Hlavní navigace

Olympiáda v HD? Živě z ČT 2, záznamy z ČT 4, říká šéf techniky České televize

26. 1. 2010
Doba čtení: 22 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Těšíte se na televizní přenosy ze Zimních olympijských her ve Vancouveru? Za sedmnáct dní začne dvoutýdenní maraton přímých přenosů a záznamů České televize, které poběží paralelně na programech ČT 2 a ČT 4. Kavčí hory navíc po dobu olympiády nahradí program ČT 1 HD vysíláním Dvojky a Čtyřky ve vysokém rozlišení obrazu. O tom, co, kdy, kde a v jaké kvalitě bude možné vidět na obrazovce České televize, si sever DigiZone.cz povídal s technickým ředitelem ČT Rudolfem Popem. A došlo i na vaše čtenářské dotazy.

Jak se Česká televize připravuje na vysílání ze Zimních olympijských her ve Vancouveru?

Letošní Zimní olympijské hry jsou vůbec první, které bude budeme vysílat ve vysokém rozlišení (HDTV), a to je pro nás velký technický problém, protože infrastruktura pro výrobu HD obsahu v České televizi je prozatím omezena. Příprava kontinuálního HD vysílání po dobu olympijských her je tedy zcela mimořádnou záležitostí. Olympijské hry totiž nejsou jenom přímé odvysílání dvou kanálů tak, jak se k nám dostává HD signál od jeho dodavatele z Vancouveru, ale i postprodukční a další práce, spojené s vytvářením pestrého programu olympijského vysílání. A protože v současné době nemáme žádné z našich studií na Kavčích horách přestavěno do HD systému, museli jsme zvolit náhradní řešení formou HD přenosového vozu, který bude během olympiády naší největší technologickou základnou. Právě on umožňuje vedle ovládání režie také postprodukční zpracování všech materiálů z Vancouveru.

Rudolf Pop - 1

Proč musíte signál z Vancouveru ještě dál zpracovávat? Nemůžete prostě jednoduše přebírat vysílání, které vám nabídne držitel práv a v režii z něj vytvořit olympijské vysílání programů ČT 2 a ČT 4?

Systém výroby a zpracování signálů z olympijských her je založen na tom, že z Vancouveru dostaneme šest nezávislých signálů, které do Evropy přenáší evropská vysílací unie EBU, jejíž jsme členy. Přímo ve Vancouveru jsou na pracovišti EBU k dispozici výstupy ze všech přenosových vozů na olympijských hrách, tedy veškeré obrazové zdroje, a z těch se tam sestavuje do oněch šesti kanálů program, který je pro evropského diváka nejzajímavější. Těchto šest kanálů se pak přenáší do Evropy ke koncovým vysílatelům.

A všech těchto šest kanálů bude vysílat pouze v HD, nebo i ve standardním (SD) rozlišení?

Budou k dispozici paralelně v obou typech rozlišení, jak v HD, tak v SD.

Takže pokud budete chtít něco vysílat jen ve standardním rozlišení, nebudete si muset tento signál na Kavčích horách převádět z HD do SD verze?

Ne, budeme mít k dispozici u všech šesti kanálů oba paralelní výstupy. Pro naše hlavní vysílání z olympiády bude použit HD signál. Dalším signálem, který ještě dostaneme z Vancouveru, bude sedmý kanál, který slouží jako takzvaná unilaterální trasa, po které se šíří záběry nebo relace, která si vytváří každá televizní společnost samostatně pro svoji potřebu. My máme do Vancouveru nasazeny další čtyři klasické postprodukční kamery, které mapují život českých sportovců, a jsou připraveny pořizovat rozhovory s českými reprezentanty, ale i představit zázemí olympiády a další zajímavosti. Tradičně se bude jedna z kamer pohybovat i v Českém olympijském domě, který je vždy jak pro sportovce, tak i návštěvníky olympiády místem zajímavých setkání. Pořízené reportáže jsou pak sestříhány a zkompletovány na našem vancouverském pracovišti, které vybudujeme v rámci mezinárodního televizního centra. Vzhledem k přísným bezpečnostním předpisům k umístění materiálu v tomto centru, musela být již minulý týden vyexpedována zásilka s cca 300 kg technického materiálu, pomocí kterého bude toto studio vybaveno.

Sedmý trasovací kanál s vašimi vlastními výstupy z Vancouveru bude také v HD rozlišení?

Tento kanál bude rovněž v HD verzi, a budeme ho šířit pouze po HD unilaterální distribuční trase, v Praze pak podle umístění do programu bude použit pro HD či SD verzi. Některé reportáže počítáme, že budou přenášeny i datovým přenosem na FTP server ČT.

Takže pokud byste něco ze sedmé trasy chtěli použít pro vysílání ČT, které poběží v SD rozlišení, budete si tento obsah muset upravovat?

Veškeré zpracování signálů provádíme už v harddiskových nelineárních zařízeních, která jsou připojena na všech sedm jednotlivých tras z Vancouveru. Všechno, co k nám bude z Kanady přicházet v nativním HD rozlišení, si budeme zaznamenávat pro pozdější použití. Část obsahu sice může jít na živo rovnou do vysílání, ale i to si zaznamenáváme. Některé sporty půjdou jenom na záznam, abychom z něj potom mohli udělat různé sestřihy. A záznamy jsou důležité také proto, abychom mohli divákovi, který bude sledovat olympiádu na ČT 2, nabídnout rychlý přehled na ČT 4 a naopak. Hodí se nám to pro různé aktuality a mezinárodní highlighty o Češích. Když třeba na programu ČT 4 skončí přenos nějaké disciplíny, zařadíme za něj deset nebo patnáct minut těchto highlightů, které musí obsahovat i to, co viděl jiný divák ve stejnou dobu živě na ČT 2.

A to zaznamenávání všech sedmi signálů z Vancouveru probíhá jen v HD rozlišení?

Ne, signál ze záznamových zařízení je distribuován jak v HD, tak v SD verzi, takže i u našich vlastních příspěvků můžeme použít SD výstup, aniž bychom museli dělat nějakou konverzi. Tato technologie má dva paralelní výstupy, kde se HD signál v jedné verzi automaticky konvertuje do SD rozlišení. Z technologického hlediska je obraz ve Vancouveru vyráběn nekomprimovaně, jako HD SDI signál, který má datový tok 1,48 Gb/s.

V jakém je rozlišení?

1080i při 60 Hz, protože olympiáda se odehrává na americkém kontinentu. Signál je před odesláním do Evropy v samostatném evropském streamu konvertován do 50 Hz systému, aby se tady nemusel dál konvertovat, a je komprimován do přibližně 42 Mb/s signálu pro jeden HD výstup. Distribuční trasy jsou v MPEG-2 a na satelitní trase v normě DVB-S2. U SD signálu je použit datový tok cca 15,5 Mb/s. Jinak z Vancouveru jde signál optickou trasou až do Evropy, v tom je oproti předchozím olympiádám změna. Nepoužívá se satelitní trasa.

Takže do Evropy se signál dostává podmořským kabelem pod Atlantikem?

Ano. Až v Evropě je signál přenášený satelitní distribuční trasou do jednotlivých členských zemí EBU. Tato satelitní distribuce je jištěna tak, že signál jde vždycky do dvou nezávislých satelitních stanic a po určité dny se jedna používá jako primární zdroj signálu a druhá jako záloha, a jiné dny tomu je naopak. Podobně to je i s SD trasou, opět jde po optickém podmořském kabelu do Evropy a potom přes satelit ke koncovým uživatelům. Další cestou jde zvuková modulace. Obrázek má tu výhodu, že je pro všechny evropské země společný, kdežto zvuk musí být pro každého originální. To je řešeno tak, že v odbavovacím studiu, které stavíme ve Vancouveru, máme napojeny jednotlivé stadiony z olympijských sportovišť do našeho českého centra, tam provádíme komutaci do šesti tras, kterými je šířen obraz až k nám.

Českou zvukovou stopu vždycky přidáme k příslušnému obrazovému vstupu. Vzhledem k tomu, že oba signály putují nezávisle na sobě, je pak velmi důležité nastavit správnou synchronizaci mezi obrazem a zvukem. Vzhledem k nejrůznější kombinaci signálů ve vysílacích režiích a používání stejného komentáře pro HD i SD verzi je to docela pěkná alchymie. A jak všichni víme, divák je dosti citlivý na všechny tyto nesrovnalosti. Většina sportů je komentována přímo ze sportovišť, ale některé disciplíny mohou být komentovány i z našeho vlastního pracoviště ve Vancouveru, a některé sporty, jako je curling, se budou komentovat z pražského studia.

Rudolf Pop - 2

A jak tedy putuje zvuk do Evropy až k vám na Kavčí hory?

Opět jde podmořským kabelem do Evropy a dál pak do Prahy. Jenom pro zajímavost, zvlášť vzniká i stream pro Český rozhlas, který putuje společně se streamy pro Českou televizi, takže my na Kavčí hory dostaneme obojí a teprve u nás si rozdělíme, co patří televizi a co rozhlasu.

Podle čeho budete vybírat, jaké olympijské sporty budete vysílat v HD rozlišení a které pouze v SD kvalitě?

Na to byste se měl zeptat spíš programového oddělení ČT, protože technické oddělení pouze dohlíží na to, aby se zrealizovaly požadavky programu. Obecně to ale bude rozděleno podle toho, co poběží na ČT 2 a co na ČT 4. Dvojka tradičně ponese ty přenosy, které jsou přece jenom pro českého diváka zajímavější. Pořád to bereme tak, že i když zemské digitální vysílání České televize sice může přijímat 93,2 procenta obyvatel České republiky, je lepší tyto důležitější věci vysílat na ČT 2, která má větší dopad. Čili na Dvojce poběží i slavnostní zahájení her a sporty, které jsou pro českého diváka atraktivnější: hokej, rychrobruslení, lyžařské disciplíny a pak většina medailových soubojů. Zbytek poběží na ČT 4 buď živě, nebo přes den ze záznamu.

To znamená, že na ČT 2 půjdou v přímém přenosu disciplíny s českými adepty na medaile, a tyto přenosy budou v HD rozlišení?

Ano, souvisí to také s tím, že na ČT 2 chceme nabídnout proud živých přenosů a ne záznamy. HD vysílání tedy bude v noci kopírovat vysílání ČT 2 ve standardním rozlišení, a přes den se v olympijském HD programu objeví buď to, co jsme nestihli odvysílat v noci v přímém přenosu, nebo sporty, které jsou pro Čechy zajímavější. Toto „denní“ vysílání bude určeno pro diváky, kteří si nemohou dovolit kvůli olympiádě ponocovat. Přímé přenosy budou přece jenom začínat podvečer a končit někdy okolo desáté dopoledne.

Když se budeme bavit o přímých přenosech, ty budou denně začínat v kolik hodin?

Přepínací čas u HD programu, kdy skončí záznamy a začnou přímé přenosy, jsme si stanovili někde okolo 18 hodiny. To ve Vancouveru začíná den a my postupně přejdeme na obou kanálech – ČT 2 i ČT 4 – na živé vysílání. Nejprve začneme souhrnem předchozího dne a poté budou následovat samotné živé přenosy. Ve Vancouveru bude tou dobou devět hodin ráno. Odpínací čas, tedy hodina, kdy budou přenosy končit, nebude každý den shodná. Bude záviset na tom, kdy skončí třeba hokejový zápas, který se může v hale hrát až do půlnoci místního času. Jiné sporty ale končí dřív, mezi desátou a jedenáctou hodinou večer místního času. Na poslední přenos opět navážeme sestřihy toho nejzajímavějšího z právě ukončeného olympijského dne.

Čili HD program České televize z olympiády bude složen z vysílání ČT 2 i ČT 4? Nebo půjde výhradně o ČT 2 převedenou do HD kvality?

Od 18 hodiny podvečer do sedmé až osmé ráno budeme divákům na HD kanálu nabízet vysílání ČT 2 ve vysokém rozlišení. Jakmile na ČT 2 skončí živé přenosy z Vancouveru, musíme mít zajištěno programové navázání na kanálu ČT 4, na který se HD program přepne. Ale to už nebudou přímé přenosy, nýbrž záznamy, protože ve Vancouveru bude tou dobou noc. Lidé se nás také ptají, jak to bude s nočními přenosy, které uvidí v SD rozlišení na programu ČT 4, a zda je nebudou moci někde vidět také v HD kvalitě. Ano, budou, ale pouze pokud bude zařazen přes den znovu ze záznamu. Poběží právě přes den na našem HD kanálu. Jak jsem už říkal, všechny signálu z Vancouveru si zaznamenáváme i v HD rozlišení, ale pokud jde o noční živé vysílání z olympiády na ČT 4, to bude vždy jen ve standardním rozlišení.

Ptám se hlavně kvůli tomu, že vám Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) nedávno nedovolila skládat HD program z kanálů ČT 1, ČT 2 a ČT 4, mezi kterými jsme chtěli po olympiádě přepínat podle toho, kde zrovna poběží pořad v nativním HD rozlišení. Proto jsem chtěl vědět, zda budete během olympiády přepínat na HD kanálu mezi programy ČT 2 a ČT 4, a čí logo tedy bude na obrazovce.

Olympijské vysílání na HD programu České televize ale nebude probíhat stejnou formou jako původně zamýšlený „Best of“ kanál České televize. U něj měly existovat určité programové výplně, které by byly originální a vytvářené jen pro tento společný HD program, nikoli pro ČT 1, ČT 2 nebo ČT 4. I kdyby šlo třeba jen o půl hodiny self proma, nikoli o skutečný pořad, vysílací rada to pochopila tak, že bychom sestavovali úplně nový program s novým obsahem, tedy pátý okruh České televize. U olympijského vysílání v HD rozlišení ale půjdeme cestou technického šíření signálu, kdy se střihem přepne z jednoho programu na druhý. Nebude na něm žádná „vata“ navíc, žádní programové výplně.

Když byste tedy ráno vysílali na HD programu záznamy, šly by pod logem ČT 2 nebo ČT 4?

Pod Čtyřkou, protože tyto záznamy poběží paralelně v SD rozlišení na programu ČT 4. Nevytvářeli bychom nic jiného, prostě bychom na HD kanálu vysílali zrovna to, co běží na ČT 4, a večer zase to, co nabídne ČT 2. Pod jejich logy. U „Best of“ HD kanálu by byly určité programové prvky navíc, aby se vyplnila časová prodleva mezi jednotlivými pořady ČT 1, ČT 2 a ČT 4, mezi kterými jsme chtěli přepínat.

Jak se vlastně divák bude moci dostane k HD vysílání České televize ze Zimních olympijských her ve Vancouveru? U satelitu půjde asi tradičně jen o karty služeb Skylink a CS Link.

Ano. Česká televize má smlouvu o satelitním šíření na satelitu Astra 23,5 stupně východně, a to je distribuční cesta, kterou si sami držíme v rukou a platíme. Z dalších možností to budou spíš kabelové televize, které od nás přejímají signál programu ČT 1 HD.

Takže ti operátoři, kteří nabízejí ČT 1 HD, nabídnou v druhé polovině února místo tohoto programu olympijské vysílání ČT v HD rozlišení.

Ano. Toto vysílání se tedy objeví také v zemské digitální síti 4. Jak to bude v případě kabelových společností, musí dát informaci sami operátoři.

Musí tito operátoři s Českou televizí uzavřít dodatečnou smlouvu na šíření nového HD programu, i když jde vlastně o kombinaci již vysílaných programů ČT 2 a ČT 4?

Uzavírají s námi smlouvu, která je součástí licenčních podmínek předání kanálu. Nejsou v tom ale žádné finanční záležitosti, ta smlouva je z hlediska legislativy jen o předání obsahu HD vysílání.

Rudolf Pop - 3

Takže když digitální kabelová televize UPC nabízí v určitém programovém balíčku kanál ČT 1 HD, zákazník s tímto balíčkem uvidí olympijské vysílání ČT ve vysokém rozlišení obrazu.

Předpokládám, že ano, ale jenom u kabelové televize, pravděpodobně nikoli v satelitní službě UPC Direct.

Objeví se toto vysílání také ve službě O2TV od Telefóniky O2?

O2TV projevilo zájem, čili ano. Máme informaci o tom, že si zjišťují, zda tento typ programu odpovídá tomu, který měli licenčně odsouhlasen od RRTV pro vysílání v jejich síti.

Zveřejníte někde, například na svém webu, seznam operátorů, kteří budou nabízet toto HD vysílání z olympiády?

Zatím jsme o tom neuvažovali. Většinou se jedná o lokální poskytovatele, takže by to měla být jejich iniciativa, když chtějí na tento program nalákat zákazníky. My uveřejňujeme a promujeme pouze to, co máme pod vlastní správou, a co si platíme, což je satelitní vysílání přes Astru.

Právě přes Astru vysílá ČT 1 HD také na Slovensku. Je dostupná na kartách služeb Skylink a CS Link. Znamená to, že se i slovenští diváci dostanou k HD vysílání České televize z Vancouveru?

Ne, po dobu olympiády jsme nechali programovou pozici ČT 1 HD na slovenských kartách Skylinku a CS Linku zablokovat. Diváci na Slovensku by ale snad měli vidět olympiádu v HD rozlišení na třetím programu Slovenské televize.

Nebo jim stačí přejet hranice a koupit si kartu v České republice a budou mít přístup i k české nabídce Skylinku a CS Linku.

Kartu si můžete koupit kdekoli, i na Slovensku, ale důležitý je způsob její registrace.

Musíte prokázat, že jste plátcem koncesionářského poplatku v příslušné zemi.

Ano, přesně tak. Hlásíte trvalé bydliště se směrovacím číslem, na to je navázaná evidence satelitního operátora a podle toho vám karta otevře přístup k programové nabídce příslušného regionu.

Jak to bude vypadat s vysíláním olympiády na internetových stránkách ČT?

Vedle ČT 2 a ČT 4 (vysílané v televizní kvalitě) na webu zpřístupníme i těch šest primárních přenosových signálů z Vancouveru, z nichž skládáme program Dvojky a Čtyřky, podobně jako to bylo u Letních olympijských her z Pekingu v předloňském roce, kdy bylo těchto primárních kanálů dokonce osm. Tyto přenosové signály budou opatřené ve zvuku pouze ruchovým signálem (bez komentáře) a vysílány v originálním času, kdy přicházejí z Vancouveru, tedy pouze v noci, s datovým tokem opět odpovídajícím televizní kvalitě. Navíc na internet umístíme i HD kanál (shodný obsah se satelitní HD distribucí), který z hlediska úspory bitového toku odvysíláme ve standardu 720p s bitovou rychlostí 3 až 4 Mb/s. Bližší informace o této technologii a možnostech příjmu se diváci dozví na našem speciálním webu www.zoh.cz.

Streamy na internetu budou přístupné zdarma?

Ano, veškeré internetové vysílání bude přístupno volně.

Oněch šest internetových streamů z Vancouveru nebude označeno logem České televize?

Logem je označíme, protože z hlediska autorských práv a dalšího použití to udělat musíme.

Česká televize tedy nabídne přenosy z olympiády na internetu zdarma i těm, co nemají doma televizor a neplatí koncesionářské poplatky?

Přesně tak. Jediné, co bude platit, bude geoblokace. Všechny tyto signály bude možné sledovat jenom na území České republiky. Olympijské vysílání bude rovněž součástí vysílání zpravodajské ČT 24, jejího standardního zpravodajství a olympijských materiálů. Proto zavedeme po dobu olympiády také geoblokaci ČT 24. Možná si vzpomenete, že při předcházejících olympiádách jsme příspěvky z olympiády překrývali logem a šel u nich jenom zvuk. Ono to souviselo s tím, že ČT 24 vysílá na satelitu nekódovaně, ale my nesmíme olympijské vysílání šířit nikde jinde než na území České republiky. Proto se geoblokace dotkne i ČT 24 na internetu.

Pouze na internetu? V případě Pekingu se týkala i satelitního vysílání, protože ČT 24 vysílá nekódovaně a dá se přijímat i za hranicemi České republiky.

Při této olympiádě ze smlouvy vyplynulo, že satelitní signál ČT 24 nebude během zpráv z Vancouveru blokován, pokud se nedostane mimo území Evropy. Což Astra splňuje, takže olympijské zpravodajství na ČT 24 blokovat nebudeme. Nepoběží tam žádné přenosy, půjde skutečně jenom o zpravodajství. To, co platí podle regulí pro vysílání zpravodajských ú­seků.

Divím se, že zrovna u olympiády je zakázané vysílat volně i pouhé zpravodajské příspěvky ze ZOH. Když některá televize nakoupí práva dejme tomu na domácí fotbalovou Gambrinus ligu, musí ostatním nabídnout tříminutový sestřih z každého zápasu pro zpravodajství, a to se volně ve vysílání objeví.

I my budeme poskytovat ostatním televizím materiál z olympiády. Signál z Vancouveru od nás budou mít odbočený Nova, Prima i další zájemci. Pro olympiádu totiž platí přesně to ustanovení, že jde o záležitost mimořádného významu, u které jsme povinni tyto materiály předávat dalším televizím.

Ale kdyby třeba Nova vysílala na satelitu volně, nekódovaně, i mimo území Evropy, tak by musela v tomto satelitním vysílání u příspěvku z olympiády ve Sportovních novinách zařadit logo, tedy prázdnou obrazovku jen se zvukem?

Přesně tak. Jinak ty základní zpravodajské materiály mají tímto způsobem odbočeny z Kavčích hor a dostávají je.

Kolik lidí bude mít Česká televize přímo v dějišti olympijských her ve Vancouveru?

Televizní přenosy bude zajišťovat 21 zaměstnanců ČT. Je to především čtrnáct redaktorů – komentátorů. Vlastní televizní provoz ve studiu ve Vancouveru zajistí čtyři technici, produkční, dva kameramani, ale protože tam sebou máme čtyři kamery, další dva kameramany jsme si najali přímo v Kanadě, abychom ušetřili na cestovních nákladech. To jsou tedy zaměstnanci ČT, ale pak tam ještě budou externí spolukomentátoři, experti. Část jich bude přímo v Kanadě, část bude komentovat dění na olympiádě z pražského studia. Ale to již zabíháme mimo oblast techniky a podrobněji tyto informace představíme na tiskové konferenci 2. února.

Rudolf Pop - 4

Kromě lidí, kteří zajišťují vysílání z olympiády, ČT na každou olympiádu vysílá i zástupce svého vedení coby partnera vysílací unie EBU. Ví se už, kolik lidí z managementu ČT poletí do Vancouveru?

Nevím, to řeší generální ředitel s obchodním ředitelem.

Vy sám tam ale poletíte?

Já tam neletím jako host, budu jedním ze čtyř techniků. Bude to moje třináctá olympiáda, na které budu, a pokaždé jsem si ji tvrdě odpracoval v televizním centru v olympijském zázemí. Každý mi vždycky říká, jaká to je paráda, že jsem byl na olympiádě, ale já jsem je všechny viděl jenom na obrazovkách a monitorech. Přesto jsem rád za tuto neobyčejnou příležitost, podílet se na tak náročné akci a hlavně se přiučit něčemu, co jsme pak použili i při snímání a vysílání u nás. Jako VIP host jsem nebyl ani na jedné z těch třinácti olympiád. Pouze pracovně.

Pojďme si ještě říci, jak bude vypadat vysílání HD programu České televize po skončení olympiády. Tedy ono „Best of“, které vám Rada pro vysílání zakázala, protože by obsahovalo i originální „vycpávky“ mezi jednotlivými pořady.

HD vysílání chceme zajistit tím způsobem, že většina tvorby, která se momentálně připravuje pro vysílání v ČT, už je natáčená v HD kvalitě. Už předem se ví, pro jaký program jsou takové pořady určeny a do jakého programového okna půjdou. Takže už primárně u výroby je usměrňujeme tak, aby většina těchto pořadů běžela na ČT 1. Na Jedničku ale samozřejmě nemůže jít úplně všechno, co natočíme a vyrobíme v nativním HD rozlišení. Řada takových pořadů bude určena pro kanál ČT 2. Vysílání HD programu ČT proto chceme řešit celodenním vysíláním jednoho konkrétního kanálu a eventuálním přepínáním na další. Proto v nočních hodinách přepneme na program, který ten den budeme chtít vysílat v HD kvalitě a potom zase další den se vrátíme na jiný. Vedle ČT 1, která bude takto vysílat asi nejčastěji, půjde především o ČT 2, ale u větších sportovních událostí může jít také o ČT 4. Ovšem Mistrovství světa ve fotbale z Jihoafrické republiky budeme vysílat pouze ve standardním rozlišení. V HD kvalitě ho nenabídneme.

Proč? To by se přeci nabízelo.

Je to přeci jen nákladná záležitost za distribuční trasy, za HD přenosy bychom zaplatili asi o 30 procent více, proto jsme je nasmlouvali pro SD rozlišení. Navíc fotbalové mistrovství trvá příliš dlouhou dobu, takřka měsíc. Podobně jako u letošní olympiády, sportovní vysílání v České televizi není jenom začátek a konec vlastního přenosu, ale i vstupy ze studia, další doplňkové pořady, a to bychom nebyli schopni v takovém dlouhém časovém období vyrábět tak, jak to teď budeme řešit HD přenosovým vozem u Vancouveru. U fotbalového šampionátu použijeme standardní virtuální studio, a to máme zatím ještě pořád v SD rozlišení. Takže i z těchto hledisek byla zvolena distribuce v SD.

Část přenosů z fotbalového šampionátu bude k dispozici v 3D verzi. Co na to říká Česká televize? Neuvažovali jste o tom?

Ne, ale je pravda, že ona záležitost s 3D vznikla později, než jsme podepsali smlouvy na distribuční trasy a na služby, které souvisejí s výrobou signálu v JAR. V té době se mluvilo pouze o HD a SD výstupech. Ono je trošku paradoxní, že na jedné straně mluvíme o 3D vysílání, a na druhou stranu po nás stále ještě řada společností požaduje, abychom jim dodávali vysílání ve formátu 4:3. Čili se pohybujeme v rozpětí od jednoho supermoderního formátu až po druhou hranici. Ale letošní fotbalové mistrovství nabídneme opravdu jen v SD rozlišení.

Když se vrátíme k HD programu České televize a jeho vysílání po olympiádě, původním řešením jste chtěli postupným přepínáním mezi programy ČT 1, ČT 2 a ČT 4 dosáhnout co největšího podílu pořadů v nativním HD rozlišení. Tím, že vám RRTV neumožní toto přepínání během dne a self promo výplně mezi jednotlivými pořady, a budete muset přepínat na celý den vždycky jenom jeden konkrétní kanál do HD kvality, se podíl nativního obsahu sníží. Jak moc?

Horší to bude zvlášť v začátcích, kdy budeme v HD kvalitě točit spíše jen to, co patří do Zlatého fondu ČT a bude to možné odvysílat opakovaně. U velkých filmových děl a televizních inscenací to je asi jasné. Ale pak se dostaneme i do oblasti publicistiky a dál, protože HD kamery i zařízení na zpracování HD obrazu máme, a celkový podíl HD pořadů ve vysílání ČT se bude zvyšovat. Myšlenka „Best of“ HD programu měla skutečně umožnit vyšší variabilitu pro diváka, aby při počáteční omezené nabídce nejjednodušším způsobem mohl přijímat vše, co v nativním formátu budeme mít k dispozici. Současně chci říci, že se již postupně dostáváme do stádia, kdy HDTV výrobu musíme již považovat za standard, protože divák díky moderním televizorům tuto kvalitu vyžaduje, z druhé strany ani nelze zapomenout na více jak padesátiletý televizní archiv, který je nabitý SD produkcí, ve formátu 4:3, a přesto si ji divák stále žádá.

Spousta diváků sleduje Televizní noviny na Nově jenom kvůli tomu, že jsou v HD rozlišení a nikoli kvůli jejich obsahu. Ten je nezajímá.

To je pravda, také znám několik takových lidí. Z tohoto hlediska je škoda, že nebudeme moci do jednoho kanálu dostat maximum obsahu v nativním rozlišení, který máme k dispozici a poběží na programech ČT 1, ČT 2 a ČT 4.

Rudolf Pop, Lukáš Polák

Říkal jste, že v HD rozlišení bude vysílat nejvíce program ČT 1. Proč právě ten?

Především díky velkým projektům, které teď vyrábíme v HD rozlišení a programově patří právě na Jedničku. Dalším zdrojem bude filmová produkce. Z Dvojky to budou různé dokumenty, máme například nakoupené přírodopisné filmy z produkce BBC. Přesnější seznam pořadů jsme vydali minulý týden v tiskové zprávě.

Nemůže se stát, že přepínáním HD kanálu, kdy v HD kvalitě poběží celý den buď ČT 1, nebo ČT 2, případně ČT 4, že diváci, kteří si zvykli dejme tomu na sledování seriálu Vyprávěj v HD kvalitě, najednou v čase jeho vysílání uvidí vysílání ČT 2?

Pravděpodobně ne. Hlavním a nosným programem pro HD kanál České televize bude stále Jednička. K takovému konfliktu by dojít nemělo. Původní záměr, kdy bychom přepínali jednotlivé kanály ČT v HD rozlišení během dne, by ale takovou situaci také neřešil, protože jsme od začátku říkali, že HD program je jen jiným způsobem distribuce signálu již existujících programů ČT, že nejde o nový kanál. Proto jsme u něj nikdy neuvažovali ani o podpoře funkce TimeShift, tedy alespoň ne v té první verzi „Best of“ HD kanálu. Pokud by došlo ke křížení dvou zajímavých obsahů v HD kvalitě, většinou asi dostane přednost Jednička před Dvojkou a Čtyřkou, protože jde o většinový program s vyšší sledovaností.

Proč jste netrvali na původním konceptu „Best of“ kanálu s přepínáním mezi ČT 1, ČT 2 a ČT 4 během dne i s „programovými vycpávkami“, když registrace takového programu je otázkou jediné žádosti na RRTV a správního poplatku 50 tisíc korun?

Ze zákona bychom museli takový program vysílat celoplošně v rámci veřejnoprávního multiplexu. Pokud bychom vysílali takový program, pak by jeho satelitní šíření bylo jenom další technickou cestou, jakou distribuujeme náš signál. Zákon č. 483/1991 Sb. o České televizi počítá primárně s terestrickým šířením vysílání České televize a odvozeným družicovým a kabelovým přenosem. Pro jiný postup by byla nutná změna zákona o České televizi. On totiž ani zákon v tomto neobsahuje pro Českou televizi možnost získání krátkodobé či zkušební licence.

Takže by tento další program musel být nedílnou součástí veřejnoprávního multiplexu?

Ano.

Ale do něj by se teď nevešel. Jedině za předpokladu, že byste použili kompresní standard MPEG-4, nebo vysílali v normě DVB-T2.

BRAND24

Ano, je to tak. Pokud by nám zákon u každého programu neukládal, že ho musíme vysílat celoplošně, stačilo by nám spustit jeden malý vysílač v Praze, vysílat na něm pozemní cestou tento program, prohlásit ho za experiment, a zároveň bychom tento program mohli umístit na satelit jako na jednu z distribučních tras programů ČT. Ale dnešní zákon nám to neumožňuje.

Foto: Ivana Dvorská (Mona Lisa), DigiZone.cz a Čestmír Polák

V jakém rozlišení budete sledovat ZOH 2010 Vancouver?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).