Hlavní navigace

Nový polský digitální rozhlasový multiplex z Opole byl zachycen v Praze

25. 11. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ VIDEO – Výkon DAB technologie šířené z lokality Opole/Komin ECO není úplně zanedbatelný – jeho síla je 10 kW. Vysílač byl spuštěn 1. října.

Digitální rozhlasové vysílání (DAB) z Polska bude možné za určitých podmínek zachytit i ve vzdálenějších oblastech od hranic s našimi severními sousedy. Ukázal to uplynulý víkend, kdy signál z DAB+ multiplexu fungujícího v Opoli doletěl až na území hlavního města České republiky. V neděli byl v Praze zachycen signál této technologie na kanálu 11C, který funguje s vertikální polarizací. Skutečnost je dobrou zprávou pro zájemce o DAB vysílání u nás. Opět se potvrdilo, že v téměř prázdném III. pásmu, které dříve sloužilo analogové televizi, lze uskutečnit zajímavé úlovky. Na východě Čech by tak nemusel být s touto sítí žádný problém.

K TÉMATU: V Polsku expandoval digitální rozhlas, pokryl Opole a okolí blízko našich hranic

BRAND24

Výkon DAB technologie šířené z lokality Opole/Komin ECO není úplně zanedbatelný – jeho síla je 10 kW, což ho řadí mezi nejsilnější vysílače, které byly doposud v Polsku spuštěné. Součástí multiplexu jsou okruhy tamního veřejnoprávního rozhlasu, konkrétně Polskie Radio Jedynka, Dwójka, Trójka, Czwórka, External Service, Polskie Radio 24, Radio Rytm a Radio Opole. Zachycení multiplexu na frekvenci 220.352 MHz je zajímavé i z toho pohledu, že na kanálu 11C je možné při zlepšených podmínkách zachytit až tři rozhlasové „balíky“. Síť Z Polska může doplnit programová nabídka z Bavorska (Mnichov) a Saska-Anhaltska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).