Hlavní navigace

ORF nabídne v hybridním vysílání na satelitu Astra dvě aplikace, do Vánoc přidá další

8. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ GALERIE Z TESTŮ – K dispozici bude prozatím sedmidenní videoarchiv ORF TVthek a předpověď počasí Wetter. Do konce roku ORF nabídne svým divákům i HD teletext.

Rakouská veřejnoprávní televize ORF finalizuje přípravy na spuštění hybridního širokopásmového vysílání (HbbTV) prostřednictvím satelitu Astra na pozici 19,2 stupně východně. Stane se tak přesně za týden, v pátek 15. listopadu. Doposud byla tato technologie dostupná pouze prostřednictvím pozemního vysílání a v kabelovýchIPTV rozvodech tamních operátorů. Na Astře bude hybridní vysílání k dispozici s největší pravděpodobností pouze u programů ve vysokém rozlišení (HDTV). HbbTV by mělo být chápáno jako přidaná hodnota, kterou diváci získají.

K TÉMATU: Rakouská ORF odložila spuštění hybridního vysílání HbbTV na satelitu

Jak uvedl na konferenci Innovation Day pro DigiZone.cz Norbert Grill, technický ředitel ORS, dceřiné firmy ORF, která se stará o vysílací technologie, při zavedení HbbTV na satelitu by měly být k dispozici uživatelům dvě aplikace – videoarchiv ORF TVthek a Wetter. On-line archiv rakouské veřejnoprávní televize ale nenabídne takový bohatý výběr, jako je tomu například v iVysílání České televize. Podobně jako v případě BBC iPlayeru budou mít uživatelé k dispozici pouze sedmidenní archiv. Při zmínce, že Česká televize nabízí videoportál s více než třemi tisíci dny videa, byl Grill viditelně překvapen.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize dostala StarDance i do chytrých televizorů a stolních přijímačů

Aplikace Wetter, tedy Počasí, má nabídnout nejen samotnou předpověď, ale měla by umožnit také pohled některých panoramatických kamer, které jsou známé například z kanálů 3sat, Bayerischer Fernsehen nebo ORF 2. Ještě do konce roku, někdy okolo Vánoc, bude hybridní vysílání obohaceno o další aplikaci, takzvaný HD teletext. Moderní podoba teletextu by měla pochopitelně obsahovat také obrázky. Do budoucna chce ORF tuto technologii nadále rozvíjet, protože v ní vidí smysl. Norbert Grill uvedl, že by se tu mohlo objevit například dopravní zpravodajství Hitradia Ö3 nebo sportovní servis.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).