Hlavní navigace

Odpověď Médiáři: opravdu existuje patent na informace?

10. 11. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pokud o nějaké události informuje jako první konkurence, znamená to, že se máme tvářit, jako by se to nestalo? Nebo informovat o tomtéž a seriózně uvést zdroj s aktivním prolinkem?

Nerad se veřejně vyjadřuji ke konkurenci a už vůbec nerad veřejně polemizuji s konkurencí. Jenže to, co se v sobotu objevilo na facebookovém profilu serveru Médiář.cz, si žádá veřejné vysvětlení. DigiZone.cz byl veřejně nařčen, že opisuje zprávy. Dovolil si totiž ve dvou případech, které vypíchnul v doporučených zprávách na titulní straně, citovat právě Médiář.cz. V jednom případě šlo o informaci, že televize Nova ukončí vysílání pořadu Na vlastní oči, v druhém o rozhodnutí ČT propustit vedoucí oddělení Nových médií ostravského studia České televize Šárku Bednářovou pro nadbytečnost.

Médiář.cz o tom na své facebookové stránce napsal: “Jednička mezi mediálními weby Digizone.cz začala před měsícem vybírat za svůj „prémiový obsah“ peníze. Mezi třemi grátis články, které momentálně doporučuje, jsou první dva opsané z Médiáře. Dáváme Internetu obsah.” Opsaná zpráva a citace zdroje je však něco diametrálně odlišného. Pevně věřím, že ten rozdíl chápe i šéfredaktor a vydavatel Médiáře Ondřej Aust. Rád bych mu to vysvětlil přímo na profilu Médiáře, ale už nějaký ten pátek nemám možnost na jeho stránky vkládat komentáře, protože jsem si před časem dovolil být pod nějakým článkem sarkastický a tím jsem si vysloužil blokaci (DigiZone.cz autorům konkurenčních webů přístup na svůj Facebook neblokuje).

Takže tu pro jistotu zopakuji, co jsem zveřejnil alespoň na svém osobním profilu na Facebooku: “Přijde mi vtipné, když někdo někoho obviní z vykrádání obsahu a neumožní mu ani reagovat, protože mu zablokoval přístup na jeho zeď na Facebooku. Takže Ondřeji (Médiář), DigiZone nikomu nic neukradl, pokud umíš číst, zdroj je ve zprávách uveden, prolinkován a události doplněny o naše vlastní informace. Netváříme se, že když se stane něco důležitého a zajímavého, a přišla s tím jako první konkurence, že se to nestalo. Přiznáváme jí prvenství a odkazujeme na ni. Ani v jednom případě nejde o zpoplatněný obsah. Je to zcela podle regulí SPIR. Pokud Ti něco vadí, můžeš se mi kdykoli ozvat (mobil i e-mail znáš) a můžeme to probrat. Místo toho jenom útočíš na Facebooku. Přijde mi to dost nízké, ale asi mám jinou představu o regulerním řešení sporů dvou konkurenčních webů.”

Téma přebírání zpráv i způsobu, jak tak činit, aby bylo vše košer, se zabývám už pěknou řádku let. Pokud děláte web, který má ambici informovat o všem důležitém v televizní branži, těžko můžete počítat s tím, že všechno budete vědět jako první. O mnoha událostech napíše dřív konkurence, a některé z těch zpráv jsou natolik důležité, nebo natolik zapadají do kontextu toho, co jste vydali sami dříve, že se jim prostě nemůžete vyhnout. Nemůžete říct: fajn, tohle napsala konkurence, tak se to vlastně nestalo, psát o tom nebudeme. Takové jednání by mi přišlo hrubě neprofesionální. Stejně neprofesionální by ale také bylo takovou informaci vzít a vydávat ji za svoji. To však nebyl případ aktualit, v nichž DigiZone.cz regulérně citoval jako zdroj Médiář.cz.

Můžeme se bavit o přijatelném rozsahu citace či počtu zmínění původního zdroje, ale na pouhém faktu citování jiného média není nic špatného. Nebo snad někdo očekává, že pokud by server Novinky.cz vydal původní zpravodajskou bombu o rezignaci prezidenta Miloše Zemana, že jej ostatní média citovat nebudou a budou se tvářit, že se nic takového nestalo? Jistě že nebudou. Informace o pozastavení pořadu Na vlastní oči a propuštění Šárky Bednářové z ČT jsou natolik důležité a natolik posouvají témata, o kterých DigiZone.cz psal již dříve, že je prostě nelze ignorovat. V takovém případě je ale na místě nejen citovat zdroj, ale uvést i aktivní prolink vedoucí na původní zprávu konkurenčního webu (samozřejmě bychom mohli Médiář úplně pominout a tutéž informaci získat ze stejného zdroje a vydávat ji za svoji, ale přišlo by mi to tak trochu na hlavu).

BRAND24

Takovou politiku prolinkovávání na původní zdroje praktikuje DigiZone.cz od svého vzniku. Začal s tím mnohem dřív, než tato pravidla ukotvilo Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR), jehož členy jsou i provozovatelé největších zpravodajských webů v zemi. Je zajímavé, že když je Médiář.cz citován jako původní zdroj informace na serveru iDnes.cz, z pohledu vydavatele Médiáře to není nic špatného, ale pokud to samé udělá DigiZone.cz, jde o “opisování”. Přitom v obou případech Médiář na prolincích vydělá vyšší návštěvností. Ani iDnes.cz, ani DigiZone.cz zprávy z Médiáře nekopírují, ani neopisují. Zajímá je hlavní sdělení, tedy informace podpořená nějakou citací, a k té si doplňují vlastní informace.

Obávám se, že žádné médium nemůže počítat s “patentem na informace”. Co se jednou zveřejní, je veřejné a také citované. Dokonce i u placeného obsahu si nikdo nemůže být jist tím, že si jeho exkluzivitu podrží a zpoplatněná informace zůstane těm, co za ni nezaplatí, skryta. Na DigiZone.cz s tím máme čerstvé zkušenosti a víme, že zprávy jako takové se mezi zpoplatněný obsah moc nehodí. Jeden člověk za informaci zaplatí a pustí ji ven, další si ji už přečtou jinde zadarmo. Je to nefér, ale tak prostě funguje (nejen) český internet. O to víc bychom měli dbát na vyžadování správného citování a uvádění původního zdroje. DigiZone.cz tuto myšlenku prosazuje dlouhodobě, přidá se k ní i Médiář.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).