Hlavní navigace

On line zpravodajství z III. kulatého stolu DigiZone.cz

2. 10. 2007
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Od 14 hodin probíhá v hotelu Adria na Václavském náměstí v Praze III. kulatý stůl DigiZone.cz na téma „Digitalizace a nové vysílací platformy“. První blok věnovaný zemské digitální televizi můžete zároveň sledovat živě na zpravodajském kanálu ČT 24 (mezi 14. a 15. hodinou), na této stránce vám nabízíme on line zpravodajství z celé akce.

14:00 – Slavnostní zahájení konference.

14:02 – Moderátor Jan Potůček uvedl stručně program akce a zahájil první blok: „Zapínáme digitál, vypínáme analog“.

Blok I: „Zapínáme digitál, vypínáme analog“

14:06 – Já myslím, že výsledek na Domažlicku byl očekávaný – a tím bych mohl skončit, řekl šéf projektu Digitalizace České televize Pavel Hanuš. Zopakoval výsledky průzkumu po vypnutí analogového vysílání v regionu, který potvrdil, že 99 procent diváků nepřišlo o televizní vysílání.

14:09 – Jan Hamáček ze společnosti Radiokomunikace připomněl, že na Domažlicku prováděla jeho firma ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem důkladná měření kvality pokrytí.

14:13 – Myslím si, že nejvíc v kampani na Domažlicku udělaly servisní firmy, které se mohou uplatnit právě v těchto malých oblastech. Kus práce udělala také Česká televize, která svolávala setkání se starosty místních obcí. Bez její aktivity by se to vůbec nehlo, řekl předseda Asociace digitálních televizí a generální ředitel televize Óčko Jiří Balvín a dodal: Když to dopadlo dobře na Domažlicku, tak myslím, že to dopadne dobře všude. Zaplaťpánbůh, že to tam dobře dopadlo.

14:17 – Šéf projektu Digitalizace České televize (ČT) Pavel Hanuš zmínil, že ČT přistupovala k Domažlicku jako k pilotnímu projektu: Co se osvědčilo a co budeme používat i v dalších regionech, to jsou piktogramy. Samozřejmě je ale budeme inovovat. Předtím jsme používali metodu šoku, kdy jsme divákům najednou vrazili něco do obrazu a nechali na nich, ať si sami zjistí víc. Tuto šokovou fázi pro příště už přeskočíme a začneme informovat rovnou.

14:20 – Pokračovat budeme také v informačních spotech, řekl Pavel Hanuš. Do budoucna bude diskutovaný podíl státu. A určitě se nebude opakovat to, co dělala na Domažlicku TV Nova. Měla by se rozvinout diskuse, kdo co bude dělat a kdo to bude platit, uvedl Pavel Hanuš. Nechtěl v uplynulé kampani na Domažlicku nikoho vyzdvihovat s tím, že si to zmíněné subjekty vyhodnotí interně.

14:23 – Martin Kubacki, generální ředitel Astra CEE, řekl ke kampani na Domažlicku: Mám smíšené pocity. Jsme spokojeni s tím, že 60 procent domácností v regionu už je digitálních a že se tu zvýšil podíl satelitu. Na druhou stranu nám ale přišlo, že v kampani bylo příliš protěžováno DVB-T. Stejně mám ale dobrý pocit z otevřenosti kampaně, že se neubírala pouze směrem zemské digitální televize.

14:27 – Řeč se z Domažlicka stočila na Ústí nad Labem. Pavel Hanuš byl oslovený, proč ČT více nepropaguje DVB-T z Bukové hory. Intenzivní kampaň skutečně ještě neprobíhá, protože ještě není jasné, jak a kdy se bude vypínat analogové vysílání na Ústecku. V oblasti ale každopádně probíhá měření kvality signálu a vysílání tu význam má. Šéf projektu Digitalizace ČT připomněl, že Ústecko je o řád vyšší oblast než vypnuté Domažlicko a řada problémů je tu nových nebo větších než v Domažlicích.

14:30 – Dá se mluvit o úspěchu experimentu v Domažlicích? Vždyť tady nenastala analogová tma a 21 procent domácností si přesměrovalo anténu na jiný analogový vysílač?, zeptal se Pavla Hanuše Jan Potůček. Podle dotázaného je ale pětina lidí bránících si svoji stávající technologii obvyklým jevem i ve světě, např. ve Švédsku.

14:32 – Digitalizace je o diverzifikaci televizního příjmu. Doba, kdy ve zprávách na jedné televizi něco zaznělo a vědělo to 98 procent diváků, ta doba je pryč, řekl Pavel Hanuš. Přesto si nemyslí, že by terestrické vysílání zmizelo a další platformy jej převálcovaly.

14:35 – Pakliže diginovela bude schválená, všichni se do digitalizace vrhneme. A dál budeme sdílet kmitočty s regionálními studii. Nechceme proces přechodu na digitální vysílání bojkovat. Problém zatím zůstává v tom, že jsme neměli partnery pro vysílání v dalších oblastech, uvedl Patrik Slavík z televize Prima.

14:36 – Prima nezahájila v Domažlicích a na Ústecku vysílání v DVB-T kvůli finanční náročnosti spojené s absencí dalších stanic v multiplexu. Zmínil to Patrik Slavík z Primy.

14:39 – Michal Frankl z Rady Českého telekomunikačního úřadu diskutoval otázku, co se stane, pokud operátoři sítí nezačnou budovat svoje multiplexy. V ekonomické rovině vidím celou řadu problémů, na které by mohlo to složité soukolí skřípat. Zvlášť, když členové ADT nebudou moci síťařům garantovat dlouhodobé kontrakty, řekl Michal Frankl.

14:41 – Jan Hamáček z firmy Radiokomunikace odpovídal na dotaz, kdy Nova začne vysílat na Ústecku. Odkázal se ale jen na obchodní oddělení své společnosti a řekl, že z jeho technického pohledu je zapnutí digitální Novy otázka jen několika rekonfigurací.

14:44 – Pavel Hanuš se vložil do řeči a za ČT uvedl, že jednání s operátorem byla složitá i pro ni.

14:46 – Jiří Balvín odpovídal na dotaz, jestli uvnitř ADT už začínají vznikat nějaké koalice pro vyjednávání s provozovateli sítí. Já myslel, že my máme stále ještě určené, ve kterých sítích budeme vysílat?, položil si otázku šéf televize Óčko. Z publika na něj ale zakroutil hlavou předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák a opravil Balvínův omyl: To neplatí už od novely 235/2006 (diginovela 1, pozn. red.).

14:49 – Ještě před ztrátou licence jsme měli jednání téměř uzavřená a smlouvu připravenou k podpisu s tím operátorem, u kterého jsme měli vysílat, řekl Jiří Balvín. Generální ředitel televize Óčko předpokládá, že nové stanice nebudou usilovat o zemské pokrytí 99,9 procent populace Česka a využije raději alternativních digitálních platforem.

14:51 – Michal Frankl z Rady ČTÚ uvedl, že kvůli klauzuli o nezmenšeném pokrytí současných stanic budou muset multiplexy obsahující Novu a Primu pokrývat vysoko nad zákonem požadovaných 70 procent Česka.

14:54 – Jiří Balvín na chvíli vyostřil diskusi apelem na zdravý rozum a na to, že takové nucené vykrývání DVB-T „horských vesniček schovaných v údolí“ mu odporuje. Takové ustanovení si ale do zákona prosadila Nova z Primou, opáčil mu moderátor Jan Potůček.

14:57 – Pavel Hanuš do debaty zasáhl zmínkou o národní satelitní platformě a o možné povinnosti nových stanic zde vysílat a umožnit divákům v nepokrytých oblastech příjem programů, které v oblasti zemskou cestou šířené nejsou.

14:59 – Když mám v ruce schválenou diginovelu, tak si myslím, že bude velký problém Technický plán přechodu (TPP) vůbec sestavit. Osobně si myslím, že termín úplného vypnutí analogu v 10. říjnu 2010 není reálný. Ale v zákoně jsou na něj navázené kompenzační licence pro Novu a Primu, které ani nepočítají s tím, že by samotný TPP stanovil vypnutí na později, řekl Michal Frankl.

15:05 – Pavel Hanuš odpovídal na termín startu digitálního vysílání z plzeňského vysílače Krašov. Odpověděl pouze nepřímo. Potřebujeme plošné vysílání. To je vidět i na kampani, která je bez zemského vysílání neúčinná, uvedl šéf projektu Digitalizace ČT. Zmínil, že digitální novela dala ČT podpůrný argument pro to, aby se veřejnoprávní televize mohla chovat jako telekomunikační operátor a zapínat a vypínat kmitočty podle svého vysílání. Budeme čekat, jestli použití této výjimky někdo nenapadne, řekl Pavel Hanuš.

15:08 – Moderátor Jan Potůček trval na svém dotazu o zapnutí Plzeňska. Tak já vám řeknu pracovní verzi. Chceme samozřejmě zapnout Plzeň – Krašov, dále chceme Cheb a Karlovy Vary. Nadále budeme postupovat proti směru hodinových ručiček. A pro start na Plzeňsku počítáme s přelomem tohoto a příštího roku, řekl Pavel Hanuš.

15:12 – Ani Pavel Hanuš z ČT, ani Jan Hamáček z Radiokomunikací nechtěli říct, jestli vybraným operátorem veřejnoprávního multiplexu budou právě Radiokomunikace, prostřednictvím kterých ČT digitálně dosud vysílá. Michal Frankl z ČTÚ podotkl, že libralizace trhu je obecně spojená s rozbíjením monopolů. Proto by vždycky měly být vytvořené takové podmínky, aby např. veřejnoprávní multiplex mohly šířit jiní operátoři než ten dominantní, čili Radiokomunikace.

15:15 – Radní ČTÚ Michal Frankl a šéf projektu Digitalizace ČT Pavel Hanuš si několikrát vyměnili slovo ohledně veřejnoprávního multiplexu a o TPP. Česká televize má oproti ostatním dvě výhody. Nemusí – vyjma Českého rozhlasu – sdílet multiplex s dalšími stanicemi. A také má zajištěné peníze na financování rozvoje svojí digitální sítě. To nejsou žádné pomluvy, to je fakt., řekl Michal Frankl.

15:18 – Myšlenku národní satelitní platformy pozitivně zhodnotil Martin Kubacki z SES Astra. Když se podíváte na země kolem sebe, národní satelitní platformy budou vznikat v řadě z nich. Podobný příklad z horskou vesnicí jako od pana Balvína jsem slyšel od ředitele chorvatské veřejnoprávní televize – ten ho uvedl s vesnicí na ostrově v moři, kam se signál zemské digitální televize nedostane také, nazdvihl výhody DVB-S Martin Kubacki.

15:22 – V horských vesničkách, kde nás chtějí, už nás lidé přijímají, řekl Jiří Balvín, generální ředitel televize Óčko.

15:25 – Domažlicko chceme digitálně pokrýt z Plzeňska. Na Bukové hoře máme problém s vysílačem Klínovec, kde bychom si zarušili naše analogové vysílání na stejném kanále, řekl Patrik Slavík z Primy. Myslí si ale, že pokud bude TPP dobrý, Prima se dostane digitálně mimo Prahu.

15:26 – TPP bude dobrý, když se podle něj bude postupovat. Stejně to bude ale kompromisní návrh, při jehož tvorbě se střetne řada protichůdných zájmů, řekl Michal Frankl.

15:27 – První blok skončil, další bude následovat za 15 minut.

Blok II: Digitální kabelová televize vs. IPTV

15:42 – Začal druhý blok konference. Jeho moderátorem je Jiří Peterka.

15:52 – Hosté dostali v zahřívacím kole otázky na počty jejich klientů. Jan Dašovský z kabelové společnosti Self servis uvedl, že u DVB-C mají 18 tisíc zásuvek a na nich pět tisíc platicích diváků. Miloslav Diviš, produktový manažer Volný TV, zmínil půl milionu linek, na kterých může jeho společnost nabízet IPTV. Konrétní čísla o počtu našich zákazníků nejsem oprávněn sdělit, dodal Miloslav Diviš. Petr Pobořil ze společnosti Mattes AD řekl, že jeho společnost má pro IPTV 50 tisíc zásuvek. 11 tisíc klientů využívá před internet nabídku zdarma. Skutečně platících klientů máme zhruba sto, řekl Petr Pobořil. A nakonec Davit Hnát zastupující společnost Sloane Park nabízející velkoobchodní IPTV Quickmedia řekl: Máme pět partnerů, prostřednictvím nich na 500 klientů.

15:57 – Jiří Peterka se účastníků zeptal na problém „kostičkování“ DVB-C a IPTV. Petr Kacafírek ze společnosti UPC k tomu řekl: V 98 procentech případů, kdy naši zákazníci DVB-C zaznamenají kostičkování, je na vině jejich zastaralá kabeláž. Především staré rozbočovače v domě.

15:59 – Jan Dašovský rozvedl úvahu, že zatímco na chyby analogového vysílání jsou diváci už navyklí a prakticky je promíjejí, u digitálního vysílání tomu tak není. Je pravda, že chyby v digitálním vysílání, tedy efekt kostičkování, jsou pro diváky horší, řekl Jan Dašovský.

16:01 – Co mají lidé s IPTV a DVB-C dělat, pokud se chtějí dívat v jedné domácnosti na více programů – používat službu na více televizorech? zeptal se hostů moderátor.

16:04 – Václav Hubička, produktový manažer služby IPTV od Telefóniky O2, zmínil novinku O2TV pro příští rok – více programů přes jednu linku. Technicky dneska už víme jak. Nyní to řešíme procesně. Budeme se tuto službu nabídnout už v roce 2008. Počet programů bude záviset na vzdálenosti od ústředny a na poptávku stanic v HD. Určitě budeme moci uspokojit minimálně dva televizory v domácnosti, řekl Evžen Chlanda.

16:06 – Miloslav Diviš (služba Volný TV) se odpovědi raději vyhnul s poukazem na to, že IPTV může obsloužit hlavní televizor v dománosti a další televize, například u dětí v pokoji, mohou čerpat signál jiným způsobem, např. zemskou cestou.

16:10 – Jiří Peterka porovnal nabídku DVB-C od společností UPC a Self servis. Zarazil ho přitom odlišný přístup k pronájmu a prodeji set-top-boxu. Zatímco UPC přijímače pronajímá, Self servis je zákazníkům prodává. Do debaty se z publika zapojil z publika tiskový mluvčí UPC František Malina, který obhajoval tezi o tom, že pronájem je pro operátora lepší, protože může zasáhnout do firmwaru set-top-boxu. Jsme mezinárodní společnost, která svoje služby chce nabízet na stejné úrovni ve všech zemích, kde působíme. Proto přijímače jen pronajímáme, řekl František Malina.

16:17 – Jako další námět na zamyšlení nabídl moderátor akce svým hostům budoucnost analogové televizní nabídky. Bude fungovat dál, nebo ji společnosti časem zruší úplně?

16:19 – Jan Dašovský je příznivcem postupného zvykání diváků na digitální nabídku.

16:23 – Petr Kacafírek potvrdil plány společnosti UPC zrušit rozšířenou analogovou nabídku Klasik s koncem zemského digitálního vysílání. Chtěli bychom to provést naráz, nikoli postupně, řekl Petr Kacafírek.

16:25 – Self servis chce program HBO Comedy zařadit do své nabídky do 14 dnů, a to do balíčku k HBO a HBO 2. Uvedl to Jan Dašovský.

16:28 – Miloslav Diviš řekl, že Volný TV platí stanicím za set-top-boxy u svých diváků. Pokud by digitálních přijímačů bylo v domácnostech víc, bude muset Volný zaplatit televizím n-krát. Nevím, jak to má ošetřené Telefónica O2, ale pokud se u nás nezmění smlouvy, skutečně to tak je. Zaplatili bychom za jednu domácnost vícekrát, řekl Miloslav Diviš. Ostatní z hostů zastupující jiné společnosti platí za domácnosti.

16:33 – Nastolené téma „must carry“ přihrálo do diskuse publikum. Tiskový mluvčí UPC František Malina, sedící v publiku, zmínil otázku veřejného zájmu na šíření Óčka seniorům s kabelovou televizí například na Domažlicku v rámci „must carry“. Jiří Balvín mu z publika odpověděl, že ten zájem je stejný, jako u stávajících komerčních televizí – Novy a Primy. Diskuse po chvíli ustala.

16:37 – Volný „must carry“ vítá, asi jako jediný operátor zastoupený v diskusním panelu. Diginovela zabránila snahám televizí, abychom jim za jejich program platili my. Ona každá si řekne korunu dvě za zásuvku, ale když je jich víc, tak se to sčítá. Každopádně digitální novela tomuto brání, řekl Miloslav Diviš.

16:42 – Posledním tématem druhého bloku je otázka odpovědnosti za vysílání, konkrétně přímých přenosů, které nemá televize pod kontrolou. Co když začne v přenosu z hokeje někdo z publika např. hajlovat, zeptal se Jiří Peterka.

16:45 – Václav Žák, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, doporučil provozovatelům televizního vysílání, aby zavedli zpoždění „přímých“ přenosů a jejich kontrolu před nabídnutím divákům.

16:48 – O2TV řeší případné potíže s neslušnými diváky tím, že kamery snímají jen ledovou plochu a zvuk tvoří především hlas moderátora na stadionu.

16:49 – Druhý blok konference končí. Další bude následovat za 10 minut.

Blok III: Televize ve vysokém rozlišení

17:07 – Prezentací přijímačů a vysílání HDTV začíná třetí blok kulatého stolu. První je ukázka zkušebního kabelové služby HD+, která má nabídnout některé pořady v HD kvalitě prostřednictvím DVB-C společnosti UPC Česká republika.

17:11 – Následuje ukázka záznamu HD pořadu z disku Blu-ray

17:16 – Technický ředitel České televize Rudolf Pop vysvětluje důvody, proč se ČT pustila společně s Telefónikou O2 do testu pozemního šíření HDTV. Nejde ani o tom, že bychom chtěli divákovi nabízet další službu, ale potřebujeme si toto vysílání vyzkoušet, řekl Pop. Václav Hubička z Telefóniky O2 dodal, že operátor bude v případě služby O2TV připraven na šíření „Full HD“ vysílání koncem letošního roku.

17:20 – ČT musí myslet na masu diváků, kteří nemají přijímače, na nichž jsou schopni rozlišit, zda sledují Full HD vysílání. Toto vysílání je možné spouštět pozvolna tak, jak se bude rozšiřovat počet domácností s HD ready přijímači, uvedl Rudolf Pop.

17:22 – Česká televize rozdělila zavádění HDTV do čtyř etap. První se týká satelitu a proběhne od konce roku 2008 do roku 2009. Znamená to výstavbu speciálního kanálu, na němž by se vysílalo to, co je v HD kvalitě. Postupně počítáme se zařazením tohoto programu do dalších vysílacích platforem, sdělil Rudolf Pop. ČT chce také postupně produkovat zpravodajství v HD verzi. V první polovině příštího roku ČT spustí nová odbavovací pracoviště s HD.

17:25 – Stálé vysílání ve vysokém rozlišení obrazu chce ČT nabídnout od Zimních olympijských her ve Vancouveru, které začínají v únoru 2010. Letní olympijské hry v Pekingu nabídne ČT ve standardním rozlišení obrazu. Naší výhodou je, že jako členové Evropské vysílací unie máme přístup k přenosům v HD kvalitě, řekl Rudolf Pop.

17:29 – Televize Nova připravuje vysílání v HD kvalitě a připravuje nové odbavovací pracoviště. V současné době probíhá závěrečné předávání nového ypravodajského centra, které Nova spustí v průběhu letošního podzimu, cituje moderátor Jan Kálal z e-mailu mluvčí Novy Veroniky Šmítkové.

17:31 – HDTV od společnosti Mattes AD může sledovat necelá stovka zákazníků. Firma také připravuje vlastní programy v HD kvalitě, ale zatím ho zkouší pouze interně a čeká na vyřešení otázky vysílací licence, řekl jednatel Petr Pobořil.

17:33 – Provozování jednoho programu HDTV pozemní cestou v kompresním formátu MPEG-4 přijde jen na poplatcích za šíření signálu na 200 milionů korun ročně, prohlásil předseda představenstva Czech Digital Group Leoš Pohl. U satelitního vysílání vyjdou tyto náklady na necelých 20 milionů korun ročně.

17:35 – Bude rozumnější provozovat nadnárodní programy HDTV s různými jazykovými mutacemi, jako se to děje v případě Nonstop Kina HD, míní Leoš Pohl. Samostatné HD programy pro Českou republiku by byly příliš drahé. HDTV je také vhodnější pro digitální kabelovou televizi a IPTV, z kapacitních i finančních důvodů.

17:37 – Společnost Self servis zkouší v rámci své páteřní sítě IPTV čtyři programy HDTV. Předpokládáme, že do konce roku by to mělo být až šest kanálů, prohlásil ředitel firmy Jan Dašovský. HDTV by si na sebe v kabelové televizi ale nevydělalo, míní.

17:40 – Společnost Sony zjistila, že v českých domácnostech je už nyní půl milionu HD ready televizních přijímačů. Podle Jana Dašovského je ale třeba říci, o jaké HD ready televizory jde, protože ne každý by skutečně dokázal přijímat Full HD vysílání.

17:42 – Telefónica O2 registruje dvě procenta zákazníků, kteří mají skutečně HD ready televizory, prohlásil ředitel služby O2TV Václav Hubička. Firma nyní zjišťuje, jak daleko od ústředny budou moci zákazníci přijímat HD vysílání prostřednictvím IPTV. Aby bylo možné tento produkt získat, potřebujeme šířku pásma nejméně 6 Mbit/s, dodal.

17:46 – Česká televize v současné době nemá HD snímač pro převod pořadů z filmového pásu do HD kvality, uvedl technický ředitel ČT Rudolf Pop.

17:48 – Mattes AD nabídne do letošních Vánoc ještě minimálně jeden další program v HD kvalitě k současně šířenému Nonstop Kinu HD, uvedl jednatel Petr Pobořil. Telefónica O2 takové programy do konce roku nenabídne, stejně jako kabelová společnost Self servis.

BRAND24

17:50 – UPC nabídne prostřednictvím digitální kabelové televize HD vysílání ještě do letošních Vánoc. Prezentovaná služba HD+ nebude samostatným programem, ale UPC pod touto značkou nabídnou některé vybrané pořady v HD kvalitě, uvedl mluvčí firmy František Malina.

17:52 – HDTV bude určitě hitem Vánoc, ale asi ne těch letošních, prohlásil Jan Dašovský ze Self servisu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).