Hlavní navigace

"Operace Žižkov" se blíží, Praha bude digitalizovat

28. 8. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Už v říjnu vypne Česká televize analogové vysílání svého druhého programu v hlavním městě a pozemní cestou ho bude možné zachytit pouze prostřednictvím set-top-boxu. S ním získá divák možnost sledovat také Jedničku a čistě digitální kanály ČT 24 a ČT 4 Sport. Tento krok ale také vyžaduje určité přípravy, a proto České Radiokomunikace rozjedou "Operaci Žižkov", výměnu anténních systémů na hlavním pražském vysílači, která dokonce uzavře některé ulice metropole. Činit se ale budou i ostatní operátoři a televize. Přijímáte v současné době analogovou televizi prostřednictvím společné televizní antény (STA)? Pak vám přijde vhod několik rad od odborníků.

Ukončení analogu ze Žižkova a odchod ČT z multiplexu A

V září začne vypínání analogového vysílání programu ČT 2 na vysílačích velkého výkonu v Čechách a tento krok tedy čeká i Prahu, konkrétně by mělo jít o poslední říjnový den a akce se týká vysílače na Žižkově (41. kanál). Náhradou pro diváky bude skutečnost, že ze stejné věže začne na 53. kanálu vysílat veřejnoprávní multiplex, společná digitální síť České televize a Českého rozhlasu. V tu dobu už budou moci diváci sledovat na stejném kanále tuto síť z vysílače Cukrák (střední Čechy), která zahájí vysílání o měsíc dříve. ČT na blížící se konec analogového vysílání z lokality Žižkov upozorňuje od úterý 26. srpna, kdy do vysílání Dvojky z Mahlerových sadů vložila tzv. piktogram, tedy symbol v podobě čtyř čtverečků, a objevovat se už začala i informační lišta.

Do konce října má Česká televize zároveň opustit přechodný digitální multiplex A mj. také v Praze (25. kanál). Postupným spouštěním veřejnoprávního multiplexu předejde ČT výpadkům, kdy by digitální signál jejich čtyř programů na nějakou dobu zmizel. Veřejnoprávní multiplex bude kopírovat již dříve představenou strukturu komerčního multiplexu 2, který budou rovněž provozovat České Radiokomunikace. Multiplex 2 vznikne odchodem programů ČT a ČRo z přechodné digitální sítě A, ve které zůstane Nova, později doplněná bonusovým programem, a další programové pozice obsadí nové komerční televize. V Praze i středních Čechách bude vysílat síť 2 na 41. kanálu, a to z vysílačů Žižkov a Cukrák.

Přesun Primy a Z1 ze slabých pražských vysílačů na Žižkov?

Žižkovský vysílač

České Radiokomunikace budou zřejmě stát i za rozšiřováním další digitální sítě, komerčního multiplexu 3, který však oficiálně provozuje společnost Czech Digital Group (ČRa pro ni zajišťují jako subdodavatel vysílače a vysílací technologii). V září by se měl tento multiplex, v němž vysílá Prima a objeví se v něm i její dva bonusové programy, přestěhovat z původních třech pražských vysílačů na Žižkov (vysílací kanál 46 mu zůstane), což je především požadavek Primy (žádá lepší pokrytí než ze současných tří pražských vysílačů CDG na Ládví, Strahově a Zeleném Pruhu). O dalších programech multiplexu 3 operátor v současné době jedná. Jedinou další televizí, která v současné době v této digitální síti vysílá na základě platné licence pro celoplošné zemské digitální vysílání, je zpravodajský kanál Z1. Ten má ale smlouvu s CDG pouze do letošního září a koncem léta se má rozhodnout, ve kterém multiplexu by chtěl definitivně zakotvit. Další programy, hudební televize Óčko, lifestylová Public TV, křesťanská televize Noe a křesťanské Rádio Proglas, oprávnění pro zemské digitální vysílání nemají a budou moci v tomto multiplexu vysílat pouze tehdy, nebude-li dost zájemců s platnou licencí pro vysílání v DVB-T a zaplatí operátorovi komerční cenu za šíření signálu.

Září? Totální výluka Žižkova a vrtulník nad Prahou

Výměna anténních systémů na žižkovském vysílači si vyžádá totální výluku veškerého vysílání, zálohou pro Prahu bude během celé operace hlavní středočeský vysílač Cukrák. Výkon tohoto vysílače po dobu výměny antén na Žižkově stoupne. I tak se ale výluka žižkovského vysílače projeví u řady diváků zhoršeným nebo skoro žádným signálem. Vrtulník musí České Radiokomunikace použít kvůli nadměrné zátěži vyměňované technologie. Řádově jde o několikatunové zařízení, a kdybychom ho měli vyměňovat pomocí jeřábu, trvalo by nám to nepoměrně déle, vysvětloval před letními prázdninami Martin Roztočil, ředitel úseku vysílacích služeb ČRa. Speciální vrtulník Kamov K-32 se dvěma protichůdnými rotory firma nepoužije poprvé. Například loni v červenci jím osazovala hlavní severočeský vysílač Buková hora.

Vrtulník si od provozovatele, v tomto případě švýcarské společnosti Helswiss, neobjednávají přímo ČRa, ale dodavatel vysílací technologie. Ten také zajišťuje dovoz anténních systémů na místo, odkud je převezme helikoptéra a dopraví na vysílač. V případě Žižkova nechtějí ČRa zbytečně prozrazovat, odkud bude vrtulník s nadměrným nákladem startovat. Jisté je, že to nebude ze Smíchova. Musíme najít co nejkratší trasu, aby vrtulník zbytečně nepřelétával nad velkou částí města, řekl Martin Roztočil. Po dobu operace budou mít lidé, kteří bydlí podél trasy letu vrtulníku, zákaz vycházení. Dokonce se uvažuje o tom, že bezprostřední okolí vysílače bude úplně vyklizeno a obyvatelé budou muset dočasně opustit své byty.

Podrobnosti o celé akci si můžete přečíst v tomto článku.

BRAND24

Téma STA stále živé

V ustáleném systému analogového televizního vysílání si většina diváků postupně zvykla na to, že potřebný signál má k dispozici v zásuvce společné televizní antény. Postupem doby se tyto rozvody (dále STA) dostaly na velmi slušnou úroveň, takže diváci mohli téměř zapomenout na nekvalitní „zaduchovaný“ a „zašumělý“ signál. Už před dvěma lety však přinesl Pavel Gregora na serveru DigiZone.cz článek o tom, že příjem přes STA nebude zdaleka tak růžový, jak si někdo může myslet. Většina lidí se domnívá, že nově zakoupený set-top-box uvede snadno do provozu tím, že jej prostě zapojí do zásuvky STA. Bohužel, tak tomu zřejmě v nejbližší době (a možná vůbec) nebude, konstatoval Gregora a dodal, že si dobře vzpomíná na první úvahy o DVB-T, kde se jako jedna z velkých výhod této technologie uváděla možnost kvalitního příjmu uvnitř budov na náhražkovou (pokojovou) anténu (tzv. indoor portable). Tato myšlenka se zřejmě dost ujala, takže všichni, kdo připravovali digitální vysílání, problému přijímacích antén nevěnovali pozornost, uvedl ve svém článku tehdy jeden z našich přispěvatelů Pavel Gregora. Pokud se budete chtít o této problematice dozvědět něco bližšího, na DigiZone.cz vyšlo k problematice hned několik textů. Můžeme doporučit např. tento nebo tento. Zajímavý byl jistě článek také odborníka v oboru Zbyňka Poisla s názvem Signál 80 %, kvalita 0 % – nekonečný příběh?.

Foto: Jakub Melín, CSDXC – Na obrázku je aktuální pohled na horní část žižkovské vysílací věže. Autor serveru DigiZone.cz sdělil, že pod plachtou jsou vidět evidentně držáky na provizorní antény, které by měly být umístěny co nejdříve

Týká se vás vypnutí analogové ČT2 z vysílače Žižkov?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).