Hlavní navigace

Podzim na Nově: nejbohatší bude sportovní a filmový kanál

6. 8. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Nova uspořádala veletrh svých televizních produktů v prostorách filmových ateliérů na Barrandově. Velkolepá show pod vedením generálního ředitele Petra Dvořáka odhalila největší taháky televizního lídra v nadcházející sezoně. Kromě nových projektů na hlavním kanálu se výrazného posílení dočká i Nova Cinema a Nova sport. Investice půjdou i do hudebního kanálu MTV Czech, který odstartuje v listopadu. UVNITŘ FOTOGALERIE

Nova: Stále nejsilnější, stále roste

Generální ředitel Petr Dvořák odstartoval prezentaci o Nově negací zažitých myšlenek mediálních novinářů, kteří referují o poklesu sledovanosti komerční jedničky. Podle něj televize Nova v kombinaci s Novou Cinema narostla v prime time o víc než dvě procenta ve srovnání s rokem 2008, a růst se projevil nejen v primární cílové skupině diváků ve věku od 15 do 54 let, ale i ve skupině všech diváků. Šéf Novy se pochlubil i tím, že jeho televize je „nejmladší na trhu“ z hlediska diváckých kategorií. Až 74 procent diváků Novy patří do cílových skupin pod 55 let, a pro zadavatele reklamy se díky tomu stává atraktivnější.

Nově tak vychází sázka na cílové skupiny do 55 let, na které se začala orientovat před několika lety. Důsledkem této filozofie byl i úbytek zábavných pořadů pro starší lidi. Nova dnes nespoléhá na někdejší stálice, jakými byli například Petr Novotný, Ivan Mládek nebo Petr Nárožný. „Omladění“ diváků se tedy Nově povedlo.

Tiskovka Novy 5.8.2009 - 1

Tiskovou konferenci pojala Nova poněkud honosněji, nazvala ji „mediálním veletrhem“ (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Na podzim nové taháky i stálice

Na podzim uvede Nova dlouhodobě avizované taháky Česko Slovenská Superstar, Dům snů a nové formáty Stahovák či Polepšovna mazlíčků. Kromě toho budou pokračovat seriálové stálice – Ulice naváže pátou řadou, Ordinace v růžové zahradě bude mít za názvem i nadále číslovku 2, ale fakticky půjde rovněž o její pátý ročník.

Česko Slovenská SuperStar odstartuje 6. září, a do její první série se přihlásilo přes 11 tisíc soutěžících. Princip této soutěže není potřeba blíže představovat, a tak pouze dodáme, že na výrobě bude Nova participovat se slovenskou Markízou. Reality show Dům snů ale uvede plně ve své režii, v hlavní roli vystoupí známý moderátor Honza Musil. Hlavní cenou je dům v hodnotě 10 milionů korun, který si musí soutěžící postavit od základů pod odborným dohledem. Hlasující diváci můžou získat pozemek v hodnotě tří milionů korun.

Tiskovka Novy 5.8.2009 - 2

Moderátor Honza Musil rozkrajoval na tiskové konferenci dort, od podzimu bude na Nově moderovat novou reality show Dům snů (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Další novinkou bude pořad o problémových zvířatech nazvaný Polepšovna mazlíčků. Kromě toho uvede Nova i formát pro mladé lidi Stahovák, který nahradí po 15 letech hitparádu ESO.

Nova Cinema: „áčková“ produkce, posílení pozice

Zajímavý bude podzim i u novácké dvojky. Vedení si dalo za cíl posílit pozici filmového kanálu Nova Cinema, a profilovat výrazněji směrem k filmům. I díky tomu nabídne Nova Cinema více „áčkové“ produkce, pro kterou nezbývá prostor na hlavním kanálu. Diváci se mohou těšit například na muzikál Chicago, příběh Lid versus Larry Flint nebo Zachraňte vojína Ryana.

Ze seriálů nabídne Nova Cinema dvě řady Plastické chirurgie, s.r.o., z toho jednu v premiéře. Pokračovat bude i vysílání Kobry 11, vůbec nejúspěšnějšího akčního seriálu vyrobeného v Evropě.

Tiskovka Novy 5.8.2009 - malá

Fotoreportáž, jak Nova představovala podzimní schéma

Mediální veletrh místo klasické tiskové konference k podzimním programovým novinkám uspořádala ve středu 5. srpna 2009 ve filmových ateliérech Barrandov televize Nova. Představila na něm nejen schéma hlavního programu, ale také chystané programové taháky na Nově Cinema, Nově Sport a na internetových stránkách provozovaných skupinou Nova. Fotoreportáž z netradiční tiskovky připravila Ivana Dvorská.

Nova Sport: Liga mistrů, KHL i O2 Extraliga

Zajímavý podzim přinese divákům sportovní kanál Nova Sport. Na rozdíl od minulosti se začne mírně orientovat i na domácí sportovní události, i když zatím jen v minimální míře. Ředitel televize Marek Kindernay ale serveru Digizone.cz potvrdil, že Nova Sport se soustředí i nadále zejména na zahraniční soutěže. Poprvé v historii nabídne například Kontinentální hokejovou ligu, ze které nakoupila 68 přenosů a bude ji vysílat každé pondělí a pátek včetně speciálního magazínu podobného tomu, jaký nabízí u kanadsko-americké NHL.

Dalším tahákem by měla být domácí O2 Extraliga, na kterou chce Nova Sport zakoupit práva na jeden přenos týdně. Česká televize bude mít k dispozici pondělí a pátky, Nova může dostat k dispozici čtvrtky, pokud se dohodne s distributorem práv. Nova Sport sice avizuje O2 Extraligu ve svých programových plánech, ale definitiva bude jasná až za dva týdny. Co je ale známé už dnes, je vysílání fotbalové Ligy mistrů, ve které se bohužel letos nepředstaví žádný český ani slovenský tým. Nova Sport ale nabídne divákům minimálně jeden přenos týdně z hlavní části v televizi a dva přenosy týdně na internetu. Přednostní právo volby zápasů má sice Česká televize, Nova Sport chce nabídnout alternativu k přenosům na veřejnoprávní obrazovce.

Pokračovat budou i další populární soutěže včetně fotbalové, které Nova Sport vysílala i v předchozích letech. Nové akvizice mají přilákat i nové abonenty. Těch má Nova Sport v současnosti přibližně 1,7 milionu, z toho rovný milion předplatitelů je v České republice. Aktuálním cílem je překročit dvoumilionovou hranici.

Marek Kindernay: Nova Sport má podzim opravdu nabitý

Marek Kindernay Juraj Koiš

Proč usilujete o vysílání hokejové O2 Extraligy? Až donedávna jste deklarovali, že se chcete zaměřit pouze na zahraniční soutěže zatímco Česká televize nabídne převážně ty domácí…

I my vnímáme vysílání O2 Extraligy spíš jako produkt České televize, nicméně věříme, že domácí soutěž může i nám přinést nové diváky, proto se snažíme o dohodu s agenturou BPA, která obchoduje s právy nejvyšší soutěže. Jednání ještě probíhají, proto není definitivně jasné, zda se přenosy objeví i u nás.

Pokud ano, kolik zápasů by Nova Sport odvysílala z O2 Extraligy?

To závisí od programu soutěže. Česká televize dostala k dispozici úterky a pátky, nám nabízejí čtvrteční zápasy, tedy dohrávky nebo předehrávky úterních a pátečních kol.

Letos jste oznámili i vysílání Kontinentální hokejové ligy. Co od ní očekáváte?

KHL je jednoznačně nejkvalitnější klubovou soutěží v Evropě, hraje v ní mnoho českých i slovenských hráčů, proto si myslím, že bude velikým tahákem pro naše nynější i budoucí diváky. Její ohromnou výhodou je i vysílací čas – přenosy nabídneme každé pondělí a pátek od 18.00 hodin. Tuto možnost u NHL nemáme tak často kvůli časovým posunům, proto zařazení KHL vnímáme jako výrazné obohacení programu.

Neobáváte se nízké technické kvality televizních přenosů z Ruska? Přenosy ze světových šampionátů v Rusku, které vyráběly tamní televize, neměly vždy dostatečnou úroveň…

Technické kvality se rozhodně neobáváme. To, co zmiňujete, je minulost. Ruské televizní společnosti za poslední roky investovaly ohromné prostředky do zkvalitnění vysílací techniky a předpokládám, že jejich přenosy budou kvalitativně srovnatelné s těmi zámořskými.

Pojďme ještě k fotbalové Lize mistrů. Proč jste neodvysílali přenosy z prvních předkol?

Vysílací práva k prvním třem předkolům vlastní samotné kluby. My jsme zakoupili práva na čtvrté předkolo a následně celou hlavní soutěž.

Dokážete nějak vyčíslit, kolik nových abonentů by vám měly přinést podzimní programové akvizice?

To budeme vědět úplně přesně. Každý měsíc máme k dispozici data od kabelových a satelitních operátorů, nyní se pohybujeme kolem 1,7 milionu (1 milion pro Českou republiku, 700 tisíc diváků na Slovensku), rádi bychom se dostali přes dvoumilionovou hranici. Podzim budeme mít opravdu nabitý, věříme, že to diváci ocení.

MTV Czech začne v listopadu. Nabídne tradiční „počeštěné“ formáty

Včerejší televizní veletrh byl i upoutávkou na nový program z rodiny televize Nova, česko-slovenskou mutaci nejpopulárnějšího hudebního kanálu na světe – MTV. Nova tento týden spustila odpočítávání do startu vysílání. Velkolepý boom by měl nastat v neděli 29. listopadu 2009 a MTV se uvede koncertem skupiny Prodigy a dalšími akcemi. Česká mutace bude v pořadí 69. kanálem, který rozšíří celosvětovou síť MTV. Ta působí již ve 162 zemích.

BRAND24

Tiskovka Novy 5.8.2009 - 3

Generální ředitel Novy Petr Dvořák na středeční tiskové konferenci (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

MTV Czech nabídne tradiční formáty a reality shows této celosvětové sítě s českými titulky nebo mutacemi. Tahákem můžou být tituly jako Pimp my ride, I want a famous face, Beavis & Butthead a další, které se za dobu existence Music television ve světě staly fenoménem.

Která stanice Novy vás bude na podzim nejvíc zajímat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).