Hlavní navigace

O čem bude V. kulatý stůl DigiZone.cz?

26. 9. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Příští úterý 30. září proběhne v pražském hotelu Jalta na Václavském náměstí již pátý kulatý stůl DigiZone.cz, tentokrát s podtitulem „Schyluje se k souboji vysílacích platforem?“. Jak již název napovídá, tentokrát se zaměříme spíše na operátory digitálního vysílání než na jeho obsah. Vedle nejsledovanějších pozemních multiplexů zabrousíme k satelitní a kabelové televizi a také k IPTV. Na otázky moderátora Jakuba Železného i účastníků konference budou odpovídat zástupci všech důležitých operátorů.

DVB-T: o rozvoji a obsahu jednotlivých multiplexů

Buková hora

Operátoři všech čtyř celoplošných digitálních sítí tento týden veřejně prezentovali plány rozvoje svých multiplexů. Na kulatém stolu se jich zeptáme, s jakými televizemi již uzavřeli nebo finalizují smlouvy, tedy jaké programy se objeví v tom kterém multiplexu. Zabrousíme i do problematiky zemského digitálního vysílání s vertikální a horizontální polarizací, kvůli které nedávno v Praze řada diváků přišla o signál přechodné digitální sítě A a musela si přenastavit televizní anténu. Zajímat nás rovněž bude dokrývání některých oblastí, které dostatečně nepokryje signál z hlavních zemských digitálních vysílačů.

Protože v den konání konference plánuje Česká televize ukončit analogové vysílání programu ČT 2 z hlavního středočeského vysílače Cukrák a jihočeské Kleti, dotkneme se i této problematiky. Nakousneme také téma nedostatku televizí s řádnou licencí pro zemské digitální vysílání a otázku pozemního vysílání programů převzatých z kabelu a satelitu. Prvního panelu V. kulatého stolu se zúčastní Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace České televize, Kamil Levinský, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací, Leoš Pohl, předseda představenstva Czech Digital Group, zástupce společnosti Telefónica O2 a Michal Frankl, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

DVB-S: o příchodu značky Skylink, HDTV a konkurenci DVB-T

satelitní parabola ilustrační

V satelitním bloku konference bude řeč o nebývalém růstu počtu domácností se satelitním příjmem televize v České republice a jaký vliv na něj mají komplikace, které diváky čekají při přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání. 1. října do České republiky expanduje satelitní platforma Skylink, jejíž název začne pro svoje služby používat společnost TradeTec, jež převezme dosavadní aktivity firmy Trade&Technology, jednoho ze dvou distributorů přístupových karet k satelitnímu CS Linku. Stejná služba od tohoto dne také na satelitu nabídne televizi Nova ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Tisková konference Novy k tomuto tématu proběhne pouhé tři hodiny před začátkem kulatého stolu DigiZone.cz.

Jak na nabídku Skylinku zareaguje konkurenční společnost Gital, která zůstane věrná značce CS Link? Zeptáme se rovněž provozovatele družic Astra, jakých dalších HD programů v češtině bychom se mohli v dohledné době dočkat z orbitu. Čekají nás i další doplňkové služby přes satelit, známé například z kabelové televize nebo IPTV? Druhého bloku V. kulatého stolu DigiZone.cz se zúčastní Martin O. Kubacki, generální ředitel společnosti SES Astra CEE, Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti Trade and Technology (od 1. října TradeTec) a Leoš Pohl, majitel společnosti GmGm, která je jediným akcionářem společnosti Gital.

DVB-C, IPTV: o tom, jestli kabel čekají zlaté nebo špatné časy

DVB-C ilustrační

Přijdou kabelové společnosti rozvojem zemské digitální televize o zákazníky, nebo si je udrží nabídkou komplexních služeb triple play, tedy digitální televize, vysokorychlostního internetu a telefonu z jedné zásuvky? Kabelová televize a IPTV jsou mezi českými diváky nejméně využívanými vysílacími platformami, přesto i ony prožívají mohutnou expanzi. Zastaví ji příchod nových neplacených programů ze vzduchu, nebo dají diváci přednost kvalitnějšímu obrazu ve vysokém rozlišení a doplňkovým službám? Kde je strop možností kabelové televize a IPTV? A jakou budoucnost má v tomto ohledu analogová kabelová televize?

Dotkneme se také tématu must carry, tedy povinně šířených programů v kabelu a rozdílného přístupu operátorů v těmto stanicím u analogových a digitálních nabídek. Rovněž se poptáme, zda je nutné, aby kabeloví operátoři párovali set-top-boxy pro příjem placené digitální kabelové televize s přístupovými kartami k této službě a znemožnili tak zákazníkům koupit si kdekoli libovolný kabelový set-top-box. V neposlední řadě také zabrousíme na pole mikrovlnné digitální kabelové televize, šířené z pozemních vysílačů. Třetího bloku konference se zúčastní Michal Táborský, manažer pro IPTV služby společnosti Telefónica O2, Petr Pobořil, jednatel a ředitel společnosti Mattes AD, Petr Opletal, generální ředitel společnosti Rio Media, Petr Bárta, ředitel společnosti Elsat a David Čermák ze společnosti Prozeta.

BRAND24

Chcete se zúčastnit kulatého stolu?

Pokud se chcete zúčastnit úterní konference serveru DigiZone.cz, stále ještě máte možnost. Podrobné informace o termínu, časovém harmonogramu a on line registraci naleznete na adrese http://konferen­ce.digizone.cz.

Generálním partnerem konference je společnost SES ASTRA, hlavním partnerem je společnost TRADE and TECHNOLOGY. Mediálně konferenci podporují časopisy E15 a Strategie, agentura Mediafax a televize Z1.

Kulaty stul

Zajímají vás témata zmíněná v programu kulatého stolu DigiZone.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).