Hlavní navigace

OLED televizor Loewe Bild 7 dnes představen i u nás. A je na co se těšit

5. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
UVNITŘ GALERIE – Tenká obrazovka s motorickým pojezdem, HDR Dolby Vision či třeba možnost jisté individualizace televizoru. Tohle je hodně jiný OLED.

Loewe Bild 7 se už prodává a objednávky dalece překračují očekávání výrobce, takže i když se momentálně čekací doba pohybuje kolem měsíce (linky jedou už prý skoro v třísměnném provozu), dá se prý předpokládat, že se vbrzku ještě o něco prodlouží. Bild 7, Loewe chystá přejmenování všech televizních řad, je ke koupi v úhlopříčkách 55", tedy 140 cm, a 65", tedy 165 cm, a dosti mě překvapilo, že obě jsou vybaveny stejně, tedy například mají nejen podporu technologie HDR 10, ale i Dolby Vision.

Co rozhodně potěší, je také fakt, že se návrhářům podařilo skloubit tradiční styl Loewe, včetně nadčasového designu, spousty instalačních možností a jedinečných doplňků s jistou novostí a neotřelostí stylu danou základní koncepcí. Ta spočívá v pevném základu, přes který se televizor přidělává na zeď (viz druhá galerie) a ve kterém je umístěna elektronika a zvuková lišta, doplněném o motoricky ovládanou obrazovku hlubokou ani ne centimetr; udáváno je necelých 7 mm.

K TÉMATU: Loewe uvede na trh novou řadu Ultra HD OLED televizorů

Loewe aktualizovalo. Má i certifikaci serveru Tidal pro bezztrátové streamování hudby

Loewe Subwoofer 300: zajímavé řešení nejen pro firemní televizor One

K dispozici je u této Ultra HD (4K) vše, co si můžete vymyslet, včetně terabajtového disku pro nahrávání, zdvojených tunerů či třeba zabudování internetového rádia a i tím se Loewe Bild 7 (a většina ostatních řad tohoto výrobce) odlišuje od masové produkce. Čím bohužel stále pokulhává, je nulová podpora českých aplikací, což se týká mj. i on-line videoték (IPTV/VoD). Na můj dotaz, zda funguje HbbTV, mi bylo řečeno, že ano a vyzkoušeno je prý na kanálech České televize a FTV Prima. Bild 7 si už také poradí s příjmem experimentálního vysílání v DVB-T2/HEVC a na jednom z vystavených televizorů zrovna běžel kanál s režimem 1080p. Zaslechl jsem také, že se Basys, jako dovozce značky Loewe, chystá i na testování u Českých Radiokomunikací a získání loga „DVB-T2 ověřeno“, a to právě s řadou Bild 7.

A ještě zmínka k aplikacím. Ty české jsou sice zatím v nedohlednu, ale k dispozici je standardní zahraniční sada plus zejména Tidal, švédský server s bezztrátovou muzikou. Nově je také předěláno obslužné menu televizoru, což vidíte hned na jeho první úrovni, která nyní působí přehledněji. I to je vidět v galerii.

BRAND24

Na dnešním pražském představení byl k vidění i jeden z prvních prototypů nové LCD řady Bild 3, dříve Art, a dozvěděl jsem se i to, že drtivá většina televizorů Loewe s podporou HEVC půjde aktualizovat i na 50 a 60 sn./s. Mluvilo se i tom, že nové Loewe je na německém trhu trojkou za Samsungem a Panasonicem a v segmentu Ultra HD (4K) má podíl 23 %.

A po kolika budou? Prodejní cena 209 000 Kč za verzi Bild 7 se 165 cm se sice může zdát vysoká, ale pokud si ji srovnáme s aktuálními prodejními cenami obdobné OLED konkurence, je překvapivě nízká. Panasonic TX-65CZ950E totiž přijde na 199 990 Kč a LG OLED65E6V na 187 990 Kč. Rozdíl je tak minimální a už jen výbava je zjevně jinde. V rámci objektivity je však třeba ještě zmínit, že LG E6 je druhá řada shora a nejvyšší G6 teprve na trh přijde, a to nejspíše v říjnu, přičemž cena zatím známa není. Úhlopříčka 140 cm, tedy 55 palců, pak bude stát 149 000 Kč a neměla by být, podle prohlášení Basysu, ochuzena naprosto o nic. I tady tak bude k dispozici motorický posun obrazovky (vyzkoušel jsem si ho a funguje parádně), zdvojené tunery či podpora systému Dolby Vision. Mimochodem, tu u OLED konkurence zase tak často nenajdete a je otázkou, zda na ni vůbec půjdou televizory aktualizovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).