Hlavní navigace

O silvestrovské půlnoci skončilo pozemní vysílání RS8 na původních kanálech ve třech regionech

2. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: ĆTÚ
Změny se týkají Českých Budějovic, potažmo celých jižních Čech, které nyní budou mít horší pokrytí, dále pak Plzně a také Pardubic.

Jak jsme vás už informovali, stačilo málo a programová nabídka pozemního vysílání by byla po letošním Silvestru výrazně nižší. Původně totiž měla skončit platnost individuálních oprávnění pro regionální multiplexy DVB-T přímo 31. prosince, a pak by bylo omezeno vysílání desítek televizních stanic.

Nakonec Český telekomunikační úřad (ČTÚ) platnost individuálních oprávnění pro kmitočty prodloužil. Přelaďování se však na konci roku nevyhnulo Regionální síti 7, která to ale stihla ještě před Vánoci, Regionální síť 8 Českých Radiokomunikací (ČRa) ho připravila na přelom roku. Jak nyní společnost prostřednictvím Televizního webu informovala, pokud „po Silvestru nemůžete naladit programy Barrandov Family, Óčko Expres, Sport 5, Regionálnítelevize CZ, TV Noe, Tuty TV nebo Šlágr 2, pokud jste z jižních Čech, Plzně nebo Pardubic,“ bude zapotřebí přeladit váš televizor na nový kanál Regionální sítě 8.

K TÉMATU: Regionálním sítím DVB-T hrozil na Silvestra konec, mohou ale vysílat až do června 2019

Do pondělí bude přeladěno šest vysílačů Regionální sítě 7. Změna se týká i HD kanálů České televizeProběhlo závěrečné přelaďování vysílačů Regionální sítě 7, Klatovy a Domažlice

Regionální síť 8 - pokrytí  podle ČTÚ k 2. lednu 2018. Podrobnější mapa na odkazu níže.
ČTÚ

Regionální síť 8 – pokrytí podle ČTÚ k 2. lednu 2018. Podrobnější mapa na odkazu níže.

Přesun Regionální sítě 8 z Kletě na vysílač Včelná je kompromisem, který jsme jako provozovatelé sítě museli podstoupit kvůli komplikované mezinárodní koordinaci kmitočtů na vysílači Kleť. Důvodem je všesměrový vyzařovací diagram vysílače Kleť, který má značný přesah do sousedního Německa a Rakouska, vysvětluje Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací.

BRAND24

V Českých Budějovicích přešla Regionální síť 8 na kanál 34, v Plzni na 43 a v Pardubicích pak na kanál 27. „Výkony vysílačů se nemění, výrazně se ale změnilo pokrytí Regionální sítě 8 v jižních Čechách. Multiplex totiž nepokračuje z vysílače Kleť, ale musel se přestěhovat na níže položený vysílač Včelná, jehož dosah je o poznání menší. Celkové pokrytí Regionální sítě 8 kvůli tomuto přesunu kleslo z 58,9 na 53 % obyvatel České republiky.“

Podrobnější mapu pokrytí najdete u ČTÚ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).