Hlavní navigace

Pětice seriálových tipů pro adventní dobu

10. 12. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Netflix
Už se nemůžete dočkat vánočních dárků? Nabízíme vám pár tipů, jak si toto čekání co nejpříjemněji zkrátit.

Pokud jste jedni z těch šťastlivců, kteří nemusejí před vánocemi makat 18 hodin denně (v což se samozřejmě počítají také vánoční večírky nejrůznějšího druhu), nabízíme vám 5 seriálů, kterými se můžete prokoukat až do nového roku a nebudete se přitom nudit.

Dark (Netflix)

To nejčastější přirovnání, které napadne téměř každého, je přirovnat Dark ke Stranger Things. A je to do velké míry správné přirovnání. Hlavní hrdinové jsou velmi mladí lidé, ztrácejí se tam děti v jiných dimenzích, jsou tam potemnělé podzemní tunely a většina se toho odehrává v noci. 

Stranger Things ale používá optimisticky laděné scény – Demogorgon sice vypadá hrůzostrašně, ale pěkně po spielberovsku prostě tušíte, že to nakonec dopadne dobře. V Dark se ničeho takového nedočkáte. Je to daleko temnější a také komplikovanější seriál, až někdy máte pocit, že si mezi těmi třemi časovými rovinami (současnost, 30 let zpátky, 60 let zpátky) budete muset nakreslit diagram, abyste se vyznali v propletenci postav a časových posunů. 

Doporučuju ale vypnout mobil a laptop, dívat se jen a pouze na seriál a vychutnat si jedinečnou hororovou atmosféru, ve které zapomenete i na trochu toporné německé dialogy. Po dvou dílech vás seriál pohltí jako The Upside Down.

Knightfall (History Channel)

Dramaturgové stanice History Channel se namlsali úspěchu Vikingů a pustili se do dalšího historického dramatu. Soumrak templářů je druhým dramatickým počinem a na rozdíl od předchozího seriálu Dark vám u tohoto dílka mobily nezakážu a složité vztahy si také nemusíte vizualizovat. 

Zapamatujte si tři důležité věci: klasická extrémně násilná středověká rubačka, hledání Svatého Grálu a vynikající filmová výprava – rytíři mají zbroj perfektně vyleštěnou, dámy své šaty dobíla vyprané a domy jsou vypulírované tak, že si až říkáte, že ve středověku snad asi byla víc špína… 

Seriál popisuje období, kdy po pádu Akkonu, poslední velké pevnosti ve Svaté zemi, vliv řádu Templářů slábl a rytíři Gawain a Landry se naposledy pokoušejí zachránit pro křesťany Svatý Grál. Pokud si budete chtít jen tak oddechnout a nic moc neřešit, zkuste Knightfall. 

Pro české publikum má ještě dvě zajímavé momenty: natáčelo se na Barrandově a uprostřed práce shořely kulisy za sto milionů korun. V seriálu hraje také jako komparz spousta Čechů, čímž zdravíme kolegu Jardu Krupku, který si zahrál dokonce několik rolí najednou.

Gunpowder (BBC One)

Fanoušci Kita Harringtona si můžou ukrátit dvouleté čekání na novou řadu Game of Thrones (přijde až 2019, HBO si na ní chce dát opravdu extra záležet) vynikající trojdílnou minisérií, popisující pokus o převrat britských katolíků proti protestantskému králi Jakubu I. 

V seriálu vystupuje Guy Fawkes, ovšem na rozdíl od zmýtizovaného symbolu odporu proti tyranii a útlaku je zde představen jako rebel sice s příčinou, ale žádný superman – seriál také, stejně jako historie, nedopadne dobře. Historická přesnost a Kit Harrington nejsou ale jedinou předností tohoto seriálu. Boje mezi šlechtickými rody, středověká Anglie, úklady, násilí, vraždy… Docela přesně to charakterizovali v Guardianu: představte si Hru o trůny bez draků, zato s porcí historie navíc.

Jean Claude Van Johnson (Amazon)

Van Damme, idol osmdesátých let, dostál premise správného akčního hrdiny, že někteří lidé prostě nechtějí a nechtějí zemřít, za žádnou cenu. Není to ani první dramatické dílo, ve kterém hraje sám sebe, nebo alespoň postavu inspirovanou svým vlastním životem.  

„Jmenuji se Jean Claude Van Damme a býval jsem akčním hrdinou“ – a že má sakra těžký život, když jezdí po Hollywoodu na segwayi a sprchuje se kokosovou vodou. Jenže pak se ukáže „pravda“, jakože Van Damme je vlastně jen krycí jméno pro Van Johnsona, což je defacto tajný agent, který opravdu střílí jako pánbůh, dělá highkicky jako pánbůh a umí roztáhnout nohy jako… Van Damme. 

Pro milovníky akčních filmů povinnost! Navíc to není úplně pitomý… třeba jako filmy s Nicholasem Cagem.

Punisher (Netflix)

Daredevil, Luke Cage, Supergirl, Arrow, Legends of Tomorrow, Agents of S.H.I.E.L.D. – se seriálovými adaptacemi komixových předloh jako by se roztrhl pytel. Punisher má veškeré klasické atributy správného superhrdinského díla – jedná se o de facto normálního člověka, kterému se stala hrozná věc a jako vedlejší produkt získal superhrdinské schopnosti.

Frank Castle se vrátil z války a trpí posttraumatickým syndromem, protože mu ještě kromě toho vyvraždili rodinu. Nebyl to zrovna ukázkový charakter, pracoval na tajných operacích a mnohokrát dělal věci, které ho dostaly daleko za hranici. Teď se ale svým zaměstnavatelům chce pomstít, za všechno, co na něm i na jeho blízkých spáchali. A také jen tak mimo řečí bojuje proti zločinu… jak už to tak v komixech bývá.  

Hlavní roli si zahrál Jon Bernthal. Není to ale jen tupá střílečka – celým seriálem (stejně jako komixovou předlohou) jakoby podprahově probíhalo téma nemorálnosti války a děsivých důsledků nejen co se bojů samotných týče. 

A ptá se: je zločin ospravedlnitelný morálně správným účelem? Jakou cenu (myšleno v lidských životech) je správné zaplatit za bezpečí svých kamarádů? A může jednotlivec být obžalobou, soudcem i katem v jedné osobě? Otázky, samé otázky… zabalené v hardcore akčním superhrdinském hávu.

Bonus: Netflix natočí Old Man’s War od Scalziho

Jedna z nejlepších moderních sci-fi knih, psaných klasickým způsobem – autor John Scalzi se obdivem k Heinleinovi nijak netají, naopak, prezentuje celé dílo jako poctu velikánovi. 

Klasická military sci-fi o Johnu Perrymu, který v den svých 75 let odnese kytičku na hrob své ženy – a nechá se naverbovat do armády Koloniálního obranného sboru, kde dostane nové tělo (ve věku 25 let) a je poslán bránit lidstvo proti plejádě mimozemských ras. 

BRAND24

Scalziho mistrovské dílo měl už před několika lety natočit kanál SyFy – což by byla škoda, protože tento epický příběh si lowbudgetovou produkci určitě nezaslouží. Naopak, po té hromadě historických fresek se naopak na jednu z budoucnosti extrémně těším – sám neznám moc knih, které by měly větší filmový potenciál než právě Válka starého muže. Vy jste to ještě nečetli? Tak šup šup do knihkupectví. Nebo napsat Ježíškovi.

Dobře se bavte!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).