Hlavní navigace

Pátý program České televize? Existuje několik verzí

30. 6. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Nejpozději v červenci příštího roku by měl zahájit vysílání multiplex veřejné služby: digitální vysílací síť, kterou obsadí pouze programy České televize a Českého rozhlasu. Zatímco rozhlas má tolik stanic, že by svou část multiplexu s přehledem naplnil už nyní, veřejnoprávní televize může připravit ještě jeden program. Doposud se v této souvislosti mluvilo o kombinaci vzdělávacího a dětského kanálu, podle vedoucí útvaru dlouhodobé programové strategie a vývoje ČT Aleny Müllerové ale může být všechno jinak.

Záleží na technickém plánu přechodu

V současné době máme asi pět variant tematického zaměření pátého programu ČT. Všechny jsou rozpracované až do hrubých programových schémat a kdy bude realizována, se rozhodne až v průběhu implementace Technického plánu přechodu z analogového na digitální zemské vysílání, říká Alena Müllerová. Kromě vzdělávací nebo dětské stanice připadá v úvahu třeba filmový nebo retro kanál, případně dokumentární program. Veřejnoprávní televize si ale pohrává také s myšlenkou interaktivního programu, na jehož obsahu by se výrazně podíleli sami diváci. Podle Müllerové by takový kanál fungoval jako stránky některých internetových komunit. Obsah by v podstatě dodali diváci, televize by ho pouze zpracovala.

O podobném projektu s pracovním názvem „Digitální náves“ uvažovala ČT už loni. Televize by vybraným rodinám z různých měst a obcí půjčila kamery a nechala je točit jejich každodenní život. Z hrubého materiálu by pak vznikla jakási reality show, ovšem na rozdíl od Big Brothera nebo VyVolených založená na reálných situacích a v reálném prostředí. Tehdy se ale spíš počítalo s jejím zařazením na zpravodajský kanál ČT 24. Koncem loňského roku pak vrchní ředitel ČT František Lambert naznačil, že pátý program ČT by mohl vzniknout už letos na jaře a mohl by být kombinovaný: přes den dětský a od večerních hodin vzdělávací. Kavčí hory navíc počítaly s interaktivní službou celoživotního certifikovaného vzdělávání.

Záleží i na konkurenci ČT

Podle Aleny Müllerové se na úmyslu ČT aktivně podporovat celoživotní vzdělávání, včetně vydávání certifikátů, nic nemění: Televize jedná s různými vysokými školami, ale tato otázka není přímo pro mě, protože na koncepci vzdělávacího systému ČT pracuje v rámci programu digitalizace jiná pracovní skupina. O tematickém zaměření pátého a pravděpodobně už posledního programu ČT rozhodne zřejmě i konkurence. Kavčí hory nechtějí jít přímo proti komerčním televizím, byť v případě kanálu ČT 4 Sport se tak už stalo. Dlouho jsme o tom uvažovali. Nakonec jsme si řekli, proč bychom nemohli udělat sportovní kanál, když má ČT tak dobré jméno mezi sportovními fanoušky. A také to bylo nejjednodušší. Neuvažovali jsme ale jenom o tom, že na něm budeme vysílat atraktivní přenosy, ale také že podpoříme aktivní sportování diváků. A to je součástí veřejné služby, vysvětluje Müllerová.

Tím, že se ČT 4 Sport věnuje i menšinovým sportům, se odlišuje od komerčních sportovních kanálů, zároveň to ale snižuje jeho sledovanost. A protože ministerská vyhláška nakazuje ČT vysílat přenosy důležitých sportovních akcí na programech, které může sledovat co největší počet diváků (tedy na ČT 2), do vypnutí analogového vysílání se na ČT 4 Sport budou některé sportovní události dublovat. Naopak po vypnutí analogu přejde všechen sport na ČT 4 a z druhého programu se stane umělecký a dokumentární kanál. To však neznamená, že by se některý atraktivnější sportovní přenos nemohl objevit třeba na plnoformátové stanici ČT 1.

Proměnou projde také ČT 1

V souvislosti se vznikem tematických kanálů ČT a vypínáním analogového vysílání se často mluví o tom, že program ČT 1 zůstane v podstatě stejný jako dnes. Podle Aleny Müllerové to není tak úplně pravda: Také na ČT 1 se bude upravovat programové schéma. Už dnes si postupně projíždím všechny pořady, které vysíláme na jedničce, a porovnávám si, jestli by se hodily do schématu digitálního vysílání. Tematické kanály budou fungovat jako servis pro společný program ČT 1, takže třeba zpravodajství bude připravovat tým ČT 24 (což se děje už dnes), sportovní zprávy zase ČT 4 Sport, dokumenty a uměleckou publicistiku ČT 2. Změní se struktura programu, pořady budou zařazovány v pravidelných blocích, často s denní periodicitou. K obměně dojde také u způsobu práce tvůrců, používání repríz, stopáže jednotlivých pořadů, vypočítává Müllerová. Právě tvůrci si budou muset zvyknout na jiný způsob práce než u dvou analogových programů.

Při volbě programového zaměření nových digitálních kanálů se ČT částečně inspirovala v zahraničí, zejména pak u veřejnoprávních televizí ve skandinávských zemích a Velké Británii. Výsledné řešení však není žádnou kopií existujících programů, ale vychází z české digitální reality. Neustále sledujeme trendy ve světě, děláme si různé rešerše a konfrontujeme je s naší situací a reálnými možnostmi. Na základě těchto analýz se teprve rozhodujeme, říká Müllerová. Ze středoevropských veřejnoprávních televizí se podobně chová už jen polská TVN. Slovenská televize žádnou strategii pro digitální vysílání ani projekty nových kanálů nemá, Maďarská televize se dlouhodobě potýká s finančními problémy. Jedině rakouská ORF nedávno spustila zkušební satelitní vysílání třetího okruhu ORF Sport. Dá se tedy říci, že ČT má oproti srovnatelným televizím veřejné služby v regionu náskok.

BRAND24

Čeká se už jen na kmitočty

V těchto dnech finišuje příprava sady kmitočtů pro veřejnoprávní digitální multiplex, který má podle zákona pokrývat 95 procent obyvatel České republiky. To je výrazně více, než stát požaduje po komerčních stanicích: u těch se za celoplošné vysílání považuje pokrytí alespoň 70 procent obyvatel země. Po vydání sady kmitočtů by měla ČT vypsat veřejnou obchodní soutěž na technického provozovatele sítě. Na výběru kmitočtů pro veřejnoprávní multiplex záleží také další kolo licenčních řízení na komerční digitální kanály. To by mohlo proběhnout už příští rok na jaře.

Příliš mnoho volných pozic ve třech komerčních multiplexech ale nebude. Pokud by v každém vysílalo pět televizních programů, pak by šest pozic zaplnily stanice, které získaly licenci letos v dubnu, po dvou pozicích Nova s Primou a po jedné pak regionální sítě RTA a Regio Media. Volné by zůstaly tři pozice. Tyto počty se samozřejmě týkají jenom první fáze přechodu na digitální vysílání, kdy budou vysílat čtyři celoplošné multiplexy po pěti televizních programech.

Jaké zaměření by měl mít pátý program České televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).