Hlavní navigace

Novela Zákona o elektronických komunikacích a volba generálního ředitele ČT

18. 2. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Dvě nejdůležitější události tohoto týdne doplňuje mimo jiné i posílení českého digitálního rozhlasového vysílání.

ZEK na vládě: další z legislativních překážek přechodu na DVB-T2 padá

Blížící se parlamentní volby poznamenaly přípravu legislativy potřebné ke spuštění přechodových sítí DVB-T2. Příčinou však není televizní vysílání.

Do středy 15. února má ministerstvo průmyslu a obchodu předložit vládě technickou novelu zákona o elektronických komunikacích, která má zajistit hladký start tří přechodových sítí DVB-T2 a umožnit tak začátek přechodu na tento nový typ terestrického televizního vysílání. Doposud nic nenasvědčovalo tomu, že by několik měsíců odkládaná novela byla trnem v oku subjektům, kterých se má dotknout – tedy do doby, než se premiér Bohuslav Sobotka začal zabývat otázkou vysokých datových tarifů českých mobilních operátorů a myšlenkou na vznik čtvrtého plnohodnotného hráče na trhu, který by konkuroval „velké trojce“ složené z O2, T-Mobile a Vodafonu.

Jan Potůček: Z technické novely zákona o elektronických komunikacích k DVB-T2 se stává politikum

Jan Brychta: Novela ZEK doputovala na vládu, před schválením ji posoudí Legislativní rada vlády

Příprava na volbu nového generálního ředitele České televize

Nový ředitel ČT vyjde z dvoukolového hlasování, první kolo pro zúžení kandidátů proběhne 12. dubna, finále volby je pak naplánováno o čtrnáct dní později.

Rada České televize vyhlásila na svém zasedání výběrové řízení na pozici generálního ředitele této veřejnoprávní instituce. Podmínky tendru zveřejnila na svém webu. Zájemci se mohou hlásit do 27. března, seznam kandidátů Rada představí dva dny poté. Volba bude sestávat ze dvou kol, první nominační kolo proběhne 12. dubna, jméno uchazeče, který povede Českou televizi příštích šest let, by mělo být známo o čtrnáct dní později.

Jan Brychta: Rada České televize vypsala výběrové řízení na generálního ředitele, volba proběhne 26. dubna

Termín volby GŘ? Radě ČT ho nikdo nenařizuje

Rada České televize schválila harmonogram volby generálního ředitele, čímž vyvolala mnohá zdvižená obočí. Dubnová volba, když mandát končí prvního října, se zdá poněkud předčasná.

V chystané volbě generálního ředitele České televize hrají roli dva zásadní faktory. Tím prvním je fakt, že letos na jaře končí funkční období některým členům Rady České televize – končí Michal Jankovec, Jiří Závozda a René Kühn. V tuto chvíli disponuje stávající ředitel Petr Dvořák jednoznačnou podporou Rady. A vzhledem k tomu, že sněmovna už v květnu pravděpodobně nebude napínat své síly ke zvolení nových radních – proč by to taky před volbami dělala – mohla by se volba ředitele stát problematickou. A protože druhým faktorem ve hře jsou parlamentní volby, které by se konaly zhruba měsíc po volbě ředitele za předpokladu, že by se Rada rozhodla volit v pozdním termínu.

Irena Ryšánková: Dubnová volba ředitele: Radě České televize nikdo nenařizuje, který termín má zvolit

Stručně

HBO 3 zdarma zpřístupní od soboty 18. února do úterý 21. února satelitní Digi TV a taktéž satelitní Flix TV. Stane se tak u příležitosti premiéry temně komediální minisérie Sedmilhářky.

Jan Brychta: Digi TV nabídne svým zákazníkům po tři dny volné vysílání HBO 3

Jan Brychta: HBO 3 na tři dny zdarma nabídne svým předplatitelům i satelitní Flix TV

Pořad Týden s prezidentem, který by měl být koncipován jako „diskusní publicistický formát“, bude pro TV Barrandov připravovat redakce sesterského časopisu Týden, který patří do stejné mediální skupiny Empresa Media. Role moderátora se chopí novinář Petr Kolář, kterého doplní moderátorka Našich zpráv Alex Mynářová. Jak dodává tisková zpráva, při některých zásadních událostech, jakou by mohla být plánovaná návštěva prezidenta Miloše Zemana ve Spojených státech, se řízení diskuse ujme přímo generální ředitel Jaromír Soukup.

Jan Brychta: V březnu zahájí TV Barrandov vysílání pravidelného pořadu Týden s prezidentem

Od 15. února mohou majitelé digitálních rozhlasových přijímačů naladit dětskou stanici Pigy i v rámci DAB multiplexu příbramské společnosti Teleko. Ten je aktuálně dostupný více než pěti milionům posluchačů po celé České republice.

Jan Brychta: Dětské rádio Pigy je ode dneška dostupné i v DAB multiplexu firmy Teleko

Jan Brychta: České Radiokomunikace posílily síť určenou pro DAB vysílání, přibyl vysílač v Berouně

Aktuální mapa pokrytí signálem digitálního rozhlasového multiplexu T-DAB společnosti Teleko (klikněte pro zvětšení).
Autor: Teleko

Aktuální mapa pokrytí signálem digitálního rozhlasového multiplexu T-DAB společnosti Teleko (klikněte pro zvětšení).

Prima začala své pořady v HbbTV Prima Play prokládat reklamou. Naše zkouška proběhla na 79. dílu Ohnivýho kuřete. Po jeho spuštění naběhla reklama před začátkem a pak se rozjela úvodní část seriálu. Následný vnitřní reklamní blok už ale přehrávání nepřežilo…

Bohumil Herwig: „Reklamní“ HbbTV na Primě? Funguje, ale někdy se zacyklenou reklamou

Společnost UPC uzavřela loňský rok s finálním počtem 670 500 uživatelů svých televizních služeb, což představuje meziroční nárůst o 21 200. Jak pro server DigiZone upřesnil tiskový mluvčí společnosti UPC Jaroslav Kolár, na českém trhu si kabelovou televizi UPC předplácí 498 100 zákazníků.

Jan Brychta: Počet česko-slovenských předplatitelů kabelové televize UPC se blíží sedmi set tisícům

BRAND24

Veřejná zakázka, kterou Česká televize poptávala služby PR agentur, byla poprvé zveřejněna v rámci předběžného oznámení už v září 2015 a následně reálně vypsána v dubnu následujícího roku. V červnu 2016 ale byla zakázka zrušena, protože počet uchazečů neumožňoval uzavření rámcové smlouvy. V červenci pak Česká televize vyhlásila veřejnou zakázku se stejným předmětem plnění podruhé. Letos v lednu uzavřela ČT rámcovou smlouvu se třemi uvedenými agenturami.

Jan Brychta: Česká televize uzavřela výběrové řízení a vybrala trojici PR agentur

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).