Hlavní navigace

Nových stanic není nikdy dost, Z24 z obchoďáku a první český kanál ve 4K

10. 6. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Proběhl také veletrh televizní, rozhlasové a vysílací techniky NAB 2017 a nebyl právě skromný.

Přinášíme vám zhuštěný přehled nejdůležitějších událostí uplynulého týdne jak ve světě televizního vysílání, tak například televizorů a set-top boxů, nového obsahu či digitálního rozhlasového vysílání systému DAB+.

Přichází první stanice v Ultra HD (4K) v češtině?

Kanál Travel XP provozuje indická společnost Celebrity LTD, na česko-slovenském trhu stanici zastupuje společnost IFC Media. Podle jejího ředitele Josefa Pipka podobný kanál, který by nabízel čistě cestovatelský obsah, na tuzemském trhu chybí.

Po dohodě s operátory chystáme lokalizaci do českého jazyka, slibuje Pipek. Aktuálně stanice vysílá UHD promo smyčku na satelitu Hotbird 13 °E, její provozovatelé však chystají další prodloužení její stopáže včetně lokalizace do češtiny.

Jan Brychta: Travel XP: Nový Ultra HD kanál pro české satelitní diváky

Veletrh NAB si zabral plochu jedenácti fotbalových stadionů

Media, zábava, technologie – to bylo hlavní motto letošního veletrhu televizní, rozhlasové a vysílací techniky NAB. Už to ale nebyly oddělené prvky jedné mozaiky, konvergované „něco“, jejich pouhý součet. A tento efekt v dnešní době překresluje samou podstatu toho, jak žijeme, pracujeme a hrajeme si. Je to dáno internetovou konektivitou a integrovanými systémy, které otevírají neomezené možnosti pro film, zábavu, postprodukci, mobilní svět, reklamu, sport, zpravodajství, IT, online video i virtuální a rozšířenou realitu.

Korporátní společnosti a vývojové týmy v Las Vegas reagovaly na požadavky spotřebitelů po hlubších zážitcích z nabízeného digitálního obsahu. Výstavní prostor zabral plochu jedenácti fotbalových stadionů. Počet registrovaných návštěvníků dosáhl čísla 103 000, téměř 27 000 z toho bylo ze 161 zemí. Z českých firem s vlastním stánkem jich bylo 7, orientovaných zejména na vývoj a použití softwarových řešení pro řízení procesů v televizních společnostech.

Václav Udatný: Technologické novinky z NAB 2017 v Čechách a na Moravě a DVB-T2 v roce 2025


Autor: Václav Udatný

Technologické změny TV řetězce po zavedení ATSC 3.0 v USA (z prezentace Dušana Líšky).

Z24 bude vysílat z obchoďáku

Mňam TV zahájí zemské vysílání k 15. červnu, prozatím jsou známy lokality Praha, Plzeň a ostravské Klimkovice. Zbylé stanice by měly odstartovat do září 2017 a budou i HD verze.

Pál Milkovics, ředitel společnosti S&P Broadcasting, která televizní stanici Mňam provozuje, slibuje zahájit vysílání i v dalších menších multiplexech po celé republice. Na území hlavního města Prahy vysíláme pilotní obrazovku už déle než měsíc, z našeho pohledu jde o ideální formu kampaně. Navíc vysílání z Prahy, Plzně a Klimkovic znamená pokrytí nějakých tří a půl milionu diváků, popisuje aktuální strategii Milkovics.

Jan Brychta: Milkovics – Z24 zahájí vysílání v srpnu, od září spustím nové kanály i HD verze Mňam a Mňau

Stručně

Skylink dostal pokutu a podle vyjádření Jaromíra Glisníka se společnost proti jejímu udělení odvolá. Navíc označil některé požadavky regulátora „za neoprávněné a odporující evropskému právu“.

Jan Brychta: Další pokuta pro Skylink, sankci sto tisíc eur udělil slovenský regulátor


Autor: Skylink

S nástupem plochých televizorů jsme o některé věci přišli. Jednou to byl kvalitně podaný zvuk, jindy docela obyčejné zobrazení data a času a v jiném případě zase chybí propracované vlastnosti u vícetunerových modelů. Nesporným faktem současné produkce však zůstává, že přístroje jsou nyní významně lehčí, skladnější (lépe umístitelné) a disponují naprosto nesrovnatelnou škálou úhlopříček.

Bohumil Herwig: Deset NEJhorších a NEJlepších vlastností moderních televizorů

Podle Boučka je principiálním přístupem televize Tuty dostat na všech platformách signál bez kódování k „co největšímu okruhu diváků, a tedy i k těm, co z různých důvodů nedosáhnou na placené kanály“. Pokud jde o satelitní vysílání, je Tuty šířena skrze smluvní vztah s Českými Radiokomunikacemi signálem přes družici Astra 3B 23,5 °E. Musím konstatovat, že jsme byli nuceni kanál skrze Skylink kódovat, a to z jediného důvodu, kterým je teritoriální omezení na území ČR a SR. U některých animovaných seriálů si to totiž vynutily licenční podmínky, vysvětlil změnu politiky obchodní ředitel nové stanice Pavel Bouček.

Jan Brychta: Dětská televize Tuty nebude na satelitu FTA, upřesňuje její obchodní ředitel Pavel Bouček

Před nedávnem odstartovalo řádné vysílání Českého rozhlasu v DAB+. V připojené tabulce vidíte nejen datové toky jednotlivých DAB+ stanic, ale i použité kodeky, resp. jejich verze.

Bohumil Herwig: Řádné vysílání Českého rozhlasu v DAB+ už odstartovalo. Máme pro vás datové toky

Datové toky jednotlivých stanic v DAB+ Českého rozhlasu (k 2. 6. 2017).
Autor: blog.dxradio.cz

Datové toky jednotlivých stanic v DAB+ Českého rozhlasu (k 2. 6. 2017).

Operátor O2 uvolnil informace k vlastnímu centru pro chytrou domácnost, které sám vyvinul od prvotní skici až po finální podobu. Interně vyvinutý O2 Smart Box má kombinovat „nejrychlejší dostupný internetový modem, Wi-Fi router a centrum připojení chytré domácnosti“.

Jan Brychta: O2 představuje vlastní zařízení pro chytrou domácnost. Slibuje nejen nejrychlejší Wi-Fi

WAR svět válek nabídne široké spektrum pořadů a ve vybraných satelitních, kabelových a IPTV televizních sítích bude vysílat 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Nová dokumentární televizní stanice zahájí vysílání na přelomu září a října. Je určena pro kabelové, satelitní i IPTV sítě v Česku a na Slovensku. Nikoli tedy pro volné pozemní vysílání.

Bohumil Herwig: Na podzim startuje další televizní kanál: WAR svět válek

BRAND24


Autor: Československá filmová společnost

Do konce měsíce by mělo být na českém trhu ke koupi pět set-top boxů z řady Technisat DigiPal. Včetně unikátní kombinace s příjmem digitálního rozhlasu. Uvádí je české zastoupení ve spolupráci se společností Omko Digital, a i když se nebudou nechávat ověřovat u Českých Radiokomunikací, DigiPal T2 DVR, který právě testujeme s domácím DVB-T2/HEVC, žádné potíže nemá; nemluvě o tom, že je svižný a má dobrý obraz.

Bohumil Herwig: Na domácí trh míří další Technisaty pro budoucí DVB-T2/HEVC

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).