Hlavní navigace

Panasonic TX-42AS650E: dobré funkce, výborný zvuk

25. 6. 2014
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

Kovový rám, plošné podsvícení, možnost napojit se na televizor odkudkoliv, DVB-T2, podpora dts a mj. pasivní 3D. Tohle je u Panasoniku střední třída.

Televizor je už prakticky kompletně vybaven nově uvedenými funkcemi. Nejsou tu ještě dvojí tunery a ostatně ani tuner satelitní, integrovaná kamera či třeba kalibrační režim isf. Toho se dočkáte až v řadách vyšších a např. k tuneru DVB-S/S2 je to odtud jen kousek. Stačí jít o řadu výše k AS740, jejíž test přineseme později stejně jako nejvyššího Full HD modelu AS800.

Jelikož jsme v typické střední třídě tohoto výrobce, vedle panelu typu IPS zabezpečujícího vysokou barevnou stálost a také například ty nejvyšší pohledové úhly tu nechybí ani Bluetooth (klávesnice, myš, výstupní audio zařízení), Wi-Fi, Wi-Fi Miracast, podpora DLNA (certifikováno) a také funkce jako převzetí obrazu, resp. streamování živého televizního vysílání třeba na mobil. U této řady ale také začínají nové funkce jako myStream (nabídka pořadů podle vašich preferencí, které se i televizor odvodí z toho, co sledujete) a TV Anywhere (možnost napojit se na váš televizor, resp. tuner, odkudkoliv). Je tu rovněž hlasové ovládání, či dvoujádrový procesor. To poslední možná zarazí v okamžiku, kdy vyvoláte menu a uvidíte, jak v některých okamžicích lenivě nabíhá…

Vpravo a vlevo jde obrazovka hodně do krajů, v horní a dolní části panelu vidíte lesklý plech a podstavec je jednoduchý, nápaditý a elegantní. A také kvalitně zpracovaný, včetně odlévaných částí. Co do stylu a designu působí televizor velice čistým dojmem a rozhodně to patří k jeho velkým přednostem.
Autor: Panasonic

Vpravo a vlevo jde obrazovka hodně do krajů, v horní a dolní části panelu vidíte lesklý plech a podstavec je jednoduchý, nápaditý a elegantní. A také kvalitně zpracovaný, včetně odlévaných částí. Co do stylu a designu působí televizor velice čistým dojmem a rozhodně to patří k jeho velkým přednostem.

Opět pohodlná instalace

Podstavec představuje naleštěnou poctivou páskovinu v místech úchytů k panelu vyztuženou výborně provedeným odlitkem. Pochválit musím i solidní gumy vespod, takže nemusíte mít strach, že by vám televizor odřel nábytek. To je třeba tady brát více v úvahu, protože panel je v podstavci neotočný, což je bohužel trend.

Softwarová instalace je skoro klasická. Wi-Fi se – jak je zvykem u Panasoniku – připojuje snadno a lehce především díky jasně ovladatelné softwarové klávesnici. V tunerech mě čekalo překvapení, protože jsem narazil na samostatnou volbu pro DVB-T2, což jsem snad ještě neviděl (vždy byly skryta pod DVB-T) a i tady se naladil DVB-T2 kanál pro test UHD Českých radiokomunikací (bez zvuku i obrazu) a Test SD, což je pro změnu experimentální vysílání v DVB-T2.

Po dokončení instalace jste seznámeni se základními vlastnostmi dotykového ovladače, který taktéž dostanete v ceně, a na samý závěr naběhne obvyklá nabídka na prohlídku systému My Home Screen s výběrem domácí obrazovky. Tu si můžete kdykoli snadno zopakovat (tlačítko Home a nabídka zcela nahoře vpravo).

Setřídění kanálů je velice jednoduché (jde to i přes oblíbené položky) a dělá se prostým přesunutím vybrané stanice, přičemž zadáte pouze její nové číslo. Stávající kanál se posune dále.

Zatímco dříve, když jste vstoupili např. do části „Obraz“ a chtěli jste přejít zpět na první úroveň na další položku „Zvuk“, museli jste se použít tlačítko Return, vstoupit na první úroveň a pak se vydat směrem „Zvuk“. Nyní stačí najet na poslední položku menu „Obraz“ a další zmáčknutí šipky dolů vás přemístí rovnou na volby pro zvuk. Bohužel už ale tím pádem nejde v menu „Obraz“ kolovat. To probíhá v rámci všech nabídek druhé úrovně, což není nejšikovnější.
Autor: Bohumil Herwig

Zatímco dříve, když jste vstoupili např. do části „Obraz“ a chtěli jste přejít zpět na první úroveň na další položku „Zvuk“, museli jste použít tlačítko Return, vstoupit na první úroveň a pak se vydat směrem „Zvuk“. Nyní stačí najet na poslední položku menu „Obraz“ a další zmáčknutí šipky dolů vás přemístí rovnou na volby pro zvuk. Bohužel už ale tím pádem nejde v menu „Obraz“ kolovat. To probíhá v rámci všech nabídek druhé úrovně, což není nejšikovnější.

Upravené menu, prakticky stejný dálkový ovladač

„Prakticky“ znamená, že se liší jen ve zmenšených tlačítkách a také v o něco menším provedení ovladače jako takového. Uspořádání je však v podstatě stejné a i když tu a tam bylo něco přesunuto, důležitá část kolem kurzorového kříže a multimediální spodní část zůstaly zachovány. Zde tak stále najdete vše důležité – Guide (EPG), Home pro vyvolání domovské obrazovky, Return a Exit, a také Apps. Přes něj se vstupuje do chytré části, přehrávání multimédii přes rozhraní USB či DLNA a mimo jiné i do seznamu widgetů.

Dálkový ovladač opět výborně padne do ruky a co je důležitější, tlačítka jsou stále velice dobře viditelná. Tady byla úprava udělána s citem! Zda tomu tak bylo i v případě menu, si tolik jist už nejsem. Menu je stále textové a na první úrovni má, myslím, tytéž položky. Na druhé úrovni tomu sice není jinak, ale změnou je to, že nyní tady můžete průběžně listovat všemi nabídkami (viz popis u obrázku). Jak se zdá, jakákoli inovace staré dobré klasiky vede jen k horšímu ovládání. To se, myslím, tady potvrdilo a není to jen o zvyku, protože pokud například potřebujete něco ve spodní části menu „Obraz“, musíte si to poctivě odcvakat.

Obsáhlý prostor věnovaný nápovědě, díky níž vidíte program jen pro sedm stanic, zůstal zachován. EPG se ale celkově vzato chová opravdu výborně a nebýt problému s upozorněním na pořad, bylo by jedním z nejlepších na trhu. A to i přesto, že u pořadu nevidíte nic, než čas začátku a konce. Podrobné informace se po stlačení „i“ otevřou do nového okna, což myslím tolik nevadí.
Autor: Bohumil Herwig

Obsáhlý prostor věnovaný nápovědě, díky níž vidíte program jen pro sedm stanic, zůstal zachován. EPG se ale celkově vzato chová opravdu výborně a nebýt problému s upozorněním na pořad, bylo by jedním z nejlepších na trhu. A to i přesto, že u pořadu nevidíte nic, než čas začátku a konce. Podrobné informace se po stlačení „i“ otevřou do nového okna, což tolik nevadí.

Osmidenní EPG s obrazem a zvukem

Tady se nic nezměnilo. Funguje obraz i zvuk a také rozměrná nápověda, díky níž vidíte program buď pro sedm stanic nebo po přepnutí do druhého náhledu, na nějaké čtyři, pět hodin dopředu, avšak pro jednu stanici.

V EPG se můžete pohybovat, jak chcete, dokud na stanici neodmáčknete OK. Pak jste na kanál přepnuti, ale ten se objeví jen v malém náhledu v rohu dokud EPG neukončíte zcela. Až v tomto okamžiku se také z daného multiplexu DVB-T stahují data.

Panasonic dává v EPG k dispozici bohaté filtrování pořadů a také možnost výběru v rámci naladěných kanálů jako takových (placené, analog, apod.).

A protože jsme u televizoru, který umí nahrávat (opět klasicky, tj. na vyhrazený, naformátovaný a také spárovaný disk), na pořad se z EPG můžete nechat i upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudí a ani se mu nerozblikala LED dioda. Takže to vlastně užijete jen v okamžiku, kdy ho máte zapnutý.

Jen pro zdůraznění, Panasonic má stále funkci upozornění na pořad z EPG spřaženu s nahráváním. Pokud televizor nahrávání nemá, nemá ani upozornění na pořad.

Naprostou novinkou je widget Prima Play. Panasonic je v tomto ohledu momentálně jediný a nějaký čas (prý rok) mu to ještě vydrží.
Autor: Bohumil Herwig

Naprostou novinkou je widget Prima Play. Panasonic je v tomto ohledu momentálně jediný a nějaký čas (prý rok) mu to ještě vydrží.

Chytré funkce a už i Prima Play

Začněme HbbTV. To fungovalo bez problémů hned po instalaci a tudíž není třeba nikde nic zapínat. Uprostřed testu po proběhnuté aktualizaci firmwaru se najednou v televizoru objevila i aplikace Prima FTV, Prima Play, pro přístup do archivu. Zkouknul jsem – zcela bez reklam (i když jdou zprávy, že budou) – film zvaný „Doblba“ a i přes občasné výpadky byl myslím výsledek docela solidní. Na samotném widgetu je však znát, že je na začátku a s tím, co je k dispozici pro mobily, resp. tablety, se nedá porovnávat. Nicméně zjevně funguje, i když jsou tu nulové vyhledávací možnosti (v tomto ohledu je archiv přes HbbTV o třídu jinde) a listování delšími seriály je zatím spíše za trest.

Dalšími českými widgety jsou tn.cz a voyo.cz, jinak je tu obvyklé YouTube či výborné Meteonews. Pokud se ptáte po Nova plus, aplikace pro televizory (ani pro telefony či tablety) se prý zatím nechystá.

Přes tlačítko Apps se dostanete i k webovému prohlížeči, dále pak na Media server, což je přehrávání přes DLNA, a mj. i na seznam nahrávek, Zrcadlení a funkci Můj stream, v originále zvanou myStream. Tu si představte jako řeku, kterou – zprava doleva – proudí nejrůznější video ze všech možných zdrojů a výběr se neustále upřesňuje podle toho, co nejčastěji sledujete. Bohužel na začátek Panasonic nasadil výběr vlastní a tohle opravdu není ideální.

„Zrcadlení“ jsem vyzkoušel s výborným mobilem Acer E3 a vše fungovalo naprosto bez potíží. Na televizoru stačí zvolit widget, v telefonu s Androidem 4.2 vstoupit do Nastavení a volby Displej. Tam odklepnete „Bezdrátový displej“ a na televizoru se objeví zpráva, že se telefon chce připojit. Jakmile to uděláte, stane se přesně to, co říká název: obrazovka mobilu se odzrcadlí na televizoru. Pokud mobil otočíte, bude na šířku, pokud spustíte hru, např. Air Attack HD Lite, uvidíte ji i na obrazovce a přes displej mobilu ji můžete ovládat.

Vyzkoušel jsem například i mobilní aplikaci pro ČT24 a vše fungovalo bez obtíží. Samozřejmě musíte počítat s rozdílným rozlišením mobilu a televizoru, ale tady záleží i na konkrétním telefonu či tabletu a možnostech spuštěné aplikace. V každém případě je tato funkce u Panasoniku naprosto bezproblémová.

Nejinak je tomu – kupodivu – i u streamování živého televizního vysílání na mobil Acer E3. Stačí si stáhnout výtečnou aplikaci TV Remote 2, která nemá v televizní branži konkurenci, spustit Wi-Fi a napojit se na televizor přes stejný router. Nevím, zda je to mobilem, i když ten na tom má jistě také svůj podíl, nebo aplikací, ale nyní vše chodí naprosto parádně!

Dálkový ovladač je menší než minulý rok, ale je stále dobře čitelný a má stále výborné rozložení. V tomto ohledu se naštěstí nic nezměnilo.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je menší než minulý rok, ale je stále dobře čitelný a má stále výborné rozložení. V tomto ohledu se naštěstí nic nezměnilo.

Spousta nastavení, potíže s poměry stran

Přednastavených obrazových režimů je pět, z toho dva režimy pro kino. Upravit pro ně mj. můžete podsvícení, barevnou sytost, vyvážení na bílou, gama korekci a je tu také kompletní správa barev v modelu RGB a v podrobnějším nastavení ještě navíc pro další tři barvy. Možnosti jsou v rámci střední třídy skutečně více než dostatečné i pro fajnšmekra!

U zvuku máte k dispozici čtyři přednastavené režimy s úpravou hloubek a basů, v režimu Uživatel pak osmipásmový ekvalizér.

Co se týče poměrů stran, těch je šest, včetně režimu Automatický, který tu ale naprosto postrádá smysl, protože když ho navolíte, televizor na pořad ve 4:3 reagovat nebude, jen ho progresivně roztáhne od středu k okraji. Automatické přepnutí do 4:3 tu totiž vůbec není. A jak jsem se od výrobce dozvěděl, je to prý na základě průzkumu, ze kterého vyšlo, že zákazníci chtějí i takovéto pořady rozprostřené po celé ploše panelu. Nevím jak vy, ale já to rozhodně nechci. Pokud jste na tom stejně, musíte si poměr stran ručně přepnout přes tlačítko na dálkovém ovladači. Pokaždé…

Při instalaci si můžete zvolit opravdu všechny tunery, což takto nebývá zvykem. Vybrat třeba můžete i samostatný tuner pro DVB-T2, který pracuje s kodekem X.264.
Autor: Bohumil Herwig

Při instalaci si můžete zvolit opravdu všechny tunery, což takto nebývá zvykem. Vybrat třeba můžete i samostatný tuner pro DVB-T2, který pracuje s kodekem X.264.

Solidní spotřeba, ale žádná špička

Oficiální spotřeba je udávána na 48 wattů a spotřeba roční, při průměrném sledování 4 hodiny denně, na 67 kWh. Daleko zajímavější je však spotřeba v pohotovostním režimu, která je v rámci kategorie průměrná (< 0,2 W). Špička je na polovině a solidním středem bývá 0,15 V.

Televizor jsem měřil hned po instalaci. Obraz byl v režimu „Normální“, volba „Živá barva“ zapnuta stejně, jako „Adaptivní řízení podsvitu“ a senzor snímající hladinu okolního světla. Zvuk je „Standardní“, virtuální vypnut stejně jako „Úsporný režim“. Ten najdete v menu na dvou místech (název je pokaždé stejný, ale položky jiné) a Panasonic bohužel stále ještě eko volby nesdružil pod jednu část menu, resp. pod jedno tlačítko.

V takovémto standardním nastavení si televizor na DVB-T a stanici ČT24 po hodině provozu vzal 63 wattů (47–68 W). Vypnutí volby „Živá barva“ na ČT24 neovlivnilo ani obraz (v režimu „Normální“ působil stále stejně), ani spotřebu. Pokud ale častěji posloucháte rádio, doporučuji v části „Nastavení“ ve volbě „Nastavení zobrazení“ zapnout „Režim Radio“. Ten po přepnutí na příslušný rozhlasový kanál zajistí automatické vypnutí panelu, takže pracuje pouze zvuk. Volbu je možné aktivovat i manuálně, ale je v menu poněkud zasuta, takže takto je to výrazně pohodlnější.

Spotřeba v tomto okamžiku klesá na vynikajících 17 wattů, pokud panel nevypnete a jste na rozhlasové stanici, skončíte na nějakých čtyřiceti. To už je setsakra rozdíl!

Televizor nemá tlačítko úplného vypnutí, pouze elektronické. Pokud ho jím vypnete, „dálkou“ zapnout nepůjde. Nicméně v pohotovostním režimu má televizor vždy stejnou spotřebu, ať ho vypnete tak či onak.

Funkce „Bezdrátový displej“ spolupracovala s mobilem Acer E3 bez problémově. Displej mobilu se hned odzrcadlil na televizoru, včetně například nějaké hry. To ostatně vidíte sami…
Autor: Bohumil Herwig

Funkce „Bezdrátový displej“ spolupracovala s mobilem Acer E3 bezproblémově. Displej mobilu se hned odzrcadlil na televizoru, včetně například nějaké hry. To ostatně vidíte sami…

Bezproblémové DLNA, včetně výborných titulků

Multimédia přes USB jsou prohlížena přes tradiční souborový manažer s rozdílnými druhy náhledů a občas problematickým vyhledáváním dotyčného souboru, resp. identifikací správného souboru (ne vždy vidíte celý název).

Diskový formát NTFS není podporován, takže jsem nemohl vyzkoušet svůj standardní testovací disk Freecom Mobile Drive Sq TV, 1 TB.

Foto v JPG a 3D foto v MPO se zobrazovalo svižně, muzika byla opět výborná a příjemné je zvláště kvalitní přehrávání formátu FLAC.

Externí filmové titulky je třeba velmi často, když už ne povolovat, tak alespoň pro ně volit znakovou sadu, což platí jak o MKV (L4.0, L4.1), tak např. u XviD. Velikost písma nastavit nejde a už na této nijak velké úhlopříčce je znát, že je malá a nevýrazná. Překvapilo naprosto pohodové přehrávání formátu WMV HD (Full HD i HD Ready), bez potíží ale bylo například i X.264.

HD nahrávky z fotoaparátů a kamer jsou podporovány v čistém MP4 (MP4), H.264 (MTS, MP4), AVCHD (M2TS). Vynikající byl u testovacích nahrávek dts zvuk a tady Panasonic odvedl obrovský kus práce stejně jako u bezproblémového přehrávání BDAV (M2TS) v rozlišení Full HD pořízeného profesionální kamerou.

Vedle multimédií přes USB jsem vyzkoušel i DLNA. Zprovoznit ho je hračka a stačí jen být na Wi-Fi a například do notebooku nainstalovat nějaký DLNA software. Já používám PS3 Media Server, který funguje solidně, i když někdy potřebuje restartovat. Bezproblémově také zpracovává externí titulky v češtině a dělá to podstatně lépe, než samotný televizor (Jsou hlavně výrazně větší!).

Rovněž souborový manažer je lépe ovladatelný, dá se v něm kolovat a hlavně – na jeden zátah přehrává jakýkoli soubor, takže si nemusíte dopředu vybírat to, co chcete přehrát.

Kdyby se tady Panasonic inspiroval pro svůj souborový manažer, byla by ovladatelnost jeho multimédií přes rozhraní USB řádově lepší.

Detail kovového podstavce a spodního rámečku.
Autor: Panasonic

Detail kovového podstavce a spodního rámečku.

Vynikající zvuk, průměrný obraz

Televizor má nádherný design, bezproblémovou instalaci i ovládání, i když s novým menu budete možná chvíli bojovat. Oba dálkové ovladače jsou výtečné a naprosto excelentní je i to, co Panasonic vytvořil pro telefon či tablet. Právě to poslední vám například Samsung rozhodně nenabídne a nevím o nikom, kdo by v aplikaci pro Android mohl s Panasonikem soupeřit.

Aplikace je nyní opravdu běžně použitelná, což ještě před rokem, dvěma neplatilo. V nové verzi je také první, na kterou jsem u televizoru narazil, která má minimální zpoždění (zpoždění je ovšem dané technologicky), včetně funkcí jako převzetí živého televizního vysílání. Na tomto místě musím zdůraznit, že nepoužívám žádný extra Wi-Fi router a síť jsem vylaďoval minimálně. Právě tohle mi přijde nejlepší, protože zatímco předchozí verze fungovala sporadicky, TV Remote 2 (nejspíše po poslední aktualizaci) pracuje jako drak! Bohužel je tu jedno „ale“. Měl jsem problémy se zadáním webové adresy a televizor v tomto okamžiku odmítal reagovat na softwarovou klávesnici v mobilu. Nicméně drtivá většina funkcí jede, jak má, a hlavně: sdruženy jsou pod jednu střechu!

Prakticky všechny ostatní funkce, včetně těch chytrých, pracovaly k mé spokojenosti. Na Bluetooth jsem snadno napojil i výborný reproduktorek k mobilu Chronos Miniboom NFC a i když zvuk nebyl nejsilnější, „odnesl“ jsem si „televizi“ vedle do pokoje. Samotný televizor je zvukově na výši především díky dostatečné hloubce panelu a plošné podsvícení má i velice příznivý vliv na obraz jako takový. Bohužel televizor neumí – při nastavení na automatiku – sám přepnout na formát 4:3 a zpět na 16:9, ač to ještě minulý rok šlo. Sice špatně, ale šlo to.

Tohle mi přijde jako docela zásadní!

Obrazově je televizor na běžném, klasicky špatném českém DVB-T vysílání pouze průměrný, slabší materiály, resp. nižší datový tok ho kdykoli rozhodí a je vidět, že si s nimi příliš rady neví. Podobné potíže jsem pozoroval i u multimédií promítaných přes rozhraní USB, například u 45minutového seriálového dílu o velikosti kolem 300 MB, a to i u kodeku X.264. V tomto ohledu jsem od televizoru střední třídy čekal rozhodně více, ale na tohle narazíte dnes všude a není to pouze problém tohoto přístroje. V každém případě pokud mu dáte kvalitnější signál či vyšší datový tok (a nemusí to být nutně HD), obraz se výrazně vylepší. Znát to bylo například na Televizních novinách na Nově. Při záběrech ze studia resampluje z HD.

Televizor tak uspokojí spíše průměrně náročného diváka, na druhé straně je to vyvážené, protože ho naopak potěší jinými věcmi. Panasonic TX-42AS650E tak vyniká především IPS panelem, zvukem, stylovostí a výborně zpracovanými dodatečnými funkcemi. V konkurenci se tak dnes rozhodně neztratí!

Hodnocení

Pro: vynikající zvuk, povedený design, tradičně výborné ovládání, včetně kvalitních dálkových ovladačů, řada příjemně provedených chytrých funkcí, excelentní spolupráce s aplikací TV Remote, včetně streamování živého vysílání, parádní rovnoměrné podsvícení, pro někoho určitě i widget Prima Play

BRAND24

Proti: někdy poněkud pomalejší, neumí automaticky přepnout na formát 4:3, podprůměrné 3D, v podstatě nefunkční upozornění na pořad

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • dálkový ovladač s dotykovou destičkou
  • 4× baterie (AA)
  • 1× 3D brýle (pasivní)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • papírová uživatelská příručka (v televizoru nápověda)
  • záruka 2 roky

Jaké funkce využíváte u chytrého televizoru?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).