Hlavní navigace

Panasonic DMP-UB900: Ultra HD Blu-ray poprvé a hned s THX

12. 8. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
UVNITŘ GALERIE – Máme tu první přehrávač, který se fyzicky ocitl na českém trhu a který zvládá nové 4K BD disky, včetně technologie HDR. Umí ale i ty předchozí, tedy CD/DVD/BD.

Přehrávač s certifikací THX má za velmi vysokou cenu 21 999 Kč nabídnout širokou kompatibilitu s nejrůznějšími audio- a videosoubory (formáty) a jaké to budou, záleží nejen na typu vstupu, který pro přehrávání využijete (diskovou mechaniku, kartu SD, USB, DLNA, internet), ale i na druhu použitého média, což se týká zejména vypalovaných disků.

V ceně pak dostanete jeden nelokalizovaný 4K Blu-ray disk (BD) s filmem San Andreas s podporou vysokého dynamického rozsahu HDR (High Dynamic Range) tak, abyste si mohli ověřit, že vše funguje. Pokud nemáte televizor kompatibilní s HDR, nevadí, přehrávání bude fungovat i bez něj. A i když se na stránkách Panasonicu píše, že pro „sledování obsahu 4K Ultra HD Blu-ray vyžaduje 4K/UHD TV“, formulace je poněkud nepřesná. Ultra HD (4K) obsah si promítnete i na běžném HD televizoru, jen pochopitelně nebude ve 4K a přehrávač ho pro videovýstup převede například na HD. Pokud pak video výstup necháte plně na něm, řídí si ho automaticky. Manuálně můžete nastavit třeba rozlišení 4K či Full HD a možnosti jsou dobře vidět v galerii.

Já na DMP-UB900 napojil Ultra HD (4K) televizor Panasonic TX-65DX780 (165 cm, Ultra HD, 69 990 Kč, 2659 €) a také jednoduší a levnější Full HD Samsung UE49K6372SU (124 cm, Full HD, 21 990 Kč). Využil jsem ale i zapůjčený Full HD Philips 40PFT4201 (102 cm, 10 000 Kč) a krátce i Ultra HD Philips 55PUS8601 (140 cm, 59 990 Kč).

Nulová instalace, chybí především USB 3.0

V nabídce přehrávače není žádná prvotní instalace a po resetování do továrního nastavení se opět nabídne standardní menu, ze kterého ho vyvoláváte, tedy System. Ve stejném menu je i volba Easy Settings, která dovolí pouze upravit jazyk menu (čeština i slovenština chybí) a zvolit druh spouštění přehrávače. V případě Quick Start ale počítejte s vyšší spotřebou v pohotovostním režimu. Nic víc Easy Settings neudělal. V každém případě po obnově továrního nastavení byl obrazový výstup HDMI nastaven na automatiku, stejně jako například „filmový“ výstup 24p, jazyk menu na angličtinu a volba pro výstup 4K (50p/60p) na Off.

Na zadní straně najdete dvojici výstupů HDMI. Jeden je určen pro video i audio, druhý pro audio. Pokud je při napojování na TV zaměníte, přijdete o obraz. Druhý výstup sice můžete nastavit i na „video a audio“, ale výslovně jste upozorněni, že v tomto případě přes něj nebudete moci posílat obraz v rozlišení 4K a nebude na něm také podporována technologie HDR. Jinak řečeno: pro 4K výstup můžete využít pouze jedno HDMI.

Přehrávač můžete na domácí A/V řetězec napojit hned několika způsoby. Já vyzkoušel jak klasické napojení přes A/V zesilovač bez HDMI, tak přímé propojení s výše uvedenými televizory. V druhém případě pamatujte, že možná budete muset v televizoru upravit vstupní parametry audia, což bude platit zejména při přehrávání zvukového formátu DTS. V každém případě i při takto prostém napojení se okamžitě ukazují výborné zvukové kvality přehrávače omezené jen reproduktory televizoru.

Bohužel, pokud jste si dělali naději na to, že DMP-UB900 bude pracovat jako zcela univerzální přehrávač, budete už v této fázi zklamáni. Chybí totiž USB 3.0 a také zadní USB rozhraní. To by se rozhodně hodilo jen proto, abyste nemuseli mít neustále odklopené přední víko a mohli mít USB paměť v přístroji nastálo.

Ukázka kontextového menu při přehrávání.
Autor: Bohumil Herwig

Ukázka kontextového menu při přehrávání.

Pohodové ovládání, chybějící Play na přehrávači

V nabídkách, včetně té základní na tlačítku Home, se dá kolovat, což urychluje pohyb v menu. Dálkový ovladač je bytelný a přehledný s možností podsvícení a částí pro ovládání televizoru či přepnutí jeho vstupu. Má kompletní sadu tlačítek pro multimédia a vypadá tak, jak by u přístroje v této cenové relaci vypadat měl, tedy solidně a přehledně, i když nikoli co do funkcí omezeně. Rovnou tak vstoupíte například do obrazových nastavení či zvukových efektů a také do obvyklých věcí jako podtitulky, výběr jazyka top menu disku atd. Příjemná jsou tlačítka manuálního přeskočení o 10, resp. 60 s, zapnutí funkce Wi-Fi Miracast či přímý vstup na DLNA server.

Menu nastavení a přehrávání multimédií je jednou z voleb na tlačítku Home a ovládá se snadno a intuitivně. Vstup do druhé úrovně nabídky vyžaduje zmáčknutí OK, návrat pak Return a co jsem sledoval, je to v rámci menu konzistentní. Písmo je zvoleno velice dobře a nabídky byly z nějakých čtyř metrů bezproblémově čitelné i na televizoru s úhlopříčkou 124 cm.

K ovládání lze mít jen minimum výhrad a tou největší je, že na přehrávači chybí tlačítko Play, k čemuž se ještě dostaneme. Škoda také, že někdy je odezva zmáčknutí tlačítka trochu pomalá (Miracast, vysunutí vozíku mechaniky) a že OK nefunguje jako Play/Pause při přehrávání disků či v multimédiích. To jsou už ale jen drobnosti a celkově vzato určitě spokojenost.

Vstup do „chytré“ části obstarává buď tlačítko Internet na dálkovém ovladači, nebo v menu Home ikona Network Service. Proč je to rozdílné, netuším, navíc na displeji přehrávače se objevuje ještě něco jiného… Net.
Autor: Bohumil Herwig

Vstup do „chytré“ části obstarává buď tlačítko Internet na dálkovém ovladači, nebo v menu Home ikona Network Service. Proč je to rozdílné, netuším, navíc na displeji přehrávače se objevuje ještě něco jiného: net.

Chytré funkce pro Česko tradičně omezenější

Ty dnes nesmějí chybět u žádného na internet napojitelného BD přehrávače a zde je najdete jak na tlačítku Home (Network Service), tak na „dálce“ (Internet), a jak vidíte, vždy se jmenují jinak. Jedinou výjimku představuje přístup na VoD Netflix, protože tato služba si vysloužila samostatné tlačítko poblíž kurzorového kříže stejně, jako u televizorů Panasonic.

Mezi aplikacemi, které si následně můžete z „chytrého“ obchodu nainstalovat (vypadá jako ten klasický u televizní platformy Panasonic Viera), najdete pro Česko zejména Voyo. Žádná další lokální IPTV/VoD služba tu však už není, YouTube ale nechybí a stejně jako Voyo pracovalo bez závad.

Wi-Fi Miracast pro streamování obsahu z mobilního zařízení najdete rovnou na dálkovém ovladači a já ji vyzkoušel s telefonem LG Flex 2. Napojil jsem se až po nějaké chvíli a chyba zjevně nebyla v telefonu. Přehrávač totiž měl problémy ho najít, přičemž telefon ho viděl vždy. Jakmile se obě zařízení propojila, streamování videa z mobilu už pracovalo bez chybičky.

Spousta nastavení i možností

V části Sound například ovlivníte downsampling, a to buď na 48, nebo 96 kHz, upravíte výstup prostorového zvuku či zpoždění. Nechybí ani volba digitálního audiovýstupu (Bitstream či PCM) pro jednotlivé formáty prostorového zvuku od Dolby a DTS a také pro MPEG Audio.

Při přehrávání cédéčka pak máte v kontextovém menu možnost vypnout televizor, což se občas hodí, upravíte ale i některé zvukové parametry či druh přehrávání skladeb (sekvenční, náhodné).

V položce HDMI pak nastavíte oba konektory, o čemž jsem se už zmiňoval, a především upravíte videovýstup. Ten buď může pracovat s automatickou detekcí, nebo mu můžete „natvrdo“ přidělit 576p/480p, 1080i, 1080p, nebo 4K. Pro něj ovlivníte výstup 50p/60p (8 bitů, 12 bitů) a zapnout či vypnout lze i výstup pro „filmových“ 24 snímků. V pokročilých volbách si ještě můžete vybrat mezi režimy barev RGB a YCbCr, vypnout HDR a vypnout či zapnout audio pro kabel HDMI, resp. audio odhodit na digitální audiovýstup. A pro ty ojedinělé případy, kdy má někdo doma kino typu 7.1, si můžete nechat do toho systému rozšířit bázi z 6.1, resp. nižších systémů.

Vedle těchto hlavních voleb je tu ještě nabídka pro 3D snímky, nastavení přístupu na síť a jazyková nastavení pro preferenci na DVD/BD discích. Potěší možnost ztlumit, či naopak vysvítit přední displej, nebo vše ponechat na automatice. Volby vidíte podrobně v galerii výše.

Při přehrávání videa v kontextovém menu vedle obvyklých věcí souvisejících s obsahem (audio, titulky, úhel atd.) najdete například i konverzi z 24 na 25 snímků a také volbu Display pro výstup na projektor. Upravit ještě můžete ostrost, jas, kontrast, gama korekci či třeba saturaci barev. Vyřádíte se tu do sytosti a je možný i návrat k továrním hodnotám. Důležitou volbou, která se může někdy hodně hodit, je ovlivnění podání dialogů, resp. jejich zvýraznění.

Hlášení po připojení na Full HD televizor.
Autor: Bohumil Herwig

Hlášení po připojení na Full HD televizor.

Vynikající kompatibilita diskové mechaniky

Přes diskovou mechaniku jsem vyzkoušel vše možné a do testů zapojil také rozhraní USB a přehrávání přes internet, i když to mělo nižší prioritu.

Začal jsem tím nejlepším, co mám na originálních Audio CD, tedy muzikou s formátem DTS, a pouštěl jsem tak například Marvina Gaye s 20 bitovým DTS provedeným se zvukem 5.1 či testovací CD disk Telarc s 5.1 DTS. Vyzkoušel jsem výstup jak pro 5.1, tak převod (downmix) na stereo, což platilo například i o testovacím DVD disku přímo od DTS opět s prostorovým zvukem 5.1. Tady je například ve výtečné kvalitě nahrán Hotel California.

Vyzkoušel jsem také několik klasických i „lepších“ DVD disků, jako například komedii Nejrychlejší z edice Stereo a video, která zahrnuje několik zvukových stop, včetně původního zvuku v DTS a českého dabingu v tradičním Dolby Digital. Resamplování přehrávače na Full HD i 4K televizor bylo vždy výtečné, audio i při prostém A/V napojení na televizor bezproblémové (zkoušeno zejména s Full HD Samsung).

V seznamu nechyběl ani dodaný 4K BD disk s filmem San Andreas s podporou HDR a také dva filmy zapůjčené od společnosti Bonton Film (Columbia Pictures) na běžných Blu-ray discích, tedy s rozlišením Full HD, avšak remasterované ve 4K, což by prý mělo zajistit vyšší datový tok a lepší obrazové podání, což pochopitelně může a nemusí platit. Šlo o remake Total Recall a Andělé a démoni s Tomem Hanksem. Tyto disky už ovšem mají českou podporu a dají se vcelku běžně zakoupit.

Se vším se přehrávač vypořádal se ctí a potěšil i rychlostí operací Blu-ray mechaniky, která se subjektivně vzato blížila rychlosti DVD, i když bohužel u některých disků musíme počítat s připojováním na internet, a tudíž pomalejším spuštěním disku. To byl vždy případ San Andreas 4K BD a proč se tak děje, resp. nedělá se to později, ale právě při spouštění filmu, je mi utajeno.

Nízká kompatibilita multimédií pouštěných přes USB, absence HEVC

Co se týče multimédií přehrávaných přes USB, souborový manager nabídne klasický adresářový náhled na médium, což je něco, o čem si televizory Panasonic mohou nechat jen zdát, a je vidět, že tenhle výrobek dělá zcela jiná divize. Nicméně stále se přehrává klasicky separátně, takže si dopředu musíte zvolit, zda chcete video, hudbu nebo fotografie. Na jeden zátah to bohužel neumí. Škoda také dvou dalších věcí: přehrávač zvládne u videa externí titulky a dokáže to i v češtině. Upravit jejich velikost však nejde a použitý font s bídou dostačuje pro malý televizor, natož pro 125 cm nebo potažmo pro 165 cm. Tohle by chtělo urychleně napravit.

Daleko větším problémem je však nízká kompatibilita videa. Zklamáním tak pro mě bylo, že DMP-UB900 nezvládl přes USB 2.0 přehrát rozlišení 4K a kodek HEVC, a neuspěl dokonce ani s prostým Full HD HEVC. Přitom 4K s kodekem H.264 přehrál bez potíží. K tomu všemu ještě přistupuje jistá nespolehlivost v přehrávání běžného videa, kdy pozastavený soubor hned po začátku přehrávání způsoboval zatmění obrazovky a několikasekundové čekání na výsledek. Přehrávač sice nikdy nespadl, ale u špičkové Full HD nahrávky s datovým tokem 25 Mb/s vydržel v „černé“ při pozastavení hned na začátku asi pět sekund a video následně vůbec nešlo přehrát. Jakmile jsem flash paměť vyndal, opět zasunul a vše spustil regulérně bez „vyrušování“, soubor přehrán byl, a dokonce bez chyb.

Přehrávání fotografií nabídne dvě záložky – pro 2D a 3D snímky – a vedle JPG přehrajete i 3D formát MPO.

Pokud jde o muziku, nepřehrál se WAV, naopak bez potíží jel i FLAC, a to včetně šestikanálového DTS. Bohužel si hudbu nepustíte z karty SD, což vzhledem k tomu, že Panasonic, resp. Matsushita, je spolutvůrce formátu, trochu překvapuje. U SD je pak kompatibilita omezena na fotografie v JPG a MPO, přehrávání videa je podporováno v MP4 a AVCHD, i když tady ještě záleží na koncovce souboru. Naštěstí nemusí být u SD karty zachovávaná adresářová struktura z kamer a fotoaparátů jako dříve a přehraje se cokoli kompatibilního v jakémkoli adresáři.

Zapomeňte na univerzální přehrávač, tady jde především o disky

Univerzálním přehrávačem/streamerem Panasonic DMP-UB900 opravdu není, což můžete vidět na testu kompatibility. Zaměřuje se tak především na co nejlepší obraz a zvuk z disků CD/DVD/BD a zejména 4K BD, nebo chcete-li BD UHD. Tohleto mu jde výborně a tohle opravdu umí. Ostatně certifikaci THX nedostal přehrávač pro nic za nic. Rozhodně potěší i schopností převést obrazový výstup například ze 4K BD disku na televizor s rozlišením HD Ready, takže ho můžete napojit opravdu na cokoli, včetně projektoru.

Zabudovaná mechanika Blu-ray disku je často překvapivě svižná, někdy se ale „kousne“ a natažení obsahu trvá déle. Platí to zejména v okamžiku, kdy musí pátrat po nějakém obsahu na síti, ale naštěstí se tato funkce dala vypnout (částečně).

Při práci s CD a DVD disky už přehrávač svižný byl, i když ne vždy je dokáže spustit automaticky po zasunutí, což se týká především Audio CD. Na přehrávači tak jednoznačně chybí tlačítko Play a puštění typicky cédéčka vyžadovalo mít po ruce dálkový ovladač. Nastavení automatického přehrávání jsem nikde nenašel, i když jinak je tu funkcí a možností habaděj.

A pro koho je? Pro opravdové filmové fajnšmekry, kteří ho nepotřebují na přehrávání multimédií, protože tady má značné rezervy, ale využijí ho pro svou diskovou videotéku a samozřejmě si ho mohou či chtějí dovolit. Tohle je jeho parketa a ti budou myslím spokojeni. Ostatně 4K BD je nepochybně posledním diskovým nosičem a další už zjevně nebudou. Právě proto je třeba ocenit jeho velmi širokou kompatibilitu v tomto směru, i když by mě zajímalo, zda zvládne i SACD a DVD-Audio, které jsem neměl možnost vyzkoušet (to je to bydlení po krabicích…).

Hodnocení

pro: kvalita výstupu obrazu i zvuku, kompatibilita s celou řadou diskových formátů, včetně Audio CD DTS, až neskutečné možnosti úprav nejrůznějších parametrů především u videa, kvalitní dálkový ovladač i ovládání jako takové, ale…

BRAND24

proti: …na přehrávači chybí tlačítko Play a je nutné poměrně přesné zaměření na infra čidlo, nízký stupeň kompatibility multimédií přehrávaných přes USB, včetně problémů s kodekem HEVC, chybí zadní rozhraní USB, chybí USB 3.0

Balení obsahuje

  • 4K BD disk, film San Andreas, Ultra HD (4K), HDR, angličtina, španělština, francouzština
  • kabel HDMI (4K, 18 Gb/s)
  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • napájecí kabel (počítačový, dvoužilový)
  • papírová uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Koupili byste si český 4K Blu-ray disk?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).