Hlavní navigace

Panasonic TX-58DX700 (TX-58DX703): hledáte co největší 4K televizor za co nejméně peněz?

27. 1. 2017
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
UVNITŘ FOTOGALERIE – Startovní řada s technologií HDR nabídne i tuner kompatibilní s budoucím zemským vysíláním v DVB-T2/HEVC.

Panasonic TX-58DX700, resp. Panasonic TX-58DX703 (navíc DVB-S/S2) se středně lesklou obrazovkou můžete zakoupit ve variantách s úhlopříčkami 102 cm (40„), 127 cm (50“) a dokonce i 147 cm (58"), což je vzhledem k použité elektronice už poněkud extrémní. Pro streamování v domácnosti poslouží jako klient, pokud k televizoru nemáte dotažen ethernetový kabel, potěší Wi-Fi „n“ pracující i na 5 GHz a ty náročné nepochybně také dvojice konektorů HDMI 4K pro 50/60 sn./s. A protože už jde o rozlišení Ultra HD, je v tomto modelu z kolekce 2016/17 vedle tuneru kompatibilního s budoucím zemským vysíláním v DVB-T2/HEVC zabudováno rovněž nahrávání, i když bohužel nikoli upozornění na pořad.

To Panasonic minulý rok zrušil jako třídu.

Ovládání televizoru je v obou verzích poplatné nedávno testovanému Full HD přístroji TX-50DS630, na který se tudíž budeme odkazovat.

Co se týče HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah), nepodařilo se zatím zjistit, jaké specifikaci televizor vyhovuje, ale kupodivu nic neměl ani proti obsahu s komplexnějším Dolby Vision, což je hodně zvláštní. Daleko důležitější však je, jak podává čisté HDR a jak je vzhledem k poměru cena/úhlopříčka omezen.

I k tomu se dostaneme.

Praktické drobnosti

  • Jak dlouho trvá zapnutí (plné naběhnutí) TV: 7,5 s
  • Jak dlouho po zapnutí TV mohu ztlumit zvuk: okamžitě, ještě během plného nabíhání TV
  • Prodleva při vyvolání EPG: 4–5 s
  • Zvuková prodleva při vyvolání EPG: 1–2 s
  • Prodleva při přepnutí kanálu: zvuk 2 s, obraz 3 s
  • Prodleva při vyvolání seznamu kanálů: žádná, někdy ho ale nelze vyvolat vůbec a je třeba to dělat opakovaně

Poznámka: všechny časy jsou přibližné.

Pohodlné třídění, svižná instalace

A platí to jak o instalaci softwarové, tak u „podvozku“. Ten představuje dvojice precizně zpracovaných hliníkových nožiček, na které se přišroubují ocelové stojiny. Bohužel to není v té podobě, že by se do nich panel zasunul, ale musíte ho nejprve položit nebo dát na bok, nožičky do něj zasunout a přišroubovat.

Softwarová instalace je na DVB-T rychlá, tunerová část ještě nabízí DVB-via-IP, ale jak bylo naznačeno, můžete mít i variantu TX-58DX703 s tunery satelitními.

Pokud jde o třídění naladěných kanálů, je tu jak fyzické, tak podle oblíbených položek, a i tady je vše pohodlné a svižné. Podrobnou fotogalerii najdete u testu Panasonicu TX-50DS630.

Kvalitní dálkový ovladač patří rozložením a čitelností k tomu nejlepšímu, co na trhu s televizory najdete.
Autor: Bohumil Herwig

Kvalitní dálkový ovladač patří rozložením a čitelností k tomu nejlepšímu, co na trhu s televizory najdete.

Pohodlné ovládání, potíže s vyvoláním seznamu kanálů

Jak je u Panasonicu zvykem, naladěné stanice se vyvolávají prostým stiskem OK, což je to nejlepší, co můžete mít. Bohužel tato funkce občas zlobí (zlobila i u předchozího Full HD modelu TX-50DS630 na platformě Viera) a někdy se tak musí vyvolávat opakovaným zmáčknutím OK, jindy je zase třeba chvíli počkat.

EPG přitom pracuje spolehlivě.

Po vstupu do multimédií OK zajišťuje obvyklé Play/Pause, což je taktéž nad míru pohodlné, i když ovladač pro multimédia nabízí i kompletní (!) sadu tlačítek, včetně samostatných pro rychloposuv a přeskok po kapitolách, skladbách. Kolem OK je sdruženo vše podstatné a pouze EPG/Guide je trochu stranou, což je Panasonicu vlastní. Rozložení je však stále výborné, což patří – spolu s dobře čitelnými tlačítky – mezi tradiční přednosti značky stejně, jako solidně bytelný ovladač.

V menu nastavení lze v základní nabídce první úrovně kolovat, na druhé už jsou nabídky průběžné a koluje se mezi první a poslední položkou kompletního menu. Na dalších úrovních se už opět koluje v rámci jednotlivých nabídek, což je poněkud nezvyklé.

Ovládání doplňuje Option (viz fotogalerie výše), které na první úrovni u televizorů s Firefox OS nabídne možnost připnutí kanálu na domovskou obrazovku, volby pro usnadnění ovládání televizoru pro ty, kteří je potřebují, a také „Možnosti AV“, což už je v podstatě kontextová nabídka. V ní jsou například volby pro teletext či audio, naopak chybí volby jako vypnutí obrazovky či přepnutí výstupu audia mezi interními reproduktory, sluchátky a externím výstupem. Pro ně musíte poměrně hluboko do menu nastavení a tohle by opravdu chtělo dotáhnout.

Obecně vzato je ovládání ve stejném stylu jako u nedávno zkoušeného a zde už také zmiňovaného Panasonicu TX-50DS630 s platformou Viera. Je dobře, že se výrobce v tomto ohledu snaží o maximální setření rozdílů. Na druhou stranu se nejspíše blíží doba, kdy Panasonic u Smart TV kompletně přejde na Firefox OS, což by určitě mělo svou logiku a hlavně by to uvolnilo prostředky a kapacity. Uvidíme, zda bude tento krok učiněn už u kolekce 2017/18.

EPG má ve Firefox OS bohužel pouze jeden náhled a při zmáčknutí OK na vybraném pořadu se buď objeví možnost nahrání, nebo hlášení, že USB médium není k dispozici.
Autor: Bohumil Herwig

EPG má ve Firefox OS bohužel pouze jeden náhled a při zmáčknutí OK na vybraném pořadu se buď objeví možnost nahrání, nebo hlášení, že USB médium není k dispozici.

Osmidenní EPG se zvukovou prodlevou a bez upozornění na pořad

Jsme u platformy Firefox a nikoli Viera, takže to v EPG okamžitě poznáte podle zvukové prodlevy při vstupu a odchodu z programové nabídky, resp. jak se tady říká – z Guide. A poznáte to i podle absence druhého náhledu. Ten je tu pouze klasický s horizontálně vypsanými pořady pro sedm kanálů.

Pořad můžete nahrát, ale už se na něj nemůžete nechat upozornit. Po EPG se můžete libovolně pohybovat a obrazový náhled vybraného kanálu běží v levém horním rohu. Pokud chcete jiný, stačí zmáčknout OK. Pokud chcete z EPG odejít, resp. náhled zvětšit na celou obrazovku, musíte programovou nabídku ukončit, a to buď Returnem, či Exitem. Jinak ani u tohoto televizoru nechybí bohaté filtrování jak kanálů, tak pořadů, což je vidět na snímku výše.

Českých aplikací je po několika letech od uvedení Firefox OS stále pomálu. Z oblasti IPTV/VoD je tu pouze jediná – Voyo.
Autor: Bohumil Herwig

Českých aplikací je po několika letech od uvedení Firefox OS stále pomálu. Z oblasti IPTV/VoD je tu pouze jediná – Voyo.

České aplikace? U Panasonicu stále nedostatkové zboží

Vstup do chytrých funkcí, resp. spuštění aplikací, ale nejen do nich, je dostupný prostřednictvím tlačítka Apps. Na obrazovce následně vidíte ikonu tržiště aplikací, obligátní Netflix a YouTube a také jedinou českou věcičku, on-line videotéku (VoD) Voyo. Dalších aplikací je tu jen pár, a i když je Pexeso šikovné, konkurence je na tom nesrovnatelně lépe.

Mezi ikonami na tlačítku Apps je vidět i vstup do EPG, webový prohlížeč a také vstup do nahrávek pořadů, k nimž se dostanete také přes multimédia. Přehled aplikací má však i jednu nepříjemnou vlastnost. Tlačítkem Return totiž nestoupáte o stupeň výše, nýbrž rovnou odcházíte do TV tuneru…

Další část chytrých funkcí, hybridní televizní vysílání HbbTV, je na tom už nesrovnatelně lépe. Není ho třeba nikde povolovat a bezchybně fungovalo na kanálech Primy, ČT i některých stanicích televize Nova. Na Kině Svět se však objevila pouze úvodní nabídka, do které nešlo vstoupit.

V případě HbbTV kanálu Seznam.cz TV vše fungovalo, jak mělo, některá videa ale spustit nešla, což nejspíše nebyl problém televizoru, protože se to občas stává i na jiných zařízeních. Pokud ze Seznam.cz TV chcete přejít na jiný kanál, stačí kdykoli zmáčknout tlačítko postupné volby stanic a televizor se přepne.

Sdílení obrazovky, nebo zrcadlení, jak se mu zde říká, přes Wi-Fi Miracast a Wi-Fi Direct už není na tlačítku Apps, nýbrž mezi zařízeními a vstupy. Pracuje svižně a až na úvodní špatně přeložené hlášení bylo vše v pořádku.

U televize JOJ sice byla k vidění jen úvodní reklama a pak už nic, a to bez jakéhokoli oznámení, ale to nebyla vina TV. Například iVysílání České televize pracovalo bez sebemenších potíží, kvalita ovšem byla pod úrovní běžného DVB-T s nízkým rozlišením.

Vyřádíte se jak obrazově, tak zvukově

Přednastavených obrazových režimů je pět, z toho dva pro filmy. Počítejte ale s tím, že je po instalaci ještě zapnuta volba Živá barva, která už naštěstí není tak zběsilá jako dříve. I tak se však vyplatí ji vypnout.

Mezi základními úpravami najdete jas, regulaci úrovně podsvícení (!), barevnou sytost či poměr zelená a červená. V pokročilých nastaveních upravíte gama korekci, vyvážení na bílou, gamut a v podrobné správě barev i odstín, saturaci a jas pro každou z barev modelu RGB, resp. pokud chcete, navíc i pro žlutou, purpurovou a azurovou. Samozřejmostí je návrat k původním hodnotám, takže zkoušet můžete dle libosti.

U zvukových nastavení je vidět obvyklá regulace basů a výšek, v dalším ze čtyř přednastavených režimů je naopak dostupný osmipásmový ekvalizér. Tohle je to nejlepší řešení, jaké můžete v televizorech dostat. Funkční je také možnost posílit basovou složku a je to i slyšet.

Z dalších zajímavých funkcí jmenujme možnost automatického vypnutí obrazovky při přepnutí na rozhlasovou stanici, možnost uložení a mazání cookie u datových služeb, včetně HbbTV, což bude časem nejspíše opravdu potřebné, a řada časovačů či voleb pro energetickou úsporu. Škoda jen, že takovéto volby nejsou dostupné na kontextovém menu Option.

V multimédiích vás čeká klasický výběr jednotlivých druhů a také tudy vede další cesta k případných nahrávkám.
Autor: Bohumil Herwig

V multimédiích vás čeká klasický výběr jednotlivých druhů a také tudy vede další cesta k případných nahrávkám.

Problémy s výpisem souborů, výtečná kompatibilita ve videu

Souborový manager je bez adresářového výpisu, jaký známe z PC, takže seznam obsahuje pouze položky, případně adresáře a podadresáře, ve kterých bylo nalezeno něco k přehrání pro video, foto a hudbu, které je nutno přehrávat odděleně. Úvodní menu ještě nabídne vstup do přehledu nahrávek a fotogalerii naleznete u testu Panasonicu TX-50DS630.

Ve fotografiích (pouze JPG) nebyl zobrazen adresář s 3D snímky (MPO), které televizor zjevně neumí. Daleko větším problémem bylo, že se jména souboru nedopátráte, pokud je delší než nějakých 25 znaků. V přehledovém náhledu totiž chybí horní řádek, kde se – u výpisu muziky a videa – objevuje kompletní název, včetně přípony.

Hudba se přehrála v MP3, WMA a také ve formátu FLAC, a to dokonce včetně DTS. To však není podporováno v modernější podobě DTS HD Master Audio, což bylo vidět u videa. Tady byla formátová kompatibilita jinak vynikající a televizor bez potíží zvládl AVCHD 1080i, čisté MPEG-4 a například i špičkovou nahrávku ve Full HD s 20, 25 Mb/s (BDAV, M2TS). Poradil si také s rozlišením Ultra HD a kodeky H.264, H.265/HEVC, a to poslední zvládl i v rozlišeních Full HD a HD Ready. Díky výtečné podpoře externích titulků navíc není problém je dostatečně zvětšit i pro úhlopříčku 147 cm.

Obsah s HDR se sice přehrál, ale nebyl právě ideální, k čemuž se ještě dostaneme. Překvapivě se však přehrál i obsah s komplexnějším systémem Dolby Vision.

Z domácí obrazovky (Home) se dostanete i do seznamu zařízení. Pokud je zasunutá USB flash paměť najdete ji právě zde. K dispozici je však také zrcadlení obrazovky mobilu a vstup na disky počítače s Windows 10 napojeného na stejnou síť..
Autor: Bohumil Herwig

Z domácí obrazovky (Home) se dostanete i do seznamu zařízení. Pokud je zasunutá USB flash paměť, najdete ji právě zde. K dispozici je však také zrcadlení obrazovky mobilu a vstup na disky počítače s Windows 10 napojeného na stejnou síť.

Dobrý zvuk, ale potíže s HDR

Audiosystém je zjevně slušný a televizně atypický. V kvalitních nahrávkách byly cítit nejen výšky, ale v rámci možností i středy a basy. Slyšet bylo například čisté a jasné podání klavíru, vyplatilo se ale také základní nastavení upravit poladěním výšek a basů a zapnutím volby pro zesílení hloubek. Na druhou stranu bylo znát, že výkon zesilovače není z nejvyšších, a to především u filmové hudby. Při zapojení televizoru na kvalitní externí audiosystém se pochopitelně vše skokově proměnilo.

Resamplování z dobrých zdrojů bylo bezproblémové, na potíže jsme tu a tam narazili u seriálových dílů v SD o velikosti 300, 350 MB na 40, 45 minut. Obraz měl tu a tam v tomto okamžiku potíže s barevným podáním a jindy v něm byly zřetelně vidět barevné přechody či výpadky.

U jedné ze dvou ukázek obsahu s technologií HDR byla znát nadmíru přesvětlená místa a scéna nepůsobila přirozeně. U druhé ukázky bylo taktéž vidět přesvětlení vedoucí ke ztrátě detailů právě v místech, kde by měla technologie HDR zafungovat nejvíce.

Při běžném vysílání DVB-T televizor výše uvedené problémy nemíval, občas ale byly vidět potíže s pohybovou ostrostí či překreslováním zejména při rychlejším švenku, a to jak u SD, tak u HD kanálů. Velikost obrazovky se tak zdá být pro daný hardware (elektroniku) už za limitem a u úhlopříčky 127 cm, kterou jsme původně měli objednánu, by nejspíše nic takového nehrozilo.

Panasonic TX-58DX700, resp. Panasonic TX-58DX703, patří při velikosti obrazovky k nejlevnějším, a to i když počítáme úhlopříčku 57 palců, tedy 145 cm, což není v porovnání s 58", tedy 147 cm, zase takový rozdíl. Vyhoví nenáročným zájemcům, kteří některé obrazové problémy prostě nevnímají, nebo jsou jim šumafuk a požadují co nejrozměrnější televizor s rozlišením Ultra HD (4K) za co nejméně peněz. Tady budou doma a navíc, až na občasné potíže s vyvoláním seznamu kanálů, dostanou i spolehlivý operační systém, což rozhodně patří ke kladům značky.

BRAND24

Hodnocení

pro: výrazný zvuk s výtečnými možnostmi úprav, výborná multimediální kompatibilita u videa a výtečná podpora externích titulků, spolehlivý Firefox OS

proti: občasné obrazové potíže, včetně problémů s podáním obsahu s technologií HDR, v EPG chybí možnost upozornění na pořad

Panasonic TX-58DX700 (Panasonic TX-58DX703)
cena: 25 990 Kč
úhlopříčka, formát: 147 cm (58"), 16:9
obrazovka: LCD, podsvícení LED (podsvícení v rámu – Edge LED), 3840 × 2160 bodů; další parametry neudány
tuner a zvuk: DVB-T/C/S, DVB-T2 (HEVC), analogový, model DX703 navíc DVB-S2 (HEVC); zesilovač 2× 10 W, Dolby Audio
přehrává (udáváno): přes USB (formáty nezjištěny): JPEG; MP3, AAC, WMA Pro, FLAC, Apple Lossless, WAV; AVI, HEVC, MKV, WMV, MP4, M4v, FLV, 3GPP, VRO, VOB, TS, PS; titulky neudány
spotřeba (udávaná podle EU): 109 W, pohotovostní režim: < 0,5 W (elektronicky vypnuto: < 0,3 W); roční spotřeba 152 kWh; energetická třída A
vstupy/výstupy: vzadu: YUV kombinované s video (cinch), digitální optický audio výstup, stereo audio vstup (cinch), 2× USB 2.0, Ethernet (LAN); na boku: 2× HDMI 2.0 (4K 60/50p, HDCP 2.2), HDMI, sluchátka, anténní vstupy, USB 3.0, PCMCIA (CI+); Wi-Fi (802.11 mj. i v „n“, 2,4 i 5 GHz)
rozměry (Š x V x H); hmotnost: 1290 × 805 × 239 (bez podstavce 41) mm; 24 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka (nápověda) přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“
  • záruka: 24 měsíců

Jak vidíte technologii HDR významně vylepšující detaily? (Můžete zatrhnout více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).