Hlavní navigace

Otakar Černý: Sport by měl z ČT 2 zmizet do konce roku 2009

8. 7. 2008
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Už koncem příštího roku by druhý program České televize neměl vysílat vůbec žádné sportovní přenosy a sport se na Kavčích horách stane výhradní doménou digitálního kanálu ČT 4 Sport. Přesun bude pozvolný, od ledna do prosince 2009 nabídne ČT 2 živě ještě hlavní sportovní události, jako jsou různá mistrovství světa či Evropy, říká v rozhovoru pro server DigiZone.cz šéfredaktor redakce sportu České televize Otakar Černý. Došlo také na hodnocení konkurence: Galaxie sport, Sportu 5 a Eurosportu.

Sledoval jste Euro na Primě?

Sledoval jsem fotbal na Primě.

A jak se vám líbil?

Fotbal byl slušný. Některé zápasy byly vynikající. Nebýt našeho selhání, bylo by to celé dobré. S úrovní fotbalu jsem byl velmi spokojený a jsem rád, že vyhráli Španělé.

Jak jste byl spokojený s úrovní komentování na Primě a celkovým zpracováním Eura?

Pane kolego, to já nebudu hodnotit. To bych byl nekolegiální a to já být nechci. Prostě Prima odvysílala mistrovství Evropy a jak, to je její problém.

Ota Černý 1

Česká televize byla do poslední chvíle ve hře o vysílání Eura. Původně jste sice nabídli nižší částku za vysílací práva, ale v minulosti jste Euro vždycky vysílali vy.

Okolo toho je spousta fám a pověstí. Částky, které kolují mezi lidem, nejsou přesné. My jsme nedávali šedesát milionů a Prima nedávala sto milionů, ty částky byly o hodně vyšší – jak od nás, tak od nich. Prostě jsme prohráli soutěž a je to za námi.

Ale je pravda, že vám pak Prima chtěla práva na letošní Euro prodat, protože si nebyla jistá, jestli ho zvládne?

To je pravda.

Proč se bojíte Primu hodnotit? Na tom přece není nic nekolegiálního.

Já se nebojím, ale nechci být takový lstivý redaktor, který někde řekl, když jsme ztroskotali s jedním fotbalovým přenosem na Kypru, že bůhví jak to bylo. Nebudu říkat, bůhví jak to bylo s Vídní. Nebudu je hodnotit. Pro mě, co jsem slyšel a viděl, bylo zklamáním vystoupení Vladimíra Šmicera jako spolukomentátora a Ladislava Vízka jako hosta. Vystoupení Vízka nejenom formálně, ale i obsahově. Formálně pro mě bylo nepřijatelné, jak se choval ve studiu, jak tam byl rozvalený. To by na České televizi být nemohlo.

Vy byste ho srovnal do latě.

No jistě.

Nakonec asi nemusíte moc litovat, když naši v letošním Euru vypadli hned v základní skupině.

Ne, vůbec ne. Našim klukům jsem přál, aby postoupili. To s tím nemá nic společného. Já jsem Čech, a ten rozdíl nebyl zase tak velký. Při minulém Euru v Portugalsku jsme byli v semifinále. Na Euru ale nemůžete vydělat. To je prostě nesmysl. Pokud někdo tvrdí, že na něm vydělal, není to pravda.

Prima tvrdí, že na něm vydělala.

Na Euru se opravdu nedá vydělat.

Tak proč ho podle vás Prima kupovala?

Protože si myslela, že na něm vydělá. Bez zkušenosti…

Ono by to možná šlo, kdyby naši postoupili.

Ani to by nešlo. Kromě toho, že zaplatíte práva, musíte zaplatit velké peníze za samotnou operaci. Ubytování, linky… Abyste vydělal na reklamě okolo Eura sto padesát milionů korun, to je v tomto státě vyloučené. Není to o tom, že byste to měl vydělat za dobu, kdy trvá Euro, ale musíte je vydělat nad to, co vyděláte za stejný čas obyčejně. Sto padesát milionů se na reklamě za čtrnáct dní dá vydělat, ale sto padesát milionů korun navíc, to nevydělá nikdo.

Ale zase je to určitá prestiž, vysílat Euro. Posiluje to značku televize.

To jistě, a nebo snižuje. Obé je možné. Když na mě tak tlačíte, musím říct, že České televizi to značku vždycky posílilo.

Takže Primě ji oslabilo.

To neříkám, to říkáte vy.

ČT 4 Sport přede dvěma týdny zaznamenal letošní rekord ve sledovanosti, když jste celý Wimbledon zařadili pouze na tento digitální kanál. Pokud se nemýlím, udělali jste to už podruhé. Vyplatilo se to?

Česká televize takhle neuvažuje. Jsme veřejnoprávní televize, nemůžeme na těchto přenosech vydělávat a ani to nechceme. Chceme dát divákovi kvalitní zábavu a to se vyplatilo. Wimbledon byl velmi sledovaný, divácká spokojenost veliká. Wimbledon je náš dobrý artikl.

Ale na ČT 2 by byl asi sledovanější.

Není to až tak pravda. Jsem přesvědčen o tom, že při vysílání na ČT 2 by nebyl nijak dramatický nárůst sledovanosti oproti té, které jsme dosáhli na ČT 4 Sport. Tenis je specifická záležitost, to není sport, na který se nekouká masově. Ten, kdo ho chtěl najít, si ho na ČT 4 Sport našel.

Ani majitel vysílacích práv nechtěl, abyste Wimbledon zařadili na sledovanější, a hlavně dostupnější kanál?

Ne. Jsou produkty, které nás limitují a které nemůžeme vysílat mimo ČT 2, ale Wimbledon není ten případ.

ČT 4 Sport nyní vysílá z pozemních vysílačů pro 48 procent obyvatel České republiky. To je už poměrně dost na to, abyste přesouvali některé sportovní události z ČT 2 na tento digitální kanál. Co dalšího kromě Wimbledonu chcete vysílat už jen digitálně?

Myslím si, že ten přesun bude podle mých představ a odhadů po Novém roce velmi dramatický, protože pak bude pokrytí ČT 4 Sport větší. Myslím, že do roka zůstane na ČT 2 fotbal, hokej, mistrovství Evropy, světa a olympiáda, plus výjimečné přenosy jako Davis Cup, Fed Cup, které budou zajímavé, ale jinak se velmi brzo přesuneme se vším na ČT 4 Sport.

Dá se říct, kdy dojde k tomu zlomu, kdy většina sportovních událostí, původně vysílaných na programu ČT 2, poběží už jen na ČT 4 Sport? Nebo kdy bude veškerý sport už jen na „čtyřce“?

Jsem přesvědčen, že to nastane na konci roku 2009.

Ota Černý 2

Letošní olympiáda to ještě nebude, tu musíte podle vyhlášky ministerstva kultury vysílat na kanále, který vysílá volně pro naprostou většinu obyvatel. Kavčí hory ji ale chtějí nabídnout souběžně na kanálech ČT 2 a ČT 4 Sport. Jak bude toto vysílání vypadat?

Na ČT 2 budeme vysílat od rána do páté, šesté nebo sedmé večer přímé přenosy – podle toho, co se bude dít. Pak budeme opakovat výjimečné události toho dne, až se přesuneme opět k přímým přenosům. Letos k nám do Prahy poplyne s Pekingu poprvé osm linek, osm různých programů, které budeme kombinovat. Letos to chceme udělat tak, že poběží-li atletika a uvidí-li řídící komentátor v Praze, že vzpěrač bojuje o medaili, přesuneme živé vysílání na tento boj o medaili, a potom se vrátíme k atletice. Chceme stopovat hlavně české sportovce, to je naše priorita. Vstupovat budeme citlivě, rozhodně nepřerušíme běh na sto metrů. To vše poběží na ČT 2 a budou k němu připravené pravidelné rubriky přímo ve studiu, „Češi v akci“ a podobně.

Jak bude vypadat olympijské vysílání na ČT 4 Sport?

Pustíme na něj většinou sporty bez české účasti, míčové sporty kromě basketbalu žen, jachty, kde budou i naši, ale není to tak zajímavé jako atletika nebo plavání. Není to podpůrné vysílání k ČT 2, ale alternativní program. Vyhlásili jsme, že ČT 4 Sport je pro menšinové sporty a že tyto sporty budeme na tomto kanálu preferovat.

Kolik lidí vlastně vyšle ČT do Pekingu?

Dvacet osm.

Kolik z toho bude redaktorů a komentátorů?

Dvacet dva nebo dvacet tři. Přímo na místě budeme mít studio, které povede Jaromír Bosák. V Praze budou ve studiu Petr Vichnar, Vojta Bernatský a Robert Záruba.

Předpokládám, že do Pekingu pojede i někdo z managementu České televize. Vy sám se tam chystáte?

Ano, pojedu na druhou polovinu her. Abych předešel spekulacím, já tam jedu za peníze ČT, protože tam budu mít spoustu jednání. Na druhou polovinu her pojede i generální ředitel ČT Jiří Janeček, protože my máme smlouvu s Českým olympijským výborem, podle které nám ČOV platí pobyt dvou zástupců managementu v Pekingu po dobu první poloviny olympiády, a dalším dvěma po druhou polovinu her. Takovou smlouvu nemáme jen my, týká se určitě i Českého rozhlasu a tuším, že i deníku Sport. S Jiřím Janečkem poletí na druhou polovinu her ředitel zpravodajství Milan Fridrich.

Co si myslíte o bojkotu olympiády kvůli porušování lidských práv v Číně?

Víte, já jsem v Číně byl, je to deset let. Prošel jsem Zakázané město Tian-Men, setkal jsem se spoustou lidí. Myslím si, že k porušování lidských práv tam asi dochází, ale víc ho prožívají lidi mimo Čínu než v ní. Bojkot olympiády považuji za nesmysl. Za stejný nesmysl jsem považoval, když nás nepustili na olympiádu do Los Angeles, nebo když jsme nejeli na hry do Moskvy. Sport si nezaslouží bojkotu. Sport by měl být nad politikou. Jestliže olympijský výbor vybral Peking pro pořádání olympiády, jistě věděl, proč tak činí. Řekl jsem to i na nedávné besedě: v Moskvě byla olympiáda a já jsem přesvědčen o tom, že tato olympiáda přesvědčila řadové Rusy, že to, co se děje u nich doma, jak jsou uzavření světu, je špatné. Jsem přesvědčen o tom, že olympiáda v Moskvě přispěla k pádu Sovětského svazu. Možná, že k něčemu podobnému dojde i v Číně, ale ta má komunistickou jen fasádu. Pod ní normálně funguje kapitalismus.

Několik ministrů už odřeklo pozvánku na oficiální zahájení LOH, právě kvůli porušování lidských práv v Číně. Pojede někdo z vedení ČT na zahajovací ceremoniál?

Během zahájení olympiády budou v Pekingu dva členové managementu ČT: ředitel obchodu a ředitel výroby. Právě na základě smlouvy s ČOV. Zda půjdou na oficiální zahájení olympiády, nevím, ale určitě budou v Číně.

Generální ředitel televize Nova Petr Dvořák na květnové konferenci v Českém Krumlově naznačil, že Česká televize projevila zájem o vysílací práva na závody formule 1, které nyní vysílá právě Nova. Opravdu je chcete získat?

My jsme o práva na formuli 1 nikdy neusilovali. Byla nám nabídnuta, my jsme zjistili, že to je nereálná nabídka a v tu ránu to skončilo a dál jsme se o tom nebavili.

Nereálná byla kvůli ceně?

Ne, kvůli tomu, že nebylo vyjasněné, kdo je vlastně majitelem vysílacích práv. Pravý vlastník práv nám řekl, že nemá důvod odcházet z Novy a my jsme od toho tím pádem šli pryč.

Ale uvažovali jste o tom?

Čistě hypoteticky ano, ale protože si nechceme s Novou lézt do zelí, oni nám taky nejdou do hokeje, takže jsme to nechali být. Naše vztahy, konkrétně s panem generálním ředitelem Petrem Dvořákem, jsou velmi přátelské.

Když jste ale dostali onu nabídku na vysílání formule 1, počítali jste s ní spíš na program ČT 2, nebo na ČT 4 Sport?

Na ČT 4 Sport.

Petr Dvořák na zmíněné konferenci řekl, že formule 1 je vyloženě komerční produkt a na veřejnoprávní obrazovku nepatří. Naopak by ČT přál mistrovství světa ve fotbale, u kterého není jasné, jestli naši postoupí ze skupiny a jak to celé dopadne. Co si o tom myslíte?

Je to rozumný názor, podepisuji ho. My máme práva na mistrovství světa ve fotbale.

Nova provozuje vlastní sportovní kanál Galaxie sport, na podzim by ho ráda přejmenovala na Nova sport a začala ho vysílat ve vysokém rozlišení obrazu. Když porovnáte programové schéma Galaxie a ČT 4 Sport, co od nich byste rád viděl u vás?

Přál jsem si, aby u nás byla hokejová NHL. Ale odtamtud Češi odcházejí, takže si ji už nepřeji.

Ota Černý 3

Tak byste měl usilovat o ruskou hokejovou ligu, kam čeští hokejisté z NHL přecházejí.

Ruská liga je v Čechách nedostupná. Nemáte s kým jednat. Pokoušeli jsme se o to mnohokrát. Přihlásí se vám ruský majitel vysílacích práv, potom se vám najednou přihlásí jiný majitel, zkrátka v tom mají nepořádek. Je to nečitelná země. Ale fotbalovou Premier League bych si na ČT dokázal představit.

Nakolik je to reálné?

Není. Do takových soutěží se vůbec nemůžu pouštět. Honička o penězích není věcí ČT. Ať si Galaxie vrzne.

Ještě k ruské lize: nejde jednat s majiteli jednotlivých klubů? Jaromír Jágr se nedávno upsal Omsku, o jeho zápasy by český divák určitě měl zájem.

Nevím, třeba to je možné, ale pořád nemáte tu první stopu. Záchytný bod, od kterého byste mohl jít dál.

Sledujete nový motoristický kanál Sport 5?

Ne.

Vůbec jste ho neviděl?

Ne.

Myslíte, že samostatný motoristický kanál se v České republice uživí?

Když ho někdo zaplatí, proč ne. Ale že by se na něm daly vydělat peníze, to je vyloučené.

Za Sportem 5 stojí Antonín Charouz.

To se divím, protože Charouz vysílá motoristické věci u nás. Nerozumím tomu.

Zřejmě chtěl svoji televizi, tak si ji udělal.

Zřejmě ano. Je to mladej kluk, tak ať se spálí.

Asi nejblíže veřejnoprávnímu sportovnímu kanálu je panevropská sportovní televize Eurosport. Které sportovní události z tohoto kanálu by se podle vás hodily na ČT 4 Sport? Určitě Tour de France

Tour de France lze získat. Můžete mít všechno, když máte peníze. Ale Tour de France jako přenos bych na ČT 4 Sport ani nechtěl. To je tak dlouhé… Nám stačí půlhodinové sestřihy, které vysíláme večer. U nich stejně málokterý divák vydrží déle než půl hodiny. Navíc tam jede jenom jeden český cyklista a ten tam vydrží tak čtyři etapy.

Jaké jiné sporty, které se objevují na Eurosportu, by se hodily na ČT 4 Sport?

Myslím si, že žádné. Ty sporty, které máme, jsou dobré. Máme lepší golf než oni. Dokonce ani Eurosport nepovažuji za konkurenci ČT 4 Sport.

Obligátní dotaz na závěr: jak to vypadá s právy na českou hokejovou extraligu a fotbalovou Gambrinus ligu? Bude je dál vysílat Česká televize?

Obě smlouvy jsou před podpisem. Včera jsem jednal s panem Charouzem a jeho BPA.

Nehrozí tedy, že by šly na jinou televizi?

BRAND24

Ne. Kdo by to vysílal v tom rozsahu jako my? A v té kvalitě? Takový prostor fotbalu a hokeji, jako dáváme my, tady nikdo jiný dát nemůže.

Fotografie: Ivana Dvorská

Vadí vám sport na programu ČT 2?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).