Hlavní navigace

Petr Dvořák: ČT udělá maximum pro to, aby přechod na standard DVB-T2 proběhl do konce června 2020

11. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ HARMONOGRAM A DALŠÍ INFORMACE KE STAŽENÍ – Česká televize vydala zprávu k uzavření prvního kola jednání o přechodu na budoucí zemský televizní standard DVB-T2/HEVC.

Říká se v ní mj., že „vlivem legislativního zpoždění přijetí tzv. diginovely zákona o elektronických komunikacích, která podmínky přechodu na DVB-T2 upravuje, však bylo nutné pozměnit časový harmonogram přechodu“. Původně plánovala Česká televize spustit svoji přechodovou síť DVB-T2 letos na podzim, resp. do konce roku. Nový termín oznámila na svém teletextu už 4. prosince.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák k tomu nyní řekl: Česká televize udělá maximum proto, aby přechod na standard DVB-T2 proběhl podle plánu v termínu do konce června roku 2020 a co nejšetrněji ke stávajícím uživatelům volného terestrického vysílání České televize.

NAPSALI JSME: České Radiokomunikace chtějí s certifikací „DVB-T2 ověřeno“ pokračovat i v příštím roce

Veřejnoprávní DVB-T2 multiplex zahájí vysílání až příští rok na jaře

Fotografie teletextového oznámení České televize o posunu vstupu do DVB-T2 na 1. čtvrtletí 2018.
Autor: Čestmír Polák

Fotografie teletextového oznámení České televize o posunu vstupu do DVB-T2 na 1. čtvrtletí 2018.

V prohlášení České televize se říká i to, že „diginovela zákona o elektronických komunikacích vstoupila v platnost až 2. září letošního roku. Současně s tím se, v rámci zahájení přípravy technického plánu přechodu (TPP), ukázalo, že Česká televize musí uvolnit některé kmitočty multiplexu veřejné služby už ve druhé polovině roku 2019, namísto v polovině roku 2020, protože jinak by nebylo možné spustit ostatní finální sítě a dosáhnout ukončení vysílání ve stávajícím standardu ke konci června roku 2020.“

Technická příprava přechodu veřejnoprávního multiplexu má proběhnout od ledna do března 2018. Následně bude zahájeno vysílání přechodového multiplexu, který už „bude dominantně postaven na cílovém kanálu 26. Přechodový multiplex bude v provozu až do června roku 2020. Zákonem stanoveného pokrytí, tj. 95 % obyvatelstva ČR, by mělo být dosaženo na konci června příštího roku. Finální síť multiplexu veřejné služby fakticky vznikne přeladěním oblasti jižních Čech a Ústeckého kraje. Přesný harmonogram postupného ukončování DVB-T vysílání v ČR bude stanoven v TPP nejpozději do 30. 6. 2018.“

Vysílače současného multiplexu veřejné služby se mají postupně vypínat od poloviny roku 2019: Pro udržení současného rozsahu vysílacích služeb budou až do dosažení pokrytí 95% obyvatelstva vysíláním ve standardu DBV-T2/HEVC prodlouženy všechny vysílací smlouvy, jejichž platnost by jinak s letošním rokem končila.

Česká televize na DVB-T2/HEVC hodlá šířit všechny své stanice v HD a ke stávajícím programům tak přidá i kanály ČT24 HD, ČT :D HD a ČT art HD.

Další informace ke stažení (PDF):

BRAND24

ČT – přechod na DVB-T2, kanály pro mux

ČT – přechod na DVB-T2, technické info

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).