Hlavní navigace

Otestovali jsme O2TV Air: interaktivní službu plnou sportu nejen pro mobily a tablety

3. 9. 2015
Doba čtení: 23 minut

Sdílet

 Autor: O2
O2TV a O2TV Go se spojily do jedné velké IPTV služby. Nejen na mobily, tablety a počítače cílí nová O2TV Air. Co všechno nabízí? A co se ještě chystá?

Letošní léto přineslo několik podstatných novinek týkajících placené televizní služby O2TV, která je počtem zákazníků největší a geograficky nejdostupnější IPTV službou na českém trhu. Ke konci druhého kvartálu 2015 vykazovala téměř 190 tisíc abonentů. Další impuls k růstu mají přinést právě letní novinky, ke kterým se brzy přidají další. Dnes se však zblízka podíváme hlavně na novou odnož služby O2TV Air pro mobilní zařízení a osobní počítače.

O2TV a O2TV Go se spojily do jedné služby

Na chytré mobily, tablety a počítače původně cílila služba O2TV Go, kterou jsme testovali loni na podzim krátce poté, co ji O2 zpřístupnilo všem zájemcům nehledě na jejich volbu mobilního operátora a internetového připojení. Letošní letní změny však přinesly spojení klasické O2TV a mobilní O2TV Go do jedné služby se společnou programovou nabídkou na bázi tří nových tarifů, které nahradily tematické balíčky kanálů. 

TIP: Máte zájem o O2 Sport? S původním tarifem pro O2TV budete mít smůlu

S O2TV a novými tarify je možné všechny odebírané kanály sledovat nejen na televizní obrazovce přes speciální set-top-box, ale též na displeji mobilních zařízení a osobních počítačů. Výjimku tvoří dva tucty kanálů ve vysokém rozlišení (HD), které jsou zatím dostupné pouze přes set-top-box připojený do pevné sítě operátora. HD kanály však mají vždy svoji SD verzi, takže obsahově uživatelé mobilů, tabletů a počítačů o nic nepřijdou.

Další letní změnou je mírné povolení příslovečných šroubů, když O2 nově nabízí levnější zřízení internetové přípojky speciálně pro set-top-box O2TV. Zákazníci si sice měsíčně připlatí 200 Kč, ale již nejsou nuceni kvůli televizní službě od O2 zároveň odebírat klasické internetové připojení přes ADSL/VDSL za plnou cenu. To přijde vhod vážným zájemcům o O2TV, kteří však mají dostupné rychlejší anebo levnější připojení, než je ADSL/VDSL.

Přípojka do fixní sítě O2 je sice stále nutná alespoň pro set-top-box, nicméně abonenti O2TV nově mohou službu užívat v plném rozsahu (vyjma HD kanálů) také přes mobil, tablet a počítač, jejichž způsob připojení k internetu už nehraje roli. S O2TV Go sice zanikla služba zcela nezávislá na fixní síti O2 a zacílená na mobily, tablety a počítače, avšak promptně ji nahradila nová O2TV Air, která není pouhou kopií původní O2TV Go.

Webové rozhraní O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

O2TV Air až pro čtyři zařízení  lze objednat samostatně bez dalších služeb operátora za 249 Kč. Služba je okamžitě dostupná.

Nová služba vyjde měsíčně na 249 Kč. K jednomu uživatelskému účtu lze současně přiřadit čtyři zařízení z kategorie chytrý mobil, tablet a počítač v libovolné kombinaci. Podpora až kvarteta zařízení ovšem neznamená, že na všech půjde ve stejnou dobu sledovat televizní vysílání. O2TV Air aktuálně umožňuje sledovat živé vysílání souběžně maximálně na dvou zařízeních, a to nezávisle na sobě, takže sledování různých kanálů není problém.

O2TV Air cílí na mobily, tablety i počítače

O2TV Air svým názvem evokuje, že je dostupná takříkajíc vzduchem, resp. přes bezdrátové technologie, jako je 3G/LTE a Wi-Fi. Vzhledem k popularitě mobilních a přenosných zařízení je to poměrně logický krok marketingu, ovšem technicky je služba dostupná přes libovolné internetové připojení od jakéhokoliv poskytovatele. Připojení by však mělo splňovat alespoň jeden základní požadavek: minimální reálnou rychlost 0,5 Mb/s.

Vůči původní O2TV Go u nové služby O2TV Air už není tolik zdůrazňováno zaměření na mobilní a přenosná zařízení. Zřejmě právě proto se operátor rozhodl opustit značku evokující především mobilitu. O2TV Air má namířeno také do stacionárních zařízení, která zatím zastupují hlavně stolní počítače, ovšem oklikou se služba pozvolně dostává také na obrazovky televizorů. V první fázi je však dostupná především pro mobily, tablety a počítače.

Dotyková aplikace O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

O2TV Air má ve Windows Store aplikaci pro počítače a tablety, které pohání Windows 8 či vyšší. Ovládat ji lze klasicky i dotykově.

Mobilním zařízením je určená aplikace O2TV (dříve O2TV Go) společná pro televizní služby O2TV i O2TV Air a internetovou videopůjčovnu O2 Videotéka. Nyní podporuje platformy Android (4.0 či vyšší), iOS (7.0 či vyšší) a Windows Phone (8.0 či vyšší). Uživatelé ji mohou instalovat obvyklým způsobem přes Google Play, Apple AppStore a Windows Store. Z něj lze stahovat rovněž aplikaci O2TV pro tablety a počítače s Windows 8.0 a vyššími.

TIP: Mobilní televize před lety zkrachovala, teď chytá druhý dech

Pro uživatele osobních počítačů je však primárně připraveno webové rozhraní, které funguje napříč webovými prohlížeči a operačními systémy. Je kompatibilní se všemi obvyklými prohlížeči pro osobní počítače: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari atd. Podporuje rovněž nováčka Microsoft Edge, který ve Windows 10 postupně nahrazuje Internet Explorer, jehož vývoj po dvaceti letech končí.

Webové rozhraní O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

O2TV Air je z počítačů dostupná přes webové rozhraní, které podporuje jak tradiční prohlížeče, tak nový Microsoft Edge,

Webové rozhraní O2TV a O2TV Air, které opět mají stejně obě služby společné, od naší poslední recenze opustilo technologii Silverlight. Je to dobrá zpráva pro uživatele, kteří preferují Linux, protože Silverlight podporuje pouze majoritní platformy Windows a Mac (OS X). Navíc jeho podporu postupně omezují oblíbené prohlížeče Google Chrome a Mozilla Firefox. Microsoft Edge ho už dokonce nepodporuje vůbec.

O2 však nevyměnilo Silverlight za moderní webové technologie. Pro sledování televizních kanálů, nahraných pořadů a vypůjčených filmů přes webové rozhraní O2 nyní sází na Flash. Webový prohlížeč se tudíž neobejde bez doplňku Flash Player, který je však velmi rozšířený. Ostatně je už součástí instalace některých prohlížečů (mj. Google Chrome) a systémů (např. Windows 8 a vyšší). Uživatelé těch ostatních si ho mohou zdarma stáhnout.

Nabídka kanálů: sportu zdar a fotbalu zvlášť

O2TV Go měla skrovnější, ovšem obsahově vyváženější programovou nabídku. S O2TV Air se sice navýšil počet kanálů z původních dvaceti na aktuálních jednatřicet, avšak mnohem zřetelnější je orientace na fanoušky sportu, a obzvláště potom fotbalu. Nyní je na výběr jedenáct sportovních kanálů, přičemž dvorní stanice O2 Sport zvládne vysílat až osm přenosů současně. Sport se navíc občas objevuje také na dalších kanálech z nabídky.

Webové rozhraní O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

O2TV Air aktuálně nabízí 31 kanálů. Mezi nimi však zatím není žádný ve vysokém rozlišení. Časem by se však na ně mělo také dostat.

Z těch vyloženě sportovních je možné volit mezi stanicemi O2 Sport, ČT Sport, DigiSport 1, DigiSport 2, Sport 1, Sport 2, Sport 3, EuroSport 1, EuroSport 2 a Nova Sport 1, k nimž zřejmě brzy přibude Nova Sport 2 startující už 5. září 2015. Výčet všech vysílaných soutěží a podniků je velmi dlouhý a hlavně kvantita nenahrazuje kvalitu, takže dohromady tyto kanály nabízejí opravdové sportovní hody napříč disciplínami.

TIP: Nova Sport 2 odvysílá disciplíny, které nemají v Česku prostor. Nabídne i zápasy UFC

Prim však hraje fotbal coby světový sport číslo jedna. S O2TV Air lze sledovat evropské pohárové soutěže (Champions League a Europa League) i nejvyšší národní soutěže, jako je česká Synot liga, anglická Premier League, německá Bundesliga, italská Serie A, francouzská Ligue 1, nizozemská Eredivisie, skotská Premiership, americká Major League Soccer apod. Dále se nabízejí národní poháry, nižší soutěže a přátelská či exhibiční utkání.

O2, a nejen jemu, udělal čáru přes rozpočet provozovatel kanálů Sport 1 a Sport 2, kde pro české diváky od nové sezóny chybí velmi atraktivní španělská La Liga. Jejími trávníky brázdí Lionel Messi, Christiano Ronaldo a další megastar nejen z velkoklubů FC Barcelona a Real Madrid. O2TV Air na rozdíl od klasické O2TV nenabízí Slovak Sport 1 a Slovak Sport 2, takže do sbírky chybí také portugalská Primeira Liga a ruská Division 1.

TIP: Sportovní překvapení: španělskou La Ligu nabídne neplacený kanál Dajto

Na druhou stranu je tu vedle klubových soutěží vydatné menu reprezentačního fotbalu: od přípravných a kvalifikačních klání po obří akce typu světového šampionátu, kontinentálních mistrovství a olympijského turnaje. Dostává se rovněž na juniorské reprezentační výběry, takže na nedostatek fotbalu si předplatitelé O2TV Air opravdu nemusí stěžovat. A to je jenom jeden z mnoha vysílaných sportů.

Sportovní přenosy jako hlavní prémiový obsah

Proč ta posedlost sportem? O2 se důvody netají. Diváci si sportovní přenosy na rozdíl od filmů a seriálů obtížněji obstarají ze šedé zóny internetu. Navíc volně dostupné kanály těžko mohou konkurovat, když placené sportovní kanály jsou ochotné vydávat nemalé částky za exkluzivní vysílací práva. Případně si alespoň připlatí za právo první volby, aby na konkurenci zbyly jenom drobky v podobě méně atraktivních přenosů (zápasů).

Dále nesmíme zapomenout, že se O2TV Air zaměřuje především na uživatele mobilních a přenosných zařízení, přičemž je to právě sport, který diváci chtějí vidět pokud možno v reálném čase. Mobilní zařízení a přenosné počítače s vhodnou televizní službou jim umožní sledovat živě očekávaný přenos kdykoliv a kdekoliv (pokud je dostupné odpovídající připojení k internetu). V podobné pozici jsou snad jedině zpravodajské kanály.

Právě zde lze spatřit rezervy aktuální programové nabídky O2TV Air, kde figuruje pouze veřejnoprávní ČT 24. Původní mobilní televizní služba operátora zpravodajství pokrývala mnohem lépe, když nabízela ještě BBC, CNN a TA3. Nová služba však dává přednost sportu a ostatní části tematického spektra nemají takovou prioritu. Nesnaží se ani obsáhnout všechny české kanály, které jsou volně dostupné přes pozemní vysílání (DVB-T).

O2TV Air při porovnání s nabídkou českého DVB-T přináší pouze nejsledovanější tuzemské televizní stanice a některé jejich mladší tematické sestřičky. Konkrétně všech šest kanálů veřejnoprávní České televize a dále vybrané zástupce mediálních skupin Nova (Nova, Fanda, Smíchov) a Prima (Prima, Prima Cool, Prima Love a Prima Zoom), které doplňuje z terestricky dostupných kanálů již jen TV Barrandov, Mňam TV a Óčko.

Zbytek programové nabídky O2TV Air tvoří kanály známé ze satelitní a kabelové televize. Prapor filmových anebo seriálových stanic hájí AMC, Filmbox a Universal Channel. Pro nejmladší diváky jsou připravené kanály Minimax a Nickelodeon. Už opravdu poslední střípek do mozaiky představuje self-promo kanál O2 Info, který vysílá hlavně upoutávky na filmy dostupné v internetové videopůjčovně O2 Videotéka za jednorázové poplatky.

Sečteno a podtrženo: čtyři plnoformátové kanály a sedm dalších s pestřejším obsahem, deset sportovních stanic, dva filmové kanály, tři dětské stanice a po jednom zpravodajském, dokumentárním, hudebním, lifestylovém a self-promo kanálu. Přes mobilní aplikaci i webové rozhraní jsou dostupné přinejlepším ve standardním rozlišení (SD/576p). HD kanály se však už chystají, jak se dočtete o několik odstavců níže. 

O2TV Air vysílá téměř všechny kanály v češtině. Pouze někde zaznívá slovenština, která pochopitelně dominuje na slovenských kanálech DigiSport 1 a DigiSport 2. I proto si O2 Sport sublicencoval anglickou fotbalovou Premier League, takže z každého kola vysílá pět zápasů s českým komentářem. Navzdory očekávání si však nevybírá apriori zápasy tzv. velké pětky (Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City a Liverpool).

O2 Sport a jeho osmikanálová multidimenze

O2TV a O2TV Air lanaří nové abonenty na O2 Sport a kromě obsahu samotného je hlavním prodejním argumentem tzv. multidimenze (MD). Co se však doopravdy skrývá za tímto názvem jako vystřiženým ze science fiction? Technicky nic moc zvláštního. O2 Sport se při vhodné příležitosti dovede rozvětvit až na osm kanálů, mezi nimiž mohou diváci libovolně přepínat. Novinky se zatím užije hlavně při přenosech z Champions League.

Mobilní aplikace O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

O2 Sport s multidimenzí nabídl současně všechny souběžně hrané zápasy poslední části kvalifikace do Champions League.

O2 Sport má práva na 130 zápasů, takže může odvysílat kompletní hrací kola. V základní fázi soutěže se hraje souběžně osm zápasů. Dosud byla praxe taková, že si různé kanály vybíraly konkrétní zápas, který divákům nabídly živě. Komu se výběr nezamlouval, musel doufat, že kýžený zápas vysílá jiný kanál. Před lety třeba Česká televize vysílala souběžně odlišné zápasy na ČT 2 a ČT Sport (ČT 4). S multidimenzí je to podobné.

O2 Sport se během vysílání více zápasů dočasně rozdělí na několik kanálů, mezi nimiž je možné libovolně přepínat jako mezi více okruhy jiných televizí. Multidimenze se využívá též při překryvu přenosů z různých sportů, takže třeba fanoušci tenisu se nemusí rozčilovat, že televize dala přednost fotbalu. Skutečný potenciál multidimenze však spočívá v interaktivitě bohužel zatím omezené pouze na českou Synot ligu.

Z každého kola je přenášen potenciálně nejatraktivnější zápas, kdy vedle klasického vysílání pod taktovkou režiséra přenosu lze volit mezi třemi alternativní kanály. Jeden vysílá opakované záběry, takže třeba správnost verdiktu rozhodčího mohou diváci hodnotit až do omrzení. Další dva kanály vysílají zápas v reálném čase, ovšem výhradně pohledem kamery za brankou, přičemž video je proloženo komentářem z hlavního přenosu.

Směr vývoje je zajímavý, ovšem realizace poněkud pokulhává. Kamery za brankami jsou skutečně za brankami, takže jejich prostřednictvím lze zápas sledovat jenom přes síť s malým rozhledem. Pokud bylo cílem nabídnout atypický pohled na zákroky gólmanů či úspěchy střelců, patří kamera přímo do branky (viz hokejové přenosy). Obecně přínosnější by bylo umístění kamer na tribuny za brankami s lepším výhledem a rozhledem.

Fanoušci obvykle na stadionech preferují hlavní či protilehlou tribunu, ovšem najdou se zarputilí stoupenci sledování fotbalu z tribuny za jednou z branek. Ligové stadiony tuto možnost volby poskytují. Multidimenze by ji mohla přinést též pro televizní přenosy, ovšem současné umístění kamer vyloženě za branku na to nestačí. Z nich se dá sledovat nanejvýš dění uvnitř malého pokutového území, a to ještě ve výhledu překáží branková síť.

Interaktivita přenosů je krok správným směrem, ovšem musí se hledět také na přínos možností volby. Od věci by nebyl alternativní přenos, do kterého by se místo komentáře pustila jenom nepotlačená kulisa z ruchových mikrofonů. Například atmosféra vyprodaných stadionů Premier League si přímo říká o takovou funkci. Kromě překryvu různých přenosů je však zatím multidimenze poněkud nafouknutou bublinou.

HD kanály pomalu míří do mobilních zařízení

Když jsme loni mapovali první krůčky placených televizních služeb pro mobilní zařízení na českém trhu, mobilům a tabletům byly kanály ve vysokém rozlišení zapovězeny. Retina a jiné high-res displeje s jemným rozlišením si přitom o kvalitnější obraz říkají hodně hlasitě. Jak to vidí v O2? Vidíme to podobně. Vyšší datové profily pro HD obsah připravujeme, sdělila nám Kateřina Mikšová z tiskového oddělení operátora.

Na cestách při připojení přes 3G/LTE jsou samozřejmě překážkou datové limity (FUP), nicméně nová O2TV Air se neprofiluje jako vyloženě mobilní služba. Domácí internetové přípojky nezatížené datovými limity sledování HD videa apriori nebrání, takže příprava služby na vysoké rozlišení je pozitivní zpráva. Tím spíše, že O2TV Air lze již teď sledovat na větších displejích počítačů a obrazovkách televizorů (např. díky Air Play).

Běžné rozlišení zatím jako maximum

Bohužel si operátor nestanovil zatím žádný konkrétní termín zpřístupnění HD vysílání, takže nyní stále platí, že O2TV Air nabízí všechny kanály přinejlepším ve standardním rozlišení (SD/576p). Mobilní aplikace i webové rozhraní služby ve výchozím nastavení využívá tzv. adaptivní streaming, kdy se podle možností připojení automaticky přepíná mezi čtyřmi profily s různým rozlišením obrazu a datovým tokem (bitrate).

Mobilní aplikace O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

O2TV Air využívá adaptivní streaming, ovšem diváci si mohou také sami zvolit kvalitu obrazu (např. s ohledem na datový limit).

Mezi profily lze přepínat též manuálně. O2TV Air aktuálně pracuje s tímto nastavením: 576p (2500 kb/s), 404p (1400 kb/s), 288p (800 kb/s) nebo 144p (400 kb/s). Díky volitelnému ručnímu přepínání profilů mohou uživatelé mobilního připojení kompromisně snížit datový provoz aplikace na úkor kvality obrazu. Při datových limitech českých mobilních operátorů se taková funkce určitě neztratí. Ba právě naopak!

Datový provoz cca 400 MB za hodinu

O2TV Air s adaptivním streamingem průměrně za hodinu mobilního sledování televize vygeneruje datový provoz o cca 400 MB. Několik let nazpět aplikace pro abonenty klasické O2TV v mateřské mobilní síti umožňovala sledovat alespoň několik málo českých kanálů bez započítávání přenesených dat. Dnes však operátor o žádném datovém zvýhodnění O2TV Air ve vlastní mobilní síti neuvažuje.

V nastavení mobilní aplikace je možné podmínit sledování televize, nahraných pořadů a zapůjčených filmů připojením přes Wi-Fi. Aplikace však neumí varovat při přechodu z Wi-Fi na 3G/LTE. Bez vypnuté podpory mobilních sítí je tudíž možné snadno ztratit přehled a rychle narazit na strop datového limitu. Po jeho překročení a následném snížení přenosové rychlosti je přitom O2TV Air nepoužitelná, protože si žádá minimálně 0,5 Mb/s.

Mobilní aplikace O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

O2TV Air na mobilních zařízeních kvůli vyšším datovým nárokům ve výchozím nastavení funguje jenom přes Wi-Fi.

Právě vzhledem k přísným datovým limitům (FUP) a drastickému snížení přenosové rychlosti po jejich překročení by vůbec nebylo od věci, kdyby mobilní aplikace služby podporovala offline režim. Samozřejmě, že přehrát živé televizní vysílání bez internetu v případě IPTV/OTT služby nelze, ale bylo by možné nabídnout alespoň stažení nahraných pořadů či vypůjčených filmů pro pozdější přehrávání offline z úložiště zařízení.

Stahovat pořady do mobilního zařízení právě za tímto účelem již umí třeba služby Stream.cz a HBO Go. I O2 zvažuje obdobnou funkcionalitu, nicméně aktuálně její příprava nemá velkou prioritu. O možnosti dočasného stažení obsahu jsme uvažovali, ale v souvislosti se všemi změnami, kterými teď celá O2TV prochází, to momentálně není hlavní rozvojová priorita, potvrdila pro DigiZone.cz za operátora Kateřina Mikšová.

Televizní program zdarma a bez registrace

Aplikace dostupná pro chytré mobily a tablety funguje jako televizní program, aniž by si uživatel musel platit za klasickou O2TV či O2TV Air. V televizním programu na sedm dnů je cca 120 televizních stanic známých z volného pozemního vysílání anebo nabídky konkurenčních placených služeb. Abonenti klasické O2TV i O2TV Air si mohou nechat zobrazit jen jim dostupné kanály (podle tarifu, resp. varianty služby).

Mobilní aplikace O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Nejen pro abonenty O2TV / O2TV Air mobilní aplikace služby funguje jako týdenní televizní program s cca 120 kanály. Lze je třídit do skupin.

Mobilní aplikace dále umožňuje vytvářet uživatelské seznamy kanálů, které jsou automaticky synchronizované mezi zařízeními (včetně set-top-boxu klasické O2TV). Do webového rozhraní se ovšem nepromítají. I zde lze personalizovat zobrazený televizní program, ale bez návaznosti na uživatelské seznamy kanálů z mobilní aplikace anebo set-top-boxu klasické O2TV. Kulantně řečeno: to vážně není na pochvalu…

Mobilní aplikace O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Mobilní aplikace svede dohledat informace k pořadům z internetu. Na blížící se vysílání vyhlédnutého pořadu může upozornit.

Naopak užitečné je hledávání pořadů napříč televizním programem, které nepátrá jen v názvech pořadů, ale též v jejich popisu. Žánrové filtrování ovšem aplikace nenabízí. Ke každému pořadu je možné nechat si vyhledat další údaje či obsah přes ČSFD, IMDB, Google a YouTube. Informace o pořadu se dají sdílet například přes e-mail nebo sociální sítě pomocí integrovaných funkcí zařízení či instalovaných aplikací třetích stran.

Zpětné zhlédnutí a internetové nahrávání

Mezi bezplatné funkce televizního programu mobilní aplikace O2TV patří taktéž upozornění na vyhlédnutý pořad. Volitelně se může zobrazit pět, třicet nebo šedesát minut před začátkem jeho vysílání. Upozornění s jiným předstihem nastavit nelze, stejně jako způsob notifikace (např. zvukový signál místo zobrazení a barvu kontrolky). K dokonalosti chybí také alespoň volitelné zanesení vyhlédnutého pořadu do kalendáře zařízení.

Mobilní aplikace O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

O2TV Air umožňuje zpětně zhlédnout i nahrát libovolný odvysílaný pořad za posledních 30 hodin ze všech dostupných kanálů.

Lze ale pochopit, proč funkci upozornění na vyhlédnutý pořad zjevně tvůrci aplikaci nepřikládají větší význam. O2TV a O2TV Air totiž disponuje funkcí pro zpětně zhlédnutí (time-shift), takže dovede přehrát pořady odvysílané na všech dostupných kanálech za posledních 30 hodin. Též lze spustit již běžící pořad od jeho začátku (start-over) nebo pozastavit živé vysílaní s pozdějším zhlédnutím zbytku pořadu ze záznamu.

K funkcím služby patří rovněž internetové úložiště, do kterého se dají nahrávat pořady. Nahrávání je možné plánovat dopředu, ale též lze nahrát od začátku už vysílaný pořad, a dokonce i už odvysílaný pořad (nahrávání je propojené s funkcí time-shift). O2TV Air uloží ale jen 10 hodin nahrávek, které uchová nanejvýš týden. Při nahrávání odvysílaných pořadů je dobré vědět, že nerozhoduje čas pořízení nahrávky, ale čas vysílání pořadu.

Webové rozhraní O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Nahrané pořady se dají zhlédnout také přes webové rozhraní, ovšem vyjma nahrávek ve vysokém rozlišení z klasické O2TV.

Nahrané pořady jsou dostupné z kterékoliv zařízení přidruženého pod jedním uživatelským účtem přes mobilní aplikaci i webové rozhraní. Pro abonenty klasické O2TV s HD kanály však není dobrou zprávou, že mobilní aplikace ani webové rozhraní nedokáží přehrát záznam z HD kanálů. Kdo dopředu neví, na kterém zařízení bude chtít nahrávku zhlédnout, musí nahrávání omezit na SD kanály nebo vždy pořizovat nahrávku dvakrát (z HD i SD verze).

O2 Videotéka s filmovými novinkami

O2 Videotéka je sice dnes už samostatná služba, ovšem s O2TV a O2TV Air sdílí mobilní aplikaci a webové rozhraní, takže abonenti obou televizních služeb mají tuto internetovou videopůjčovnu hned po ruce. Disponuje průběžně občerstvovaným katalogem s tisícem filmů. Novinky do nabídky míří nejpozději ve stejnou dobu, kdy jdou do distribuce na DVD a Blu-ray nosičích. Jejich obvyklá cena je 55 Kč. Dražší jsou jenom filmy pro dospělé.

Dotyková aplikace O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

O2 Videotéka s O2TV a O2TV Air sdílí nejen mobilní aplikaci a webové rozhraní, ale též aplikaci pro Windows 8 a vyšší.

Zákazníci O2 mohou za půjčené filmy zaplatit v rámci pravidelného měsíčního vyúčtování. K platbě lze použít i vouchery, ale ty se rozdají jen při marketingových akcích (nejsou na volném prodeji). Zaplatit se dá ještě přes Premium SMS. Aplikace však transakci nesvede vyřídit samostatně, což platbu mírně komplikuje. Navíc tato metoda úhrady poplatku prodražuje každou zápůjčku o 9 Kč. Platební karty bohužel nejsou akceptovány.

Mobilní aplikace O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

O2 Videotéka podporuje platby přes Premium SMS, ale půjčení filmu se prodraží a samotný proces platby není z nejjednodušších.

Filmy se půjčují vždy na 48 hodin. Během nich však není nutné film zhlédnout. Je to časové okno, ve kterém stačí spustit přehrávání. O2 Videotéka tudíž nechá diváky nerušeně zhlédnout půjčený titul, jehož přehrávání bylo spuštěno třeba i minutu před vypršením 48 hodin (na délce filmu přitom nezáleží). Mobilní aplikace dovede upozornit na krátící se dobu výpůjčky. Během ní se dá zapůjčený film zhlédnout i opakovaně.

Uživatelské rozhraní internetové videopůjčovny v mobilní aplikaci je až překvapivě přívětivé. Katalog filmů se snadno a rychle prochází i prohledává. O2 Videotéka čerpá popisy filmů z českého serveru ČSFD včetně komunitního hodnocení. Přímo z aplikace je možné přehrát trailer nebo si otevřít kompletní profil filmu z ČSFD a IMDB. Vyhlédnutý film pro pozdější vypůjčení si lze přidat mezi oblíbené (přes symbol hvězdičky).

Mobilní aplikace O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

O2 Videotéka je připravena i pro uživatele, kteří nejsou abonenty O2TV či O2TV Air. Všechny služby však sdílí jednu mobilní aplikaci.

O2 Videotéka umožňuje půjčený titul přehrát z libovolného zařízení, na němž je služba dostupná, a podporováno je plynulé přecházení mezi zařízeními. Kromě mobilní aplikace a webového rozhraní služba poskytuje ještě vlastní aplikaci pro chytré televizory značky Samsung a LG z produktové řady pro rok 2013 a 2014. Blu-ray přehrávače stejné značky a modelové řady s jinak obvykle kompatibilní platformou však nepodporuje.

Abonenti klasické O2TV mohou službu užívat i díky set-top-boxu přes libovolný televizor. Právě pouze přes set-top-box připojený do fixní sítě O2 lze sledovat filmy ve vysokém rozlišení. Beztak ale jen část titulů je dostupná ve vyšším než standardním rozlišení. Naopak u převážné většiny titulů je možné přepínat zvukovou stopu (český dabing a původní znění) a utěšeně se rozrůstá počet filmů s volitelným zobrazením titulků.  

O2TV Air na velké televizní obrazovce

Na webu služby O2TV / O2TV Air se lze dočíst, že podporuje chytré televizory, což ale není pravda. O2 má pro chytré televizory jenom aplikaci internetové videopůjčovny O2 Videotéka, která konkrétně podporuje modely značek Samsung a LG z produktových řad 2013 a 2014. Samozřejmě jsme se zeptali operátora, jestli nevznikne plnohodnotná aplikace O2TV pro chytré televizory, která by případně mohla nahradit set-top-boxy.

Aktuálně zvažujeme, jestli má smysl vyvíjet dedikované aplikace O2 TV pro Smart TV. Překážky vidíme zejména v hodně fragmentovaném a nekonzistentním prostředí, které je problematické nejen pro vývoj, ale i další údržbu aplikací,sdělila nám Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2. S tím nelze nesouhlasit, když teď jen pomalu přebírají žezlo otevřené linuxové platformy, kdy ale různí výrobci opět vsadili na různé koně.

O2TV Air má namířeno na velké obrazovky televizorů různými oklikami. Aktuální aplikace pro iOS 7.0 a vyšší podporuje technologii Air Play, takže uživatelé zařízení iPhone, iPad a iPod Touch mohou s O2TV Air proniknout na televizní obrazovku přes chytrý set-top-box Apple TV. Kateřina Mikšovská pro DigiZone.cz potvrdila, že se vážně zvažuje i podpora dalších podobných zařízení, jako je cenově dostupnější Chromecast.

Dotyková aplikace O2TV / O2TV Air
Autor: Jiří Macich ml. (DigiZone.cz)

Aplikace pro Windows 8 a vyšší by brzy mohla fungovat na herní konzoli Xbox One po jejím upgradu na Windows 10.

Další cesta na obrazovku televizoru by mohla vést přes herní konzoli Xbox One, kterou letos na podzim čeká bezplatný upgrade na Windows 10. Nestane se sice plnohodnotným počítačem, avšak měla by umět spouštět aplikace z Windows Store, teoreticky včetně O2TV. A stále je tu možnost propojení počítače a televizoru, které je dnes velmi snadné. Obvykle stačí HDMI kabel, ale též již existují spolehlivá bezdrátová řešení, jako je Intel Wi-Di.

O2TV Air je pořád chudší příbuznou

O2TV Air se obtížně škatulkuje. Už to není apriori mobilní služba díky širší podpoře osobních počítačů a postupnému pronikání na televizní obrazovku (zatím hlavně přes technologii Air Play a chytrý set-top-box Apple TV). Na druhou stranu nejde o schůdnou alternativu ke klasické O2TV pro ty zákazníky, kteří se nemohou nebo nechtějí připojit do fixní sítě O2. Průnik do televizorů je zatím spíše okrajová záležitost.

Hodně by pomohla aplikace pro chytré televizory, ale při současné fragmentaci trhu je pochopitelné, že se operátor do jejich podpory zrovna nehrne. V nejbližší době zřejmě budou schůdnější cestou na televizní obrazovku hlavně zařízení typu Chromecast a Apple TV. Druhé zmíněné už je podporováno, ovšem abonenti potřebují kromě chytrého set-top-boxu ještě mobilní zařízení z rodiny iPhone, iPad či iPod Touch.

Srovnávat programovou nabídkou klasické O2TV a O2TV Air není dost dobře možné. O2TV Air nedává na výběr mezi několika tarify. Pro všechny zájemce bez rozdílu má přes třicet kanálů s velkým důrazem na ty sportovní v čele s O2 Sport. Jeho multidimenze je alespoň prozatím spíše marketingovou bublinou. Obzvlášť potom interaktivita v rámci jednoho přenosu (např. přepínání kamer). Obecně ale jde o krok správným směrem.

Zpětné zhlédnutí a internetové nahrávání už nejsou vyloženě žhavé novinky, což ale přínos těchto funkcí nesnižuje. O2TV Air má menší úložiště pro nahrané pořady než klasická O2TV. Ta namísto uložení nanejvýš 10 hodin záznamu po dobu 7 dnů nabízí úložiště celkově až pro 100 hodin záznamu a jednotlivé nahrávky uchovává až 30 dnů. Není to jediný rozdíl v servisu pro zákazníky mezi klasickou O2TV a O2TV Air.

O2TV přes set-top-box zpřístupňuje kanály ve vysokém rozlišení. O2 Videotéka je stejně jako televizní vysílání dostupná na velké obrazovce televizoru. Navíc nejde o jedinou video-on-demand službu. Zpětné zhlédnutí doplňuje ještě archiv vybraných původních pořadů některých českých televizí, v němž odvysílané pořady jsou dostupné několik dnů. S HBO předplatitelé klasické O2TV navíc získají HBO OD a HBO Go.

BRAND24

O2TV Air se přesto jeví jako velice zajímavá služba pro sportovní fanoušky, která doplňuje sportovní kanály nejsledovanějšími českými televizemi a jejich mladšími tematickými sestřičkami. Španělská fotbalová La Liga nejspíš bude příznivci fotbalu hodně postrádána, ovšem jinak je paleta servírovaného sportu a soutěží velmi pestrá. Rozmanitost by mohla podpořit ještě Nova Sport 2, která hodlá vybočit ze středoevropského mainstreamu.

Pro další rozvoj služby si dovolujeme doporučit tři hlavní priority. První je dostupnost kanálů ve vysokém rozlišení (alespoň mimo mobilní sítě), protože sportovní přenosy patří k obsahu, u něhož obzvlášť vynikne. Dále bychom se přimlouvali za možnost stažení nahraných pořadů a půjčených filmů pro pozdější zhlédnutí offline. A v neposlední řadě by bylo dobré neotálet s průnikem na televizní obrazovky např. přes Chromecast.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).