Hlavní navigace

Odeberete Berkově TV7 licenci pro DVB-T? ptá se vysílací rady Prima

6. 5. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
6. 5. 2011

Tři roky už má společnost EBD podnikatele Jaroslava Berky licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání programu TV 7, aniž by zahájila vysílání. Ze zákona přitom musí každý držitel licence zahájit vysílání do 360 dnů od chvíle, kdy od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) získá písemné rozhodnutá o jejím udělení. Berkova konkurence, společnost Regio Media vlastněná majitelem televize Prima, se proto opakovaně obrátila na RRTV s dotazem, zda televize může zahájit vysílání i po lhůtě stanovené zákonem.

K TÉMATU: Berkova TV 7 jedná s investorem o celoplošném digitálním vysílání

EBD získala digitální licenci na základě novely vysílacího zákona, platné od ledna 2008, která umožňovala regionálním televizním, které sdílí analogové kmitočty s televizí Prima, vytvořit programovou síť a získat pro ni licenci pro celoplošné vysílání v DVB-T. Berka tuto programovou síť složil z regionálních studií RTA. Stejným způsobem postupovala i regionální studia, která skoupila sama Prima prostřednictvím firmy Regio Media a vytvořila z nich síť R1.

ČTĚTE TAKÉ: RTA se vzdala licence pro celoplošné zemské digitální vysílání

Zatímco Berkova TV 7 ale dosud nezahájila vysílání, síť R1 od Primy nejprve vysílala v dopoledních blocích na pozici Primy Coolmultiplexu 2 a letos v březnu se plně osamostatnila jako nový program Prima love v multiplexu 3. Součástí jeho vysílání je i ranní pásmo regionálního zpravodajství studií vlastněných firmou Regio Media. Berkova TV 7 odůvodňovala odkládaný start obchodním sporem s operátorem multiplexu 3, společností Czech Digital Group (CDG), o podmínkách vysílání v této síti.

NAPSALI JSME: Televize RTA a TV 7 by měly využívat společnou pozici v mutliplexu

Do sporu se vložil i Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který označil při za technickou překážku pro zahájení vysílání TV 7. To je také jediný důvod, který zákon připouští pro pozdější zahájení vysílání televize, než ve lhůtě 360 dnů po obdržení písemného vyrozumění o udělení vysílací licence. ČTÚ spor vyřešil loni v dubnu, Berkova EBD ale proti jeho rozhodnutí podala rozklad. Prima se nyní prostřednictvím svojí firmy Regio Media znovu ptá vysílací rady, zda rozhodnutí ČTÚ z loňského dubna už nabylo právní moci.

ebf 24 - tip duben

ANALÝZA: Digitální chobotnice Jaroslava Berky

Pokud by se tak stalo, musela by Berkova TV 7 neodkladně uzavřít smlouvu s CDG o vysílání v multiplexu 3, jinak by mohla přijít o vysílací licenci. RRTV v tiskové zprávě ze svého zasedání v tomto týdnu uvedla, že se obrátí na ČTÚ s žádostí o zaslání aktuálních informací k tomuto sporu a poté bude Regio Media o vývoji situace informovat. Jaroslav Berka nedávno týdeníku Euro řekl, že TV 7 momentálně jedná s novým investorem. Do konce letošního roku padne rozhodnutí, zda něco v DVB-T vybudujeme, nebo po letech rezignuji, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).