost o zařazení do přechodné vysílací sítě B, kterou provozuje společnost Czech Digital Group. Na pražském kmitočtu této sítě už Prima vysílá experimentálně. Řádný provoz DVB-T by měla spustit do tří měsíců. V místech, kde to bude možné, se musí o kmitočty podělit s regionálními televizemi. Více v článku Prima může celostátně vysílat v DVB-T, ale s regiony.

Na základě čeho jste tedy Primě umožnili vysílat v multiplexu B?

Na základě její žádosti a na základě § 24a zákona o elektronických komunikacích a také na základě toho, že celá ta věc už byla jednou předmětem nějakého soudního přezkumu, který jsme ale nemohli odůvodnit nebo v tom rozsahu, jak ten soudní přezkum dopadl, realizovat, protože se právě mezi tím změnila legislativa ve prospěch toho řešení, které nakonec bylo přijato.

Budete trvat na tom, aby Prima i v digitálním vysílání sdílela kmitočty s regionálními televizemi?

Nejde o to, zda budeme nebo nebudeme na něčem trvat. Sdílení kmitočtů je licenční podmínkou, kterou si Prima nese i do digitálního vysílání a jediným způsobem, jakým by se jí mohla zbavit, by byla žádost o její zrušení, u které si ale nejsem jistý, zda by o ni vůbec Prima mohla žádat.

Generální ředitel Primy Martin Dvořák říká, že o ni budou žádat.

Tak ať o ni požádají. Pak se na nás zřejmě obrátí regionální provozovatelé s žádostí, aby byli účastníky tohoto správního řízení, my jim to umožníme a pak se to celé bude řešit.

Existuje nějaká lhůta, do které by Prima měla zahájit vysílání v celé digitální síti B? Martin Dvořák slíbil, že tato televize spustí řádné digitální vysílání do třiceti dnů od obdržení vašeho rozhodnutí, ale zatím jen v Praze.

To je trochu obtíž, protože tady je několik prvků, které spolu vzájemně jaksi úplně neladí. Celá síť B je v tuto chvíli provozovaná jen hypoteticky. Ona není skutečně v provozu. To, co v provozu skutečně je, je pořád jenom Praha, takže těžko můžete spustit vysílání tam, kde to není technicky možné. Obtíž je v tom, že ty digitální sítě jsou ve formě jakési hypotézy na papíře, ale nikoli jako hotové fungující sítě, takže vám na tu otázku neumím úplně odpovědět. Souvisí to také s činností Českého telekomunikačního úřadu a s činností provozovatele sítě. Pokud to bude na nás, tak určitě budeme mít zájem na tom, aby co nejdříve byla tato síť zprovozněna v maximálním možném rozsahu.

S tím souvisí vlastně i otázka dalšího rozšiřování pokrytí multiplexu A, který zatím vysílá jenom v Praze a od února by se měl rozšířit také do Brna a Ostravy. Radiokomunikace jako provozovatel této sítě nechtějí spouštět další lokality, dokud je o to nepožádají provozovatelé televizí, které vysílají v multiplexu A. Neměly by ale Radiokomunikace do nějaké doby spustit vysílání celé této sítě? Není to nevyužívání kmitočtového spektra?

Ten problém je úplně stejný jako u předchozí otázky. Odpověděl bych úplně stejně. Určitě to není úplně optimální využívání kmitočtového spektra, ale zase na druhou stranu buďme spravedliví. Jsou to přechodné sítě, které v sobě pořád mají jakýsi jemný prvek experimentu, jakkoli se na nich vysílá řádně. Koneckonců to řádné vysílání se od toho neřádného z hlediska diváka neliší vůbec ničím. Takže si myslím, že bychom se tady měli občas držet té poslední možné pomůcky, kterou člověk má, když je nejhůř. To znamená zdravého rozumu.

Mapa pokrytí

Digitální televize je tu, startuje řádné vysílání 

Komerční provoz digitální televize v České republice je od 21. října realitou. Radiokomunikace spustily řádný provoz digitální sítě A pro Prahu a střední Čechy, jímž nahradily dosavadní experiment na jednofrekvenční síti K25. Televizní diváci v metropoli a okruhu do padesáti kilometrů tak mohou prostřednictvím digitálních set-top-boxů, integrovaných digitálních televizorů nebo digitálních PC tunerů naladit tři programy České televize, televizi Nova a pět okruhů Českého rozhlasu. Více v článku Digitální televize je tu, startuje řádné vysílání.

Společnost Czech Digital Group požádala o prodloužení licence pro experimentální vysílání DVB-T v Praze…

Já jsem tuto žádost zatím neviděl, pouze jsem si to přečetl někde v novinách.

Co si myslíte o jejich záměru vysílat v multiplexu B hybridně, tedy část obsahu jako řádné vysílání a část jako pokračování experimentu? Řádně má vysílat Prima, zbylé programové pozice mají být obsazeny experimentem.

To neumím říct, protože žádost jsem zatím neviděl.

A umožňuje zákon takové hybridní vysílání?

To jsou otázky silně právní a já si nepřipadám způsobilý na to téma něco tvrdit. To je opravdu potřeba prozkoumat.

7. prosince skončí experimentální digitální vysílání Českého Telecomu v Praze a Brně. Požádala si tato firma o prodloužení krátkodobé licence?

Já o tom nevím. Nevylučuji to, ale nesedím u nás v podatelně, takže to nemohu potvrdit.

Byla by Rada ochotna takovou licenci znovu udělit, nebo počká na výsledek licenčního řízení na obsazení sítí B a C, tedy na řádné vysílání?

Tak ona je vždycky otázka, co je cílem toho experimentu. Současná právní úprava to opravdu téměř neumožňuje, je to velmi kostrbaté řešení a i z hlediska provozovatele málo účinné, protože krátkodobá licence je na šedesát dní v průběhu kalendářního roku, čili zjevně ta současná zákonná úprava takovým řešením moc nepřeje. To je prostě fakt.

Jak se Rada staví k digitálnímu rozhlasovému vysílání v systému T-DAB? Chystáte v dohledné době nějaké licenční řízení?

Nejprve musí být zjevné, jaké jsou kmitočtové možnosti. Nemůžeme předběhnout možnosti toho přenosu. Čili musí být zjevné, že je zkoordinována síť, že aspoň v hypotéze existuje, byť třeba nefunguje z hlediska skutečného přenosu signálu, a pak se o tom dá uvažovat. Jistě že je potřeba pokroku obecně nebránit a naopak ho postrkávat, jak to jen jde.

T-DAB logo

Celoplošné vysílání T-DAB už v příštím roce?

Pouhých dvanáct měsíců by mělo trvat vybudování celoplošné vysílací sítě pro digitální rozhlas v systému T-DAB. Tvrdí to Tomáš Řapek, jednatel společnosti Teleko, která si již v červnu letošního roku podala k Českému telekomunikačnímu úřadu žádost o licenci na provozování takové sítě. Teleko zajišťovala na přelomu října a listopadu krátkodobý experiment T-DAB Českého rozhlasu v Praze a pořádala výroční zasedání World DAB Fora v paláci Žofín. Více v článku Celoplošné vysílání T-DAB už v příštím roce?

Rada už před časem definovala formátové zaměření rozhlasových stanic v prvním zamýšleném multiplexu T-DAB. Bude tato definice platit i v případě vypsání licenčního řízení na obsazení první celoplošné sítě T-DAB?

Teď nevím, co máte na mysli.

Před časem, když jste definovali, jaké typy programů by se měly vysílat v prvních dvou digitálních sítích DVB-T, konkrétně multiplexech B a C, specifikovali jste stejné rozdělení programů také u prvního rozhlasového multiplexu T-DAB.

To si vůbec neuvědomuji, ale je to možné.

Vrátím se ještě k licenčnímu řízení na obsazení televizních multiplexů B a C. Rada nestanovila, v jakém kompresním standardu mají tyto sítě vysílat, zda v MPEG-2 nebo MPEG-4. Budete to nějak specifikovat?

To nestanovuje Rada, to není na nás.

BRAND24

A na kom tedy?

Domnívám se, že na Českém telekomunikačním úřadu.

Podaří se Radě pro rozhlasové a televizní vysílání udělit digitální licence do konce roku?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).