Hlavní navigace

Pavel Dvořák kritizoval hráče české digitalizace slovy K. H. Borovského

14. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
14. 4. 2008

Ostrý vzkaz dnes vyslal předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák firmám a jednotlivcům, kteří rozhodují o digitalizaci v České republice. Na pravidelném měsíčním setkání s novináři připomněl slova, která kdysi adresoval novinář a spisovatel Karel Havlíček Borovský tehdejší politické straně Staročechů. Kdyby se vám, pánové, to vlastenčení z huby do ruky vraziti ráčilo, uvedl K. H. Borovský a Pavel Dvořák k tomu dodal: To podle mne platí pro řadu subjektů na poli digitalizace.

Šéf ČTÚ na setkání také zopakoval, že jeho úřad nadále prosazuje pro ukončení analogového vysílání v Česku rok 2011 před rokem pozdějším. Řekl jsem panu ministrovi Martinu Římanovi, že nejzazší termín ČTÚ je listopad 2011. Vláda má kromě toho ale nyní v ruce i alternativní návrh, který preferuje společnost České Radiokomunikace a který posouvá termín vypnutí až na červen 2012.

Pavel Dvořák dnes uvedl také, že ČTÚ má připravenou vyhlášku o měření pokrytí, která půjde nyní do komisí, a že jeho úřad má nachystaný a vydá síťový identifikační plán.

BRAND24

Předseda Rady ČTÚ shrnul novinářům i svoje dojmy, kterých nabyl ve čtvrtek 10. dubna na setkání s poslanci ze Stálé komise pro sdělovací prostředky (SKPSP). Nepřišli sice všichni členové, ale po dlouhé době jsem konečně viděl poslance, kteří naslouchají, řekl Pavel Dvořák a dodal: Uvidíme, k čemu to bude.

Poslanecká SKPSP, jejíž členové strávili s šéfem ČTÚ zhruba dvě a půl hodiny, ještě minulý čtvrtek vydala doporučení vládě, aby neotálela s příjetím Technického plánu přechodu na digitální vysílání (TPP) a Českou televizi (ČT) vyzvala, ať doplní zadávací dokumentaci na výběrové řízení na technického operátora veřejnoprávního multiplexu ještě o rozvahu k MPEG-4 a DVB-T2. Snažil jsme se jim vysvětlit, že MPEG-4 není na pořadu dne, řekl Pavel Dvořák k dotazu DigiZone.cz, jestli si od něj zákonodárci nemohli vzít inspiraci ohledně prohlášení k veřejnoprávní televizi. Zatímco ČT poslance už poslechla a výběrové řízení doplněním pozdržela o měsíc, výsledek apelu na vládu je dosud nejasný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).