Hlavní navigace

Óčko skončilo v analogové kabelovce UPC, dojde i na satelit

4. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Přes půl milionu domácností bez Óčka? I takový by mohl být katastrofický scénář pro tuto hudební televizi. Nejenže byl kanál vyřazen z analogové kabelové televize této společnosti tam, kde je možné nabídnout službu digitálně, ale ještě navíc o něj přijdou s největší pravděpodobností všichni zákazníci služby UPC Direct. Óčko totiž přechází s distribucí na jinou družici a za pozici 19,2 st. nechystá náhradu. „Nepostará-li se Óčko o příslušnou dodávku, tak skutečně nebudou dostupní,“ říká mluvčí UPC Česká republika František Malina. Na to reaguje ředitel Óčka Jiří Balvín slovy: „Nyní se přesuneme na 23.5 stupně a věříme, že totéž udělá i UPC.“

Óčko skončilo v analogové kabelovce UPC, dostupné bude pouze v DVB-C

28. prosince rozeslala společnost UPC svým zákazníkům analogové kabelové televize dopis, v němž jim oznamovala, že končí distribuci hudebního kanálu Óčko prostřednictvím této služby a dále ho bude nabízet pouze v digitálu. Jako důvod uvedla společnost povinnost změnit vysílání programů v nejnižší programové nabídce, kterou přinesla tzv. diginovela Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Ta totiž dává všem novým celoplošným subjektům s licencí status „must carry“, tedy programu povinně šířeného v nejnižší nabídce. Protože ale programová nabídka MINI nemá prostor pro dalších pět televizních programů, nezbývá nám, než prostor vytvořit tím, že jeden analogový program vyměníme za digitální multiplex, vysvětluje důvod pro změnu dopis zákazníkům analogové kabelové televize. Společnost UPC počítá na stejný kanál také se zařazením Z1, TV Barrandov, Febio TV, TV Pohoda a RTA.

Podle údajů, které máme k dispozici, by se tato akce týkala teoreticky až 450 tisíc domácností, praxe je ale jiná. Společnost totiž není schopna nabídnout jako alternativu digitální kabelovou televizi všude, a proto bude v některých lokalitách šířit signál Óčka nadále analogově. Výjimku v nasazení mají v této chvíli sítě, kde nejsou dostupné digitální služby. Tady poběží Óčko analogově minimálně do chvíle, kdy bude dostupná technologie pro převedení nového streamu ze satelitu nebo pozemského vysílání do kabelu, dodává UPC ve svém oznámení. V žádném případě se nejedná o půl milionu klientů. Řada oblastí, např. Hradec Králové, neumožňuje digitální příjem a tam zůstáváme v analogové nabídce, říká generální ředitel Óčka Jiří Balvín. Na druhou stranu však dodává, že tento krok udělalo UPC svévolně, bez jakékoliv konzultace. Považujeme ho pouze za přechodný a jsme přesvědčeni, že se vše vrátí do původního stavu, dodává Balvín.

Óčko a must carry? Ještě byl čas, tvrdí Jiří Balvín

Jiří Balvín

Óčko je jedním ze šesti subjektů, které získaly licenci pro DVB-T v dubnu 2006 na základě vítězství v licenčním řízení RRTV. Vinou soudních sporů vyvolaných neúspěšnými uchazeči ale licencí zase pozbyly a šanci dostat se k nim zpět jim poskytla až tzv. „diginovela“ zákona o rozhlasovém a televizním vysílání účinná od 1. ledna 2008. Zákon nestanovuje termín, do kterého se musí nové digitální programy o kompenzační licence přihlásit. Definuje pouze 60denní lhůtu pro jejich udělení RRTV a další lhůtu 360 dní, kterou mají pak stanice pro zahájení vysílání. Kompenzační licence jsou platné do konce zemského analogového vysílání v Česku, tj. nejméně do 10. října 2010 a nejdéle do 31. prosince 2012.

Televize se dostane do základní nabídky kabelovek a IPTV operátorů, až bude mít řádnou licenci na pozemní digitální vysílání, a tu zatím stejně jako ostatních pět nových digitálních televizí nemá. Televize o ni požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) 2. ledna. Máme minimálně pět měsíců na to, abychom se na tuto situaci připravili, konstatuje ředitel Óčka. Podle něj z toho jasně vyplývá, že krok UPC byl vůči nim přehnaný a velmi diskriminační. Proč nevyřadili třeba Novu, Českou televizi nebo jakoukoliv jinou zahraniční televizi, která je v nabídce MINI? ptá se Balvín a dodává na adresu kabelového a satelitního operátora: Jednak se jich bojí a na druhé straně by to bez nich mohli zabalit, protože by zákazníci tuto službu houfně rušili.

Řediteli Óčka se také nelíbí, že nyní mají diváci v Praze v nabídce např. dvakrát zpravodajský kanál ČT24 (jednou v analogové a podruhé v digitální nabídce), ale pokud se chtějí dívat na Óčko, musí UPC platit navíc peníze za pronájem digitálního přijímače. V současné době musí operátoři za přenos tohoto hudebního kanálu platit, s povinností must carry jim ovšem toto břemeno odpadne. Jak tento problém vedení Óčka vyřeší? Co se týká příjmu od kabelových operátorů, nahradíme je příjmy z reklamy, říká Balvín. Diváci se v blízké budoucnosti tedy pravděpodobně dočkají i navýšení jejího podílu ve vysílání.

BRAND24

Odchod z pozice 19,2 st. východně je nevratný

Astra

Óčko ale přechází také na jinou družici a mění se distribuční trasa. Dřívější Vrchlického ulice v Praze je nyní nahrazena jednou z parabol v areálu barrandovských ateliérů. Přesun z Astry 1KR na družici 1E se připravoval delší dobu a děje se v rámci posilování české satelitní platformy CS Link na pozici 23,5 st. východně. Astra 19,2 se tak vyčistí a bude sloužit především německy mluvícím zemím. Astra 23,5 je určena pro střední a východní Evropu, zdůvodňuje důvod pro přesun Balvín. Důležité je ale také zdůraznit, že Óčko vlastně nikdy nebylo v nabídce UPC Direct, ale diváci ho mohli sledovat pouze díky tomu, že mělo s touto satelitní platformou stejnou distribuční družici. Transpondér si televize platila sama.

S velkou mírou nadsázky je zapotřebí brát pochopitelně Balvínova slova o přechodu UPC Direct na pozici 23,5 východně. Nyní se přesuneme na tuto pozici a věříme, že totéž udělá i UPC, říká. To je ale samozřejmě nereálné. Satelitní platforma by totiž musela ukončit vysílání všech svých stanic na pozici 19,2 a přejít na 23,5 východně. Z toho by ale vyplývalo několik rizik, která UPC nebude absolvovat. Buď by to bylo přetočení všech zákaznických parabol na pozici 23,5 stupně východně, nebo přidání duálního LNB, který umožní příjem ze dvou satelitních pozic. Určitou možností by pak byl i pronájem např. jednoho transpondéru na pozici Astry 3A a 1E, ale proč by to provider v případě jednoho kanálu dělal? Jednoduše řečeno je to nereálné, a pokud zákazníci služby UPC Direct nebudou mít duální LNB nebo motor, mohou se v případě neshody obou subjektů s příjmem Óčka bohužel rozloučit. Signál Óčka sleduje prostřednictvím Astry 1KR přibližně 130 tisíc domácností s UPC Direct a dalších nejméně 150 tisíc jako free-to-air (FTA – volné). Celkem jde tedy přibližně o 300 tisíc domácností, které by měla změna zasáhnout. Mluvčí UPC František Malina skutečně říká, že pokud se Óčko nepostará o příslušnou dodávku signálu, tak nebude ve službě UPC Direct dostupné.

Jak přijímáte hudební televizi Óčko?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).