Hlavní navigace

Peter Blaas: UHD je těsně přede dveřmi. Chceme na něj být připraveni

21. 4. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Antik Technology
S ředitelem rozvoje košické společnosti Antik Technology si povídáme nejen o novém 4K set-top boxu a televizním vysílání, ale i o inteligentní domácnosti.

Před rokem a půl jsme se v rozhovoru s Vlastimilem Lakatošem ze sesterské firmy Antik Telecom bavili o vstupu na český satelitní trh, ke kterému nakonec nedošlo. Nyní tu máme Petera Blaase, pracujícího jako Business Development Director, a zaměřujeme se na současnost i budoucnost televizního vysílání, přechod na nový 4K set-top box a chytrou domácnost.

Prozradil nám ale také konkrétní informace o chystaném 4K set-top boxu podporujícím rozlišení Ultra HD (4K) a obsah s technologií HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah).

NAPSALI JSME: Antik Telecom získal satelitní licenci pro Česko

Na český trh jste chtěli vstoupit minulý rok, tedy v roce 2016. Licenci pro satelitní vysílání jste však získali později, než jste plánovali. To bylo příčinou toho, proč jsme se v Česku nakonec dalšího poskytovatele satelitního signálu nedočkali?

Český trh je pro nás z hlediska rozvoje stále zajímavý. V uplynulém roce jsme se nakonec rozhodli soustředit síly na našem klíčovém trhu, a to především z důvodu spouštění vícero nových služeb a inovací – hybridního satelitního vysílání, nového uživatelského rozhraní pro všechny televizní služby a služeb inteligentní domácnosti.

Jak se vám na Slovensku daří?

Na Slovensku jsme čtvrtým největším operátorem v pevné síti a jsme jediní z této skupiny, který tržbami roste. Dnes poskytujeme služby více než 60 tisícům zákazníků. Například naše optická síť pokrývá více než 180 tisíc domácnosti v 25 městech.

NAPSALI JSME: Rozhovor s Vlastimilem Lakatošem z Antik Telecom o vstupu na český satelitní trh

Jako první jste na Slovensku nabídli kombinovanou službu typu satelit – IPTV. Chtěli jste s ní být první i v Česku, ale nakonec vás předběhl mj. Skylink…

Tím, že jsme se soustředili na domácí trh, se nám podařilo přinést žádanou inovaci v podobě TV archivu a dalších interaktivních služeb jako první. Zároveň je ale těžké přímo porovnávat službu, kterou poskytuje Skylink, s našim produktem. Antik nabízí plnohodnotnou kombinaci dvou světů – například plynulé paralelní využívání TV kanálů ze satelitního a IP příjmu ve stejném seznamu programů, využití třetích obrazovek bez ohledu na umístění diváka, archiv v propracovaném designu s výběrem podle žánru a podobně.

Na Slovensku se zdá být v satelitním TV vysílání vyšší konkurence než u nás, a přitom je to výrazně menší trh. Čím to?

Vnímáme konkurenci jako podobně silnou. Jediný rozdíl je v tom, že v ČR zatím dominantní operátor O2CZ neposkytuje DTH služby, což situaci jistě výrazně ovlivňuje. Na druhé straně ho víc jak dostatečně zastupuje široká nabídka FTA programů šířených přes DVB-T.

NAPSALI JSME: Slovenský Antik končí s HD set-top boxy a míří ke 4K

Věnujete se nejen šíření televizního vysílání, ale zmínil jste také inteligentní bydlení, které propojujete i s vašimi set-top boxy.

V závěru roku 2016 jsme začali s prodejem prvních produktů inteligentní domácnosti, konkrétně kamerového systému Antik SmartCam, u něhož obraz z kamer můžete sledovat nejen přes mobilní aplikaci, ale i přes TV set-top box. Například v případě pohybu v dětském pokoji dostanete v průběhu večerního sledování televize upozornění a obraz se objeví přímo na vaší obrazovce.

Nový Antik Mini 3 – set-top box pro Ultra HD s podporou technologie HDR bude jak ve verzi satelitní, tak pro IP. A třeba i včetně podpory inteligentního bydlení.
Autor: Antik Technology

Nový Antik Mini 3 – set-top box pro Ultra HD s podporou technologie HDR bude jak ve verzi satelitní, tak pro IP. A třeba i včetně podpory inteligentního bydlení.

V inteligentním bydlení chcete jít i do systémů řízení domácnosti jako takových, nebo se budete věnovat spíše periferiím?

V našem portfoliu je už nyní připraveno množství příslušenství, které zájemci o inteligentní domácnost znají. Jako například meteostanice, chytrá osobní biometrická váha, pohybové senzory, měřiče spotřeby a teploty, senzory dýmu či úniku vody nebo dálkově řízené zásuvky. Obzvlášť jsme ale hrdí na náš vlastní vývoj, například inteligentní displej, multisenzor, který najednou zvládá měřit sérii užitečných veličin, či termoregulační hlavici. A samozřejmě hub, kterým je v našem případě Antik set-top box komunikující na frekvenci 868 MHz v protokolu Z-Wave, takže zájemci o IQ domácnost už nemusí investovat do dalšího zařízení.

Ano, set-top box… Skončili jste s verzí pro HD a připravujete se na Ultra HD (4K). Jakou má takovéto vysílání na Slovensku perspektivu?

Jde především o potřebnou generační výměnu zařízení, přes které poskytujeme naše služby. Podstatnou technickou inovací je zejména nasazení nových algoritmů s vysokou mírou kvalitní komprese, což nám umožní doručovat vedle možného UHD zejména špičkový HD obraz křížem přes naše platformy. Ať už přes naše vlastní sítě multicastem, nebo přes internet, satelit či terestriál. Tím pádem se i zákazníci s průměrnou kvalitou internetového připojení dočkají špičkového videa a užitek z toho budou mít i zákazníci satelitních služeb, ať širším počtem kanálů, anebo dále rostoucím podílem obsahu v HD. Díky novým boxům však samozřejmě máme zájem být i v čele poskytování samotného UHD obsahu. Myslíme si, že UHD je zkrátka těsně přede dveřmi, a proto je třeba být na něj připravený.

Vidíte nějakou perspektivu Ultra HD vysílání i v Česku? Na Slovensku už přece jen běželo regulérní 4K, byť přechodné. V Česku jsme spíše specialisté na vysílání experimentální…

Díky působení naší technologické dcery na téměř všech světových trzích můžeme potvrdit, že trend nasazení 4K obrazu je nezadržitelný a zároveň neporovnatelně víc akceptovaný celým ekosystémem, než poslední bublina v podobě příchodu 3D technologie. Obsahu přibývá a s nasazením laciných UHD boxů, UHD čipů v TV a podpoře kvalitní komprese standardů HEVC a VP9 bude minimálně při IPTV distribuci už brzy pro zákazníky existovat zajímavá nabídka. Věřím tedy, že do České republiky přijde UHD vysílání dříve či později. Tak jako na jakýkoli jiný světový trh.

Nový set-top box Antik Mini 3 s celou řadou rozhraní. Nechybí Wi-Fi, Ethernet (LAN) a ani digitální audio výstup se kterým mají boxy často problém stejně, jako s Wi-Fi.
Autor: Antik Technology

Nový set-top box Antik Mini 3 s celou řadou rozhraní. Nechybí Wi-Fi, Ethernet (LAN) a ani digitální audiovýstup, se kterým mají boxy často problém stejně jako s Wi-Fi.

Řeknete nám něco konkrétního k vašemu novému 4K/HDR set-top boxu? Jak byste ho charakterizoval? Kdy ho uvedete na trh?

Antik Mini 3 je vysoce výkonné multimediální zařízení (výkon přes 15 000 DMIPS), postavené na jedné z nejsilnějších čipových sad pro set-top boxy současnosti, HiSilicon 3798CV200 s grafickým procesorem ARM Mali-T720 s podporou OpenGL 3.0. O jeho výkonu svědčí i fakt, že výrobce doporučuje nasazení i pro náročné herní aplikace. Mini 3 budeme dodávat s 2 GB RAM a širokou paletou rozhraní, mezi jinými zabudovaným gigabitovým ethernetem, HDMI 2.0, optickým TOSLINK a USB 3.0.

Na jakém operačním systému takovýto set-top box poběží? Verze s Androidem nemají právě nejlepší pověst…

Ze softwarového hlediska jsme se rozhodli pro OS Linux a integrační vrstvu Ekioh, se kterou máme bohaté zkušenosti. Na Mini 3 budeme provozovat náš nový Antik MW 2.0 (viz fotogalerie), který už část zákazníků zná z některých boxů Mini 2. Díky více než dvacetkrát vyššímu výkonu oproti současné platformě je celé řešení opravdu svižné i z pohledu běžného uživatele. Box ve verzi pro IP sítě uvedeme na trh ještě v tomto čtvrtletí.

Jak Antik vidí televizní budoucnost jako takovou? Bude satelitní, nebo bude patřit IPTV? Nebo bude kombinovaná či zcela jiná?

V Antiku se věnujeme konvergenci služeb dlouhodobě, a tudíž budoucnost vidíme v propojení jednotlivých technologii ještě silněji než dnes. Set-top boxy, u nichž bude klient jednoduše využívat příjmu širokého downstreamu přes satelitní či terestriální distribuci pro sledování kvalitního vysílání UHD live či semi-live v kombinaci s alternativními možnostmi sledování služeb on-demand, se budou neustále rozšiřovat. S kvalitním připojením a změnami v životním stylu mladších generací však zároveň masivně stoupá vliv tzv. třetích obrazovek a menší dosah lineárního vysílání na tyto skupiny, u nichž jednosměrná distribuce přináší jen minimální dodatečnou hodnotu. V Antiku chceme být součástí všech těchto světů a tam směřují i naše investice do vývoje.

A na závěr: prozradíte nám něco z plánů pro Česko?

BRAND24

Start aktivního působení odhalíme až ve správný čas. Z hlediska provozu pro nás však působení na dvou trzích představuje na jedné straně výzvu, na straně druhé i zajímavé úspory z rozsahu.

Děkujeme za rozhovor

Peter Blaas

Peter Blaas (*1976) pracuje v Antik Technology a Antik Telecom jako Business Development Director (ředitel rozvoje) a má na starosti rozšiřování vlastní sítě a služeb na slovenském trhu a rozšíření TV technologie Antiku na světových trzích. Absolvoval Informačné technológie na Fakulte hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave. Od začátku studia na VŠ paralelně podniká nejdříve v oblasti marketingové komunikace, později v poradenství v telekomunikačním sektoru. Zúčastnil se také formování komerčního poskytování služeb, tzv. narrow-band internet v SR, posléze při vzniku trhu ADSL, bezdrátového internetu ve volném pásmu a masového nasazení FTTx triple-play na Slovensku. Od roku 2012 pracuje pro Antik v Košicích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).